Bril af, lenzen uit!

bril, lenzenBril af, lenzen uit! Dit is de eerste stap om te gaan zien zonder bril of lenzen. Want heb je echt wel een bril of lenzen nodig om goed te zien? Is jou dat ook al die jaren wijsgemaakt? Dat er niets te doen is tegen bijziendheid of verziendheid? Dat een bril opzetten of lenzen indoen het enige is wat helpt? Onzin! Jouw ogen gaan zelfs slechter zien door het dragen van een bril of lenzen.


Als je door een bril of lenzen kijkt, lijkt de wereld scherp. Maar het is een andere wereld dan de echte die je ziet. Je ziet te scherp. Het is niet de werkelijkheid. De wereld ziet er door een bril veel harder uit dan gezien met eigen ogen. Jouw ogen zijn niet statisch. Er kunnen veel verschillende redenen zijn, waarom  je ogen niet goed kunnen zien. Om er een paar te noemen: spanning, onverwerkte emoties, ziekte, vermoeidheid... Vul maar in.

Bril af, lenzen uit! Ervaar meer kleur en diepte

Begin met regelmatig je bril af te zetten, je lenzen uit te doen. Ervaar de onzekerheid die jij voelt zonder bril, zonder de scherpte waar jij aan gewend bent geraakt. Je kunt dit eerst op een veilige plek doen: in je huis, rondom je huis, in de tuin.


bril, lenzenAccepteer de onzekerheid, angst, irritatie en boosheid die naar boven kunnen komen. Accepteer het wazig zien, laat het er maar zijn, ga vooral niet je best doen goed te zien. Daar krijg je juist spanning en zelfs hoofdpijn van.


Merk na een paar uur dat het eigenlijk wel meevalt, zo zonder bril. Een bril maakt ook moe. Ervaar de ontspanning die het geeft om geen bril op te hebben. Merk dat je heel veel dingen toch wel kunt zien, geniet van de kleuren, het licht, de vormen. Ook al is het beeld wazig.

Bril af, lenzen uit...Maar hoe?

Bril af, lenzen uit! Maar hoe? Hier volgen een paar tips die je op weg kunnen helpen naar steeds langere periodes van brilloos zijn:

  • Draag het liefst helemaal geen lenzen meer.
  • Bestel zwakkere glazen, zo simpel mogelijk. Zonder cilindercorrectie, zonder ontspiegeld glas of getinte glazen.
  • Heb je een sterke cilinder, dan kun je ervoor kiezen eerst te beginnen met een bril zonder cilindercorrectie.
  • Koop een koordje waaraan je je bril om je nek kunt laten hangen.
  • Ga oefenen met je bril zo vaak mogelijk af te laten.
  • Accepteer het wazig zien, het slecht zien. Het is jouw wereld die jij ziet.
  • Wees je bewust van de emoties die los kunnen komen en laat ze er maar zijn.
  • Je kunt een rasterbril kopen als hulpmiddel, deze maakt dat je scherper ziet en geeft geen spanning in de ogen.


Genieten van de wereld zonder bril of lenzen

bril, lenzenMisschien lijkt de wereld wel één grote waas, maar hij is ook zachter zonder je bril of lenzen. En hoe langer je de bril af hebt, hoe beter je zult merken dat je meer kleur en diepte gaat zien. Geniet van wat je wel ziet. De vormen, de kleuren, de beweging. Het is bijvoorbeeld heel ontspannend om naar water te kijken: dat beweegt van nature en de reflectie is al wazig. Je ogen geven het op om scherp te willen zien, ze kunnen genieten van de wazige waterwereld. En de beweging in het water stimuleert de beweging in de ogen.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen.