Last van mouches volantes

Mouches volantesMouches volantes, floating specks, floaters. Of, zoals het in het Nederlands heet: glasvochttroebeling. Als je last hebt van mouches volantes, zie je zwevende vlekjes of sliertjes voor je ogen. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie, een woord dat afgeleid is van het Griekse myioeidès (gelijkend aan vliegen) en òpsis (zicht). De schaduwachtige 'zwevende vliegen', die soms alleen en soms in groepjes voorkomen, kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben. Ze volgen de bewegingen van het oog. Hoe je je blik ook wendt of keert, de mouches volantes draaien mee.


Mouches volantes ontstaan als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in het glasachtig lichaam, de geleiachtige vloeistof die in de oogbol zit. De schaduwen van deze structuren worden op het netvlies geprojecteerd en de hersenen kunnen ze niet altijd uit de bewuste waarneming filteren. Het hebben van mouches volantes is een algemeen voorkomend verschijnsel. Als iemand erg véél mouches volantes heeft, kunnen ze het zien behoorlijk verstoren.Oorzaken Mouches Volantes

Hoewel glasvochttroebeling ook in gezonde ogen kan voorkomen, zijn er een aantal 'medische' oorzaken voor mouches volantes aan te geven. Hieronder de belangrijkste in het kort.

Leeftijd

Meestal verandert het glasvocht van structuur met het klimmen van de jaren. De kwaliteit wordt minder, het verliest zijn flexibele, geleiachtige karakter. Tijdens dit proces wordt collageen afgebroken. Draadjes en klontjes collageenresten beginnen in het glasvocht rond last van mouches volanteste dwalen en zo ontstaan er glasvochttroebelingen. Dit proces kan tegenwoordig al op jonge leeftijd beginnen en bijzienden hebben er vaak nog meer last van.Glasvochtcollaps

Behalve dat het glasvocht minder stevig wordt, krimpt de massa ook naarmate je ouder wordt. Als dit proces niet gestopt wordt, kan er een glasvochtloslating ontstaan. Hierbij komt het glasachtig lichaam los van het netvlies. Dit gebeurt meestal pas op latere leeftijd, tussen de 60 en 70 jaar, en het gaat dan gepaard met het plotseling ontstaan van veel mouches volantes, die als grote kringen in het gezichtsveld drijven.

Suikerziekte

Bij diabetespatiënten komt het nogal eens voor dat er bloed in het glasvocht terechtkomt. Dat merkt de patiënt doordat er, soms vrij plotseling, mouches volantes ontstaan.

Trauma

Myodesopsie wordt soms veroorzaakt door een trauma in het oog.Ontsteking

Als gevolg van een oogontsteking, ofwel uveïtis, kunnen mouches volantes ontstaan.

Diagnose Mouches Volantes

Heb je last van mouches volantes, of twijfel je nog of dat het wel is? Neem dan eens de proef op de som. Ga op een heldere dag naar buiten, ga op je rug liggen en kijk naar de hemel. HieMouches voulantesrdoor krijgen de glasvochttroebelingen de kans om naar beneden te zakken, waardoor ze dichterbij het netvlies terechtkomen. Dat zorgt ervoor, gecombineerd met de aanwezigheid van veel licht en een helderblauwe achtergrond, dat de mouches volantes duidelijk zichtbaar worden. Om het effect nog te versterken, kun je door een speldenprikgat naar de hemel kijken. Als je het gaatje in cirkeltjes voor je oog beweegt, kun je zelfs de schaduwen van de bloedvaten in het oog zien. Dit wordt het ‘Purkinje-fenomeen’ genoemd.Reguliere behandeling

Wie met het probleem naar de oogarts gaat, krijgt een pupilverwijdend middel in het oog gedruppeld. De dokter kijkt met een lampje en spiegeltje of er geen scheurtjes in het netvlies zitten. Als er geen scheurtjes zijn, is verdere behandeling meestal niet nodig, aldus de reguliere opvatting. Wie last heeft van ernstige mouches volantes, komt soms in aanmerking voor een laserbehandeling, of zelfs een operatie. Over de effecten hiervan op langere termijn is nog niet veel bekend. Geen enkele operatie is zonder risico en iedere invasieve ingreep kan complicaties met zich meebrengen.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je zelf veel bereiken met de ontspanningsoefeningen van dr. Bates enerzijds en goede voeding anderzijds. Door de ogen en de oogspieren tot rust te brengen, vermindert de overspanning van de oogspieren die de oorzaak is van het gros van alle oogafwijkingen. Ontspanning zorgt voor een betere doorbloeding en bevordert de afvoer van afvalstoffen, zodat je er minder van in het glasvocht zult hebben. Daarnaast is het belangrijk om je voedingspatroon goed onder de loep te nemen. Doordat we tegenwoordig veel te weinig goede vetten, collageen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen, lijden onze ogen letterlijk honger en gaan ze achteruit. Wil je hierover meer weten? Lees dan de artikelen Mouches volantes door gebrek aan collageen en Mouches volantes door glasvochtloslating.

Wat kun je dan doen om mouches volantes te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen