Page content

Wat is glaucoom?

 

glaucoom is als kijken door sleutelgatGlaucoom, ook wel bekend als “groene staar”, is een oogaandoening waarbij vezels van de oogzenuw afsterven. Dit zorgt voor een vernauwing van het blikveld; er ontstaan “blinde vlekken”. Eerst heeft de patiënt dat vaak niet in de gaten. Het begint hem pas op te vallen als hij zich ervan bewust wordt dat hij steeds minder gaat zien. De schade is dan al aanzienlijk en zenuwweefsel dat eenmaal is afgestorven, groeit niet gemakkelijk weer terug.

Voorkomen van glaucoom, maar ook van andere oogaandoeningen, is dus beter dan genezen. Het is van belang de ogen ons hele leven lang goed te verzorgen. Toch is er ook goed nieuws als de glaucoom al een feit is: met de oefeningen van de methode voor beter zien zonder bril of lenzen kun je zelf werken aan verbetering.

Oorzaken glaucoom

De oogzenuw komt vanuit de hersenen aan de achterkant van de oogbol het oog in. Eenmaal in het oog, vertakt de zenuw zich in allerlei kleinere zenuwen over het netvlies. Als de oogzenuw niet goed doorbloed wordt, sterft hij af. Dit is precies wat er bij glaucoom gebeurt. Oorzaken van een slechte doorbloeding zijn:

 1. Een te hoge oogdruk. Dit is de voornaamste reden voor het ontstaan van glaucoom. Het vocht dat van nature in de oogbol wordt aangemaakt, het kamerwater, kan niet weg. De druk loopt op en de oogzenuw raakt bekneld.
 2. Verouderen van het weefsel.
 3. Erfelijkheid. Wanneer glaucoom in de familie voorkomt, is de kans om deze aandoening te ontwikkelen groter.
 4. Bij het “afgesloten kamerhoekglaucoom” ontstaat de hoge druk door een afwijkende bouw van het oog.
 5. Sterke ver- of bijziendheid blijkt ook een risicofactor te zijn.

 

Glaucoom kan sluipend zijn intrede doen, maar kent ook een acute variant. De laatste gaat met veel pijn gepaard. Het oog kan rood worden en de patiënt gaat plotseling wazig zien, hij kan misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

De vorm van glaucoom die meer sluipend optreedt, wordt zoals gezegd pas vaak in een later stadium ontdekt. Hierbij loopt de druk in het oog langzaam op en komt de oogzenuw meer en meer in de knel.

Hoge oogdruk door gespannen kijken

Hoe komt het dat de druk in het oog zo hoog kan oplopen? Als er geen erfelijke of anatomischewat is glaucoom oorzaak is, is toch de vraag waardoor deze afwijking ontstaat. De heren medici zijn het er niet over eens. Vele factoren blijven onbekend. Volgens mij heeft het oplopen van de druk onder andere te maken met het langdurig verkeerd gebruiken van het oog. Doordat we continu, jaar in jaar uit, te ingespannen kijken, is het oog in zijn geheeld chronisch gespannen. Daardoor loopt de druk op.

Iedere oogbol die je onder spanning zet, wordt hard. Ook een gezond oog. Je kunt dit zelf voelen, door je ogen te sluiten en zachtjes de vingertoppen op de oogbollen te leggen. Denk nu aan een wazig beeld. Een letter O die niet zwart is, maar grijzig, met vlekken in het midden. Voel hoe de oogbol hard wordt. Lukt het je niet om een wazige O te zien, doe dan nog beter je best. Hoe meer je het probeert, hoe meer spanning er op de oogspieren komt en hoe harder de oogbol wordt. Je kunt nu de oogbol weer ontspannen door aan een perfecte, zwarte O te denken tegen een witte achtergrond. Voel je hoe de oogbol zachter wordt?

Wat is er aan glaucoom te doen?

Wie glaucoom heeft, gaat naar de oogarts om de oogdruk te laten controleren. Het is belangrijk ervoor te zorgen, dat de oogzenuw niet nog meer aangetast raakt. De arts zal in veel gevallen oogdrukverlagende druppels voorschrijven. Helaas hebben deze druppels een chemische samenstelling en kunnen er allerlei vervelende bijwerkingen oog kijkt omhoogoptreden. Maar er is gelukkig heel veel wat je zelf kunt doen om de druk in het oog te verlagen: de sleutel ligt in ontspanning van de oogspieren. Door het doen van prettige, ontspannende oefeningen, kun je ervoor zorgen dat de druk op de oogbol op natuurlijke wijze vermindert en dat de oogzenuw weer vrij komt te liggen. Het hele oog raakt goed doorbloed en gevoed en de bijwerkingen van déze behandeling zijn alleen maar positief! De oefeningen werken diep door op je hele gestel en gezondheid.

Ik heb al vele malen mogen meemaken dat de oefeningen echt helpen bij aandoeningen van de ogen, ook bij glaucoom. In het artikel Hoe kom ik van mijn glaucoom af? lees je meer over hoe de methode voor beter zien zonder bril of lenzen kan helpen bij het behandelen van glaucoom. In dat artikel ga ik ook dieper in op het belang van een gezond eetpatroon. Door tekorten in onze voeding raken onze ogen verstoken van vele belangrijke voedingsstoffen en hebben ziekteprocessen vrij baan.

7 tips om goed te gaan zien

Er zijn 7 belangrijke dingen die je kunt doen om van je bril af te komen. In mijn gratis e-book Zeven tips om goed te gaan zien leer je wat deze dingen zijn. Er gaan dagelijks nieuwe mensen in Nederland met het e-book aan de gang. Veel van mijn klanten dragen binnen een jaar hun bril nog maar ongeveer een kwart van de tijd, of helemaal niet meer. Zij hebben gezonde, frisse ogen die goed en helder zien, en allerlei nare oogklachten zijn verminderd of verdwenen.

zeven tips om goed te gaan zien

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

 

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen
 

  Comment Section

  9 reacties op “Wat is glaucoom?


  Door aline kooijmans op 4 januari 2017

  Na glaucoomoperaties aan beide ogen heeft mijn vrouw pijn aan beide ogen de specialist kan geen oorzaak vinden, ze is wanhopig en stelt hoe lang houd ik dat nog vol


  Door Karin op 4 januari 2017

  Wat vervelend voor je vrouw dat ze zoveel pijn heeft en ze door de specialist niet verder geholpen wordt. Ik kan jullie adviseren om een inzichtsessie bij ons te boeken zodat we je hier verder mee kunnen helpen: https://volzicht.nl/inzichtsessie/. Er is namelijk heel veel wat je wel zelf kunt doen om de pijn te verlichten en de ogen weer te helen, op natuurlijke wijze.


  Door anita slagmoolen op 9 mei 2016

  hallo,
  als je ogen aan beide kanten gelaserd zijn vanwege claucoom kun je dan nog lenzen dragen .


  Door Eva op 10 mei 2016

  Beste Anita
  wij gaan van de VolZicht Methode meer over de natuurlijke manier om je ogen weer te herstellen, dat wat je kunt doen om je ogen gezond te krijgen/behouden. Wat lenzen in jouw geval zullen doen hebben we wat minder zicht op.. Aan te raden is je ogen van binnenuit te gaan voeden en palmeren is ook een hele prettige oefening voor glaucoom. Veel succes, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


  Door Giny op 6 maart 2016

  Ik heb ook begrepen dat als je een keer met de druppels begint, je er niet meer mee mag stoppen.


  Door MJ op 9 september 2015

  Geachte mevrouw, heer,

  Ik heb al een tijdje last van bewegende ronde belletjes die door mijn mijn oog op gaan. Ook zijn het af en toe sliertjes. Het meest heb ik hier last van bij fel licht of een witte achtergrond. Wat kan dit zijn of waar duidt dit op?  Door AJ.van Gils op 15 augustus 2015

  geachte heer/mevrouw
  Ik was aan het zoeken voor mij zelf ik namelijk af en toe van die watergolf bewegingen voor mijn ogen heel lastig is dat.
  Mijn vraag heeft dat met claucoom te maken, of is dit iets anders met je ogen.
  Graag hoor ik van u.
  Met vriendelijke groet


  Door Eva op 16 augustus 2015

  Hallo,
  dat zou ik niet direct zo kunnen zeggen, het zou wel kunnen maar het kan ook een andere oorzaak hebben.
  Belangrijk is te starten met de ontspanningsoefeningen, dat zal wellicht verlichting brengen.

  Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

  Plaats een reactie


  *