Ik ben bijziend, wat nu?
“Ik ben bijziend, wat nu? Want ik heb een probleem,” schreef Hans in zijn eerste mail. “Lenzen dragen is voor mij onmogelijk, ik heb erg gevoelige ogen. Maar van die bril op mijn neus word ik helemáál tureluurs.” Hans zag al een tijdje wazig en na oogmeting bij de opticien kreeg hij onlangs een bril aangemeten voor veraf. Zo gaat het altijd. Je ziet niet goed en kiest een brillenwinkel uit om je ogen te laten meten. Daar blijkt dat je bijziend bent. De opticien vertelt je niet dat je eigenlijk helemaal geen bril nodig hebt en dat je ervoor kunt zorgen dat je weer scherp gaat zien, gewoon met je eigen ogen. Als hij je dat vertelt, kan hij zijn winkel wel sluiten.
Bijziend, wat nu?
De opticien bedoelt het natuurlijk niet slecht. De meeste mensen weten niet dat er een veel beter alternatief is voor een bril of lenzen, ook opticiens niet. Oogartsen zijn bijzonder sceptisch. Toch spreken de resultaten boekdelen. Ik heb met mijn cursus Beter zien zonder bril of lenzen al honderden mensen geleerd hoe ze hun zicht kunnen verbeteren door het doen van oogoefeningen.
“Beste Hans,” beantwoordde ik zijn mail, “Ik geef cursussen en workshops voor natuurlijk zien door het hele land. Jouw probleem van bijziendheid wordt veroorzaakt door een te grote spanning in je oogspieren en ik kan je leren hoe je die spierspanning kunt kwijtraken. Als je met de oefeningen aan de slag gaat, zul je weer helder gaan zien. Over twee weken is er toevallig een introductieworkshop bij jou in de buurt. Ik wil je graag uitnodigen om kennis te komen maken met de methode”. Hans was zijn nieuwe bril nu al zo zat, dat hij zich meteen inschreef.
Bijziend door spanning in de oogspieren
Bijziendheid is een probleem van de oogspieren. Bij een normale spanning in deze spieren heeft de oogbol een ronde vorm. Die mooie, ronde vorm zorgt ervoor dat lichtstralen die van buitenaf het oog binnenvallen, en daarmee de beelden die we zien, precies bij elkaar komen op het netvlies. Hierdoor ontstaat een scherp beeld.
Als je bijziend bent, is de vorm van de oogbol niet rond maar iets langwerpig. Dit komt doordat de oogspieren te strak gespannen staan en ze de oogbol als het ware samenpersen. Het gevolg is dat de beelden niet op, maar vóór het netvlies vallen en daardoor niet scherp zijn. Bij verziendheid zijn de oogspieren juist te slap en vallen de beelden áchter het netvlies. Daardoor zie je dichtbij niet meer goed. Beide problemen worden verholpen door ervoor te zorgen dat de spanning in de oogspieren correct is: niet teveel, niet te weinig.
Verslaafd aan de bril
Niet alleen het doen van oefeningen helpt je om weer beter te gaan zien. Het is belangrijk dat je weer gaat vertrouwen op jezelf, op je eigen ogen. Mensen die jarenlang afhankelijk zijn geweest van een bril, vinden het vaak moeilijk die bril af te zetten en letterlijk los te laten. “Het eerste wat ik ’s morgens doe, is naar mijn nachtkastje grijpen en voelen of mijn bril daar nog ligt”, vertelde een cursist. “Maar nu ga ik begrijpen dat ik me teveel vastklamp aan dat hulpstuk. Je kunt het bijna een verslaving noemen.” Ik vind dat een mooie vergelijking. Je bent verslaafd aan je bril. Je denkt dat je niet meer zonder kan. En net als bij alle andere verslavingen geldt: daar is niks van waar.
Bevrijd jezelf van bijziendheid
Als je bijziend bent en je wilt weer helder gaan zien op een natuurlijke manier, begin dan eens met het afzetten van je bril. Eerst korte perioden, tijdens handelingen die je door en door kent, zoals de afwas doen, in de tuin werken, je bed opmaken. Je zult merken dat je al snel verder durft te gaan. De straat op, boodschappen doen en de hond uitlaten. Tussendoor doe je natuurlijk de oefeningen die je leert tijdens de cursus (er is nu ook een digitale cursusvariant, waarbij je thuis via de computer de instructiefilmpjes krijgt).
De oefeningen zorgen ervoor dat je ogen zich eindelijk kunnen ontspannen, waardoor ze weer fris gaan aanvoelen en beter gaan zien. En dat niet alleen: ze gaan beter zien dan ooit. Je zult merken dat na een half uur palmeren – een oefening waarbij je je ogen helemaal afsluit en tot rust laat komen – de wereld om je heen meer diepte en kleur heeft gekregen dan je wist dat hij had. En na het doen van oefeningen die zijn gericht op de bewustwording van “het bereik” van ogen, merk je dat je een veel ruimer blikveld hebt dan je dacht.
Er zullen nog meer verrassingen volgen. Het ontdekken van de kracht van de ogen leidt naar onvoorstelbare, nieuwe inzichten. Het vertrouwen in jezelf zal toenemen, je zult je vrijer gaan voelen. Maar je zult ook blokkades tegenkomen en emotionele vraagstukken onder je neus gewreven krijgen. Die vragen om erkenning en oplossing. Ook dit hoort bij het onafhankelijk worden.
Hoe gaat het met Hans?
Hans is naar de workshop gekomen, heeft zich ingeschreven voor de vervolgcursus en heeft zijn bril afgezet. Omdat hij hem nog maar pas aangemeten had gekregen bij de opticien, hoefde hij niet erg te wennen aan het doen van de dagelijkse bezigheden zonder bril. Wat hem het meest verbaasde, was dat de oogontspanningsoefeningen zo diep doorwerkten op allerlei vlakken van zijn leven. Dit is hoe hij het verwoordde in zijn laatste mail: “Ik voel me geestelijk veel fitter, vrolijker en ik ben minder moe. Zou het komen doordat ik veel beter in slaap kom nadat ik de oefeningen heb gedaan? Hoe dan ook: zoals ik me nu voel, dat wens ik iedereen toe.” Ik wens het jou ook toe.
Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen