Bijziendheid gezien vanuit meerdere kanten

BijziendheidBijziendheid, ofwel myopie, wordt officieel omschreven als "de staat van refractie waarbij parallelle lichtstralen vóór het netvlies vallen in plaats van erop." Bijziendheid wordt ervaren als vaag zien in de verte. Hoe erg de vervaging is en op welke afstand hij plaatsvindt, hangt af van de mate van bijziendheid.

Oorzaken van Bijziendheid

De directe oorzaak van bijziendheid is spanning in de schuine spieren die als een riem om het oog liggen. Door die spanning verlengt de oogbol zich iets meer dan zou moeten. Normaal gesproken spannen de schuine spieren zich aan bij het lezen. Als ze echter continu in deze aangespannen stand blijven, geeft dat slecht zicht in de verte.


Vanuit een holistische visie gezien is het vage zicht slechts één aspect van bijziendheid. Myopie kan beter beschreven worden als een patroon van spanning in het voorhoofd, de kaak, de nek, schouders, bovenarmen en onderrug. Naast deze spanning is er een voortdurende centrale fixatie (staren) en een verminderd bewustzijn van het perifere zicht (datgene wat je "vanuit je ooghoeken" ziet).


De spanning in de oogspieren kan ook een  psychische oorzaak hebben. Veel mensen die bijziend zijn, zijn introvert, bevinden zich continu in een staat van ongerustheid, willen altijd de controle over de emoties houden en hebben een nerveuze aard. Bij de een zal dit in grotere mate aanwezig zijn dan bij de ander. Dit alles levert spanning op, met name in de spieren rond de oogbol, maar ook in andere spieren in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om je niet meteen een bril aan te laten meten bij bijziendheid, omdat je dan uitsluitend met symptoombestrijding bezig bent.

Genezen van bijziendheid

Behandeling bijziendheidDoor een bril of lenzen te gaan dragen wordt de bijziendheid als het ware "vergrendeld", waardoor genezing juist helemaal moeilijk wordt. Het dragen van een bril vernauwt de blik op de wereld en veroorzaakt vaak een gevoel van afstand en eenzaamheid. Het heeft echt invloed op het lichaam, de gedachten, gevoelens en waarneming. Maar kun je dan genezen van bijziendheid? Ja! Het is een proces waarbij je je bewuster wordt van de relatie tussen het zien, de ogen, het lichaam, het denken en het voelen. Je houd je bezig met het verminderen van spanning in het lichaam, het vergroten van het bewustzijn en het verruimen van je blikveld. Je gaat ervaren dat geest en lichaam samenwerken op alle vlakken.
Het resultaat mag er zijn

Veel mensen die een holistische behandeling ondergaan met het doel weer natuurlijk te gaan zien, zijn zich er eerst niet eens van bewust hoe afhankelijk ze zijn van hun bril. In het begin is het beangstigend om het zonder bril te moeten doen, maar in de loop van de behandeling ga je dingen voelen en waarnemen die je nog nooit eerder hebt ervaren. Bijvoorbeeld bepaalde sensaties in het gezicht en rond de ogen. Je gaat de wereld op een hele nieuwe manier zien: de kleurnuances in de lucht, het bewegen van de blaadjes aan de bomen en veel meer diepte. De kwaliteit van het zien wordt onvoorstelbaar veel groter. Alles om je heen is van een intensiteit die zeer indrukwekkend is.

De bijziendheid voorbij

Het genezingsproces is een weg met toppen en dalen. Bovendien is het niet een route met een bepaald eindpunt; je zult altijd "onderweg zijn". De eerste stap op weg naar genezing is het inzicht dat bijziendheid een symptoom is. Het is voor niemand makkelijk om vastgeroeste patronen te veranderen. Dat vraagt tijd. Zoals met alle gewoonten geldt ook hier dat verandering het makkelijkst tot stand komt door oude gewoonten te vervangen door andere, nieuwe, betere. Om zover te komen zijn zelfreflectie en doorzettingsvermogen nodig. Dit proces is zeker de moeite waard. Eenmaal onderweg wil je niet meer terug. Iedere reis begint met de eerste stap, getuige de feedback van een nieuwe cursist:


"Ik ben maar gewoon begonnen en heb een paar oefeningen geprobeerd. Ik sta werkelijk versteld van wat er gebeurt. Mijn bril heb ik een uur afgedaan bij het koken en wat kwam er toch een irritatie naar boven! Daarna spierpijn in mijn gezicht, van spanning die er dus blijkbaar al die tijd heeft gezeten. Later op de dag een meditatie gedaan, met behulp van jouw mp3. De meditatie met een voorstelling van "zwart" aan het einde... Ik begon spontaan te huilen door de geborgenheid en rust die ik voelde. Wow, ik ben onder de indruk van de energie die je al via een mp3 kan overbrengen..."


Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Lisa
Door

Lisa

op 20 Oct 2020

Hallo, Ik ben bijziend en wil hier heel graag vanaf. Ik draag mijn bril heel weinig ik draag het alleen als ik tv kijk of dingen van het bord op school wil lezen. Ik heb dus een gaatjesbril wat ervoor zorgt dat het licht goed op mijn netvlies valt. Ik probeer dit nu uit alleen ik weet niet goed of het goed werkt. Wat kan ik doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen? Ik wil ook wat oog oefening doen alleen ik kan ze niet vinden. Ik hoop dat u mij wat advies kan geven:) Lisa

Anna
Door

Anna

op 16 Apr 2020

Hallo, Ik ben 15 jaar, en ik ben bijziend. Soms wanneer ik gaap zonder mijn bril. Dan heb ik tranen in mijn ogen en dan zie ik opeens beter . Maar dat duurt maar een tijdje. En daarna zie ik weer heel wazig. Weet u waarom dat zo is. Groetjes Anna

Karin
Door

Karin

op 17 Apr 2020

De tranen maken je ogen vochtig waardoor je beter gaat zien. Ogen die gezond zijn, zijn vochtig van zichzelf en kunnen goed zien.

Lisa
Door

Lisa

op 30 Jan 2021

Hallooo, ik heb een sterkte van -6,75 en -8 ik ben nog minder jarig, en ik weet niet zo goed wat ik moet doen, ik heb een nieuwe bril nodig want de bril die ik nu heb heeft sterkte -4, ik heb nog geen nieuwe bril genomen, ik heb eerst een afspraak in het ziekenhuis, wat raad u mij aan om te vragen?

Karin
Door

Karin

op 10 Feb 2021

Een sterkere bril laat je ogen nog verder achteruit gaan. Beter zet je de bril regelmatig af. En blijf je bij je oude bril.

Ayman
Door

Ayman

op 13 May 2021

En waarom?

Nadia
Door

Nadia

op 31 Jan 2020

Bijziend -4 perfect om ver te kijken. Moeilijk om kortbij te lezen. Is een multivovale bril hier mss een oplossing voor

Karin
Door

Karin

op 08 Feb 2020

Het helot even. Maar van een multivocale bril gaan je ogen alleen maar verder achteruit. Ik verwijs je graag door naar het  korte, krachtige oogcollege voor verdere informatie. Deze is gratis en online. Aan het eind kun je  zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg. https://volzicht.nl/oogcollege/

Sara
Door

Sara

op 17 Mar 2019

Heyy er is bij mij nog niet echt bijziendheid vastgesteld. Maar ik zelf denk wel dat ik het heb. Ik zou het graag willen genezen zonder bril. Heeft u wat enkele tips voor mij. Alvast bedankt ps ik ben 13 jaar.

Karin
Sdg
Door

Sdg

op 14 Dec 2017

Hallo, ik heb -11 aan beide ogen. Is het mogelijk om dan ook met de oefeningen aan de slag te gaan voor verbetering? Helemaal goed zal ik toch zonder bril of lenzen niet gaan zien? Mijn grootste angst is blind worden, en ik las net een artikel dat een groot deel van de mensen die bijziend zijn een grotere kans lopen op complicatie dat het netvlies loslaat voor 45. Ik ben nu 37 dus dat is helemaal niet zo ver weg! Tips of advies? Dank alvast!

Karin
Door

Karin

op 14 Dec 2017

Zeker belangrijk om hier zelf wat aan te gaan doen, een zwakkere bril zal al voorkomen dat de ogen verder achteruit gaan. Ik kan je hier heel goed bij helpen.

Sarah
Door

Sarah

op 26 Aug 2016

Hallo, sinds ik in groep 5 zat moest ik al een bril. Eerst had ik -2 nu ongeveer -2.50 / -3. Ik haat een bril dragen. Ik voel me er dom en stom door, en lelijk en ik haat het gevoel van een bril dragen. Op straat zie ik zoveel mensen zonder bril, dan ben ik zo verdrietig en jaloers en moet ik er van wenen. Ik wil zo graag weer normaal zien zoals al mijn andere vriendinnen. Is dat nog mogelijk voor mij ? Kan dat snel gaan of niet? Ik las al veel over uw oefeningen maar wou vragen of u wist welke oefeningen ik het beste kan doen. Ik ben 15. Groetjes.

Karin
Door

Karin

op 29 Aug 2016

Beste Sarah, Het is al een goede oefening om je bril zoveel mogelijk af te gaan zetten. Je kunt hem bijvoorbeeld alleen op zetten om naar het schoolbord te kijken. Daarnaast staan er goede basisoefeningen in mijn gratis ebook, heb je deze al gedwonload: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/ Ik kan je adviseren om met de tips daarin te gaan beginnen.

Elena
Door

Elena

op 26 Jun 2016

Ik heb geen e-mail ontvangen, ook niet in mijn spamfolder. Hoe kan dit?

Bert
Door

Bert

op 21 Jan 2016

Al 14 dagen zie ik dubbel .auto rijden kan helemaal niet .De oogarts kan niets vinden .zegt dat de ogen goed zijn .De huisarts zegt een bijwerking van cholesterol medicatie (wat kan het zijn)Bert

Karin
Pieter
Door

Pieter

op 30 Mar 2020

Hallo, Ik ben nu 22 jaar oud en ik heb nu een sterkte op mijn bril en lenzen van -4 en -5. Ik ging opzoeken op het internet naar herstel van bijziend naar neutraal. alle sites geven aan dat dit onmogelijk en dat lazeren in enige optie is. Klopt dit of is dit niet waar? En nog een vraag: Ik zag net een video van je dat je spieren moet ontspannen om een vervorming te voorkomen en vervolgens lees ik ook in de comments dat je zo min mogelijk je bril moet opdoen, maar door minder je bril op te doen gaan je oogspieren toch inspannen, wat toch niet goed is?

Karin
Door

Karin

op 30 Mar 2020

Klopt, ontspanning is heel belangrijk. En je maakt de spanning erger met bril. Als je de bril afdoet ga je wel merken dat je met spanning kijkt, dat is wat je dan voelt. En belangrijk is dat je leert de ogen te ontspannen en anders gaat leren zien. Woensdag heb ik een nieuw gratis oogpakket, dus houd mijn website even in de gaten. Dan krijg je meer inzicht in wat je kunt doen.

Winneke Rozendaal
Door

Winneke Rozendaal

op 23 Apr 2013

Goedemiddag Karin, Ik ben bijziend sinds 2005, heb sinsdien ook een bril met -1 en -1.5 + cilinder sterkte, sinds die dag kan ik niet wennen aan die bril, ik draag hem alleen met auto rijden en tv kijken voor de rest probeer ik die bril zoveel mogelijk te vermijden...Soms heb ik het idee dat ik inneens weer scherp kan zien, dat is maar een paar tellen, totdat ik eigenlijk weer knipper en dan is dat weer weg. wat zou dat kunnen zijn? Moet eigenlijk weer een nieuwe bril maar zie daar erorm tegen op, ben bang dat me ogen verder achteruit zijn gegaan, wat zijn de beste oefeningen om te doen om toch iets beter en mischien wel helemaal weer goed te kunnen zien? zit de laatste jaren ook niet lekker in me vel, heeft dat er misschien ook met je ogen te maken? Groetjes Winneke.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Apr 2013

Beste Winneke, Ik kan je mijn gratis ebook adviseren om mee te beginnen en kijken wat er gebeurt met je zicht. Die kun je hier downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ Niet zo lekker in je vel zitten heeft hier zeker mee te maken, maar door je ogen te gaan leren ontspannen ga je ook weer lekkerder in je vel zitten. Het is een wisselwerking.

Reactie plaatsen