Page content

Ik ben bijziend, wat nu?

Bijziend wat nu?

“Ik ben bijziend, wat nu? Want ik heb een probleem,” schreef Hans in zijn eerste mail. “Lenzen dragen is voor mij onmogelijk, ik heb erg gevoelige ogen. Maar van die bril op mijn neus word ik helemáál tureluurs.” Hans zag al een tijdje wazig en na oogmeting bij de opticien kreeg hij onlangs een bril aangemeten voor veraf. Zo gaat het altijd. Je ziet niet goed en kiest een brillenwinkel uit om je ogen te laten meten. Daar blijkt dat je bijziend bent. De opticien vertelt je niet dat je eigenlijk helemaal geen bril nodig hebt en dat je ervoor kunt zorgen dat je weer scherp gaat zien, gewoon met je eigen ogen. Als hij je dat vertelt, kan hij zijn winkel wel sluiten.

Bijziend, wat nu?

De opticien bedoelt het natuurlijk niet slecht. De meeste mensen weten niet dat er een veel beter alternatief is voor een bril of lenzen, ook opticiens niet. Oogartsen zijn bijzonder sceptisch. Toch spreken de resultaten boekdelen. Ik heb met mijn cursus Beter zien zonder bril of lenzen al honderden mensen geleerd hoe ze hun zicht kunnen verbeteren door het doen van oogoefeningen.

“Beste Hans,” beantwoordde ik zijn mail, “Ik geef cursussen en workshops voor natuurlijk zien door het hele land. Jouw probleem van bijziendheid wordt veroorzaakt door een te grote spanning in je oogspieren en ik kan je leren hoe je die spierspanning kunt kwijtraken. Als je met de oefeningen aan de slag gaat, zul je weer helder gaan zien. Over twee weken is er toevallig een introductieworkshop bij jou in de buurt. Ik wil je graag uitnodigen om kennis te komen maken met de methode”. Hans was zijn nieuwe bril nu al zo zat, dat hij zich meteen inschreef.

Bijziend door spanning in de oogspieren

Bijziendheid is een probleem van de oogspieren. Bij een normale spanningMeting bijziend in deze spieren heeft de oogbol een ronde vorm. Die mooie, ronde vorm zorgt ervoor dat lichtstralen die van buitenaf het oog binnenvallen, en daarmee de beelden die we zien, precies bij elkaar komen op het netvlies. Hierdoor ontstaat een scherp beeld.

Als je bijziend bent, is de vorm van de oogbol niet rond maar iets langwerpig. Dit komt doordat de oogspieren te strak gespannen staan en ze de oogbol als het ware samenpersen. Het gevolg is dat de beelden niet op, maar vóór het netvlies vallen en daardoor niet scherp zijn. Bij verziendheid zijn de oogspieren juist te slap en vallen de beelden áchter het netvlies. Daardoor zie je dichtbij niet meer goed. Beide problemen worden verholpen door ervoor te zorgen dat de spanning in de oogspieren correct is: niet teveel, niet te weinig.

Verslaafd aan de bril

Niet alleen het doen van oefeningen helpt je om weer beter te gaan zien. Het is belangrijk dat je weer gaat vertrouwen op jezelf, op je eigen ogen. Mensen die jarenlang afhankelijk zijn geweest van een bril, vinden het vaak moeilijk die bril af te zetten en letterlijk los te laten. “Het eerste wat ik ’s morgens doe, is naar mijn nachtkastje grijpen en voelen of mijn bril daar nog ligt”, vertelde een cursist. “Maar nu ga ik begrijpen dat ik me teveel vastklamp aan dat hulpstuk. Je kunt het bijna een verslaving noemen.” Ik vind dat een mooie vergelijking. Je bent verslaafd aan je bril. Je denkt dat je niet meer zonder kan. En net als bij alle andere verslavingen geldt: daar is niks van waar.

Bevrijd jezelf van bijziendheid

Als je bijziend bent en je wilt weer helder gaan zien op een natuurlijke manier, begin dan eens met het afzetten van je bril. Eerst korte perioden, tijdens handelingen die je door en door kent, zoals de afwas doen, in de tuin werken, je bed opmaken. Je zult merken dat je al snel verder durft te gaan. De straat op, boodschappen doen en de hond uitlaten. Tussendoor doe je natuurlijk de oefeningen die je leert Natuurlijk zien in plaats van bijziendtijdens de cursus (er is nu ook een digitale cursusvariant, waarbij je thuis via de computer de instructiefilmpjes krijgt).

De oefeningen zorgen ervoor dat je ogen zich eindelijk kunnen ontspannen, waardoor ze weer fris gaan aanvoelen en beter gaan zien. En dat niet alleen: ze gaan beter zien dan ooit. Je zult merken dat na een half uur palmeren – een oefening waarbij je je ogen helemaal afsluit en tot rust laat komen- de wereld om je heen meer diepte en kleur heeft gekregen dan je wist dat hij had. En na het doen van oefeningen die zijn gericht op de bewustwording van “het bereik” van ogen, merk je dat je een veel ruimer blikveld hebt dan je dacht.

Er zullen nog meer verrassingen volgen. Het ontdekken van de kracht van de ogen leidt naar onvoorstelbare, nieuwe inzichten. Het vertrouwen in jezelf zal toenemen, je zult je vrijer gaan voelen. Maar je zult ook blokkades tegenkomen en emotionele vraagstukken onder je neus gewreven krijgen. Die vragen om erkenning en oplossing. Ook dit hoort bij het onafhankelijk worden.

Hoe gaat het met Hans?

Hans is naar de workshop gekomen, heeft zich ingeschreven voor de vervolgcursus en heeft zijn bril afgezet. Omdat hij hem nog maar pas aangemeten had gekregen bij de opticien, hoefde hij niet erg te wennen aan het doen van de dagelijkse bezigheden zonder bril. Wat hem het meest verbaasde, was dat de oogontspanningsoefeningen zo diep doorwerkten op allerlei vlakken van zijn leven. Dit is hoe hij het verwoordde in zijn laatste mail: “Ik voel me geestelijk veel fitter, vrolijker en ik ben minder moe. Zou het komen doordat ik veel beter in slaap kom nadat ik de oefeningen heb gedaan? Hoe dan ook: zoals ik me nu voel, dat wens ik iedereen toe.” Ik wens het jou ook toe.

Wat kun je dan doen om bijziendheid te herstellen of te voorkomen.

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

 • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
 • Hoe je eigen natuur werkt
 • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

  Comment Section

  23 reacties op “Ik ben bijziend, wat nu?


  Door Lianne op 22 augustus 2019

  Ik ben net 17 geworden en heb al een sterkte van -4.75 en -4.50. Ik wil hier heel graag van af, maar ik draag nu inmiddels al bijna 6 jaar een bril/lenzen en mijn zicht neemt steeds meer af. Ik ben al wel begonnen met mijn bril/lenzen niet op/in te doen maar ik merk dat ik het wel een beetje eng vind omdat ik opeens zo veel niet meer zie en ik mijn ogen zo vele meer moet aanspannen. Ik ga ook bijna weer naar school en dan moet ik weer veel van het bord gaan lezen, maar ik wil niet de “vooruitgang” die ik dan misschien al heb gemaakt ongedaan maken (is dat mogelijk als ik dan weer mijn gewone sterkte in doe). Hoe kan ik hier het beste mee omgaan en hoe lang duurt het ongeveer) totdat ik wel weer beter en/of verbetering zal gaan zien?


  Door chloe op 28 juni 2019

  Ik -8. ik wil dit graag verminderen. Bij tips staat dat ik moet proberen zo min mogelijk een bril of lenzen te dragen. Dit is alleen heel moeilijk, zonder bril of lenzen kan ik bijvoorbeeld niet naar buiten dit is te gevaarlijk. Heeft u andere tips?


  Door Karin op 30 juni 2019

  Toch is het belangrijk om wel de bril te gaan minderen met opzetten. Je kunt binnen beginnen om zonder bril te zijn.


  Door Kirsten op 23 april 2019

  Hoi,

  Kan ik van -7 naar 0? Mijn moeder heeft -11.


  Door Karin op 6 mei 2019

  Dat is zeker mogelijk. Je doet het stapsgewijs.


  Door Claudia op 3 januari 2019

  30 jaar geleden ook aan een bril op advies van opticien. Ik ben bijziend. Begonnen met -0, 50 beide ogen. Binnen een jaar naar -1,50 en -1,75. Na 2 jaar bij een andere opticien gehoord dat ik een bril niet de hele dag moet drage. Maakt je oogspieren lui. Bij de dagelijkse bezigheden heb ik mijn bril niet op wel bij autorijden. Nu zit ik op -1,00 en -0,75. Ik heb een kantoorbaan en werk veel met een computer.


  Door jacqueline op 8 november 2017

  Helpt dit ook voor een lui oog en een oog die ondertitelingen en afstanden moeilijker kan en gaat lezen.


  Door Karin op 9 november 2017

  Daar helpt het ook voor. Een lui oog vraagt wel veel extra tijd en aandacht, omdat er veel spanning in dat oog zit. Daarom ook juist goed om er iets mee te gaan doen en te leren dat oog te ontspannen.


  Door Monique Smeets op 22 december 2016

  Ik lees hier alleen over het ver weg kijken…werkt dit ook voor het lezen? dichtbij kijken?
  Ik lees dat het nl leeftijd gebonden is dat mensen een leesbril op moeten zetten…wat is dat irritant..bril op …bril af….


  Door Karin op 23 december 2016

  Ja, het werkt zeker ook voor dichtbij kijken. Ik heb veel mensen geholpen met leesbril klachten. Het voordeel is dat je niet al jaren een bril draagt, dat maakt het makkelijker om zonder bril te zijn. In mijn workshop leer je wat je ogen nodig hebben om wel goed te gaan zien, dichtbij en ver weg: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


  Door Lisa op 3 april 2016

  Hallo,
  Ik ben nog kaar 15 en heb bijna -4.5 aan mijn beide ogen. Ik zie netaan dingen van 20 cm afstand zonder bril. Ik heb nu een bril waarvan de glazen meer dan 2x zo dik zijn…
  Het is echt vreselijk ik kan niks zonder bril. Ik draag nu 3.5 jaar een bril. Ik begon met -0.5 en -0.75
  Toen moest ik 2 jaar wachten en had ik opeens -2.5 en -2.75! De bril die ik nu draag heeft -3.75 en -4.25. Ik merk wel dat mn ogen weer achteruit gegaan zijn want nu, een jaar later, zie ik weer slechter..
  Ik hoop dat uw tips kunnen helpen want ik vind het heel lastig, vooral omdat ik ook muziek maak en bij het muziekmaken glijdt mn bril van mijn neus maar ik moet kunnen blijven notenlezen..


  Door Karin op 4 april 2016

  Beste Lisa,
  De enige manier om weer te zien zonder bril, is om de bril af te zetten. Snel zul je verbetering merken in je zicht. De waas is in het begin het ergst. Lees mijn ebook om te lezen hoe je de ogen weer kunt herstellen om beter te gaan zien: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/
  Voor de momenten dat je echt scherp moet kunnen zien, kun je een zwakkere bril nemen. Misschien eens je oude bril proberen hoe je daar mee ziet. En hem daarna weer af doen.


  Door lisa op 25 mei 2015

  Beste Karin.
  ik draag al bijna 3 jaar een bril en ik merk dat me ogen steeds minders scherps en waziger zien. Binnen hoelang kan je weer normaal zien door de bril af te zetten?  Door Sinny op 6 april 2014

  Beste Karin, ik heb sinds ik in groep vier zat een bril. Ik begon met -1.25 maar nu is het ±-4 met een cylinder. Het wordt steeds maar slechter en de opticien zegt dat het door het groeien komt en er niets aan te doen is. Zou u mij misschien nog wat tips kunnen geven. Ik heb het volste vertrouwen in uw cursussen en ik heb uw boek ook al gelezen. Ik zou echt heel graag weer helemaal goed willen zien zonder bril (of lenzen).


  Door Karin Hogenboom op 7 april 2014

  Beste Sinny,
  Je hebt in ieder geval gemerkt dat je ogen niet beter zijn gaan zien door de bril. De beste tip die ik je kan geven is het niet meer dragen van de bril. Dat is niet altijd makkelijk voor mensen, dus begin met hem zoveel mogelijk af te zetten. Gebruik zeker geen lenzen, want die doe je in en vervolgens weer uit. De palmeer, zon en zwaai oefeningen die ik ook heb beschreven in mijn boek zijn heel goed om te doen. Maar ook de andere oefeningen. En daarnaast kan ik je adviseren mijn artikelen over voeding te lezen, zodat je kunt zorgen dat je ogen goede voedingsstoffen binnen krijgen.
  https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/
  groetjes Karin


  Door Sandra op 1 juli 2013

  Best Karin,
  Ik heb ook het gevoel dat ik bijziend ben.
  Ik kan niet goed van ver zien, en dat merk ik ook als ik bezig ben. Ik dacht eerst dat het kwam doordat ik te weinig eet, en vaak duizelig werd etc.
  Maar dankzij uw tips voelen mij ogen een stuk ontspannender aan, en kan ik weer van ver beter zien.
  Dus, dank u wel.

  Met vriendelijke groeten, Sandra


  Door susette op 27 februari 2013

  vorig jaar is bij mij geconstateerd dat ik de oogziekte GPC heb dit is een soort alergiesche reactie die ik door mijn lenzen heb gekregen waarbij blaren onder de oogleden ontstaan. ik vond het vreselijk om weer aan een bril te moeten toen ben ik gaan zoeken naar andere uitvluchten om van mijn bril af te kunnen komen. ik heb al een hele tijd de nieuwsbrief via me mail en zie daar data staan voor oogcursesen. ik heb besloten om dit na mijn school examen uit te gaan proberen in verband met het stres nivieau. maar ik vraag me af og het mogelijk is hoe erg je ogen ook bijziend zijn om helemaal van je bril af te komen?
  groetjes, susette


  Door Karin Hogenboom op 27 februari 2013

  Beste Susette,
  Je kunt helemaal van je bril afkomen, of het lukt hangt vaak meer af van de persoon dan van hoe bijziend je bent. Misschien een idee dat je alvast naar een workshop komt, want je ogen leren ontspannen zal ook schelen in de stress die je ervaart.


  Door yvonne op 14 februari 2013

  hallo, ik heb net het verhaal gelezen en vind het zeer interessant.
  heb wel een vraag..mooi om te zien dat je er zelf vel aan kan doen,maar hoe zit het als je zulke slechte ogen hebt vanaf 4jaar al brildragend bent en nu met lenzen op -10 zit…en het meer in de familie voorkomt is dat gewoon pech of wil dat ook wat zeggen? groet yvonne


  Door Karin Hogenboom op 14 februari 2013

  Beste Yvonne,
  Ook als je hele slechte ogen hebt kun je deze verbeteren. Het is juist dan goed om zelf in je ogen te investeren en de ogen te gaan leren ontspannen. Dat zal de conditie van je ogen verbeteren. Hoe meer spanning op de ogen, hoe meer kans op ernstigere oogklachten zoals macula, staar, netvliesloslating. Je ogen weer ontspannen en anders gaan zien is een investering in je ogen en in jezelf.


  Door Renate op 9 januari 2016

  Hoi, mijn zoon heeft ook min 10 inmiddels (16 jaar) en heeft al vanaf zijn derde een bril. Hij wil graag bij defensie maar dat kan niet met zulke slechte ogen. Ik kan me echter niet voorstellen dat je terug kan naar bijvoorbeeld -2 door het doen van oefeningen.


  Door Karin op 11 januari 2016

  Beste Renate,
  Het gaat niet alleen om oefeningen, mijn tips bevatten meer dan dat. Voor de gezondheid van zijn ogen is het wel heel goed als hij hier iets gaat doen. En als hij dit graag wil, dan zal hij zeker gemotiveerd zijn.

  Plaats een reactie


  *