Heeft myopie een psychische oorzaak?

MyopieMyopie, ofwel bijziendheid, en andere refractieafwijkingen hebben hun oorzaak in een verkeerde manier van kijken waardoor er te hoge spanning in de oogspieren ontstaat. In de reguliere medische wereld wordt myopie beschouwd als een fysiek probleem waar niet veel aan te doen is. Maar als we ervan uitgaan dat de oorzaken van oogklachten op het psychische vlak liggen, wordt het een heel ander verhaal. Het is interessant om bijziendheid eens van die kant te bekijken.


In ons taalgebruik noemen we onze ogen vaak de spiegels van de ziel. Er zijn ook talloze uitdrukkingen waarin het zicht en onze ogen voorkomen: “Iets van een andere kant bekijken”, of “Ik heb een andere visie dan jij”, of “Iets op een bepaalde manier zien” en “Je kijk op de wereld”. Zien en kijken hebben in deze uitdrukkingen te maken met begrip of inzicht. Je ogen staan in verband met je psyche zoals je hart in verband staat met de liefde. Onze ogen zijn dus wezenlijke onderdelen van wie we zijn en hoe we de wereld zien.

oculaire spierenDe oculaire spieren

De spieren rond de ogen worden oculaire spieren genoemd en rond elke oogbal zijn er zes. Met de oculaire spieren kun je je oogbal in verschillende richtingen bewegen en ze hebben een functie bij het focussen. Door het aanspannen van de spieren worden de oogballen langer of korter, afhankelijk van waar we naar kijken. Verrassend genoeg is de spierspanning ook afhankelijk van gedachten en emoties.

Dat het gezichtsvermogen zo nauw in verband staat met emoties blijkt wel uit het feit dat elk type oogproblemen overeen lijkt te komen met specifieke persoonlijkheidskenmerken. Mensen met myopie, presbyopie, astigmatisme of strabisme hebben vaak een bepaalde levenshouding en karaktertrekken gemeen met anderen, die dezelfde afwijking hebben.Psychische oorzaak myopieOogproblemen en de psyche

Rond de oogbal lopen twee spieren die als een riem om het oog zitten. Door aan te spannen, persen ze de oogbal als het ware in elkaar. Als dit te lang en in overdreven mate aanhoudt, ontstaat myopie. Als we het probleem bekijken vanuit de psyche, zien we dat mensen met myopie constant een onveilig gevoel ervaren van onrust en bedreiging. Ze zijn bang om zichzelf te zijn. Let wel, dit kunnen hele onbewuste processen zijn. Klik hier voor een verhelderend filmpje over de werking van de oogspieren.

Op deze manier kan elke oogafwijking benaderd worden. Bij verziendheid, presbyopie, zijn de vier spieren die de oogbal naar achteren trekken, waardoor de oogbal korter wordt, overspannen. Mensen met verziendheid hebben vaak last van woede, schuldgevoel of een minderwaardigheidscomplex. Bij ongelijke spanning op de verschillende spieren worden de ogen astigmatisch of strabistisch. Hiermee samenhangend ervaart men een gevoel van verloren zijn, onzekerheid en een gebrek aan besluitvaardigheid.Psychische myopieStress

Dat stress verantwoordelijk is voor veel ellende is bekend. Stress brengt je lichamelijk en geestelijk uit balans. Met stress op zichzelf is niks mis. Het is een oeroude en natuurlijke reactie van het lichaam, die ervoor zorgt dat we op de juiste manier kunnen handelen in situaties van crisis of gevaar. Heb je echter chronisch last van stress dan wordt dat door je lichaam opgeslagen. Dat uit zich in een te hoge spanning in bepaalde spieren. Als gevolg hiervan krijgt de één buikpijn, de ander hoofdpijn en weer iemand anders oogproblemen. Iedereen heeft een zwakke plek die opspeelt als er teveel stress is.

Myopie begint niet zelden in een periode van stress en crisis waardoor we letterlijk en figuurlijk niet meer goed kunnen focussen. Blijft deze situatie lang bestaan of is de spanning heel erg hoog, dan kan het zijn dat de ogen in de afwijkende stand blijven hangen. Het wordt heel moeilijk om eruit te komen met de gangbare medische benadering. Door het dragen van een bril werken we in de hand dat de ogen nog meer in die overspannen stand "bevriezen". Het zicht gaat nog verder achteruit. Vandaar dat myopie en andere refractieafwijkingen als onomkeerbaar worden beschouwd.Ontspanning myopieMyopie anders benaderen

Het goede nieuws is dat je er zelf bij was toen je de persoonlijkheid die de myopie veroorzaakt heeft, vormgaf. Dat betekent dat je ook in staat bent de oogspieren weer te laten ontspannen door bepaalde patronen te veranderen. Door anders te leren reageren op crisissituaties en op de uitdagingen die het leven je voorschotelt.


De sleutel is ontspanning van de oogspieren door middel van oogoefeningen. Door het doen van die oefeningen word je je bewust van de spanningen die je vasthoudt. Als je jezelf vragen gaat stellen over de oorzaak van de spanningen, kom je uit bij de thema's die voor jou belangrijk zijn. Zo is het doen van oogontspanningsoefeningen volgens de methode voor natuurlijk zien een opstap naar bewustwording en genezing op vele vlakken tegelijk.


Wie de uitdaging durft aan te gaan, gaat terug naar de oorzaak van de myopie en leert oude patronen doorbreken. Uiteindelijk ontspannen de ogen zich en wordt de juiste spierspanning bereikt, waardoor de ogen de originele vorm weer terugkrijgen en de myopie verholpen wordt.

Bewustwording en groei tijdens het jaarprogramma.

Tijdens het jaarprogramma die ik geef, leer je dus niet alleen de oogspieren te ontspannen voor een natuurlijker zicht. We komen bijna altijd ook te praten over diepere processen van bewustwording en groei. Er komt van alles los en er ontstaan interessante gesprekken. Zo wisselen we ervaringen en visies met elkaar uit. Uiteindelijk gaat de hele groep, inclusief ikzelf, met nieuwe "inzichten" naar huis. Een cursist zei het heel treffend: "Karin weet enorm veel van ogen. Wat mij verwonderde, is hoezeer je ogen je innerlijk spiegelen en hoe duidelijk ze laten zien hoe je jezelf voelt. De training was fijn, goed van opbouw en heel gevarieerd. Zo kun je de dingen eruit pikken die voor jou werken en thuis verdergaan. En ook nazorg hoort erbij: je kunt Karin nog lang na het volgen van de cursus om advies blijven vragen."


Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen