Zie jij vanuit overleving?

Ik startte vanmorgen de dag met een wandeling. Ik woon in de bebouwde kom, maar vlak achter het station is een klein stukje oerbos. Niet aangeplant door de mens, maar ontstaan toen een paar hockeyvelden die niet meer gebruikt werden, blank kwamen te staan. De pomp die het land droog moest houden, was kapot gegaan. Het bos ging als vanzelf groeien op het braakliggende terrein.

Ik loop de drukte door

Voordat ik bij mijn bosje aankom, loop ik de drukte door. Langs een grote bouwput, waar machines bezig zijn een gat onder het spoor door te graven. Auto's die door de straten rijden, wandelaars en fietsers, de een op zijn gemak, de ander met haast. De spoorwegovergang die luid klingelend zijn bomen sluit en weer opent. Drie reizigers die door het rode licht heen nog snel de rails oversteken om hun trein te halen.


Drukte, stress, haast, herrie

Drukte, stress, haast, herrie. Ik zie nog voor me hoe ik hier zelf ook met regelmaat door werd opgeslokt, maar dat is tegenwoordig een uitzondering. Ook al deze herrie en het gehaast waar ik tussendoor loop, raken me niet echt. Hoewel ... zodra ik mijn bosje bereik, mijn schoenen uitdoe en de aarde onder mijn voeten voel, merk ik toch duidelijk verschil. Wat een heerlijkheid en rust. Ook al dendert de trein langs het bosje en hoor ik de snelweg op de achtergrond, de kalmte van de natuur overheerst.

We leven in een betonnen jungle

We leven in een stressvolle samenleving waarin we vanuit de overlevingsstand opereren. Een betonnen jungle. We hoeven niet meer op scherp te staan voor een roofdier dat ons aanvalt; hiervoor zijn de stresshormonen eigenlijk bedoeld. Nee, nu voelen we de constante dreiging van ongrijpbare gevaren: de baas legt een deadline op ons bureau, de leraar besluit tot een onverwachtse toets, we worden bang gemaakt door allerlei berichten in de media. 

leren zien zonder bril of lenzen

Overspanning en onderspanning

We staan in de overlevingsstand. Enerzijds werken we hard en doen flink ons best. Anderzijds hangen we 's avonds als een zombie op de bank om bij te komen van dit alles. In allebei de gevallen zijn we niet werkelijk aanwezig. Ons lichaam bevindt zich in een staat van overspanning, óf in een staat van onderspanning. Zowel de overspanning als de onderspanning beïnvloeden de conditie van ons brein en onze ogen. Allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals wazig zicht dichtbij of ver weg, of pijnlijke, droge, vermoeide ogen. Ook ziektes als glaucoom, maculadegeneratie, staar of netvliesloslating steken de kop op. 

De reguliere oplossingen behandelen niet de oorzaak

Het dragen van een bril of lenzen, het druppelen van de ogen, het injecteren of opereren; dit doet allemaal niets aan de oorzaak van de klachten. Het zorgt er juist voor dat we steeds verder af komen te staan van het natuurlijke evenwicht. Het steeds heen en weer geslingerd worden tussen een staat van onderspanning en overspanning blijft zich herhalen. 

Ik heb zelf jarenlang in de overlevingsstand gestaan. Ik deed mijn best om alle ballen in de lucht te houden, op mijn werk, in het gezin, voor mezelf. En zelfs nu ben ik nog op momenten aan het 'overleven', maar in veel mindere mate dan vroeger. Bovendien herken ik het als het gebeurt en stap ik er makkelijker uit.

Ik leef veel meer in het hier en nu

Ik leef veel meer in het hier en nu. Vanuit rust en ontspanning, en dichter bij mezelf. Om zover te komen heb ik vele stappen gezet. Het begon jaren geleden met het afzetten van mijn bril en anders leren zien, met mijn eigen ogen. Daarmee volgde een pad van ontwikkeling en groei. Hoewel ik alle stappen zelf moest zetten, deed ik het niet alléén. Ik zocht juist hulp bij anderen, die expertise hadden op een bepaald gebied, en dat doe ik nu nog steeds. Ook als het soms financieel minder goed ging, bleef ik toch doorgaan met investeren in mezelf. Dat is van cruciaal belang als je verder wilt komen op je pad.

leren zien zonder bril of lenzen

Levensveranderend

Door dit te blijven doen en door zelf te blijven groeien, kan ik anderen helpen in hun proces om goed te zien. 

Rooske van der Veek heeft het VolZicht programma De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen gevolgd en zij vertelde mij dat ze het als levensveranderend ervaart. Ze heeft inzicht gekregen in haar overlevingsstrategieën waardoor zij haar leven nu anders invult, veel meer geniet en meer rust ervaart. Daarnaast krijgt ze geen injecties meer in haar ogen en is het vlekje wat ze altijd zag, verdwenen. Ook haar bril draagt ze niet meer. 

Ik ben heel blij voor haar en herken haar woorden helemaal. Zo is het bij mij ook gegaan.

Ik heb alle stappen voor mijzelf gezet. Tegelijkertijd heb ik VolZicht opgericht om wat ik leerde met anderen te delen, mensen te inspireren en te begeleiden en ondersteunen op hun pad. 

Hoe ga je zelf aan de slag?

Gezonde, ontspannen ogen en goed zicht is niet alleen het effect van de VolZicht methodemaar ook  een fit en gezond lichaam en een rustige geest. 11 september 2022 geef ik de workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen. Nu is je kans om mee te doen en alles te leren wat jouw ogen nodig hebben om fit en vitaal te zijn. 

Werken jij en je collega's veel achter de computer? Een zeer vermoeiende activiteit voor de ogen. Kom met je team naar de workshop toe. Voor het hele bedrijf is het fijn als jullie deze adviezen op gaan volgen. Want je zult je werk fitter en efficiënter kunnen uitvoeren. Stuur een mail naar info@volzicht.nl als je met je team wilt komen. Alleen komen kan natuurlijk ook.

Je kunt je t/m woensdag nog nog aanmelden voor de last minute prijs. 

Klik hier om je direct aan te melden.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

Tot ziens bij VolZicht!

Groetjes Karin


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen