Bril af, lenzen uit!

bril, lenzenBril af, lenzen uit! Dit is de eerste stap om te gaan zien zonder bril of lenzen. Want heb je echt wel een bril of lenzen nodig om goed te zien? Is jou dat ook al die jaren wijsgemaakt? Dat er niets te doen is tegen bijziendheid of verziendheid? Dat een bril opzetten of lenzen indoen het enige is wat helpt? Onzin! Jouw ogen gaan zelfs slechter zien door het dragen van een bril of lenzen.


Als je door een bril of lenzen kijkt, lijkt de wereld scherp. Maar het is een andere wereld dan de echte die je ziet. Je ziet te scherp. Het is niet de werkelijkheid. De wereld ziet er door een bril veel harder uit dan gezien met eigen ogen. Jouw ogen zijn niet statisch. Er kunnen veel verschillende redenen zijn, waarom  je ogen niet goed kunnen zien. Om er een paar te noemen: spanning, onverwerkte emoties, ziekte, vermoeidheid... Vul maar in.

Bril af, lenzen uit! Ervaar meer kleur en diepte

Begin met regelmatig je bril af te zetten, je lenzen uit te doen. Ervaar de onzekerheid die jij voelt zonder bril, zonder de scherpte waar jij aan gewend bent geraakt. Je kunt dit eerst op een veilige plek doen: in je huis, rondom je huis, in de tuin.


bril, lenzenAccepteer de onzekerheid, angst, irritatie en boosheid die naar boven kunnen komen. Accepteer het wazig zien, laat het er maar zijn, ga vooral niet je best doen goed te zien. Daar krijg je juist spanning en zelfs hoofdpijn van.


Merk na een paar uur dat het eigenlijk wel meevalt, zo zonder bril. Een bril maakt ook moe. Ervaar de ontspanning die het geeft om geen bril op te hebben. Merk dat je heel veel dingen toch wel kunt zien, geniet van de kleuren, het licht, de vormen. Ook al is het beeld wazig.

Bril af, lenzen uit...Maar hoe?

Bril af, lenzen uit! Maar hoe? Hier volgen een paar tips die je op weg kunnen helpen naar steeds langere periodes van brilloos zijn:

  • Draag het liefst helemaal geen lenzen meer.
  • Bestel zwakkere glazen, zo simpel mogelijk. Zonder cilindercorrectie, zonder ontspiegeld glas of getinte glazen.
  • Heb je een sterke cilinder, dan kun je ervoor kiezen eerst te beginnen met een bril zonder cilindercorrectie.
  • Koop een koordje waaraan je je bril om je nek kunt laten hangen.
  • Ga oefenen met je bril zo vaak mogelijk af te laten.
  • Accepteer het wazig zien, het slecht zien. Het is jouw wereld die jij ziet.
  • Wees je bewust van de emoties die los kunnen komen en laat ze er maar zijn.
  • Je kunt een rasterbril kopen als hulpmiddel, deze maakt dat je scherper ziet en geeft geen spanning in de ogen.


Genieten van de wereld zonder bril of lenzen

bril, lenzenMisschien lijkt de wereld wel één grote waas, maar hij is ook zachter zonder je bril of lenzen. En hoe langer je de bril af hebt, hoe beter je zult merken dat je meer kleur en diepte gaat zien. Geniet van wat je wel ziet. De vormen, de kleuren, de beweging. Het is bijvoorbeeld heel ontspannend om naar water te kijken: dat beweegt van nature en de reflectie is al wazig. Je ogen geven het op om scherp te willen zien, ze kunnen genieten van de wazige waterwereld. En de beweging in het water stimuleert de beweging in de ogen.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
 


Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen


 


.

Truus
Door

Truus

op 13 Jan 2017

Ik heb al sinds 2008 een multifocale bril, echter sinds 2016 problemen. Toen ben ik in februari 2016 voor een oogmeting naar mijn opticien gegaan en volgens de meting waren mijn ogen verslechterd. Met de bril die ik kreeg voorgeschreven kreeg ik hoofdpijn na een uur dragen en pijn aan mijn rechteroog. Heel vaak terug geweest, maar de bril zou goed zijn. In december 2016 ben ik ten einde raad naar een andere opticien gegaan die uitkwam op +0,25 minder (1.00) voor veraf zien. Mijn probleem was en is dat ik de ondertiteling op tv wazig/ dubbel zie en de gezichten heel onduidelijk. Zonder bril zie ik eigenlijk hetzelfde, maar met bril groter. Mij werd verteld dat je op een gegeven ogenblik het zicht niet kon verbeteren??? Ook met + 1.00??? Ik weet het ook niet meer. Willen de opticiens alleen maar verdienen door elke 2-3 jaar een nieuwe bril voor te schrijven?? Ik heb sterke twijfels over de onpartijdigheid en het belang van de klant.

Karin
Door

Karin

op 13 Jan 2017

Multifocaal geeft nog meer spanning dan een gewone bril en daar heb je duidelijk last van. Veel mensen kunnen daar niet aan wennen en het is inderdaad een grote business voor de opticiens. Met je eigen ogen weer goed leren zien, gaat je veel meer opleveren. Heb je mijn gratis ebook al gedownload? https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Margreet
Door

Margreet

op 24 Aug 2016

Beste Karin, Twaalf jaar geleden was ik het dragen van lenzen een bril beu. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om mijn ogen te laten behandelen. Rechts is gelaserd (was -6) en links is een lensimplantaat geplaatst (was -13). Het laatste jaar ben ik minder gaan zien zowel in de verte als dichtbij. Ik gebruik nog geen leesbril maar in het verkeer zou ik eigenlijk wel wat hulp kunnen gebruiken. Hebben de oefeningen nog zin na deze behandeling? Groet Margreet

Eva
Door

Eva

op 25 Aug 2016

Hoi Margreet, ik heb je net geantwoord bij je andere berichtje. Groetjes Eva

Eliane Bolder
Door

Eliane Bolder

op 22 Aug 2016

Interessante materie. Ikzelf heb een sterkte van -13 (en inmiddels denk ik nog slechter, ik zou weer eens langs de opticien moeten). Ik draag vanaf mijn 8st een bril ongeveer, en vanaf mijn elfde lenzen, op aanraden toen van de oogarts. het is een leuke tip om geen bril op lenzen te dragen, maar met mijn sterkte kan ik dan echt niets. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er daadwerkelijk mensen zijn die ook van die hele slechte ogen hadden en die nu echt geen bril of lenzen meer nodig hebben in hun dagelijkse leven. Helaas doe ik ook nog eens administratief werk, waarbij ik de hele dag achter de computer zit. Na een ernstige oog irritatie enkele jaren geleden door een airco die in de winter warme lucht stond te blazen boven mijn buro, kan ik nu zelfs op kantoor mijn lenzen niet meer in, omdat ik dan gewoon niet goed meer kan schakelen tussen het kijken op het scherm en in de files. Ben heel benieuwd naar je visie hier op

Eva
Door

Eva

op 25 Aug 2016

Hoi Eliane ik kan me voorstellen dat je het idee hebt dat je met je sterkte niet zonder de bril kan. Toch zijn er mensen voor je geweest die met dezelfde sterkte resultaat hebben geboekt met de methode. Dus goed om te gaan uit proberen welk effect het heeft op jou. Probeer dagelijks te starten met de oefeningen, zeker als je veel achter de computer zit. Probeer het werk af te wisselen met de oefeningen. Mocht je verder nog aan de slag willen gaan met de VolZicht methode, onder 'diensten' staat hoe we je kunnen helpen https://volzicht.nl/diensten/ Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Danielle
Door

Danielle

op 15 Aug 2016

Hallo Karin, Ik heb sinds afgelopen vrijdag mijn bril afgezet en mijn ogen voelen zo veel beter! Savonds met tv kijken is het nog wel lastig maar ik zet door!!

Eva
Door

Eva

op 17 Aug 2016

Hoi Danielle goed dat je er mee bezig bent. Een rasterbril kan ook fijn zijn bij het tv kijken. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

A.
Door

A.

op 09 Aug 2016

Beste Karin. Ik heb aangezichtspijn, migraine en Lyme. Als bijvoorbeeld iets mijn oog raakt, er iets in waait of een andere trigger mijn oog verstoort, gaan mijn hersens alarm slaan. Ik krijg pijn, jeuk en zie soms wazig. Ook is het alsof er met een mes in wordt gestoken, of er zand of glas in zit, of er op is geslagen enz. Ook zonder trigger heb ik dit vaak. Het kan fluctueren, toenemen en afnemen. Soms gaat het andere oog meedoen of ontstaat er een gecompliceerde en vaak ondraaglijke aangezichts/oogpijn, die vele variaties kent en weken tot maanden kan duren. Ik heb een aantal jaren een bril gedragen (met nauwelijks sterkte maar met prisma), als remedie tegen migraine, maar dat hielp niet. Hij stoorde en irriteerde steeds meer. Sinds een poos draag ik die niet meer, wat veel rust geeft. Ik vraag me af of je ervaring hebt met 'oog-pijn die wortelt in aangezichtspijn' (het kan in alle delen van m'n gezicht zitten). Heb je een oplossing hiervoor? Mvg. A.

Karin
Door

Karin

op 11 Aug 2016

Een instant oplossing heb ik niet. Het gaat om het toepassen van verschillende oplossingen. Heb je mijn gratis ebook al eens gelezen, want dat is een goed begin om mee te starten: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/ Palmeren is goed om rust te geven, staat ook in het boek. En ga eens met mijn voedingstips aan de gang, want dat kan ook een oorzaak zijn van je klachten, voeding.

Peter Vissers
Door

Peter Vissers

op 09 Aug 2016

Beste Karin, Ik heb sinds 2 weken ernstig last van Muoches Volantes. Vooral als ik wakker wordt zie ik niet veel vanwege de vele spikkels en sliertjes. Ik gebruik nu levertraan capsules van een reformhuis. Ik draag al vanaf mijn 6e een bril en ben nu sinds 2 dagen bezig met mijn bril afzetten en knipperen met mijn ogen. Ik moet 25 augustus naar de oogarts maar ben al bang voor het antwoord dat ik er mee moet leren leven. De gedachte maken me angstig. Weet jij wat ik moet doen. Een cursus is voor mij geen optie omdat ik al 8'maanden zonder werk ben en het geld niet kan missen. Grtz. Hopeloze Peter

Frits Jansen
Door

Frits Jansen

op 22 Feb 2018

Bij mij bleek een plotselinge toename van "mouches volantes" te komen door een scheurtje in mijn netvlies, gelukkig ver buiten het gezichtsveld. Daar heb ik een paar maanden mee rondgelopen, heel gevaarlijk, want toen de oogarts het constateerde kon ik meteen de volgende middag terugkomen voor een laserbehandeling. Die duurt een kwartiertje en doet geen pijn. Wel moet je nog meermalen terugkomen voor controle. Het schrijnt een vrij veel voorkomende ouderdomskwaal te zijn. Onbehandeld laten is echt heel gevaarlijk. De mouches volantes komen van bloed dat langzaam weer wordt geresorbeerd. Niet op letten is in eerste instantie het beste advies.

Karin
Door

Karin

op 23 Feb 2018

Goed dat je er op tijd bij was en adequaat bent geholpen. Daarna is het belangrijk dat je ook goed gaat zorgen voor je netvlies, want zo'n scheurtje ontstaat niet zomaar, ook als je ouder bent hoort hij gewoon heel te blijven. Ik hoop dat de oogarts je daar ook over heeft geïnformeerd, ook om een herhaling te voorkomen.

Eva
Door

Eva

op 10 Aug 2016

Hoi Peter op de website staat ook nog meer informatie over mouches volantes. Belangrijk inderdaad om je ogen van binnenuit te gaan voeden en dat je bezig bent met knipperen en je bril afzetten. Je kunt het gratis e-book downloaden en bezig gaan met oefeningen: https://volzicht.nl/bedankt-inschrijving-zeven-tips/ Veel succes, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Geertje
Door

Geertje

op 04 Aug 2016

Dank je wel voor je inspiratie. Ik liet mijn bril vaak al 's morgens bij opstaan af omdat ik hem niet mis en ga er nu opletten dat ik hem niet te snel weer opzet.

karima
Door

karima

op 15 Jul 2016

Ik wil je bedanken voor deze mooie tip. Ik had paar weken geleden ontstoken ogen. Zalf van de dokter hielp niet. Ik mocht niet van de dokter lenzen dragen. Dus droeg ik maar een bril. Ik ben nu op vakantie in Marokko met een ontstoken oog. Ik ging googlen en wilde meer informatie over ontstoken ogen. Toen kwam ik jouw site tegen. Ik was zo verbaast dat ik nog een kans had om te gaan zien. Ik heb gelijk mijn bril afgedaan en jouw tips gevolgd. Tot mijn verbazing zijn de symptonen van mijn ontstoken ogen verdwenen. Ik blijf 5 weken in Marokko in mijn geboorteplaats en het is hier heel mooi bergen etc...Ik grijp mijn kans om hier te beginnen om mijn bril af te doen. Ik merk ook dat ik toch de bril niet mis en soms vergeet ik het zelf.... Alleen ik heb wel een vraag. Als ik terug ga naar Nederland wat moet ik dan doen als ik op de fiets ga?

Karin
Door

Karin

op 15 Jul 2016

Beste Karima, Als je op de fiets zit, denk dan weer terug aan die mooie bergen in Marokko. Deze herinnering helpt je ogen te ontspannen en goed te gaan zien. Fiets rustig en met ontspanning.

Tiney
Door

Tiney

op 09 Jul 2016

Ik ben altijd een lenzdrager geweest totdat ik ruim twee jaar geleden kanker kreeg. Tijdens de chemo kreeg ik erg last van mijn ogen en lukte het niet meer om de lenzen te dragen. Ik heb toen een bril aangeschaft, een multifocale bril met sterkte +2.25 links en +1.75 rechts en lezen +4.75 en tevens een cylinder. Ik werd erg duizelig van die multifocale bril, dacht dat het van de chemo kwam maar heb de bril alleen gedragen als het echt nodig was. Dus thuis draag ik zo weinig mogelijk een bril, alleen als ik een avondje weg ga en als ik lees. Nu ben ik vorige week voor controle geweest en mijn zicht is van 60% naar 80% gegaan. Maar het vreemde is dat ik wel sterkere glazen moet hebben. Nu beide ogen + 2.75 lezen is gelijk gebleven, en geen cylinder meer. Ik heb nu niet meer gekozen voror een multifocale bril maar aparte leesbril. Ik heb een leesbril met lagere sterkte genomen dus geen 4.75 maar 4. Wat ik niet begrijp is dat mijn zicht met 20% vooruit is gegaan maar toch mijn glazen sterker moeten. Ik heb dat gevraagd en als antwoord kreeg ik: ja we worden allemaal ouder. Voor mij een onbevredigend antwoord, ik begrijp daar niets van. Maar iig zit er dus vooruitgang in nadat ik dus mijn bril zo weinig mogelijk opzet! Maar klopt het dat je zicht beter kan worden maar je wel sterkere glazen nodig hebt? En nog een tip: kan het contactformulier bovenaan de reactie's gezet worden of een link naar het contactformulier? Ik heb gezocht, en vanwege de vele reactie's lastig te vinden.

Karin
Door

Karin

op 11 Jul 2016

Beste Tiney, Voor het contactformulier moet ik even kijken of ik dat kan verplaatsen, dank je wel voor de tip. Ik weet niet waarom de brillenmakers dit tegen je hebben gezegd, ik vind het een vreemd advies. Van een sterkere bril zal je zicht alleen maar weer slechter worden, dus zou ik zeker niet doen.

saskia
Door

saskia

op 05 Jul 2016

Hoi Karin, Super goede adviezen! Maar vind het super moeilijk voor mijn dochter. Mijn dochter chayenna is net 6 jaar geworden. Bij het consultatiebureau zeiden ze dat ze slecht de ogentest deed en werd doorgestuurd naar de oogarts. Blijkbaar heeft ze rechts -2 en links -3.75! Nu ben ik eropuit gestuurd om een bril aan te laten meten, Maar ik wil absoluut geen bril voor mijn dochter, op school hebben ze er niks van gemerkt en heb nooit iets kunnen ontdekken. Ze ziet immers mij op de bank zwaaien naar buiten als ze op de trampoline zit (20 meter verder) En ze vangt ballen als die worden gegooid.. Heb je astu tips voor me, of toch een bril of iets anders wat ik haar kan trainen en of doen. Ik moet in september weer terug om te laten meten of haar ogen beter zijn geworden. Ze zeggen ook als ik geen bril doe dat haar ogen steeds slechter worden, dit terwijl er in de familie zeer goede ogen voorkomt. Help mij en mij dochter alsublieft. Met vriendelijke groet, Saskia donker en chayenna x

Karin
Door

Karin

op 06 Jul 2016

Beste Saskia, Het verhaal is andersom, de ogen gaan juist achteruit door het dragen van de bril. Vertrouw op je eigen gewaarwordingen, als jij merkt dat je dochter goed ziet, dan is dat ook zo. Een meting is een moment opname die veel spanning bij een kind kan geven. De controle afspraak is zeker niet verplicht. Mocht je je dochter verder willen helpen met oefeningen dan kan ik je adviseren om mijn digitale cursus te volgen en de oefeningen die je daar leert over te brengen aan je dochter. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Willy Rost
Door

Willy Rost

op 30 Jun 2016

Beste Karin, Met verbazing heb ik je relaas op volzicht gelezen en je boek Bij mij is bij het laatste bezoek bij de oogarts Macula Degeneratie ontdekt en heb hiervoor Areds2 voedingssupplement voorgeschreven w.o.a zink,lutëine en zeaxanthine in capsule zit. Bij volgend bezoek zou ze nader onderzoeken daar ik ook om een staar operatie had gevraagd omdat mijn ogen steeds slechter werden. mijn brilsterkte zit al op+6.75/7.0. Ik heb vandaag eenpaar keer mijn bril afgezet en dat voelde best goed,ondanks dat ik niks kan lezen. Maar toch geprobeerd heb wat ik dan wel kan lezen. Koeienletters maar toch! Ik zie heel veel heil in jou werkwijze en ga het vanaf nu beslist ook proberen. Groetjes Willy

irene
Door

irene

op 25 May 2016

Hallo ik ben pas bij de opticien geweest ik heb hele slechte ogen - 12.25 en -7.25 en een behoorlijke cilinderafwijking volgens de oogarts is er niks aan te doen laseren helpt niet en lenstransplantatie durft hij niet aan omdat de ruimte te klein is in mijn ogen !! Heel erg jammer nu heb ik wel een nieuwe bril gekocht maar merk gewoon dat mijn ogen achteruit gaan veel meer waziger zien ook vermoeiende ogen en zonder bril zie ik heel erg weinig...ik heb sinds 3 jaar een bril daarvoor altijd harde contactlenzen gehad maar die kon ik niet meer verdragen daarom.nu een bril vanaf mijn 6e heb ik al een bril ben nu 45 mijn vraag is zou er nog iets kunnen verbeteren zonder bril kan ik echt niet de straat op omdat mijn zicht zo slecht is

Karin
Door

Karin

op 25 May 2016

Beste Irene, Een belangrijke stap voor je, is om te vragen voor een zwakkere bril ipv steeds sterker, dat stopt al de achteruitgang. Zonder bril op straat is zeker lastig voor je, in dat proces kan ik je begeleiden.

Ineke Vermeulen
Door

Ineke Vermeulen

op 23 Apr 2016

Ik ben 4 dagen bezig met yoga, knipperen en ontspanningoefeningen,en kon al iets zonder bril lezen.

Anouk
Door

Anouk

op 09 Apr 2016

Ik heb sinds gisteren een bril en ik word er nu al gek van... Links -1,50 met 0,50 sylinder en rechts -0,75 met 1,0 sylinder. Voordat ik mijn bril kreeg (een week of twee ervoor) kwam ik al op de Bates methode en uw site en dergelijke en begon ik met de oefeningen. Het leek wel te helpen want aantekeningen van het bord overnemen op school ging makkelijker. Nu zit ik echter met zo'n stomme bril en ik moet hem van mijn ouders op... Als ik dat niet doe, betalen ze mijn rijlessen niet... (Ik ben 17 dus tegen ze in gaan heeft helaas nog niet echt zin, gezien ik nog niet volwassen ben...) Hoe moet ik nu verder mijn oefeningen doen? Ik kan niet het huis uit zonder bril en ik wil ook niet riskeren dat ik al mijn rijlessen zelf moet betalen... Toch wil ik van mijn bril af... Ik kom er niet uit en die bril staat me niet... Door die cylinder is alles wat krom is recht en wat recht is krom en mijn ogen branden, zijn droog, voelen vermoeid... Hoe kan ik mijn zicht verbeteren als ik van mijn ouders mijn bril op moet? Ik heb nu (ik zit boven op mijn kamer) mijn bril afgezet en gelijk voelen mijn ogen zich beter... Help me alsjeblieft! :-(

Karin
Door

Karin

op 10 Apr 2016

Beste Anouk, Het lijkt me een goed idee dat je met je ouders gaat zitten en vertellen hoe vervelend het je vindt om door de bril te kijken. Dat je er gek van wordt, dat je er krom van gaat zien, dat je ogen branden, droog zijn en vermoeid voelen. Misschien helpt het om een brief te schrijven aan ze, zodat zij het in rust kunnen lezen en jij niet het risico loopt vol emoties dit te vertellen. Dat hielp mij vroeger altijd goed als er een conflict was met mijn ouders. En vertel er ook bij hoe prettig je de oefeningen vond en dat ze je hielpen, je kon beter van het bord lezen. Ik wens je veel succes!

Walter
Door

Walter

op 31 Mar 2016

Ik heb eerder wel eens mijn bril afgedaan (+6), omdat ik mijn bril helemaal zat was en veel last had van hoofdpijn. Het lastige is dat ik bij het afzetten heel snel duizelig wordt en misselijk. Als ik stil zit gaat het nog, maar als ik ga lopen wordt het echt te gek.

Karin
Door

Karin

op 03 Apr 2016

Beste Walter, Dat is een vervelend gevoel. Wat al kan helpen is om tegen jezelf te zeggen dat je mee gaat in de beweging. De bril afzetten geeft een beweging in je hoofd, die door de bril is vast gezet. Onbewust ga je je verzetten tegen deze beweging, en dat veroorzaakt duizeligheid.

Yvonne Sleutelberg
Door

Yvonne Sleutelberg

op 10 Mar 2016

Hoi Karin, Zodra ik 's ochtends opstond, zette ik mijn bril op. Daar ben ik nu mee gestopt want ik kan inderdaad prima ontbijten zonder bril. Het voelt prettig om niks op mijn neus te hebben. Verder had ik nooit gedacht aan oog-ontspanningsoefeningen maar het voelt fijn om zo'n oefening te doen! Ik heb zo'n min 6 aan beide ogen en betwijfel eerlijk gezegd of ik ooit echt helemaal zonder bril of lenzen kan. Maar dat ik binnenshuis aardig kan functioneren zonder bril, was na een paar dagen al duidelijk. Wel frustreert het me dat ik de gezichtsuitdrukking van mijn huisgenoten niet kan zien als ik mijn bril afzet. Net of ik in het zwarte gat zit te communiceren. Bij het computeren, fietsen en werken heb ik echt mijn bril of lenzen nodig. En een paar dagen geleden heb ik toevallig net een nieuwe bril met multifocale glazen besteld. Dit werd mij aangeraden en leek me ook praktischer op mijn werk. Wat is de reden dat jij 2 aparte brillen aanbeveelt? Bedankt alvast voor de nieuwe inzichten...het was een eye-opener ;o)! Groetjes, Yvonne

Karin
Door

Karin

op 10 Mar 2016

Een multi focale bril zet de ogen nog meer vast dan een gewone bril.

Yvonne Sleutelberg
Door

Yvonne Sleutelberg

op 11 Mar 2016

Hoe komt dat dan? En kan de zwaai-oefening dit weer compenseren?

Karin
Door

Karin

op 11 Mar 2016

Het kost mensen vaak heel veel moeite om aan een multi focale bril te wennen, meer dan een gewone bril. Dat geeft al aan dat deze bril extra veel spanning geeft. Je begeeft je van de ene correctie naar de andere correctie, waarbij je ogen tussendoor geen bewegingsvrijheid hebben. Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar hoor vaak terug hoeveel inspanning en moeite het voor veel mensen kost en wat een bevrijding het is om zonder de multi focale bril te zijn. Of de zwaai-oefening deze spanning kan compenseren, dan kun je het beste zelf uit proberen.

Yvonne Sleutelberg
Door

Yvonne Sleutelberg

op 12 Mar 2016

Dankjewel voor je uitleg! Als het niet bevalt, mag ik gelukkig de multifocale bril nog ruilen tegen een bril met gewoon glas + een leesbril.

Giny
Door

Giny

op 28 Feb 2016

Ik ben maar direct in het diepe gesprongen, want ik kon niet meer goed zien met en ook niet zonder bril. Dus gelijk maar bril af. (-2.25/-1.00) Ik merk nu ook dat ik met een bril te veel zie, Zonder bril zie ik vaag, maar het beeld is wel rustig. Voor een staaroperatie geldt een wachttijd van 7 weken. 2 woorden ingetypt op Google, namelijk "staar genezen" en er ging een wereld voor mij open. Ik heb mijn bril helemaal afgedaan. Niet gemakkelijk. Te vergelijken met het stoppen met roken. Je beland in een rollercoaster van emoties. Na een paar dagen kan ik al een stuk beter TV kijken en soms zelfs de ondertiteling. Veel oefeningen doe ik nog niet, want ik merk dat mijn ogen vooral rust nodig hebben. Alles op z.n tijd. Misschien dat ik daardoor de laatste jaren zo.n energiegebrek had? Heeft het voor mij zin om een zwakkere bril aan te schaffen?

Karin
Sandra
Door

Sandra

op 17 Feb 2016

Beste Karin, Ik ben gezegd met een sterkte van -6,5, iets waar ik niet heel trots op ben. Paar jaar terug had ik nog -5,5. Je zou denken dat het op een gegeven moment wel op houdt. Zonder lenzen of bril is denk ik alleen thuis verantwoordelijk. Ik kan bijvoorbeeld echt niet autorijden zonder bril of lenzen. Wel heb ik je ebook gelezen en voel ik letterlijk de spanning in m'n ogen. Gedurende de dag word ik me daar soms bewust van en probeer ik ze te ontspannen. Alleen ik weet niet zo goed hoe ik kan "leven" zonder bril door m'n sterkte. Kun je mij hiermee helpen?

Karin
Jeanet
Door

Jeanet

op 01 Feb 2016

Ik draag al 30 jaar een plusbril nadat ik eerst een tijd met een afgeplakt oog heb gelopen en toen dat onvoldoende hielp, een operatie heb ondergaan vanwege een lui oog. Mijn ogen zijn sinds mijn eerste bril vooruit gegaan en daarna heel lang constant gebleven tot een paar jaar geleden. Ik heb nu weer een iets sterkere bril. Heb ook steeds meer last van nachtblindheid, maar niet altijd. Omdat ik dat gegeven vreemd vond ben ik gaan zoeken en hier uitgekomen. Bril heb ik regelmatig af. Mijn optometrist zei 30 jaar geleden al dat ik de bril alleen op mocht op school, om te lezen en inmiddels ook om auto te rijden omdat mijn ogen er anders teveel aan zouden wennen en lui zouden worden. Een goed advies denk ik nu. Mijn oudste zoon heeft inmiddels ook een plusbril. Ik probeer hem zover te krijgen dat hij zijn bril ook af en toe afzet. Ik ga nu proberen om mijn bril nog minder te dragen. Ik vind het de moeite waard om te proberen, vooral omdat het aansluit bij het advies van de optometrist. Ben benieuwd!

Ghania
Door

Ghania

op 29 Jan 2016

Ik heb een sterkte van -9,5!!!! Wat kan ik nu echt hieraan doen? Iemand een idee of je medicatie kan nemen of iets eten wat je oogsterkte beter maakt? Ik wil echt niet meer een hogere sterkte hebben!

Karin
Door

Karin

op 29 Jan 2016

Heb je mijn tips al gelezen in het gratis ebook, want dat is een belangrijke eerste stap. Daarnaast kan ik je adviseren om eens naar een workshop te komen, want dan kan ik je leren hoe je dit kunt doen, ik kom door het hele land: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Henk Troost
Door

Henk Troost

op 01 Feb 2016

Hallo Karin, ik heb je ebook nog niet gelezen, ga er zeer binnenkort mee bezig! Draag nog geen bril, maar heb wel meer moeite met lezen van kranten/boeken e.d. Ik wil nog niet aan een leesbril, hoop dat ik nog enige tijd zonder kan door jouw tips en oefeningen!

Floor
Door

Floor

op 23 Jan 2016

Ik vind het nog een uitdaging om zonder bril te lezen en aan mijn computer te werken. Maar ik merk dat het goed is om het dagelijks te doen en de tijdspanne zonder bril op te voeren. Vooral in het weekend probeer ik zoveel mogelijk zonder bril te doen. .De informatie o.a. met betrekking tot de werking van de ogen in de gratis e-book vind ik erg nuttig. Ben benieuwd hoever ik kom!

Adelheid
Door

Adelheid

op 20 Jan 2016

Bedankt voor de tips over "verkeerd kijken", met spanning en op de ogen en te statisch. Dat ben ik alvast aan het veranderen. Ik laat mijn ogen bewust ontspannener werken, geef ze meer beweging en knipper meer. Wat ik niet veranderen kan, is overdag met lenzen werken. Ik werk fulltime met beeldscherm en klanten aan een balie en met de laptop en doe werk waar je goed gefocust moet zijn. Verder moet ik er met de auto naartoe. Geen lenzen in is dan echt geen optie en zal het ook niet worden. Maar thuis probeer ik geregeld mijn lenzen uit te laten. Frustrerend is echter dat ik niet lezen kan, geen tv kan kijken etc. Verder word ik licht misselijk als ik de lenzen te lang uit heb. Ik heb multifocaal lenzen. Maar in ieder geval bedankt voor de tips. Ik ben me bewust geworden van het feit dat ik mijn ogen "liever" moet behandelen dan ik deed..

Karin
Door

Karin

op 20 Jan 2016

Beste Adelheid, Het scheelt al voor je ogen om over te stappen naar een bril en geen multifocaal lenzen of brillenglazen te gaan gebruiken. Liever aparte brillen. Als je overdag al veel beeldscherm werk doet, laat de televisie in de avond dan eens uit. Dat geeft ook al rust.

Merel
Door

Merel

op 16 Jan 2016

Hoi! Bedankt voor je artikel. Ik heb wel eens een periode minder mijn lenzen en bril gedragen. Opzich prima tedoen, maar een probleem dat ik heb is dat ik zonder bril mijn werk niet kan doen. Ik kijk 40 uur per week naar een computerscherm en kan dit niet zonder bril of lenzen. Ik zie 30cm scherp. Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik kan best mijn bril afzetten maar dan zie ik niet wat ikdoe en dat zal mijn baas niet zo waarderen. Tips hiervoor? Ook vind ik het lastig om zonder bril mensen te herkennen op straat. Hoe ga je daarmee om?

Jolien
Door

Jolien

op 28 Dec 2015

Dag Karin, Wat een verademing om je artikelen te lezen. Als natuurgeneeskundige heb ik mij vaak afgevraagd hoe ik de achteruitgang van onze ogen kan plaatsen. Immers, in de oertijd liepen de mensen toch ook niet rond met een bril. Hoe kan het dan toch dat er in deze tijd zoveel mensen mee rondlopen... Fijn om te lezen dat er ook natuurlijke alternatieven zijn voor de reguliere behandelingen. Ik heb zelf mijn ogen laten laseren om weer goed te kunnen zien, dus van mijn bril af hoef ik niet meer. Maar de laatste tijd heb ik wel last van een vervelende mouche volante en ik ben op zoek naar een natuurlijke remedie hiervoor. Wat kan ik doen om te zorgen dat het niet erger wordt en natuurlijk zou ik ook graag leren wat ik kan doen om de mouche die ik nu heb kwijt te raken. Heb jij ook over dit onderwerp informatie?

Karin
Klaske
Door

Klaske

op 09 Dec 2015

Ik ben klaske (12) en ik voel me juist opgesloten als ik mijn lenzen uit doe. Ik probeer ervan te genieten, maar ik voel me dan zo beperkt. Ik ga automatisch zo min mogelijk met mijn ogen bewegen. Wat kan ik daar aan doen? Ik wil wel heel graag van mijn lenzen af, want ik probeer zo natuurlijk mogelijk te leven.

Karin
Door

Karin

op 09 Dec 2015

Dat heeft denk ik te maken doordat je het scherpe zicht mist dat de lenzen geven. Daar moet je van afkicken. Probeer niet te genieten, maar kijk wat er speelt waarom je je zo opgesloten voelt. En geef dat gevoel de ruimte. Door daar eerst naar te luisteren, kan het genieten vanzelf ontstaan.

Nikki
Door

Nikki

op 27 Nov 2015

Hallo, ik ben 14 jaar en ik heb bij het ene oog -3 en bij de andere -2.75 en een halve cilinder. Heb je ook ideeën om je ogen te verbeteren met lenzen, want een bril staat niet zo leuk. Ik had laatst een ontstoken oog en toen zag ik dus de hele dag bijna niks, omdat ik mijn bril niet op wilde doen. Tips zijn altijd welkom.

Karin
Door

Karin

op 27 Nov 2015

Beste Nikki, Het gaat er juist om de bril en lenzen niet meer te dragen. Je kunt met de tips uit mijn ebook aan de gang gaan om je zicht te verbeteren.

Joke
Door

Joke

op 25 Nov 2015

Gisteren mijn bril afgezet.Wat een rust en wat een ruimte. Durfde het ook in de auto. Daar had ik wel wat zelfvertrouwen voor nodig. Daarna heel trots op mezelf. Rechts - 2.5 en links + 2.5. Links 30 % zicht. Heb ook verhoogde boldruk. Wil ik op een natuurlijke manier aan werken. Ik pendel daarbij wat goed voor me is. Ik wil nu aan de opticien vragen of hij alleen een leesbril voor me wil maken, want lezen is nog erg inspannend en dat doe ik zo graag. Lieve groet, Joke

Nieki
Door

Nieki

op 27 Nov 2015

Hallo mijn naam is Nieki Ik heb 4 jaar een bril in de ochtend doe ik mijn bril altijd af en ga ik zonder bril de honden uit latten dat gaat goed maar loop ik lang zonder bril ja dan krijg ik wel hoofd pijn dan doe ik de bril weer op en lang is de helle ochtend met mijn glazen zit ik net onder de 2

Karin
Door

Karin

op 27 Nov 2015

Beste Nieki, Je krijgt hoofdpijn door te gespannen te kijken. Daar weer de rust en ontspanning in vinden is belangrijk. Je ogen sluiten als je spanning voelt is al een simpele oefening om te doen.

Karin
Door

Karin

op 25 Nov 2015

Beste Joke, Mooi om te lezen. Vraag dan om een zwakkere leesbril, zodat je ogen minder onder spanning staan.

Goten (20jaar)
Door

Goten (20jaar)

op 20 Nov 2015

Hoi Karin, volgende week stond mijn ooglaserbehandeling gepland (-2.5 & -2.75 met cilinder -1). Ik stond op het punt om mijn ogen te laseren, omdat mijn bril zwaar irritant werd en ik mijn lenzen niet goed meer kon verdragen. Toen ik wat verhalen ging bekijken op internet over laseren werd ik toch wat twijfelachtig. Ik bedacht mij hoe zagen de mensen goed voordat de bril was uitgevonden? Nieuwsgierig vulde ik op google in “zien zonder bril”. Ik was verbaasd dat er een alternatieve manier bestond om je zichtvermogen terug te krijgen en vond het raar dat ik er nog nooit iets over gehoord had. Zelf zou ik mij voor gek verklaren als ik deze alternatieve niet zou proberen in plaats van een laserbehandeling. Ik heb nu al 1 week geen bril meer op en geen lenzen in. Ik moet zeggen het voelt heerlijk!! Mijn ogen hebben veel meer rust en de oefeningen zijn goed te combineren met mijn werk. Enige minpuntje is dat ik sommige mensen niet herken haha, maar dat zal vanzelf wel komen. Mijn ooglaserbehandeling heb ik afgezegd en ik ga zeker door zonder bril. Verder heb ik nog een klein vraagje betreffende het eten. Ik kan niet echt duidelijk vinden wat nou wel en niet goed is om te eten om je zichtvermogen te herstellen. Zou jij mij hier meer over kunnen vertellen? Alvast bedankt en ik wens iedereen heel veel succes!!!

Karin
Door

Karin

op 21 Nov 2015

Beste Goten, Wat een goed verhaal! Hier kun je meer lezen over gezonde voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/ In het kort komt het erop neer dat je ogen behoefte hebben aan natuurlijke vitamine A (zit veel in lever), cholesterol, eieren, verzadidge vetten en gelatine (haal je uit beestenbottenbouillon). Allemaal van dierlijke produkten die natuurlijk gevoederd zijn, dus buiten grazen.

angeliek
Door

angeliek

op 10 Nov 2015

Ik heb mijn bril al een paar dagen af en het is echt gaaf! Ik kan mensen nu aankijken in een gesprek, daar werd ik met bril gauw iebel van en keek dan weg. Dit is leuk! Ik zie idd meer diepte en kleur. Ik heb een euforisch gevoel. Misschien alleen om het experiment, maar ik voel dat het echt een bevrijding is te wéten dat die bril af dus gewoon ok is. NB Ik zie wel wazig ;))

Doortje
Door

Doortje

op 29 Oct 2015

Vol enthousiasmen begin ik hier te lezen en ga met de palmoefening beginnen... Prompt komt ik in een stuk waar ik als persoon geen vat op heb. Ik ben namelijk iemand die onmogelijk kan visualiseren. Ikortom ben me ten volle bewust van het feit dat dit niet zo vaak voor komt... Echter daardoor kan ik niets met je oefeningen... Helaas!

Stijn
Door

Stijn

op 04 Nov 2015

Beste, Is het mogelijk om als 14jarige met -4 aan allebei de ogen terug naar O te gaan. Draag nu lensen en probeer ze af en toe uit te doen heeft u nog andere tips? Stijn

Karin
Door

Karin

op 05 Nov 2015

Beste Stijn, Ben je al met de tips uit mijn gratis ebook aan de slag gegaan, want dat is een eerste begin. Stap over naar een zwakkere bril ipv lenzen en doe hem zo min mogelijk op. https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/ Ga veel naar buiten toe, voetballen zonder bril is bijvoorbeeld heel goed voor de ogen. Breng zo min mogelijk tijd door achter de computer, mobiele telefoon en tablet.

Karin
Door

Karin

op 29 Oct 2015

Beste Doortje, Oefening baart kunst. Dus ik zou het zeker nog wel doorzetten hiermee. Ik kon het ook nooit goed, maar door alles wat ik doe gaat het steeds makkelijker en worden mijn visualisaties steeds helderder.

Thea
Door

Thea

op 14 Oct 2015

Hoi, Ik heb geprobeerd mijn lenzen uit ze doe (en uiteraard dan niet bril op te zetten) maar met +8 en +6 zie ik alles wazig. Ik kan niet autorijden en ook niet naar mijn werk zonder lenzen. Ik voel me onveilig zonder

Karin
Door

Karin

op 15 Oct 2015

Beste Thea, Wat goed dat je de lenzen uit hebt gedaan. Een belangrijke stap in het proces is de waas die je dan ziet te accepteren, en dat valt niet altijd mee. En kan inderdaad heel onveilig voelen. Auto rijden zonder is dan zeker niet aan te raden. Mijn advies hierin: Stap van lenzen over naar een wat zwakkere bril. Een zwakkere bril zorgt ervoor dat je nog voldoende scherp ziet, zonder dat de ogen vol op spanning staan. De bril kun je op doen als het nodig is en af doen als het eigenlijk niet hoeft. Met lenzen doe je dat niet zo snel. Ik zou voor nu eerst rustig in huis, vertrouwde, veilige omgeving oefenen zonder. Je kunt via deze link meer lezen over het afbouwen van de bril: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/

Mabel Amber
Door

Mabel Amber

op 11 Oct 2015

Interessante materie, dat zeker. En ik zal proberen of ik mijn ene oog kan ontwennen aan de leeslens (+3.25) die ik daarin draag, omdat ik een leesbril nogal lastig vind. Maar nu het volgende: Ik krijg namelijk de indruk dat slechte ogen eigenlijk niet zouden bestaan, je kunt immers weer goed leren zien, zonder die bril. Maar kinderen krijgen natuurlijk een bril aangemeten voor een goede reden: hun zicht is slecht.

Karin
Door

Karin

op 12 Oct 2015

Slechte ogen bestaan wel degelijk. Maar die ontstaan door allerlei redenen: onder andere verkeerde voeding, te weinig buiten, niet slapen in het donker en verkeerde kijkgewoontes. Een bril opzet verbetert die kijkgewoontes niet, maar verslechtert ze juist. Daarbij aanvullend dat kinderen ook weer snel kunnen herstellen van hun slechte zicht als ze de goede kijkgewoontes aangeleerd krijgen. Een bril zal het zicht verslechteren.

Petra KOREVAAR
Door

Petra KOREVAAR

op 24 Sep 2015

Beste Karin, na het lezen van je ebook en het doen van de ogen yoga merkte ik dat ik direct zonder leesbril kon kijken. Puur door te ontspannen. Wat een wonderlijke ervaring. Door me niet meer in te spannen kan ik beter zien! Ook mijn dochter heeft nu haar bril voor plus een om te lezen op school, sinds eergisteren thuis gelaten. Ze heeft een wat zwaar hoofd geeft ze aan, en ik moedig haar aan niet te veel haar best te doen om scherp te zien. Heb je voor haar nog een tip? Ps. Ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven een 3D film gezien, terwijl ik er door mijn scheelziendheid van overtuigd was dat ik het niet zou uithouden. Wonderlijk genoeg kon ik door te ontspannen wel diepte zien. Ik ben heel verbaasd. Dank je wel!

Karin
Door

Karin

op 24 Sep 2015

Wat leuk om te lezen. Voor je dochter kan het helpen om voor het lezen eerst aan iets fijns te denken, misschien een knuffeltje of een huisdier. Dit kun je van te voren met haar bespreken. Dan activeert ze haar visuele cortex, waardoor het lezen makkelijker gaat.

Marjan
Door

Marjan

op 09 Sep 2015

Hoi, ik heb een bijziend oog en een lui oog. Kan het dan ook werken? Heb vorige week een middag geprobeerd zonder lenzen en wat oefeningen gedaan. En werd heel emotioneel. Heel apart. Maar voel me nog erg onzeker zonder lenzen. Als ik dan fa wandelen heb ik heel erg de neiging om naar beneden te kijken, omdat ik de ogen van mensen niet zie. Mvg Marjan.

Karin
Door

Karin

op 09 Sep 2015

Beste Marjan, Dat kan heel goed, dat er emoties vrij komen als je de bril of lenzen af gaat zetten. Het is belangrijk om door te zetten, ook al voel je je onzeker. Het werkt zeker ook voor een bijziend oog en een lui oog. Ik zal je een link geven met extra informatie over een lui oog. https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/ Ik kan je adviseren met de tips die daarin staan aan de slag te gaan. Voor meer hulp hierin is het raadzaam om een privé les af te spreken.

Sonja van Arem
Door

Sonja van Arem

op 07 Sep 2015

Afgelopen donderdag mijn bril afgezet, nu 5 dagen zonder! Het gaat eigenlijk prima. Ik zie in de verte niet alles scherp maar van dichtbij zie ik alles veel beter! Mijn ogen konden de laatste maanden niet meer schakelen van dichtbij naar veraf. Als ik tien minuutjes had zitten naaien met de hand en daarne ver weg keek, zag ik alles wazig. Nu gaat dat schakelen gewoon vanzelf! Wat een genot! Ik ga er mee door, heb het boek Natuurlijk zien en de Bates methode besteld en heb inmiddels een rasterbril. Alleen autorijden heb ik nog niet gedaan, ik denk dat ik dan mijn bril wel opzet ...

Jan
Door

Jan

op 23 Aug 2015

Dus als ik mijn bril ieder dag 1 of 2 uur niet opzet gaan mijn ogen niet achteruit

Karin
Door

Karin

op 24 Aug 2015

Nee hoor, zeker niet. Ervaar ook wat het voor je doet om de bril af te zetten. De wereld zal wazig zijn, maar ik hoor van veel mensen terug dat ze meer ruimte en vrijheid ervaren zonder bril en hoe meer je ogen gaan ontspannen, hoe meer kleur, scherpte en diepte je gaat zien.

Jan
Door

Jan

op 22 Aug 2015

Als ik mijn bril af zet en zonder bril ga kijken dan gaan mijn ogen toch sneller achteruit dan met bril.

Karin
Door

Karin

op 23 Aug 2015

Nee, dan stimuleer je weer het zelfgenezend vermogen van het oog. Bij een bril zet je de ogen vast. Test eens bij jezelf hoe je ziet voordat je de bril opzet en hoe je ziet nadat je de bril een aantal uren op hebt gehad en hem weer afzet.

Brigitte
Door

Brigitte

op 13 Aug 2015

Vijf jaar geleden merkte ik dat mijn ogen achteruit gingen, ik kon dichtbij de kleine lettertjes steeds minder goed lezen, mijn armen werden te kort zeg maar. Dus begon ik met een simpel leesbrilletje van de Hema, dat ging hartstikke goed, dus ik heb een "goede" leesbril aangeschaft bij de opticien. Dat ging een jaar of drie goed en toen merkte ik weer dat het slechter werd. Ik zit veel achter de computer, dat ging nog wel, want daar zit je niet met je neus bovenop, maar op mijn werk moest ik kleine etiketjes lezen en dat lukte dus niet meer. Omdat ik het heel irritant vond om mijn bril om mijn nek te dragen aan een koordje of telkens te moeten zoeken naar mijn bril heb ik een variofocus bril laten aanmeten. Dat was nu 9 maanden geleden. Ik kan er prima mee zien zolang ik niet naar beneden moet kijken (trap af lopen), niet teveel rondkijk (wordt ik duizelig van) en niet op mijn computer bezig ben (stijve nek). Met andere woorden: ik ben constant bezig met brillen wisselen. Ik handwerk heel veel en dat is heel dichtbij, maar ik kijk dan ook graag tv en met een bril op het puntje van je neus zit je gewoon niet zo lekker... Helaas heeft mijn opticien het nodig gevonden het bovengedeelte van de bril +0,25 te maken ipv vensterglas en nu heb ik gemerkt dat mijn verzicht is aangetast, vooral in de auto merk ik dat als ik mijn bril niet op heb. Dat was dus de druppel! Ik ben gaan zoeken op het internet en kwam hier uit. Ik heb mijn bril afgegooid en ik doe hem echte NOOIT meer op. Ik heb mijn oude leesbril weer bij de hand (aan een koordje om mijn nek ????) en tot mijn grote verbazing kan ik daarmee, zij het op enige afstand, de krant lezen, op mijn iPad lezen en zelfs handwerken. Ik moet wel zorgen dat er wat meer licht is, buiten gaat dat perfect nu met dat mooie weer. Ik ben begonnen met de oefeningen, er hangt een letterkaart in het zicht en de knipperoefeningen doe ik echt de hele dag door. Ik heb er een enorm goed gevoel bij en ben vastbesloten om op deze manier van mijn bril af te komen! En niet vanwege mijn "ijdelheid" zoals echt iedereen in mijn omgeving zegt, maar omdat het me zoveel vrijheid geeft!

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi Brigitte fijn om te lezen hoe je de bril hebt afgegooid en uiteindelijk daar alleen maar profijt en vrijheid van hebt gehad. Dat gevoel van vrijheid heb ik zelf ook gehad. Heerlijk! Succes met de oefeningen en ogen, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Fred Ohm
Door

Fred Ohm

op 03 Aug 2015

Hallo Karin, Mijn probleem is,jeukende ogen ik wordt soms gek van de jeuk dan ga ik in mijn ogen wrijven wat het alleen maar erger maakt ik kan de krant lezen zonder bril. Als ik tv kijk zonder bril dan kan ik de ondertiteling niet goed volgen en zet ik mijn bril maar op,ook heb de indruk dat ik minder jeuk heb met bril of zou dat sugestie zijn? Ik zie je comentaar tegemoet groet Fred.

Giny
Door

Giny

op 28 Feb 2016

Last van jeukende ogen kwam bij mij door een glutenintolerantie.

Eva
Door

Eva

op 16 Aug 2015

Hoi Fred sorry voor de late reactie, dat komt door de vakantieperiode. Heb je het artikel over jeuk gelezen op de website? Wel interessant dat je het idee hebt dat je minder jeuk hebt met bril, misschien valt het dan minder op verwacht ik. Een fijn hulpmiddel bij tv kijken is ook de rasterbril, daarmee zie je scherp, en deze gaatjesbril is juist ondersteunend voor je ogen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Karin
Natasja
Door

Natasja

op 24 Jul 2015

Allereerst dankjewel! Jij bent een van mijn eerste stappen in de goede richting! Ik laat als ik thuis ben mijn lenzen zoveel mogelijk uit en zet ook mijn bril vaak af. Dit is erg wennen maar voelt fijn. Zou ik ook zwakkere lenzen kunnen aanschaffen of helpt dat niet?

Eva
Door

Eva

op 27 Jul 2015

Hoi Natasja. Dank je wel voor je reactie. Aangezien Karin op vakantie is, antwoord ik even. Goed dat je je bril/lenzen zo vaak mogelijk af/uit hebt. Zwakkere lenzen zijn op zich niet aan te raden, aangezien lenzen zorgen voor spanning in en rond het oog, en de bedoeling is juist dat de ogen gaan ontspannen en weer op een natuurlijke wijze gaan leren zien. Een bril kan ook voor spanning zorgen, maar die kun je wel makkelijk op en afzetten, als het echt nodig is, vandaar dat een wat zwakkere bril wel wordt aangeraden. Het doel is uiteindelijk geen lenzen/bril meer te dragen. Veel succes met de ogen, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Yvonne
Door

Yvonne

op 24 Jul 2015

Hallo Karin, Bedankt voor je e-book en je enthousiaste verhalen. Maar eerlijk is eerlijk, ik sta er wel wat sceptisch tegenover. Wellicht werkt de theorie als je slechts een minimale afwijking hebt maar ik denk dat het met mijn sterkte van -10.5 en -9.5 toch een 'mission impossible' wordt. Daar komt bij dat ik geen kans zie m'n lenzen uit te doen. Dan kan ik onmogelijk functioneren....!

Eva
Door

Eva

op 27 Jul 2015

Hoi Yvonne dank je wel voor je reactie. Karin is op vakantie, vandaar dat ik even antwoord. Ik kan je sceptische houding begrijpen, en dat is ook prima. Toch heeft Karin wel cursisten gehad, ook met -10 die toch verbetering konden opmerken. Het zou uiteindelijk wel de bedoeling zijn om je lenzen uit te doen, de lenzen zorgen toch voor spanning in je oog, terwijl je je ogen juist wilt (leren) ontspannen. Ik begrijp dat je daardoor ook het idee krijgt dat je onmogelijk kan functioneren, toch zul je verbaasd zijn wat er allemaal nog zichtbaar is, als je eenmaal je bril of lenzen uit doet. Je kunt ook klein beginnen, door op momenten dat je niet per se echt goed hoeft te zien, en waar het veilig voelt (bijv in huis..) je lenzen uit te doen. Oefen er een beetje mee. Een bril is dan wel handig omdat je die makkelijk op en afzetten. Veel succes, groetjes Eva, medewerker VolZIcht

Theo
Door

Theo

op 10 Jul 2015

Dag Karin, Dank voor jou mailbericht. TV kijken lukt inmiddels zonder bril. Ik kan weer wat zien op 3.5 mtr. Tekst lezen is geen probleem meer. Helemaal prettig nog niet. Hopelijk gaat jou bericht mijn doorzettingsvermogen verbeteren. Bij mij is het overigens een leesbril-ouderdomsverschijnsel. Ik hoop dat jou theorie dan ook van toepassing is. De vitamine D theorie is overigens ook wel interessant om te vernemen. Hg. Theo

Eva
Door

Eva

op 14 Jul 2015

Hoi Theo de VolZicht methode richt zich op gezonde ogen, en is ook toepasbaar op het leesbril-ouderdomsverschijnsel. Fijn dat je al wat verbetering op merkt! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

marja
Door

marja

op 07 Jul 2015

Hallo Karin, Sinds ruim 3 jaar draag ik een bril (varifocus). Met wandelen zette ik de bril altijd af omdat ik het zonder bril aangenamer kijken vond. Anderhalf jaar geleden werd bij mij een enorm vitamine D tekort geconstateerd, ver onder de ondergrens. Sinds ik hoge dosering vit. D slik is mijn gezichtsvermogen erg verbeterd. Ik zet mijn bril nu af bij wandelen, fietsen, autorijden en t.v.kijken. Kan op 2 mtr. afstand de ondertiteling met gemak weer lezen. Het vit.D gehalte is nu pas op de ondergrens, dus ik verwacht nog meer verbetering. Ik doe veel klusjes in en om het huis en heb daarbij de bril wel op en nodig, ook bij lezen en computeren. Ik ga 'm aan een koordje doen, zodat het makkelijker is om 'm zoveel mogelijk af kan doen. Aan het lezen van je E-book en oefeningen ben ik nog niet toegekomen, maar ga ik zeker nog doen.

Ineke
Door

Ineke

op 28 Jun 2015

Hallo Karin, Ik ben 4 dagen geleden begonnen om mijn bril af te zetten. Dit na het aanschaffen van je e-book.. Doe iedere dag mijn oefeningen en het is verbazingwekkend hoe goed dit gaat. Mijn enige probleem is de computer! Ik moet op mijn werk veel de computere gebruiken en ook om te lezen! Dat werkt nog niet, maar ik zie vooruitgang! Ben daar erg blij mee! Kan ik nu het beste die rasterbril aanschaffen?

Karin
Door

Karin

op 29 Jun 2015

Hoi Ineke, Leuk om te lezen dat het zo goed gaat. De rasterbril is inderdaad een goede volgende stap. Of naar een workshop komen, daar kun je ze ook uitproberen. https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Truusje
Door

Truusje

op 23 Jun 2015

Beste Karin, Nog bedankt voor je e-book. Ik heb een gaatjesbril al lang geleden aangeschaft, maar het kost mij moeite om erdoor te zien wat of ik nu aan het doen ben, nu heb ik dus een plus 3 brilletje op, anders lukt het niet. Helaas heb ik Natte Macula Degeneratie aan beide ogen en staar, ik ben bijna 77 jaar, heb nooit een bril gedragen overdag, nog steeds niet, maar dus wel om te lezen en ook eentje voor in de auto om ver te zien, maar nooit gewoon overdag. Ik ga de oefeningen doen, hoop dat het gaat helpen :)

Karin
Petra
Door

Petra

op 21 Jun 2015

Hoi Karin, Vorige week had ik last van geïrriteerde ogen. Ik heb toen van de huisarts een oogzalfje gekregen en het advies om 3 dagen geen lenzen te dragen. Omdat ik geen bril meer heb, heb ik 3 dagen zonder lenzen rondgelopen. Op de derde dag zijn mijn partner en ik naar een brillenzaak geweest om een nieuwe bril te kopen. Daar hebben ze ook mijn ogen opgemeten. Die bleken flink achteruit te zijn gegaan. Ik was ook al een tijdje niet meer op controle geweest. Door de vanzelfsprekendheid waarmee de achteruitgang in mijn ogen werd verklaard raakte ik een beetje geïrriteerd. Ik ben thuis meteen op internet gaan googlen naar manieren waarop ik mijn zicht door oefeningen kan verbeteren. Ik kwam uit bij jouw site. De afgelopen week heb ik met regelmaat de lenzen uitgehad en ook de gaatjesbril gebruikt. Deze had ik al eerder aangeschaft. Afgelopen zaterdag heb ik opnieuw een oogmeting laten uitvoeren, bij een andere zaak deze keer. Hier werd mij verteld dat mijn hoorvlies vervormd was door het jarenlange gebruik van de harde lenzen. Om een goede oogmeting uit te voeren werd mij geadviseerd om de lenzen twee tot drie weken uit te laten. Dat is lastig omdat ik geen bril heb. De sterkte was in die week ook al verbetert. Wat kan ik het beste doen? Een bril aanschaffen, maar welke sterkte houd ik dan aan? De kans dat mijn ogen zich verder herstellen is groot. Ik kan ook zachte lenzen kopen alleen kan ik die niet zo gemakkelijk in en uit doen of houd ik mijn harde lenzen en doe ze alleen in als ik ze echt nodig heb (met autorijden en werk bijvoorbeeld). Hoor graag van je wat ik het beste kan doen. Groet Petra

Karin
Ellen Smal
Door

Ellen Smal

op 21 Jun 2015

Ik doe een aantal oefeningen regelmatig en lees af en toe een stukje zonder bril; ook als ik achter de computer zit exprimenteer ik met afdoen van mijn bril ( een Hemabrilletje i.v.m. verzien (ouderdomskwaaltje. ik vind het knipperen met je oogleden een hele fijne oefening voor mijn ogen om vermoeidheid te voor komen, dat is iets waar ik het meest last van heb.

Sophie
Door

Sophie

op 13 Jun 2015

Beste Karin, Enkele weken geleden nam ik het besluit om aan m'n ogen te gaan werken volgens de richtlijnen van Bates. Gisteren ook je heldere e-book gelezen. Bedankt!. Ik ben 55 jaar en heb al sinds m'n 6e een bril. Zit onderhand op ongeveer -11 met een cylinder van -1,5. Inderdaad was mij altijd gezegd dat daar niets aan te doen is. Ik ben eraan gewend geraakt en heb er nooit een item van gemaakt. Waarom dan nu toch deze stap? Ik ben sinds 5 jaar refleksoloog en masseur en dus veel bezig met natuurlijke/alternatieve leefwijze. Doe ook qi gong oefeningen voor het hele lichaam, dus ook voor de ogen. Verder altijd veel aan sport gedaan en nog steeds actief. Ik weet zeker dat de ogen er zonder sport, qi gong en 'alternatieve bewustwording' beslist slechter aan toe zouden zijn. Nog niet zo lang geleden constateerde een oogarts na uitgebreid zenuw-, blikveld en oogbolonderzoek dat de oogbol inderdaad duidt op behoorlijke verziendheid, maar dat hij voor -11 plus cylinder eigenlijk toch te rond is. Zenuw- en blikveld waren in orde en dat kon die mevrouw allemaal niet zo goed rijmen. Het enige wat ze kon zeggen was "U kunt blij zijn dat de ogen in feite gezond zijn. En die bril, tja, die moet u dan maar voor lief nemen". Dat had me aan het denken gezet, maar ik kon er niet zo veel mee. Niet lang daarna en los daarvan begon ik een cursus cranio-sacrale therapie en besloot ik om ook zelf een aantal behandelingen te nemen voor een algehele opknapbeurt. Al na de eerste behandeling was het raak. Ik zag plotseling veel meer diepte! Dat was vrij schokkend en ik was daarna dan ook ook een paar dagen "zeeziek". De sterkte is echter wel nog hetzelfde. Die openbaring was de trigger om er nu ook werkelijk eens in te duiken en zo kreeg ik meer belanstelling voor Bates. Heb ondertussen ook al enkele malen geprobeerd zonder bril. Is heel lastig bij mijn sterkte, maar bij acceptatie dat het is zoals het is, is er een veel groter kijkcomfort. Natuurlijk heb ik m'n bril vaak nodig, maar ik moet eerlijk zeggen dat de schok van geen bril naar bril groter is dan van bril naar geen bril. Alsof je een klap tussen je ogen krijgt, elke keer as je de bril weer opzet :-). Heb daarom besloten om een bril zonder liflafjes van -7 te nemen. Lijkt me (na mijn korte ervaring zonder bril) voldoende om te functioneren, ook buitenshuis. Heb gelukkig mijn praktijk aan huis en kan wel even zonder auto. Heb ondertussen ook wel een clue waarom het zicht slechter zou kunnen zijndan de vorm van de oogbol doet vermoeden. Ben heel benieuwd. Heb waarschijnlijk een lange weg te gaan ... :-)

Karin
Door

Karin

op 15 Jun 2015

Dank je wel voor het delen van je mooie ervaringen. En ik zou zeggen, geniet van deze lange weg, het zal je nog meer mooie zichten opleveren.

Rianne
Door

Rianne

op 08 Jun 2015

Beste Karin, Zelf ben ik opticien, dus ik heb mijn twijfels bij alle informatie uit je boek. Zelf geloof ik wel dat je de ogen kan trainen met oefeningen. Heb je voor mij wat meer achtergrondinformatie over hoe al deze dingen in je boek de sterkte kunnen verbeteren? Groetjes Rianne

Eva
Door

Eva

op 11 Jun 2015

Hoi Rianne Over welke dingen heb je precies je twijfels? Hartelijke groet Eva, medewerker VolZicht

antonia
Door

antonia

op 01 Jun 2015

Ik zou graag willen zien zonder bril. Door de sterkte ( ik hegelukt is om iemand met die sterkte van een bril af te helpen.b - 10 en + 2,0 voor lezen vanwege leeftijd) is dit best een uitdaging.Vanwege droge ogen kan ik geen lenzen meer kan verdragen. Paniek, niet alleen omdat ik nu een bril moet dragen met een soort van jampotglazen vind ik het ook beperkend, want ik kijk tegen de randen van mijn bril, je ogen bewegen dan ook minder. Ik zou willen weten of het al eerder is voorgekomen dat iemand met een dergelijke sterkte ook zonder bril weer optimaal kan zien en hoeveel tijd dit ongeveer gekost heeft. Uiteraard is niet iedereen hetzelfde maar dat geeft mij een indicatie voor verbetering. graag je reactie.

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2015

Beste Antonia, Ik begrijp het probleem, toch is het wel belangrijk om de bril zoveel mogelijk af te gaan zetten. En zeker zijn er mensen met dezelfde sterkte beter gaan zien. Wellicht is dit verhaal een inspiratie voor je: https://volzicht.nl/een-dapper-verhaal/ Voor je droge ogen kan ik je aanraden deze artikelen te lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/ https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/eerste-hulp-bij-droge-ogen/

Manon
Door

Manon

op 30 Apr 2015

Hoi Karin, Ik ga vandaag eens proberen in huis zonder bril te lopen. Ik geloof er totaal (nog) niet in dat dat mn gezicht eenogen bevorderd, ik heb nl -12 en -13 maar met het probleem van extreem droge ogen wil ik van alles wel proberen. Lenzen in gaat moeizaam en door mn hoge sterkte krijg ik hoofdpijn als ik de hele dag mijn bril draag. Ik ben benieuwd, Mvg Manon

Eveline De Deckere
Door

Eveline De Deckere

op 03 May 2015

Hey Manon, Ik heb ook een -12 op beide ogen. Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Ik zou het wel motiverend vinden om samen wat uit te proberen en onze ervaringen met elkaar te delen... Ik heb vorig jaar een netvliesloslating gehad, waardoor ik een operatie heb moeten ondergaan. Sindsdien verdraag ik mijn lenzen geen hele dag meer, te droge ogen denk ik ook, en druppeltjes lijken t mij eerder te verergeren dan te verbeteren, dus sindsdien draag ik halve dagen bril (hoofdpijn) en halve dagen lenzen (beetje kriebelende of geïrriteerde ogen). Ik heb me geïnformeerd of ik in aanmerking kom voor een laserbehandeling (waar ik ontzettend bang voor ben, t moest maar eens verkeerd lopen...) en 'k mag daarom nu 3 weken geen lenzen dragen, ik loop met bijna constante hoofdpijn rond... Ik ga dus beginnen met de ontspanningsoefeningen en palmeren en zo en proberen zonder bril rond te lopen zonder iets te breken... Spannend !! Groetjes, Eveline (uit Leuven, België)

Karin
Eirreg
Door

Eirreg

op 25 Apr 2015

Hoi Karin, toevallig kwam ik op jouw website, en ik wil je laten weten dat ik dit jaar 70 word en nog steeds geen bril draag. Niet voor het lezen en niet voor veraf. Het enige waar ik een vergrootglas voor gebruik is om een draad in een heel dunne naald te doen. Het kan dus ook goed gaan als je ouder wordt. Mijn vriendinnen snappen er niets van dat ik nog zo goed zie. Groetjes, Eirreg

Karin
Door

Karin

op 26 Apr 2015

Dat is mooi om te lezen. Wat is jouw geheim? Wat je in ieder geval geholpen heeft is dat je de bril nooit bent gaan dragen.

hennieke
Door

hennieke

op 16 Mar 2015

Beste Karin, Ik ben gestart met het minder dragen van mn bril. Ik ben nu een week bezig en draag hem helemaal niet meer. Elke keer als ik hem opzet zie ik veel slechter dan zonder bril. Maar ik mis mn bril wel, vooral tijdens colleges en werken op de computer. Ik woon tijdelijk in het buitenland dus ik kan geen zwakkere bril zonder cilinder aanschaffen voor college. Heb je misschien een tip voor mij? Hartelijke groet, Hennieke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Mar 2015

In het buitenland zijn toch ook opticiens? Tijdens college kan het je helpen zo dichtbij mogelijk te gaan zitten en je kunt op je computer je lettertype vergroten om het makkelijker te kunnen lezen.

Wendy
Door

Wendy

op 20 Feb 2015

hallo, ik heb aan beide ogen een cilinder van 1,75. De vorm van mijn ogen kan ik niet veranderen. Mijn vraag is of ik door jouw theorie/oefeningen evengoed weer goed zou kunnen zien zonder mijn bril en lenzen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Feb 2015

Je kunt de vorm van je oog dus wel veranderen, door mijn tips en oefeningen. Spanning in de oogspieren veranderen de vorm van het oog.

Petra Goethals
Door

Petra Goethals

op 10 Mar 2015

Beste Karin, Ik heb met veel interesse jou ebook gelezen en ben ervan overtuigd dat het mij heel veel kan helpen. De afgelopen tijd is mijn zicht best wel echter geworden, ik weet zelf dat het veel te maken heeft met stress. Als kind zag ik heel erg slecht, door jou boek te lezen weet ik waar de oorzaak ligt. Ik was zo bang om blind te worden. Ik ben als kind heel erg getraumatiseerd. De afgelopen jaren heb ik mijn trauma doorleeft. Mijn angst om blind te worden is de afgelopen maanden terug boven gekomen. Door te zoek op internet kwam ik jou boek tegen. Een openbaring voor mij. Ik heb wel een vraag hieromtrent. Ik heb mijn ogen in 2000 laten corrigeren door leaser. De afgelopen 8 jaar ben ik terug een bril gaan dragen en wil nu zo graag terug zonder bril verder. Kan ik nog door oefeningen van mijn bril af. Ikzelf vind het de moeite waard om te proberen maar weet niet wat het effect zal zijn van de leaser behandeling. Heb jij hiermee ervaring van andere mensen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Mar 2015

Beste Petra, Je kunt altijd gaan investeren in de gezondheid van je ogen, ook al zijn ze gelaserd. Dan is het net zo belangrijk. De eerste oefening is je bril af zetten. Ga er mee aan de slag, pas mijn tips en oefeningen toe en ervaar wat het voor je doet. Veel plezier en succes!

Harmke
Door

Harmke

op 05 Jan 2015

Hoi Karin, In het verleden ben ik een aantal keer bij een optometrist geweest, volgens mij komt dat voor een groot deel overeen met wat jij zegt. Daar kreeg ik de tip om met lezen en computeren e.d. een bril met kleine + sterkte te dragen, om te voorkomen dat ik in de verte waziger ga zien. Hoe denk jij daar over? Alvast bedankt.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Jan 2015

Beste Harmke, Ik ben zelf niet zo'n voorstander van een bril, omdat het je ogen altijd vast zet. Lezen zou ik zeker niet met een bril doen. Misschien dat het kan helpen voor de computer, dat weet ik niet. Ik hoor wel van mensen dat ze graag de rasterbril gebruiken bij computergebruik, maar dat is wel persoonlijk of je dat prettig vindt op niet. Een rasterbril heeft geen glas maar gaatjes en zet de ogen niet vast. https://volzicht.nl/waarom-zou-gaatjes-kijken/

Marcel
Door

Marcel

op 30 Oct 2014

Super gaaf wat je doet met en voor de ogen! Ik ben een aantal jaren geleden al gezakt van –4,75 naar – 2,25 Het laatste beetje “slecht zien” lijkt moeilijker zeker als ik dagen achter de computer zit te sleutelen aan van alles. De meeste van je adviezen ken ik, maar het zijn de kleine dingen die het hem doen ... zo werd ik mij de afgelopen week extra bewust van het “bewegen van de ogen” via je schrijfsel. Daarzit nog steeds een oud stukje van op te jonge leeftijd de oplossing buiten mezelf denken te zoeken. Het oude heeft op andere manieren zijn weg al gevonden dus het is gewaarworden en ontspannen wat ik nu doe. Ogenschijnlijk een kleine hint ... maar met een behoorlijke impact. Dankjewel!

gert
Door

gert

op 14 Oct 2014

Ina,.. hoofdpijn of,.. spier-trekkingen ?! Het is een poging van het lichaam om via spieren je oogbol te shapen om scherp zicht te krijgen.... Om te stellen dat je met spanning aan het kijken bent..... vindt ik omgekeerd redeneren.. Als je zonder bril spanningsloos bent omdat de bril het oog corrigeerd. En je zet hem af en het hoofd wil terug naar scherp beeld via spierwerking op het oog.. en je geeft jezelf de schuld daarvan... Overigens ben ik het wel eens dat je niet elk onscherp kijken altijd elk moment moet corrigeren.. Zolang je er geen last van hebt..... Pogingen om te ontspannen leiden al gauw tot "inspanningen" om te ontspannen>... De bril op doen werkt dan weer erg ontspannend... Relax

Ina
Door

Ina

op 13 Oct 2014

Hoi Karin, Ik zou graag zonder bril willen maar als ik hem afzet krijg ik binnen de kortste keren hoofdpijn. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Vriendelijke groet, Ina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Oct 2014

Beste Ina, De hoofdpijn komt omdat je met spanning aan het kijken bent. Je ogen even sluiten op dat moment en als de situatie het toelaat palmeren is het beste dat je kunt doen. Ik kan je aanraden als je echt gericht aan de slag wilt gaan om te zien zonder bril, mijn digitale cursus te volgen. Dan leer je wat je kunt doen om met ontspanning te gaan zien. Voor meer informatie kun je hier kijken: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Henk
Door

Henk

op 22 Sep 2014

Hallo Karin, Bedankt voor je ondersteuning tot zover. Mijn brilgebruik ontstond op 13 jarige leeftijd. Sinds kort na jarenlange therapie weet ik dat het brilgebruik kwam na een zeer traumatische ervaring. Je laatst toegezonden mp3 zorgde ervoor dat ik de spanning op de ogen zeer sterk ervaar. Maar door door te zetten en het aan te gaan zie ik verbeteringen komen in het zien. Sinds een aantal jaren gebruik ik een multifocus bril op aandringen van de opticien. Ik verzette me er wel tegen, maar de opticien was vol overtuiging in zijn gelijk. Ik kan nog steeds niet wennen aan het gebruik en ben heel blij met je alternatief. Het kan zelfs tweeledig zijn. Ik raak van het brilgebruik af en raak hopelijk verlost van de spanningen die nog steeds in mijn lijf zijn blijven hangen. Je workshop zal ik nog niet kunnen volgen. Anderen zouden mijn lichamelijke reacties op de ontspanning maar vreemd vinden. Bedankt voor al inspanningen tot zover Karin.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 22 Sep 2014

Graag gedaan, Henk. Leuk om je ervaringen te lezen.

Peter
Door

Peter

op 08 Aug 2014

Sorry, hoor maar ik heb nog nooit zo'n stuk onzin gelezen als dit, als je ogen slechter worden accepteert dat gewoon, en dat je ogen er slechter van worden om een bril of lenzen te dragen is de meest belachelijke wat ik ooit heb gehoord. Ik heb zelf erg slechte ogen van -11 en -12 met ook nog eens de oogziekte glaucoom, dan helpt deze methode echt niet meer. En volgens mijn oogarts in het ziekenhuis verniel je juist je ogen als je niet correct ziet en er te lang mee door blijft lopen, zeker op een oudere leeftijd ga je dat pas merken. Ik heb zowel een bril als lenzen en kan echt niet zonder, dus als jullie je ogen willen vernielen moet je vooral met deze methode doorgaan.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Aug 2014

Grappig dat je dan mijn methode aangeeft als de vernieler. Als ik je verhaal lees, heeft de bril er niet voor gezorgd dat je ogen beter zijn gaan zien. Misschien eerst eens uit gaan proberen, voordat je iets als onzin neerzet.

Ruth
Door

Ruth

op 25 May 2014

Hoi, Gert ik heb alleen prisma rechts volgens mij 1,0? Volgens mij niet al te sterk? Ik gebruikte alleen af en toe een leesbril 0,25 om alles scherp te stellen bij teveel fijn werk zeg maar ,maar nu moest ik de bril hele dagen op en zodra ik hem afzette zag de hele wereld wazig ,ook focussen lukte niet meer. Dus karin ,ik moet hem gewoon afhouden? En komt het dan weer goed? Of wat kan ik er aan doen. Voor de duizeligheid hielp hij in ieder geval niet.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 May 2014

Hoi Ruth, Er is heel veel wat je kunt doen. Palmeren is in ieder geval een fijne oefening voor de ogen, om ze weer tot rust te krijgen. Ook regelmatig in de verte kijken, als je zo gefocust aan het werk bent. Het daglicht buiten opzoeken, zorg ook voor goed licht op je werk. www.morgenisnu.nl verkoopt goede daglichtlampen. Als je er echt verder mee aan de slag wilt, kan ik je ook mijn digitale cursus aanraden: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

gert
Door

gert

op 24 May 2014

ruth, hoe 'sterk' is je prismabril. Bij mij is links 1,5 en rechts een 0,5 waarde ingesteld. Ik heb begrepen dat 1 diopter betekent dat het beeld op 1m. 1cm verschoven wordt. De bril met prisma doet mij wel goed. Beter dan de oude bril die geen prisma heeft. De bril met prisma heeft efffect op mijn spieren in mijn hoofd/ogen. Maar bij het slapen gaan zit ik dan de 1e dagen dat ik hem op wel met de problemen van aanpassing. Veel werking in de spieren en ogen.. Moet maandag naar de neuroloog om vorderingen te bespreken en de mri-scan. Ik heb geen last van duizeligheid. Ik denk dat ik het toch in een bril moet zoeken.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 May 2014

Hoi Gert, Wel belangrijk dat je de bril toch ook regelmatig afzet, dat het een hulpmiddel is in plaats dat je er van afhankelijk bent.

gert
Door

gert

op 26 May 2014

Ik heb de bril 'Untermohlen-prisma' na maanden weer opgezet. Weet/merk meteen dat het me helpt en ook later weer tegenzit. Het wordt teveel en dan zet ik hem weer af. Maar dan na korte tijd zet ik hem nodig weer op. Het probleem is en wordt niet opgelost. Vandaag bij de neuroloog geweest. De mri van het hoofd was niks opvallends te zien. Moet er mee leven. Die daglichtlampen kun je ook bij truelight kopen..

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 May 2014

Hoi Gert, Klopt, truelight verkoopt ook goede lampen. Zo te horen kun je het niet vinden in de bril, misschien is het een idee voor je om eens naar een workshop of cursus te komen. Het vraagt duidelijk meer aandacht.

Ruth
Door

Ruth

op 16 May 2014

Hallo, Ik had alleen een leesbril met heel weinig sterkte om dat ik veel tuurwerk deed, nu zag ik het afgelopen jaar wazig en ook de bril hielp niet meer ,daarbij ben ik 24 uur per dag duizelig helaas, schommelend, net alsof ik op een boot zit, dus is mij een prismabril aangemeten , die heb ik nu ruim een maand maar zonder zie ik ineens altijd onscherp ,niet alleen bij het lezen ,ook vind ik dat ik slecht kan focussen, kan dit door de prismabril komen? En zou dat nog goed komen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 May 2014

Beste Ruth, Een bril, ook een prismabril, zet je ogen stil, waardoor je wazig gaat zien als je hem afzet. Het verbetert je ogen en je zicht niet, maar verslechtert het juist. Je kunt dit altijd weer goed krijgen, belangrijk is om de bril af te zetten. Het tuurwerk dat je beschrijft, geeft ook spanning waardoor je slechter ziet, en deze spanning kan de duizeligheid veroorzaken.

anton
Door

anton

op 18 Apr 2014

Ja als 61 jariige man oefen ik regelmatig ik heb ook een staar operatie ondergaan de sterkte voor veraf is + 1,75 echter vooruitgang daarvan is weinig te merken.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 19 Apr 2014

Jammer dat je geen vooruitgang bemerkt. Het is ook goed voor de ogen om met voeding aan de gang te gaan, want een belangrijke oorzaak van staar is het teveel eten van koolhydraten. Je kunt er hier meer over lezen. https://volzicht.nl/koolhydraten-oorzaak-van-staar/

Ita
Door

Ita

op 26 Jan 2014

Hallo Karin, Sinds ca 20 jaar ben ik brildragend (bijziend); de afgelopen járen met een sterkte van links ca -3,5 en cilinder van -0,25 en rechts ca -2,75. Afgelopen woensdag bij oogkliniek geweest voor vooronderzoek laseren, waar bleek dat de afwijking na gedruppeld te zijn links -0,75 met cilinder van -0,5 en rechts -1,5 met een cilinder van -0,5 was. Oorzaak hiervan schijnt te zijn dat mijn oogspieren zich 'overspannen' waardoor ik bij alle metingen bij opticiens een dubbele sterkte nodig leek te hebben! Advies van optometrist is een bril op deze sterktes aan te schaffen; als ik daar goed mee kan zien kunnen mijn ogen op díe sterkte gelaserd worden. Omdat ik woensdagmiddag zonder bril beter zag dan met bril heb ik deze niet meer opgezet. Donderdagochtend gegoogeld en toen o.a. jouw website gevonden. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk zonder bril te doen wat redelijk gaat doch soms wel irritant is... Geadviseerde bril is besteld; deze komt over ca 2 weken. Ik overweeg nog een rasterbril te kopen voor computerwerk (ik zit namelijk deel van de dag achter beeldschermen). Mijn vraag: komt het vaker voor dat oogspieren zich 'overspannen'? Met hartelijke groet, Ita

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Jan 2014

Beste Ita, Dat komt zeker vaker voor. Dat ogen slecht zien komt door spieren die gespannen zijn. Zie het als een zegen dat dit bij je ontdekt is en je eigenlijk beter ziet zonder bril. Ga daar mee door en ik zou adviseren je ogen niet te laten laseren.

Janneke
Door

Janneke

op 20 Jan 2014

Beste Karin, Is het nog zinvol om de cursus, nieuwe ogen te doen, als je staar hebt? Sinds ik jouw ontspanningsoefeningen doe , voelen mijn ogen beter aan. Ook heb ik een rasterbril besteld.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Jan 2014

Wat goed dat je merkt dat je ogen beter aan voelen. De cursus is zeker zinvol als je staar hebt, het zal helpen de conditie van je ogen te verbeteren.

Marion
Door

Marion

op 17 Jan 2014

Beste Karin, Ik heb hele slechte ogen: -8 en -9. Ik ben 55 jaar en ik draag al sinds ± mijn 10e jaar een bril. Ik ben me nu bewust van mijn automatisme om iedere ochtend meteen mijn bril op te zetten. Ik kan ondanks mijn slechte ogen een heleboel doen zonder bril. Ik begin, sinds het lezen van jouw website en van jouw e-book, met iedere dag ± 1 uur zonder bril te leven, 's avonds ook een poosje en tussen door zet ik mijn bril graag even af. Ik vind het heerlijk! De eerste dag, nadat ik de oogyoga, palmeren en het zwaaien had gedaan, zag ik al helderder toen ik mijn bril weer had opgezet. Ik ben me bewust geworden van de spanning op mijn ogen, en dat ik die vaak zelfs 's nachts opbouw. Het palmeren, vooral die glanzend fluwelen zwarte doek voorstellen, helpt heel goed om te ontspannen. Het zwaaien ontspant me ook, en het helpt me beter te slapen. Ik ga er graag mee door en ik heb net het ontspanningspakket besteld. Ook volg ik je voedingsadviezen op, door eieren met spek te eten! Ik ben ook in afwachting van de levering van een rasterbril. In mijn familie komt netvliesloslating voor. Ik wil graag goed voor mijn ogen zorgen en ik vind het jammer dat ik hier niet eerder mee begonnen ben. Hartelijk dank voor alle tips, ik ga ermee verder. Denk je, dat iemand met zulke slechte ogen als ik, nog verbetering in het zicht kan krijgen? Vriendelijke groet, en met complimenten voor je boeken! Marion

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Jan 2014

Beste Marion, Netvliesloslating ontstaat niet zomaar, ik kan je dit artikel aanraden: https://volzicht.nl/oogklachten/netvliesloslating/wat-kan-ik-doen-bijnetvliesloslating/ Het is voor je ogen een hele goede investering wat je nu aan het doen bent. Je kunt zeker weer verbetering in je zicht krijgen, misschien is hij er zelfs al. Want vaak ga je eerst meer kleuren, diepte, contrasten zien, voordat het scherpe zicht komt. Geduld en geniet van de ontspanning

Marion
Door

Marion

op 20 Jan 2014

Ja, ik zie al meer diepte zonder bril, en ik zie helderder. Mijn ogen voelen meer ontspannen en zelf voel ik me ook ontspannender.

Freek van Aerle
Door

Freek van Aerle

op 14 Jan 2014

Erg goede tips! Had niet verwacht dat dit mogelijk was.

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 06 Jan 2014

Beste Karin Ik ben 11 jaar bijna 12 Sinds ik tien jaar ben had ik een bril nodig, ik begon met - 1 en - 1,25. De opticien vertelde mij dat als ik mijn bril zo vaak mogelijk op deed het MISSCHIEN nog wel goed zou komen met mijn ogen, zo gezegd zo gedaan. Maar na een halfjaar moest ik sterkere glazen. Na een halfjaar weer meer, ik zat toen op -1,75 en -2,00. Nu zit ik op -2,50 en -2,75. Ik weet het niet meer. Wat moet ik nou geloven? Dat het oog alleen maar slechter word of dat het nog wel kan verbeteren. Ik heb ook gelezen dat het oog niet kan teruggroeien maar dat alleen de spieren kunnen ontspannen. En is nou dichtbij kijken de veroorzaker of is veraf kijken juist de veroorzaker? Hoop op een goed antwoord of het nou goed kan komen of niet. Groet. Reinier P.s wilt u hier ook heel even kijken: www.stopbijzienheid.nl Wat is waar?

bert
Door

bert

op 06 Jan 2014

Reinier, Kijk eens op stopbijziendheid.nl Hier wordt gesteld dat je door een negatieve bril voor veraf kijken steeds slechter scherp kunt gaan zien.... Je zou dan een leesbril moeten gaan gebruiken voor dichtbij om het je ogen makkelijker te maken.. Want door 'te'veel dichtbij leeswerk gaan je ogen afwijken op afstand kijken... Die afwijking op veraf kijken gaan corrigeren maakt het dichtbij lezen nog inspannender/slechter voor de ogen en ga je weer slechter op afstand zien.. dus weer een sterkere correctie... Maar dat is wat ik er van begrepen heb. En of dat waar is ?! Zeg jij het maar.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jan 2014

Beste Reinier, Ik kan me je verwarring voorstellen, maar 1 ding is duidelijk. Je ogen zijn door de bril er niet op vooruit gegaan, maar achteruit. De veroorzaker hiervan is de bril zelf, die juist spanning geeft aan de ogen. De bril zet de ogen vast. Van nature kunnen ogen wel zes keer per seconde wisselen van refractie afwijking (plus min afwijking). Maar als je een bril voor de ogen zet, passen ze zich heel snel aan het glas en blijven ze in die stand. Ze corrigeren zichzelf dus niet meer. Naar de opticien gaan en een bril aan laten meten is al een spanningsbron op zich. Dichtbij kijken hoeft geen spanning te geven, maar dit gebeurt wel als je de leerstof op school moeilijk of saai vindt. Er is niet 1 veroorzaker, er zijn er velen. Te weinig daglicht, te weinig duisternis, suiker en koolhydraten eten, emoties die je als kind vaak niet mag uiten. Ga voor jezelf er mee aan de slag om te ontdekken dat je de ogen wel kunt verbeteren. Ik ken de website die je hebt genoemd, en dat de oogbol niet kan verkleinen klopt niet. Want de oogbol wordt onder andere te lang door de oogspieren die in de oogbol drukken. Daarnaast heeft de spanning in de ogen voornamelijk te maken met blokkades in het hersengebied. Hierbij een aantal links om je verder te verdiepen: https://volzicht.nl/wat-zegt-een-oogmeting/ https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 07 Jan 2014

Oké. Nu kan ik nog zonder bril rondlopen en de weg vinden maar ik ben bang dat ik straks een sterke/hoge bijziendheid heb. Ik ben natuurlijk nog in de groei. Welke oefeningen kan ik het beste doen? En hoe lang? Palmeren doe ik af en toe wel... Is een dagje pretpark eigenlijk ook goed voor de ogen? En moet ik mijn bril op school ook de hele dag op? Ik zou best wel een zo'n rasterbril willen maar mijn moeder heeft daar geen zin in dat ik met zo'n zwart ding op m'n neus ga zitten (ja beter dan een bril met van die glazen) Mijn ogen doen als ik mijn bril opzet soms ook echt pijn of vermoeid. Ik zet hem binnenshuis zoveel mogelijk af.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Jan 2014

Hier vind je je antwoord op je vraag over het pretpark: https://volzicht.nl/ga-mee-in-de-beweging/ Ik zou je bril zo min mogelijk opzetten, alleen bijvoorbeeld als je iets niet kan lezen op het bord. Goed dat je hem al zoveel mogelijk afzet, het is ook goed om dat buiten te gaan doen, zodat het licht goed naar binnen kan stromen. Palmeren en zwaaien zijn goede oefeningen. Doe ze in ieder geval voor het slapen gaan en bij het wakker worden. Meer kan ook. https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/bates-methode/zwaaien-volgens-dr-bates/ https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/ https://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 07 Jan 2014

Oja, ik heb het afgelopen halfjaar bijna geen bril op gehad. Alleen met tv kijken Opticien zegt dat ik met bijvoorbeeld fietsen hem (mijn bril) wel echt op moet doen. Groet Reinier

Nicoline du Pon
Door

Nicoline du Pon

op 01 Jan 2014

Hallo Karin, Ik heb in beide ogen, meer of minder, last van verminderd zicht doordat zich littekenweefsel heeft gevormd in mijn netvlies; bepaalde plekjes zie ik niet of heel wazig of vervormd. Kun je me iets vertellen over of dat verbeteren kan, en zo ja, hoe? Vriendelijke groet, Nicoline

Karin Hogenboom
Niels
Door

Niels

op 30 Dec 2013

ag Karin, Zou je me alvast wat guidance kunnen geven mbt het volgende? Je geeft te kennen dat bril dragen beter is dan lenzen (daar liggen de meningen nog wel eens uiteen). Op basis hiervan wil ik bekijken deze week volledig met of zonder bril door te brengen (vakantie). Echter, het gevolg is hoofdpijn en sterke afname van het zicht (duidelijk merkbaar dat bolling ontspant). Hoe kan ik er voor zorgen dat ik normaal (zicht beter blijft en geen hoofdpijn) kan blijven functioneren. Als ik mijn lenzen voor een paar uur indoe, zie ik daarna weer beter met bril. Enfin…dankjewel alvast.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Dec 2013

Je krijgt hoofdpijn doordat je nu bewust wordt van de spanning die in de ogen zit. Onbewuste, chronische spanning en pijn voel je niet, maar wel als het in je bewustzijn komt. Door de bril af te zetten, komt het in je bewustzijn. Palmeren is dan in ieder geval een fijne oefening om te doen, ook knipperen en je ogen sluiten is heel prettig. https://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/ Het lijkt of je zicht afneemt door het afzetten van je bril, maar ga er op letten wat je wel ziet. Want door de bril af te zetten ga je veel meer met de staafjes kijken en de kegeltjes krijgen rust. https://volzicht.nl/staafjes-in-de-duisternis/ Interessant hierover is ook wat Peter Grunwald schrijft: https://volzicht.nl/category/eyebody-methode/ https://volzicht.nl/Boeken/peter-grunwald/eyebody/ Goed idee om te profiteren van je vakantie en je bril af te gaan zetten. Succes, groetjes Karin

Gerhald
Door

Gerhald

op 14 Dec 2013

Beste Karin, allereerst bedankt voor de tips, die je mij/ons geeft. Mijn probleem is, dat ik ontzettend last van droge ogen heb. Dit verschilt bij wijze van per dag, maar de laatste tijd wordt het erger. Ik heb mij ogen voor 10 jaar geleden laten laseren en was daar zeer tevreden over. Echter zit ik nu weer op -0,5. Ikzelf denk dat dit komt door een duale studie die ik volg, waardoor ik deels vermoeid, maar ook veel achter de computer zit verslagen te typen. Waar ik veel last krijg (na een paar uur) is bij ons op kantoor, waar de luchtvochtigheid niet heel hoog is. Mijn vraag is, kan een gelaserde oog, met behulp van jouw adviezen, ook weer scherp zien en minder droog aanvoelen, zodat ik weer een normaal leven kan hebben? Word er nu af en toe helemaal dol van! Groet van Gerhald Ps, met de adviezen van vandaag, ga ik direct aan de slag. (14-12-13)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Dec 2013

Een bijwerking dat veroorzaakt kan worden door laseren is droge ogen. Het kan zijn dat er kleine spiertjes van je oogleden beschadigd zijn geraakt bij de laseroperatie, je kunt er hier meer over lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/laseren/droge-ogen-na-een-laseroperatie/ Vermoeidheid geeft al aan dat het teveel is voor je ogen en je lichaam. Computerwerk maakt deze vermoeidheid erger door de straling, slechte verlichting en weinig beweging. Mijn adviezen richten zich op het gezond krijgen van je ogen, dat is voor iedereen goed, of je oog nu gelaserd is of niet. Mijn eerste advies zou zijn, ga wat doen aan je voeding, daar kun je al heelveel mee winnen. Veel vitamine a eten en zorg voor voldoende vetten uit dierlijke produkten zoals slagroom, roomboter, vet vlees en vette vis en kokos- en palmolie. Lees hier meer over via de volgende link: https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/ Succes!

Emilia
Door

Emilia

op 02 Oct 2013

Hallo Karin, ik heb je ebook gelezen.De oefeningen doe ik nu een aantal keren per dag. Ik heb mijn bril nu 3 dagen af. Ovedag valt het tot nu toe mee. Met het autorijden zet ik hem toch wel even op. De rust van het kijken moet nog wel komen. Ik hoop dat het zicht ook nog wel helderder wordt! Geef jij in het oosten van het land ook een workshop? Dat zou heel prettig zijn.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Oct 2013

Als je mee helpt organiseren, dan geef ik ook workshops in andere plaatsen in het land. Concreet houdt het in dat jij dan op zoek gaat naar een lokatie, misschien weet je al een goede lokatie in de buurt van het station. Ik stuur je dan folders op, die je kunt neerleggen bij de bieb, natuurwinkel enzovoort. Ik maak er melding van op mijn site, en het is ook handig als jij er reclame voor maakt binnen jouw netwerk. Ook is het handig als je uitzoekt de redactie email adressen van plaatselijke krant/internet, zodat ik daar een persbericht naar toe kan sturen. groetjes Karin

Elly
Door

Elly

op 31 Aug 2013

Bedankt voor het delen van je boek. Vanaf mijn 6e draag ik al een bril, inmiddels ben ik 32 en is de sterkte flink opgelopen naar -9,5 en -10. Op de middelbare school kon ik nog regelmatig mijn bril afzetten, bijv. omdat een bril in de regen nat wordt, dus kon ik zonder bril goed fietsen. Ik had toen een sterkte van ca -5. Inmiddels heb ik lenzen, omdat mijn hoofd en een bril echt geen combinatie is, kreeg veel negatieve opmerkingen. Thuis wil ik mijn lenzen nog wel eens uitlaten en probeer ik na het lezen van je boek mijn bril wel eens af te zetten, maar dan is zelfs een kopje thee inschenken nog gevaarlijk. De oefeningen kan ik wel doen en dat geeft wel een goed gevoel. Hopelijk is dit een begin naar verbetering.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Sep 2013

Beste Elly, Ook al is je sterkte hoog en daardoor lastig om zonder lenzen en bril te zijn, je kunt je ogen zeker ook verbeteren. Laat verwachtingen los en laat je zelf verrassen.

sara
Door

sara

op 21 Aug 2013

Ik ben zelf ook al een maand bezig met het trainen van mijn ogen. Palmeren hoort er natuurlijk ook bij. Ik vind het echt wel een goede oefening. Ik zit de hele dag voor een computer en ik maak er sinds kort een gewoonte van om ongeveer elk uur een minuutje te palmeren. Als ik mijn ogen dan weer open, voelt het inderdaad zeer ontspannen aan, alsof ik net een beetje geslapen heb :) Mijn ogen zijn ondertussen ook al (na één maand!) met zéker 1,5 dioptrie verbeterd. Ik draag alweer mijn oude bril. Hopelijk zal het de komende maanden nog verbeteren! Bedankt alleszins voor de nuttige informatie !

Angela van Zanten
Door

Angela van Zanten

op 31 May 2013

Hallo Karin, Vanochtend was ik voor het eerst in mijn leven mijn bril echt kwijt. Ik heb twee uur lopen zoeken en 'm niet gevonden, zelfs in de vuilniszak gekeken. Maar ik moest met de auto van Arnhem naar Zwolle, een voor mij onbekend traject. Toen dacht ik: het moet vast zo zijn, ik ga zonder bril rijden en naar de bijeenkomst. Het ging echt goed vooral omdat ik me kon vasthouden aan wat je gezegd had over "dat deze maatschappij een specifieke manier van scherpzien/details heeft en niet het grote overzicht" Ik kon daarom accepteren dat ik nog steeds vaag zag maar wel meer dan genoeg om auto te rijden, want TomTom wijst me wel op de details van de borden. Op de bijeenkomst moest ik even wennen dat ik geen overzicht over alle mensen had, maar ook dat was wel lekker rustig. Toen ik terugkwam in Arnhem lag m'n bril op de tafel in de tuin, waar ik hem nooit gelegd dus gezocht zou hebben. Maar doordat hij even kwijt was heb ik wel deze "I can do this" ervaring gehad en daar ben ik heel blij mee! Ik heb dus toch al meer aan de workshop gehad dan ik aanvankelijk dacht (zonder nog je boek te hebben gelezen)!

Kelly
Door

Kelly

op 11 Mar 2013

Hoi Karin, Ik heb je e-book gedownload omdat mijn man sinds enkele maanden last heeft van Mouche Volantes. Hij heeft er dagelijks last van en durft op dit moment zelfs niet auto te rijden. Het hangt waarschijnlijk samen met een hoge dosis spanning en stress. Kunnen we met behulp van jouw e-book deze verschijnselen laten verdwijnen? En heb je misschien nog aanvullende tips? Hartelijk dank.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 Mar 2013

Mouches Volantes heeft ook te maken met spanning in de oogbollen, waardoor dode cellen niet goed afgevoerd worden. Het is heel goed om mijn tips toe te gaan passen en veel en lang te gaan palmeren, gecombineerd met zwaaien zijn goede oefeningen om weer ontspanning te gaan vinden. Het kan makkelijker zijn om het palmeren onder begeleiding te doen. Dan zou mijn mp3 een goede aanvulling zijn. In het oogontspanningspakket zit ook een instructiefilmp hoe je kunt zwaaien. https://volzicht.nl/ka765849327vw98/ groetjes Karin

hans
Door

hans

op 07 Mar 2013

Hey Karin, Ik ben een man van 43 en heb sinds 4 jaar een bril. Enkele jaren daarvoor had ik last van spanning in mijn hoofd, slecht evenwichtsgevoel, vaak zwart voor ogen als ik even naar beneden door de knieen ging bv en weer omhoog ging.. Slecht autorijden (langzaam rijden) vooral in bochten.. Maar ik had geen idee dat ik geen goed zicht had.. omdat ik letters wel goed kon lezen.. Nooit aan mijn zicht gedacht.. Dacht dat het in mijn hoofd zat.. Uiteindelijk toch eens op een helder moment van inzicht naar de opticien geweest en die zei dat ik rechts iets een afwijking had (0,5) met astigmatisch oog dus hij zei, in principe adviseren we niet direct een bril bij deze afwijking maar als je wel klachten hebt kun je een bril proberen om te zien of je klachten verdwijnen.. Wel, ik zie natuurlijk scherper met dat rechter oog en zoals je schrijft.. vooral in het begin kwam alles wel heel scherp over !!! Maar mijn irritaties zijn nooit over gegaan. Ik heb ook een haat/liefd evrhouding met mijn bril. Soms doe ik hem af voor enekele dagen maar dat gaat ook niet goed. Ook bij het slapen gaan gaat mijn aandacht sterk naar die trek in rechterhoofd boven de ogen tot in mijn schedel... Denken of visualiseren is ook erg belemmerd.... Toen ik voor een tweede bril als tweede bril bij hans ander was zei de verkoopster dat ik eens naar iemand moest gaan die lichte prismabrillen aanmeet.. Ik ben daar geweest en heb nu een lichte prisma... Mijn irritaties zijn er niet beter op geworden.. voel me wel zekerder in het verkeer.. Ik heb geen idee hoe ik mijn irritaties bij focussen (tv, computer, lezen) en denken kan oplossen. Gewoon in beweging bezig zijn zonder te focussen en geconcentreerd te hoeven zijn is mijn beste optie maar dat doe ik op een gemiddelde dag juist het minst.. Ogen sluiten is voor mij geen relief.. net als bij het slapen gaan eist het mijn aandacht op.. Kom er moeilijk van los al weet ik dat ik er zover mogelijk van weg moet gaan.. Maar gedachten geven beelden en dus.... Zonder bril is naar mijn ervaring ook geen optie of ik moet niet aan jouw adviezen voldoen tijdens die momenten/dagen.... Na een lang verhaal,.. is de vraag... Heb je hier iets op te zeggen vanuit je expertise... Vriendelijke groet

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Mar 2013

Beste Hans, Je zegt het zelf al, in beweging bezig zijn zonder te focussen en geconcentreerd te zijn, werkt het best. En zo is de dagelijkse realiteit niet. Er is in ieder geval sprake van een blokkade in het visuele systeem, wat spanning geeft in de oogspieren, naar de schedel toe. Heb je al eens geprobeerd te palmeren en te zwaaien. Dit kan veel ontspanning geven, ook voor het slapen gaan. groetjes Karin

hans
Door

hans

op 08 Mar 2013

Ja 4 jaar geleden toen het me duidelijk werd dat de problemen vanuit het zicht kwam heb ik ook via internet veel sites gezien die spraken over bates en het zwaaien.. Dat heb ik toen wel gedaan/geprobeerd... maar je weet wel hoe dat gaat... Een effect heeft het niet direct en er mee doorgaan... wel ja !!! De bril opzetten geeft in eerste instantie tijdens het kijken wel meer rust dusss... Ik heb wel eens een gaatjesbril gekocht maar ja.. het is een gepruts... Ik ook bij een hoe heet het,... optometrist geweest die me verscheidenen oefeingen gaf als cijfers in een rondje op papier.. dat een paar meter verder weghangen en dan kriskras de cijfers volgen/focussen. Ook afwisselen met zo'n cirkel met cijfers dichtbij. Een tennisbal aan een touwtje aan de zolder en die heen en weer laten zwieren en dan op de grond liggend volgens.. Doe ik 3 dagen trouw en vervaagd dan tot af en toe.. Ben bij de oogarts geweest in zwolle en groningen... die zeggen dat het niet in mijn ogen zit... Ben toen nog bij een andere opticien/optometrist geweest die zei,... probeer de bril zo weinig mogelijk te dragen.. EN hij wilde een traject met oefningen ingaan... Na mijn eerst ervaring ben ik daar niet op ingegaan. Ik kan in mijn huidige staat niet zonder bril omdat de irritaties door het vele kijken naar schermen en monitoren en kranten en boeken zich dan opbouwen... Als ik door oefeningen mijn ogen beter zou gaan gebruiken... Ik ben niet overtuigt.. Er zit gewoon een obstructie in mijn rechterkant.. De vrouw van de prisma werkte vanuit storing of mismatch tussen evenwichtsorgaan en het zichtsysteem.. Mijn problemen zijn ook begonnen nadat ik tijdens een intensieve vakantie-fiets-tocht in engeland in brandende zon en te steile heuvels en ik in een nacht onwel werd.. het steenkoud kreeg.. dacht dat ik zou sterven en bij het licht niet kon staan omdat de hele wereld om mij heen tolde... Ik heb die hele dag niet kunnen staan of lopen.. Ik het was alsof ik op een helling liep en de wereld tolde om mij heen.. Dat heeft enkele dagen geduurd en toen kon ik weer iets fietsen maar ben na een dag weer gaan rusten op een camping.. In de winter daarna kon ik ook heel slecht autorijden.. In bochten raak ik mijn evenwicht ook kwijt en die moet ik dna ook rechts rijdend in een laag tempo nemen.. Alwel,... zonder bril lopen straft me af.. Maar met bril blijf ik die belemmerende verkramoingen rechts houden. Ik zal sowieso gaan palmeren... EN ja, minder gaan lezen, achter het beeldscherm, minder tv,...... wel ja... dat is wat we willen en doen.... Dat willen we juist kunnen.. !!! Het vermijden !!!???? Wel in ieder geval is het vinden van jouw site weer een stimulans om al die positieve beweging-georienteerde oefeningen te doen.. Ik ben echter gereseserveerd.. Ik ben niet van plan om mijn leven lang een niet geidentificeerd cruciaal foutje betrijden met oefeningen die het werkelijke probleem niet tackelen... Bedankt voor je reactie

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Mar 2013

Beste Hans, Een verstoring in het visuele systeem kan vele oorzaken hebben. Alleen wat oefeningen doen, kan soms helpen maar vaak is het niet genoeg. Wat je in ieder geval kunt proberen is veel water gaan drinken, gecombineerd met keltisch zout. Ik kan je het boekje van Guido van Mierlo adviseren over het drinken van water.

hans
Door

hans

op 08 Mar 2013

Veel water drinken ben ik ook zeer genuanceerd over. Ik ken wat je zegt over keltisch zout. Mike donkers spreekt daar ook over. Een sole-oplossing in de ochtend.. Maar veel water drinken is geen natuurlijk gegeven.. Dat heb ik inmiddels zelf geconcludeerd via verschillende invloeden van verschillende mensen die het zeggen/denken te weten. Zoals jij zegt met zout is dan beter. Maar veel water blijkt je lichaam te deluten... te verkillen. Veel water drinken wordt in het algemeen voor het belang van de waterflesjes industrie gepushed.. En anders wetende dat mensen dan toch naar frisdranken grijpen.. Ik zal eens googlen op Guido van Mierlo,.. uit interesse.

Tanja
Door

Tanja

op 27 Feb 2013

Hallo Karin, ik heb je e-book ontvangen en gelezen. het was mij niet geheel onbekend, vele jaren geleden kreeg ik van een Indische dame soortgelijke tips. zonder lenzen lopen is voor mij geen optie: - 6 en - 5.5 tja dan zie je geen hand voor ogen zonder lenzen. wel draag ik af en toe mijn oude bril met -4.75 beide glazen en ik heb in mijn multifocaal lenzen geen cilinder laten aanbrengen, dat scheelt stukken. ik merk idd dat er veel spanning rondom en in mijn ogen is en ga straks aan de gang met de mp3 ontspanning, zal je laten weten wat dat voor me doet. Bedankt alvast. Groet Tanja

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Feb 2013

Beste Tanja, Toch is het wel belangrijk om je lenzen uit te gaan doen. Het voordeel van een bril is dat je hem aan een touwtje om je nek kunt hangen, waardoor je hem makkelijker af kunt doen. De lenzen geven je ogen alleen maar meer spanning. Ik snap dat het een grote en niet makkelijke stap is, maar als je voor jezelf al zegt dat het geen optie is, dan bied je ook geen opening om ze uit te laten.

Cocky Verweij
Door

Cocky Verweij

op 04 Feb 2013

Door een misverstand heb ik gemaild dat wij geen mail van U hoeven te onvangen dat is dus niet juist Cocky heeft noog een aantal vragen die ze wilstellen. Hopelijk kan het contact worde hersteld. met vr.Gr. Dick Verweij

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Feb 2013

Ik heb het nagekeken, zover ik kan zien staan jullie er nog wel in. Als je niets meer ontvangt, laat het me even weten. groetjes Karin

Fleur
Door

Fleur

op 22 Jan 2013

Beste Karin, Na vorige week de schok van mijn opticien te hebben gekregen dat ik geen lenzen meer mocht dragen(beschadiging aan mijn ogen) ben ik op internet gaan zoeken naar alternatieven op een bril! ik ben immers pas 23 en om nu de rest van mijn leven aan een bril te zitten heb ik niet zo'n zin in. Ik was zowaar verbaasd dat dit kan! ik ben dus meteen begonnen, al ben ik een beetje pietje precies en wil graag goed zien, dus meteen bril af zit er voor mij niet in. Nu zet ik hem thuis al af, of mijn oude bril van -1,5 minder sterkte erin op. Het enige probleem dat ik nu ervaar is dat ik dubbel ga zien (daar heb ik normaal soms last van als ik moe ben) doe ik iets verkeerd? Ook heb ik een soort van "spierpijn" aan het bewegen van mijn ogen! Bedankt voor het e-book en ik hoop dat het voor mij ook gaat werken! Groeten, Fleur

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 22 Jan 2013

Hoi Fleur, Wat goed dat je zo aan de gang bent. Prima om het voor jezelf rustig af te bouwen en je zwakkere bril te gebruiken. De problemen die je ervaart, hebben met de spierspanning te maken. Door je lenzen niet meer te dragen, de bril minder te dragen, word je je bewust van die spanningen. Die had je daarvoor ook al, maar toen voelde je het niet, vandaar die spierpijn. Veel palmeren is mijn advies. Sluit regelmatig je ogen als je de spierpijn voelt of het dubbel ziet. Kijk eens op deze pagina voor de knipper oefening: https://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/ Bedenk dat het een proces is waar je in gaat en wees liefdevol en geduldig met jezelf en je ogen.

Luc
Door

Luc

op 30 Dec 2012

Ha Karin, Ik vond de 7 tips leuk om te lezen en zeker nuttig. Helaas kan ik mijn bril niet meer afzetten want ik heb een staaroperatie gehad en heb nu multifocale kunstlenzen in plaats van mijn natuurlijke lenzen. Ik ben overigens zeer te spreken over het resultaat en ben er erg mee geholpen. Even nog over dat UV-licht: ik heb het idee (maar weet niet zeker) dat UV- en IR-licht veroudering (verharding, vertroebeling, staar) van de natuurlijke ooglens in de hand kan werken. Voor mijn beroep heb ik te maken met vloeibaar metaal dat wit licht en warmte uitstraalt en ik zou iedereen willen aanraden te werken met geschikte oogbescherming, niet alleen tegen spatten maar ook tegen straling. Aangezien we met zijn allen ook steeds ouder worden (ouder dan ooit 'bedoeld') kan ik me ook voorstellen dat het in die context niet verkeerd is voor de ooglens om deze niet meer dan in normale porties bloot te stellen aan UV-licht, net zo als dat geldt voor de huid. Dus op zeer zonnige dagen wel een zonnebril dragen, niet zozeer voor comfort, maar als lange termijn bescherming. Ook je netvlies is natuurlijk niet bestand tegen te veel straling (bij in de zon kijken of tijdens skieen). Mvrgr, Luc

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Dec 2012

Beste Luc, Dank je wel voor je reactie. Fijn dat je blij bent met het resultaat. Op zich is UV licht juist gezond voor de ogen, het is meer het knijpen tegen de zon in dat slecht is. Een zonnebril geeft de ogen een verkeerd signaal. Het is altijd belangrijk om goed te luisteren naar je ogen, maar ik adviseer mensen liever een pet te dragen dan een zonnebril. Waar jij mee hebt gewerkt is natuurlijk weer anders dan natuurlijk zonlicht. Daarbij kan ik me voorstellen dat het goed is je ogen met een bril te beschermen. groetjes Karin

Marjolein
Door

Marjolein

op 17 Sep 2012

Ha Karin, Dank je wel voor het delen van je e-book. Ik laat al een tijdje mijn bril en lenzen uit en af en merk dat lezen heel goed gaat. Maar ik blijf problemen houden met veraf, nou vind ik dat nog niet zo'n probleem behalve met autorijden! Daar durf ik mijn bril echt niet af te zetten. Wat adviseer jij? Ik hoor graag van je, Hartelijke groet, Marjolein

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Sep 2012

Hoi Marjolein, Leuk dat je mijn tips aan het toepassen bent. Vooral doen waar je je veilig bij voelt. Je kunt wel een zwakkere bril aanschaffen, of een oude bril opzetten, die ik vaak zwakker. Kijk hier voor meer informatie over het afbouwen van een bril: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/ Je zult eerst merken dat het zicht dat altijd al goed was, eerst gaat verbeteren. Je zult meer kleur en diepte gaan zien. Daarna komt het zicht in de verte. Succes!

Jean-Pierre Bylard
Door

Jean-Pierre Bylard

op 12 Sep 2012

Mijn belangstelling voor dit onderwerp werd opgewekt door Saskia Medema-.... (?) waarmee ik in contact kwam via haar project Makkelijke Moestuin. De opmerkingen over cylinders kan ik wel onderschrijven. Bij het opmeten van mijn nieuwe brillenglazen kreeg ik niet de indruk dat het zicht erdoor vooruit ging. Voor die nieuwe glazen heb ik ca. 2 weken mijn bril moeten missen en eigenlijk miste ik de bril niet. Alleen teksten op verderaf gelegen verkeersborden kan/kon ik niet goed lezen. Teletekst op de tv. was ook niet goed leesbaar op meer dan ca. 2 mtr afstand. Overigens ben ik het niet eens met de bewering dat een bril je ogen slechter maakt. Ik heb geen sterke afwijking,( "S"(?) r.-0,5 en l.-1,00 en bij "C"(?) r. -1,00 en l. - 1,25) misschien dat dat scheelt. Mijn bril uit mil. dienst (lichting 1964) kan nog steeds als vervanger gelden. Tekst met een lettergrootte van 2 mm. kan ik op een afstand van 40 cm. van mijn ogen prima lezen. (Voor mij, als man, is het natuurlijk zeer belangrijk (!!) op redelijk grote afstand het verschil tussen man en vrouw te zien). Overigens vind ik het wel interessant om meer over dit onderwerp te weten. Vriendelijke groeten, Jean-Pierre Bylard.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 Sep 2012

Hoi Jean-Pierre, Mooi hoe je beschrijft dat je jouw bril eigenlijk niet mistte. Het is zeker zo dat ogen vaak slechter gaan zien nadat ze een bril hebben gedragen. Zeker bij mensen die beginnen op jonge leeftijd gaan de ogen steeds verder achteruit. Rond de twintig jaar stabiliseert dit wel weer.

Anne
Door

Anne

op 04 Sep 2012

ps en niet ontspiegelde glazen toch? Ziet dat er niet heel raar uit? En kun je met zo'n bril zonder cylinders ook op de beamer lezen? :-)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Sep 2012

Beste Anne, Als je een nieuwe bril gaat kopen, ga dan naar een opticien en vraag of hij zo'n apparaat heeft wat je op je gezicht kan doen. Ze kunnen dan wisselen van glaasjes met verschillende sterkte. Loop dan door de winkel en kijk ook naar buiten. Op die manier kun je zelf zien wat je door die glazen kan zien, hoe sterk prettig voor je voelt, of je nog genoeg ziet. Ik denk wel dat je zonder cylinders op de beamer kunt lezen. Cylinders geven nog de grootste spanning in een bril, je ogen kunnen de cylinder dan niet meer zelf herstellen.

Anne
Door

Anne

op 04 Sep 2012

oke dit kan t.z.t. wel als ik merk dat ik het niet red zo hoewel ik vind dat ik heel goed gaat nu zonder bril. Maar het lezen op de beamer moeten we afwachten. Als ik een bril neem zonder cylinders, adviseer je dan ook om het met een mindere sterkte te bestellen als dat ik nu heb? En hoe weet ik hoeveel minder de sterkte moet zijn (sterkte is -0,25 links en -0,75 rechts momenteel)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Sep 2012

Een oude, minder sterke bril gebruiken is een goed idee. Als je een andere bril gaat kopen, is mijn advies om er geen cilinders in te laten zetten.

Anne
Door

Anne

op 04 Sep 2012

ps zou leuk zijn als ik het morgen gewoon kan lezen op de beamer zonder bril maar dat zal niet..

Anne
Door

Anne

op 04 Sep 2012

Vraag Kan ik ook gewoon mijn oude bril opzetten met een te zwakke cylinder en iets zwakkere sterkte om op de beamer op school te lezen? Of zal ik het ook kunnen lezen met een bril met alleen 'iets' sterkte erin (zonder cilinders). Mijn cilinderafwijking is links -1,25 en rechts -1 (en bij sommige opticiens wordt -0,75 gemeten) en de sterkte is links -0,25 en rechts -0,75 door de ene opticien gemeten, en door de ander -0.50.

Reactie plaatsen