Voordelen zonder bril of lenzenVoordelen zonder bril of lenzenVoordelen zonder bril of lenzen, zijn die er? Als je het gevoel hebt dat je geen steek ziet zonder bril of lenzen, zul je heel blij zijn met ze zijn. Maar het betekent wel dat je ze steeds nodig hebt, dat je afhankelijk bent van je bril of lenzen. Want zonder zie je niets. Ik was in ieder geval afhankelijk van mijn bril. Voordat ik uit bed stapte deed ik mijn bril op, en ik deed hem pas weer af als ik mijn bed inging. Tussendoor zette ik hem wel af, om de brillen glazen schoon te poetsen. Vaak had ik het niet eens zo door hoe vies de glazen waren. Ik maakte ze dan regelmatig schoon met afwasmiddel, dat werkte het beste. En ik deed hem ook vaak wel even af, omdat de pootjes zo drukten in mijn vel. Heel irritant vond ik dat. Soms deed ik de pootjes over mijn oren, zodat ze niet zo'n zeer deden. En die pootjes bij de neusbrug drukten ook zo heerlijk in mijn vel. Iedereen kent dat plaatje wel, van een brillendrager, die hem afzet en je die afdrukken ziet bij de neusbrug. Als ik er zo terugdenkend over schrijf voel ik het weer helemaal. Bah, wat een vervelend ding was het eigenlijk op mijn neus. Maar ja, zonder zag ik niets!

Lenzen dan!

Lenzen had ik in het verleden ook wel geprobeerd, maar dat was helemaal een crime. Sjonge, al die keren dat ik van mijn fiets ben gestapt, omdat er een vuiltje achter mijn lens zat. Ik had ook altijd last van droge ogen met die dingen. Ik begon met harde lenzen, die heb ik vijf jaar gedragen. Dat was eerst twee weken wennen, want mijn ogen vonden die harde dingen helemaal niet fijn. Die lenzen deden zeer. Maar in plaats van te luisteren naar mijn ogen, die eigenlijk tegen mij riepen " Auw, auw, doe die dingen uit!" ging ik dus wennen. Iedere dag iets langer in. Niemand vond dat verder vreemd of raar. Nadat mijn ogen het roepen opgaven en ze dus gewend waren, mocht ik ze de hele dag in. Maar dan nog, eigenlijk zaten ze nooit lekker. Het roepen was een soort zachtjes kreunen geworden. Dus wat deed ik, ik stapte over naar zachte lenzen. Want die hadden de reputatie veel lekkerder te zitten. Nou ja, het was inderdaad zachter, maar hierbij had ik dus altijd last van droge ogen. Tegen de tijd dat het avond was prikte die dingen ontzettend, zag ik allemaal kringen rondom de lichten en keek het echt niet prettig. Na een aantal jaren voortsukkelen, deed ik mijn lenzen steeds minder in en op een gegeven moment droeg ik ze nooit meer.

De voordelen zonder bril of lenzen op een rij


  • Geen brillenpootjes die drukken in je vel!
  • Geen druk op je neusbrug!
  • Geen vuiltje achter je lens! Geen last van geirriteerde ogen!
  • Geen last van droge, vermoeide ogen!
  • Ogen die fris en prettig aanvoelen,  helder en duidelijk zien, zonder te laseren.
  • Goed zien, dichtbij en veraf, zonder bril of lenzen!


Hoe kun je zien zonder bril of lenzen.

Voordelen zonder bril of lenzenOntspanning is de sleutel tot goed zicht. In 1920 kwam de Amerikaanse oogarts dr. Bates na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat de oorzaak voor alle oogproblemen gespannen oogspieren zijn. Door de oogspieren weer te ontspannen ga je weer goed zien. Kijken is eigenlijk een passieve bezigheid. Daar hoef je niets voor te doen. Het beeld komt vanzelf naar je toe. Zie je wazig, of het nu dichtbij of verweg is, op het moment dat je wazig ziet, ben je je best aan het doen om goed te zien.

Ontspannen, hoe doe je dat?

Je kunt je ontspanning halen uit dingen van buiten, zoals televisie kijken, wijntje drinken, laten masseren, bos wandeling maken. Maar echte ontspanning komt van binnen uit en doe je met je ademhaling. Ik krijg wel eens terug van mensen dat ze toch moeilijk als een zoutzak op hun werk kunnen gaan zitten. Maar dat is niet de ontspanning die ik bedoel. Je kunt actief zijn vanuit spanning en vanuit ontspanning. Vanuit ontspanning gaat alles makkelijker, maar vaak is het nog niet makkelijk in die ontspanning te blijven. We zijn zo gewend met spanning dingen te doen, dat we snel weer in de spanning terugvallen.


Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen