Glaucoom: een casus van Dr. Bates

grote rode ogenGlaucoom wordt, net als vele andere oogaandoeningen, volgens de oogarts Dr. Bates veroorzaakt door een te hoge spierspanning in de ogen. Hij deed uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de aandoening en naar de genezing ervan. Dr. Bates beschrijft in zijn boeken een aantal casussen waarbij glaucoom verdween. Door patiënten vertrouwd te maken met zijn natuurlijke methode, bereikte hij opzienbarende resultaten. Een aantal van zijn patiënten genas zeer snel en volledig. In de meeste gevallen kostte het meer tijd en geduld om de aandoening terug te dringen. Maar als zijn patiënten echt deden wat hij hen aanraadde, kwam de genezing uiteindelijk altijd. Lees hieronder het opzienbarende verhaal van een van de patiënten, zoals dat werd beschreven door Emily C. Lierman, de assistente en echtgenote van Dr. Bates.

Glaucoom, een casus van Dr. Bates

Een vrouw van 79 jaar werd in Bates' kliniek onderzocht. Ze had glaucoom in beide ogen en aan haar rechteroog was ze compleet blind; er was geen enkele waarneming van licht meer mogelijk. Het eerste doel was de gekmakende pijn te verzachten. Emily Lierman leerde haar daarvoor de techniek van het palmeren. Na een tijdje te hebben gepalmeerd, verminderde de pijn doordat de oogbol minder gespannen werd. Emily zei tegen haar patiënte dat ze haar handen naar beneden mocht doen en haar ogen mocht openen, maar de vrouw hield haar ogen gesloten. "Weet je zeker dat de pijn niet terugkomt als ik mijn ogen weer opendoe? Ik heb de afgelopen dagen zoveel pijn gehad dat ik 's nachts niet kon slapen. Ik voel op dit moment zo'n verlichting, dat ik liefst mijn ogen dicht zou laten." Emily stelde haar gerust. "Ik denk niet dat de pijn direct terugkomt", zei ze. “Zowel, dan gaat u door met palmeren."

Toen de vrouw haar ogen durfde te openen, hield Emily haar de tekstkaart voor, ruim een halve meter van haar vandaan, en vroegtekstkaart glaucoom controleren haar het betere linkeroog af te dekken. De opwinding was groot toen de vrouw met haar “blinde” rechteroog de grote letter op de eerste regel van de kaart kon lezen.

Bates' advies bij glaucoom

Toen ze wegging kreeg de vrouw als tip mee om thuis haar ogen zoveel mogelijk gesloten te houden en ieder moment dat ze kon te palmeren. Ook kreeg ze het advies nooit langer dan een secondelang stil te kijken naar één punt, maar de ogen in beweging te houden door ze steeds van punt naar punt te laten verspringen. Ze vertrok blij en dankbaar, want de pijn was weg!

Bij haar volgende bezoek was haar glaucoom verder verminderd en was haar zicht al verbeterd. Ze vertelde hoe bezorgd ze was geweest dat ze blind zou worden, want ze had niemand die voor haar kon zorgen. "Maar nu heb ik echt hoop dat mijn ogen weer gezond zullen worden. Palmeren helpt me zoveel, dat ik 's nachts kan slapen. Ik kan het palmeren wel uren achter elkaar volhouden, want de oefening neemt die verschrikkelijke pijn weg".

Verbeelding gebruiken om te genezen

In volgende sessies met de vrouw gebruikten Dr. Bates en Emily een vorm van geleide meditatie. Emily vroeg haar te palmeren en zich daarbij een bloemenwinkel vol met prachtige bloemen voor te stellen. “Verspring met je blik van de rode roos naar de witte roos, naar de anjer, het viooltje en alle andere bloemen,” aldus de assistente. Vervolgens nam ze haar in de meditatie mee naar een grasveld vol madeliefjes. De vrouw werd helemaal vrolijk van het idee dat ze de bloemetjes aan het plukken was. Toen zij haar madeliefjeshanden weghaalde en het zicht werd getest, kon ze de T op de derde regel van de tekstkaart zien vanaf wel drie meter afstand. De kracht van de verbeelding bleek enorm te zijn. Het is dan ook een grote hulp bij de genezing van allerlei klachten.

Spanning en glaucoom

De vrouw kwam daarna drie keer per week naar de kliniek en ze ging altijd blij weer naar huis, omdat haar zicht steeds verder verbeterde. Emily was daarom zeer verbaasd toen haar patiënte op een dag een depressieve indruk maakte. De vrouw had even voor haar vertrek naar de kliniek een bezoekster gehad die twee uur tegen haar had zitten praten, zonder rekening te houden met het gebrek aan energie van haar oudere gesprekspartner. Dit had haar zo van streek gemaakt dat de pijn was teruggekomen en haar zicht was verslechterd. Emily probeerde zichzelf voor te stellen hoe het zou zijn als iemand twee uur achter elkaar tegen haar zou roddelen en tot haar verbazing merkte ze dat haar eigen zicht direct wazig werd. Ze had opnieuw een bewijs gevonden dat spanning in de geest en in het lichaam een gevaarlijk hoge spanning in de ogen kan veroorzaken.

De inzichten van dr. Bates en zijn vrouw hebben ervoor gezorgd dat ook nu vele mensen op een natuurlijke manier van de meest uiteenlopende oogklachten kunnen afkomen. Lichaam en geest zijn partners in een geheimzinnige dans. Het is de kunst deze dans te leren begrijpen en de choreografie te respecteren.


Wat kun je doen om glaucoom te keren of te voorkomen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien. Ik leer je de stappen die je direct kunt gaan zetten, zodat je op een natuurlijke wijze goed gaat zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloadenWie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen