Hoe kom ik van mijn glaucoom af?

 


druppels op raam maakt wazigBij het horen van de diagnose 'glaucoom' kun je behoorlijk schrikken. "Hoe kom ik van mijn glaucoom af?" is dan niet de eerste vraag die je zult stellen, eerder: "Word ik blind?" Want glaucoom kan ernstige gevolgen hebben voor je zicht. Kunstgrepen, zoals medicijnen die de oogdruk moeten verlagen en het opereren van het oog, zijn standaard behandelmethoden bij deze aandoening. Helaas zijn er vaak bijwerkingen. Ook wordt er niet echt iets gedaan aan de dieperliggende oorzaak van het probleem. Er is een natuurlijke manier waarop je daarmee aan de slag kunt. Daarbij is het van belang om weer te leren vertrouwen op het zelfhelende vermogen van het lichaam en de juiste stappen te zetten om dat proces te ondersteunen. 

Hoe kom ik van mijn glaucoom af?

Hoe kom je van glaucoom af? Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te geven. De schade die aan het oog is ontstaan kan ernstig zijn en de klachten omkeren is moeilijk. Wel weet ik dat het ontstaan van glaucoom te maken heeft met meerdere oorzaken: spanning, verkeerde voeding en een onjuiste aansturing vanuit het brein. Deze drie zaken hangen met elkaar samen en ze versterken elkaar. Door op zoek te gaan naar een nieuwe balans hierin, kun je werken aan het verbeteren van je ooggezondheid.

Voeding

Voeding beïnvloedt de lichamelijke, mentale en spirituele gezondheid enorm. We zijn in onze moderne maatschappij zo ver af geraakt van alles wat natuurlijk is, van alles wat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, dat we niet eens meer weten waar we echt behoefte aan hebben. Al decennia langvet is goed voor de hersenen wordt ons bijvoorbeeld voorgehouden dat we vooral geen vet mogen eten en daar geven we braaf gehoor aan. Vet zou slecht zijn voor ons systeem en dik maken. Maar dat is een fabeltje; het eten van vet is juist van belang voor onze gezondheid. De hersenen bestaan voor een groot deel uit vet en ook de energiefabriekjes die onze cellen zijn, functioneren bij de gratie van vet. Onze ogen, die onderdeel uitmaken van de hersenen, hebben veel behoefte aan vet. Een overdaad aan koolhydraten - die zijn oververtegenwoordigd in ons voedingspatroon - zorgt juist voor een sterke overbelasting van het hormonale systeem, waardoor stress en spanning ontstaan.

Eet meer vet en minder koolhydraten

Voor een uitgebreide uitleg over het belang van voeding voor de ogen verwijs ik naar het artikel Goede voeding voor de ogen. Ik raad je aan vet te gaan eten en koolhydraten meer links te laten liggen. Gezonde vetten zijn: kokosvet, palmolie, roomboter, reuzel, ossenwit, olijfolie. Doe de slechte vetten de deur uit: margarine, halvarine en zonnebloemolie zijn inferieure producten die de gezondheid schaden. Eet vet vlees, drink volle, rauwe melk en eet net zoveel eieren als je lust. Een ouderwets getrokken beestenbottenbouillon zorgt voor een prima aanvulling van essentiële voedingsstoffen en voor een verzadigd gevoel. Eet bovendien minder koolhydraten: stop zoveel mogelijk met brood en ban alle suiker uit. Suiker zorgt alleen maar voor grote schommelingen in de bloedsuikerwaarden, wat schade toebrengt aan het lichaam.

Glaucoom en de hersenen

Het ontstaan van glaucoom hangt nauw samen met een verkeerde aansturing vanuit het brein. Het komt erop neer dat de hersenen niet het juiste signaal afgeven met betrekking tot de vochtdoorstroming, met als gevolg dat er niet genoeg vocht naar de ogen gaat. Als er te weinig doorvoer van vocht is, raakt de afvoer verstopt. Het beetje vocht dat er dan nog wel is, hoopt zich op in de ogen. Zo ontstaat de verhoogde oogdruk die de oogzenuw kan gaan afknellen. Je kunt jezelf ondersteunen bij het herstellen van glaucoom door te gaan werken aan de oorzaak: de doorstroming vanuit het brein. VolZicht kan daarbij helpen.

Spanning zorgt voor problemen in de ogen. Doordat de oogspieren chronisch te gespannen zijn, vervormt het oog. Een van de gevolgen daarvan is dat de druk in de oogbol te ver oploopt. Hierdoor kan het bloed niet meer vrijelijk stromen om de oogzenuw naar behoren te voeden, met afsterven van zenuwvezels tot gevolg. Verminderde bloedtoevoer naar de oogzenuw toe is de hoofoorzaak van glaucoom. 

Hoe begin ik?

Je kunt niet alle oorzaken tegelijk aanpakken, maar je kunt wel stap voor stap te werk gaan. Je kunt daarbij zelf veel doen, ook als je daarnaast onder behandeling bent van een oogarts. Ik kan je ondersteunen. Ik heb via de VolZichtmethode al duizenden mensen geholpen met hun oogklachten. 

Glaucoom is een nare aandoening waarbij een gebrek aan vertrouwen in het eigen lichaam de kop kan opsteken. VolZicht biedt niet alleen handvatten om zelf aan je herstel te werken, maar geeft ook weer nieuwe hoop. Een mevrouw die al lang met glaucoom worstelde zei, nadat zij een aantal maanden gevorderd was in mijn programma: "Ik kijk al jaren naar mijn ogen in de spiegel, naar hoe ze eruitzien. Rood, gesprongen adertje, troebel, ziek... Gisteren keek ik opeens met een andere blik naar mijn ogen. Ik zag ze als ogen en niet meer als zieke ogen en dat was een heel positief en fijn gevoel. Ik werd er blij van en vond ze weer mooi! Dat heeft met alles wat ik geleerd heb te maken, dank je wel Karin." 

Wat kun je nu meteen doen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien. Daarin leer ik je welke stappen je direct kunt gaan zetten om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.




Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


Specialist in Gezonde Ogen