Bekijk de wereld met jouw eigen ogen!

Bekijk de wereld met je eigen ogenBekijk de wereld weer met je eigen ogen, zoals een kind. Als kind zijn we geboren met een open, bewegelijke, vrolijke, frisse blik op de wereld. Een hoop hiervan zijn we naar mate we ouder worden, kwijt geraakt. Dit kan verstarring, stilstand tot gevolg hebben. Er ontstaat spierspanning in de oogspieren en daardoor ga je slecht zien.

Effect van een bril en lenzen

Als je slecht gaat zien, krijg je van de oogarts en/of opticien een bril opgemeten. Dit kan al op zeer vroege leeftijd zijn, ik zag laatst een jongetje van nog geen twee met een bril oplopen. Een bril heeft als effect dat alles scherper lijkt, vele malen scherper dan de wereld in werkelijkheid is. Alsof er een hard lijntje om mensen, dieren, bomen, planten loopt. Als je een wazige wereld gewend bent, kan het als heel helder overkomen. Mijn eerste ervaring toen ik een bril opzette, ik was tien jaar oud, dat ik vol verwondering was over alle grassprieten die ik kon zien. Maar deze scherpe wereld is niet de echte wereld. Nu ik zonder bril ben merk ik dat de wereld er zachter uit ziet, niet scherp omrand, maar met veel kleur en diepte.

Meer spanning door bril en lenzen

Door het dragen van een bril creëer je nog meer spanning in de oogspieren. Ogen die wazig zien, bewegen te weinig. Maar een bril versterkt dit. Als je niet goed kunt zien, worden je ogen opgemeten op zes meter afstand. Dus op zes meter afstand kun je dan goed zien. In ieder geval kun je dan goed zwarte letters op een wit lichtbalk zien, want dat is hoe je ogen onder andere gemeten worden. Maar ogen kijken niet alleen maar op die afstand. Ze kijken dichtbij, ze kijken verweg en alles daar tussen in. Maar de brillenglazen kijken vooral prettig op die zes meter afstand, waardoor je ogen minder gaan bewegen, ipv meer. Willen ogen dichtbij kijken, moeten ze door de gecorrigeerde glazen heen kijken. Dit geeft nog meer spanning op de oogspieren. Vandaar dat je bij het volgende bezoek aan de opticien weer sterkere glazen krijgt opgemeten.

Anders leren kijken

Bekijk de wereld met je eigen ogenHet is belangrijk om weer met beweging te gaan leren kijken. Het gaat dan niet puur alleen om bewegen, ontspannen bewegen is meer waar het om gaat. Je kunt dit oefenen door eens zonder bril buiten te gaan lopen. En ontspannen om je heen te kijken. Als je bijziend bent, kun je heel makkelijk dichtbij kijken. Loop eens naar een boom en ga vlakbij de boomstam staan. Bekijk de boomstam door lichtjes te bewegen in het vlak voor je. Merk als je dit doet, je steeds meer gaat zien. Er ontstaat meer diepte, opeens zie je piepkleine diertjes lopen die je hiervoor niet had gezien. Geniet van wat je ziet, voel de ontspanning in de ogen en neem die ontspanning mee als je weer in de verte gaat kijken. Doe dan hetzelfde als je in de verte kijkt. Verspring van boom naar boom, van tak naar tak, van blad naar blad. Voel je weer spanning opkomen, zoek dan weer de ontspanning op, ga iets van dichtbij bekijken, een mooie bloem of een blaadje. Als je verziend bent doe je deze oefening andersom.

Verbinding

Door op een andere manier te gaan kijken, breng je in jezelf een enorme verandering te weeg. Door met ontspannen oogspieren te kijken breng je heelveel rust in jezelf, je lichaam en in de manier waarop je de wereld aanschouwt en beleeft. Je blik in jezelf en naar je wereld verandert compleet. Ogen zijn een heel belangrijke verbinding tussen je innerlijke zelf en de buitenwereld. Door een bril op te zetten, of lenzen in te doen, zet je letterlijk een glazen wand tussen je zelf en de wereld en doe je eigenlijk niet helemaal mee. Dat dit zo is, heb ik van de zomer zelf zo ervaren door even een zonnebril op te zetten. Ik droeg inmiddels al twee jaar geen bril meer en voor het eerst ervaarde ik dat ik door die bril niet midden in de situatie van dat moment stond. Zette ik de bril af, was dit gevoel meteen weg.

Bekijk de wereld met jouw eigen ogen

Bekijk de wereld met jouw eigen ogenMisschien heb je het idee dat het voor jou niet kan. Zien zonder bril. Dat je zo slecht ziet, je gelooft niet dat het mogelijk is zonder bril door het leven te gaan. Toch is dit echt mogelijk, maar voor iedereen is het een eigen ervaring, een eigen weg om te bewandelen. Er zijn mensen die meteen begrepen hoe ze met ontspanning beter kunnen zien en daarna nooit meer met spanning hebben gekeken. Voor andere is het een langere weg. Ook bij mij lukte het niet direct met ontspanning te kijken. En bleef ik nog een tijd wazig zien. Maar voelde wel heel snel dat het kijken door een bril niet fijn was. Daar wilde ik niet naar toe terug. Ik voelde me zoveel beter zonder mijn bril. En ondanks dat de wereld in de verte er nog wel wazig uit zag, ik vond het vele malen mooier dan ik ooit had gezien door een bril. Je kunt zelf ervaren hoe jouw blik op de wereld verandert,  door oefeningen die je ogen leren weer ontspannen en bewegelijk de wereld in te kijken. En et verandert niet alleen de blik naar de  wereld toe, maar ook de blik in jezelf.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogenjohanneke
Door

johanneke

op 20 Jun 2014

Kheb nog een vraagje, kan ik dan ook via Internet een goedkoop brilletje aanschaffen? Of moet dit doen via de opticien? En gezien de sterkte van mijn ogen en cylinderafwijking met welke sterkte kan ik dan het beste beginnen, zodat ik wel veilig kan autorijden en op mijn werk in de zorg kan functioneren? En muziek nootjes kan lezen enz. (Wat een vragen he) Alvast bedankt!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 21 Jun 2014

Beste Johanneke, Het voordeel van een opticien is dat je kunt vragen naar een pasbril. Zodat je voor jezelf kunt ervaren wanneer je nog goed genoeg kijkt, voor bijvoorbeeld autorijden en wanneer het beeld te wazig wordt. Op die manier kun je ook zelf bepalen met welke sterkte je het beste kunt beginnen. Neem het heft weer in eigen handen! En wellicht zijn twee brillen beter voor je, eentje voor ver weg met autorijden en eentje dichtbij voor de noten.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Jun 2014

Kan ook met lenzen, maar ik ben meer voorstander van een bril, die je aan een koordje om je nek kunt hangen. Lenzen doe je in en daarna niet meer uit. Een bril kun je gemakkelijk af doen.

johanneke
Door

johanneke

op 18 Jun 2014

Hoi Karin,er kwam per toeval op je site en dacht, wow is dit mogelijk? dat zou fantastisch zijn! ik heb je gratis ebook net uitgeprint en wil hiermee aan de slag. ik weet alleen niet zo goed hoe ik die overgang van wel naar geen bril/lenzen moet doen, want ik heb -5 en -6, dus ik kan bijv. in de auto echt geen verkeersborden lezen, thuis zet ik al vaak mijn bril of lenzen af, maar hoe moet ik dat ooit gaan doen als ik zonder bril/lenzen over straat wil?hartelijke groeten Johanneke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Jun 2014

Beste Johanneke, Het is in ieder geval belangrijk om het te zien als een proces, stap voor stap. Ga het eens uitproberen, op straat. Zonder bril. En je kunt je bril gaan afbouwen, hier vind je meer informatie daarover: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/ Veel plezier en geniet van je zicht zonder bril. ookal is deze wazig.

johanneke
Door

johanneke

op 18 Jun 2014

Dank je wel voor je advies! Kan ik ook mijn lenzen gaan afbouwen? Bijvoorbeeld iedere halfjaarlijkse controle een puntje minder sterk en iets minder cylinder ofzo? Vriendelijke groeten johanneke

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 14 Jan 2014

Hey KarinIk ben elf jaar. Ik heb al eerder contact gehad.Gisteren heb ik voor de gein m'n bril is afgezet met steppen en de eerste keer merkte ik het wel dat ik hem niet op had maar daarna was dat helemaal weg! (Ik heb -2,50 en -2,75)Nou is mijn vraag: ben ik dan aan het natuurlijk zien als ik niet merk dat ik mijn bril niet op heb?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Wow, dat klinkt goed. Als je merkt dat je je bril niet op heb, zie je dus goed. Hoe natuurlijk wil je het hebben. Ga zo door.

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 14 Jan 2014

Ja goed, ik zag nog niet helemaal scherp maar ja. Heb 2 weken geleden een nieuwe bril met nieuwe glazen en alles. Toen zag ik alles loeischerp (niet fijn). Nou nu zie ik al weer slechter door de bril dan toen ik hem net kreeg.

salma
Door

salma

op 08 Nov 2013

Ik bn bijziend maar draag mijn bril niet graag .help mij groetjes

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Nov 2013

Beste Salma, Ik zou je adviseren mijn gratis e-book te downloaden: zeven tips om goed te gaan zien en daarmee aan de slag te gaan. Je kunt hem hier downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/ groetjes Karin

Anne
Door

Anne

op 09 Nov 2012

Dat is een goede ontspanningsoefening die je daar beschrijft, voor als je bijziend bent. Ik zal hem straks eens toepassen.

Reactie plaatsen