Glaucoom en gebrek aan collageen

evenwichtig oogIs er een verband tussen het ontstaan van glaucoom en tekorten in onze voeding? Als je de oogarts hiernaar vraagt kijkt hij je hoofdschuddend aan. Vanuit zijn visie is glaucoom, een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, het gevolg van een verhoogde druk in het oog. Hoe die verhoogde oogdruk ontstaat, daar is officieel nog geen oorzaak voor gevonden. Wel is bekend dat de kans op het krijgen van glaucoom groter wordt naarmate je ouder bent, maar verder heeft research nog niet veel inzicht gebracht. Hoewel… Pas geleden kwam ik een opvallend onderzoek tegen in het Indian Journal of Ophthalmology. Daarin staat dat er een verband lijkt te zijn tussen het ontstaan van allerlei oogziekten en een tekort aan collageen (Mishra, 1997). Collageen is een belangrijk eiwit dat ons lichaam zelf aanmaakt met behulp van bouwstoffen die het onder andere uit dierlijke gelatine haalt.

Glaucoom door gebrek aan collageen

Collageen is een lijmachtig eiwit dat ervoor zorgt dat de bindweefsels in ons lichaam hun stevige, flexibele structuur houden. Je lichaam maakt het zelf aan. Maar naarmate je ouder wordt vertraagt dit proces en ontstaan er tekorten. Ook als je jonger bent kan het lichaam gebrek aan collageen moeite krijgen met de aanmaak, en dat heeft mijn inziens te maken met tekorten in onze voeding. Wat gebeurt er als je een tekort hebt aan collageen? Je huid wordt rimpelig, je nagels gaan brokkelen en je spieren en pezen worden zwakker. Daardoor krijg je pijn in je gewrichten, want die worden niet meer optimaal ondersteund. Dit zijn allemaal symptomen die zichtbaar en voelbaar zijn. Maar wist je dat er ook in je ogen van alles gebeurt als je een tekort hebt aan collageen? En dat glaucoom meer kans krijgt door een gebrek aan collageen?

Verhoogde oogdruk

Je oogbol is gevuld met glasvocht. Dit ‘glasachtig lichaam’ bestaat voor het grootste deel uit water. Toch is het niet vloeibaar maar geleiachtig, en dit komt door de collageenvezels die erin zitten. Hierdoor krijgt het glasvocht een stevige, flexibele structuur. Dat is onder andere van belang voor de juiste oogdruk, want als de oogbol mooi rond en ferm is, zorgt dat voor een goede ‘afwatering’ van vocht. Zo blijft de druk in het oog constant. Als de stevigheid van het glasachtig lichaam achteruit gaat en de ondersteuning van de oogbol dus van binnenuit minder wordt, kunnen er vervormingen en verstoppingen ontstaan. Gevolg is een slechtere drainage, een verhoging van de oogdruk en een grotere kans op glaucoom.

Trek collageen uit beestenbotten

Om gezonde ogen te houden is hethaal collageen uit vis tegen glaucoom belangrijk dat je voldoende collageen in je weefsels hebt. Je kunt hier zelf goed aan bijdragen, ook als je ouder wordt. De beste remedie is: goed nadenken over wat je eet. Wist je dat gelatine een van de belangrijkste bouwstoffen is voor de aanmaak van collageen? En wist je dat je deze stof volop binnenkrijgt als je soepen eet die zijn getrokken van beestenbottenbouillon? Door het koken trek je belangrijke stoffen uit de botten en het merg. Collageen, een van die stoffen, wordt tijdens het koken omgezet in gelatine. Als je het eet, maakt je lichaam er weer collageen van. Je kunt gelatine ook in poedervorm extra toevoegen aan je voeding.

Palet van bouwstoffen

Zorg ervoor dat je ogen gezond blijven en dat nare ziektes minder kans krijgen door het dagelijks eten van een kom bouillon, getrokken van de botten van biologische runderen. In de botten van kippen en ander pluimvee zitten eveneens rijke voorraden collageen. De kam van hanen is bijna in zijn geheel gemaakt van dit eiwit, samen met hyaluronzuur, een andere belangrijke stof voor versteviging van weefsels. Ook in vissenkoppen zit veel gelatine, naast een rijk palet aan andere gezonde bouwstoffen. Trek dus ook eens een soep van deze koppen.

Wat kun je dan doen om glaucoom te keren of te voorkomen?


Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien . Daarin leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten, zodat je op een natuurlijke wijze goed gaat zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen