Bijziendheid gezien vanuit meerdere kanten

BijziendheidBijziendheid, ofwel myopie, wordt officieel omschreven als "de staat van refractie waarbij parallelle lichtstralen vóór het netvlies vallen in plaats van erop." Bijziendheid wordt ervaren als vaag zien in de verte. Hoe erg de vervaging is en op welke afstand hij plaatsvindt, hangt af van de mate van bijziendheid.

Oorzaken van Bijziendheid

De directe oorzaak van bijziendheid is spanning in de schuine spieren die als een riem om het oog liggen. Door die spanning verlengt de oogbol zich iets meer dan zou moeten. Normaal gesproken spannen de schuine spieren zich aan bij het lezen. Als ze echter continu in deze aangespannen stand blijven, geeft dat slecht zicht in de verte.


Vanuit een holistische visie gezien is het vage zicht slechts één aspect van bijziendheid. Myopie kan beter beschreven worden als een patroon van spanning in het voorhoofd, de kaak, de nek, schouders, bovenarmen en onderrug. Naast deze spanning is er een voortdurende centrale fixatie (staren) en een verminderd bewustzijn van het perifere zicht (datgene wat je "vanuit je ooghoeken" ziet).


De spanning in de oogspieren kan ook een  psychische oorzaak hebben. Veel mensen die bijziend zijn, zijn introvert, bevinden zich continu in een staat van ongerustheid, willen altijd de controle over de emoties houden en hebben een nerveuze aard. Bij de een zal dit in grotere mate aanwezig zijn dan bij de ander. Dit alles levert spanning op, met name in de spieren rond de oogbol, maar ook in andere spieren in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om je niet meteen een bril aan te laten meten bij bijziendheid, omdat je dan uitsluitend met symptoombestrijding bezig bent.

Genezen van bijziendheid

Behandeling bijziendheidDoor een bril of lenzen te gaan dragen wordt de bijziendheid als het ware "vergrendeld", waardoor genezing juist helemaal moeilijk wordt. Het dragen van een bril vernauwt de blik op de wereld en veroorzaakt vaak een gevoel van afstand en eenzaamheid. Het heeft echt invloed op het lichaam, de gedachten, gevoelens en waarneming. Maar kun je dan genezen van bijziendheid? Ja! Het is een proces waarbij je je bewuster wordt van de relatie tussen het zien, de ogen, het lichaam, het denken en het voelen. Je houd je bezig met het verminderen van spanning in het lichaam, het vergroten van het bewustzijn en het verruimen van je blikveld. Je gaat ervaren dat geest en lichaam samenwerken op alle vlakken.
Het resultaat mag er zijn

Veel mensen die een holistische behandeling ondergaan met het doel weer natuurlijk te gaan zien, zijn zich er eerst niet eens van bewust hoe afhankelijk ze zijn van hun bril. In het begin is het beangstigend om het zonder bril te moeten doen, maar in de loop van de behandeling ga je dingen voelen en waarnemen die je nog nooit eerder hebt ervaren. Bijvoorbeeld bepaalde sensaties in het gezicht en rond de ogen. Je gaat de wereld op een hele nieuwe manier zien: de kleurnuances in de lucht, het bewegen van de blaadjes aan de bomen en veel meer diepte. De kwaliteit van het zien wordt onvoorstelbaar veel groter. Alles om je heen is van een intensiteit die zeer indrukwekkend is.

De bijziendheid voorbij

Het genezingsproces is een weg met toppen en dalen. Bovendien is het niet een route met een bepaald eindpunt; je zult altijd "onderweg zijn". De eerste stap op weg naar genezing is het inzicht dat bijziendheid een symptoom is. Het is voor niemand makkelijk om vastgeroeste patronen te veranderen. Dat vraagt tijd. Zoals met alle gewoonten geldt ook hier dat verandering het makkelijkst tot stand komt door oude gewoonten te vervangen door andere, nieuwe, betere. Om zover te komen zijn zelfreflectie en doorzettingsvermogen nodig. Dit proces is zeker de moeite waard. Eenmaal onderweg wil je niet meer terug. Iedere reis begint met de eerste stap, getuige de feedback van een nieuwe cursist:


"Ik ben maar gewoon begonnen en heb een paar oefeningen geprobeerd. Ik sta werkelijk versteld van wat er gebeurt. Mijn bril heb ik een uur afgedaan bij het koken en wat kwam er toch een irritatie naar boven! Daarna spierpijn in mijn gezicht, van spanning die er dus blijkbaar al die tijd heeft gezeten. Later op de dag een meditatie gedaan, met behulp van jouw mp3. De meditatie met een voorstelling van "zwart" aan het einde... Ik begon spontaan te huilen door de geborgenheid en rust die ik voelde. Wow, ik ben onder de indruk van de energie die je al via een mp3 kan overbrengen..."


Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen