Oogdruk

Oogdruk is een essentieel aspect bij de gezondheid van de ogen. De druk in de ogen mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Als de druk te laag is verliest het oog zijn vorm, waardoor het licht/beeld niet meer precies op de juiste manier op het netvlies valt. Je zou het kunnen vergelijken met een bal die niet hard genoeg is opgeblazen, die verliest ook zijn mooie vorm. De ronde vorm van de oogbal is belangrijk. Daardoor vallen lichtstralen precies in één brandpunt samen op het netvlies, waardoor een scherp beeld ontstaat.

Een te hoge oogdruk is ook niet goed. Het kan leiden tot glaucoom en beschadiging van de oogzenuw.

Het oog is een wonder van de natuur

Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het hele proces van zien is iets fantastisch. Het vallen van het licht in je oog, het signaal dat naar je hersenen gestuurd wordt, hoe vervolgens die informatie in je hersenen omgezet wordt en natuurlijk hoe alle onderdelen op dat traject samenwerken.

Elk onderdeel van het oog en elk aspect van het visuele proces is belangrijk. Als er op een bepaald onderdeel iets mis is, raakt het evenwicht verstoord. Het kleinste detail kan een groot effect hebben op langere termijn. Neem bijvoorbeeld het knipperen met je ogen. Op het eerste gezicht lijkt dat een klein en onbelangrijk detail. Maar als je niet frequent genoeg met je ogen knippert, krijg je last van droge ogen. Daarop kunnen je ogen gaan ontsteken, wat weer tot ergere klachten kan leiden.

Hoe wordt de oogdruk in stand gehouden?

Onze oogbol is gevuld met een gel-achtig vocht. Doordat dit vocht onder druk staat, behoudt het oog zijn vorm en zorgt zo dat alles mooi op zijn plaats blijft. Het kamerwater in de oogbol wordt continu ververst. Het corpus ciliare (1) scheidt voortdurend vocht af in de achterste oogkamer. Dit vocht gaat via de pupil (2) naar de voorste oogkamer (3) waar het via inwendige kanaaltjes naar de bloedbaan wordt afgevoerd. Dit is een zelfstandig systeem en het genoemde vocht heeft dus niets met traanvocht te maken.


oogdrukoogdruk2


Als de afvoer van het vocht geblokkeerd raakt of het corpus ciliare teveel vocht produceert, dan loopt de druk in de oogbol op. Als het vocht daarentegen sneller wordt afgevoerd dan aangemaakt, neemt de druk juist af.

Hoge oogdruk begint in het brein

Onlangs kreeg ik dit bericht van Viviane: "Ik heb druk op mijn ogen, neem twee soorten druppels iedere dag. Drie maanden geleden laserstralen laten doen. Mijn ogen zijn veel slechter geworden. Ik kan het licht bijna niet verdragen". Ik hoor regelmatig van mensen dat ondanks de behandelingen van druppels en operaties het zicht niet verbetert, maar juist verslechtert. Viviane was de wanhoop nabij en zocht contact met mij.

De oogarts legt het probleem van een te hoge oogdruk direct bij de ogen. Hij constateert dat er teveel vocht in het oog zit, waardoor de druk te hoog is. Daarom richt hij zich op het verlagen van het vochtgehalte. Maar het probleem zit hem niet in de ogen zelf. Het probleem ontstaat in de aansturing vanuit het brein. Daar gaat het mis. Het komt erop neer dat er niet genoeg vocht stroomt naar de ogen toe. door een hapering in de aansturende impuls. Als er te weinig doorvoer van vocht is, raakt de afvoer verstopt. Waardoor het beetje vocht dat er nog wel is zich ophoopt in de ogen.

Kun je zelf niets doen? 

In de reguliere medische wereld bestaat het idee dat je zelf niets kunt doen om je oogdruk goed te houden, of weer goed te krijgen. De behandeling bij de oogarts bestaat uit het verlagen van de oogdruk door middel van druppels. Operaties, zoals een laserbehandeling, zijn erop gericht het vocht af te voeren. Er wordt niet gekeken naar de onderliggende oorzaak.

Verander de aansturing vanuit het brein

Met druppels en operaties creëer je geen doorstroming. Het vraagt een verandering van de aansturing in het brein, waardoor het vocht weer goed doorstroomt en ook goed afgevoerd wordt. Viviane is onlangs met mijn programma gestart, ik sprak haar na twee weken weer en er zat een totaal andere vrouw voor me. Blij en met zin in het leven.

Viviane: "Ik volg sinds kort het jaarprogramma en ik voel me zo goed. Mijn zicht was heel slecht door glaucoom, ik ben nog maar twee weken bezig en ik zie nu al op momenten helemaal helder. Ik vond het een spannende beslissing, ook vanwege de hoge investering. Maar ben echt heel blij. Mijn leven is totaal veranderd. Klusjes die ik door het slechte zicht niet meer kon doen, doe ik weer met plezier." 

Wat kun je dan doen om glaucoom te keren of te voorkomen?

Heb je klachten zoals Viviane? Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien . Daarin leer ik je de eerste stappen die je direct kunt gaan zetten.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


Ladas gaëlle
Door

Ladas gaëlle

op 04 Nov 2020

Dag Karin, Mijn oogdruk is te laag door een ongeluk die 25/10 gebeurd is. Kan ik iets doen om die druk weer op te drijven? Mss ook iets van voeding of homeopathisch middel? Bedankt!

Karin
Door

Karin

op 04 Nov 2020

Belangrijk is dat je toe gaat passen wat de ogen nodig hebben. Ik stuur je even een persoonlijk berichtje om je verder te helpen.

Henricus
Door

Henricus

op 29 Dec 2019

In 2019 heb ik een ooglid correctie ondergaan helaas is de arts toen met een elektronisch mesje door het ooglid gesneden en mijn cornea flink beschadigd. Tot op heden is de wond niet geheel gesloten en is er op 28-12-2019 een gaatje in gekomen waardoor de vok is leeg gelopen erg pijnlijk trouwens. het gaatje heeft een doorsnede van iets meer dam 1 mm. Ik word nu behandeld met veel medicatie. Was het niet beter geweest het gelijk te hechten want nu word er gesproken over een hoornvlies transplantatie.

henk
Door

henk

op 29 Aug 2019

heb een vraag mijn man heeft elke dag bijna dezelfde tijd druk op zijn ogen en krijgt daarna last van zijn hoofd en moet soms overgevn

Eva
J.voorn
Door

J.voorn

op 25 Sep 2016

Ik heb een te lage oogdruk drie keer gemeten en gemiddeld 7,7 hóe komt dit.

Karin
Door

Karin

op 27 Sep 2016

Heb je dit de oogarts al gevraagd? Interessanter is wat je kunt doen om de oogdruk te verlagen, dat kan ik je leren in mijn workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Rums gok
Door

Rums gok

op 03 Aug 2016

Vandaag ben ik naar de opticien geweest om over te stappen van bril naar lenzen. Sterkte is -3.00 aan beide ogen. Ik kreeg te horen d.m.v ern spuittest dat ik een hoge oogdruk heb rond de 22. Ik ben 19 jaar en ik zie sinds 4-5 jaar niet meet goed. Ook niemand in mijn familie waarvan ik weet heeft dit. Klachten heb ik niet echt of heb ik niet gemerkt tot nu toe. Moet ik me zorgen maken hierom?

Ashley cheyenne
Door

Ashley cheyenne

op 25 Oct 2016

Hooi ik ben 16 jaar en twee weken geleden geopareerd aan glaucoom dus een te hoge oogdruk omdat de artsen mijn druk niet onder controle konden krijgen met druppels en ik alleen maar zicht aan het verliezen was... als ik de operatie niet snel zou doen zou ik over 2 jaar blind worden dus ben 2 weken geleden geopareerd en hebben ze een drainage inplant geplaatst... en het gaat opzich goed... de operatie is de eerste dagen vervelend maar daarna heb je er bijna geen last meer van alleen je moet heel veel druppelen en met een oogkapje op slapen de eerste 2 weken...Mn oogdruk was voor de operatie 23De dag na OK 15En vorige week woensdag 3 dus het is nu veelste laag... moet donderdag weer terug dus hoop alsjeblieft dat het goed komt...Ik heb het al 3 jaar...Maar zou als ik u was wel even contact op gaan nemen met een echte oogarts Ik zit al 16 jaar in oogziekenhuis rotterdam want ik heb ook aangeboren staar...Als ik je veder nog kan helpen.. mn email is Ashleyv@live.nl

Karin
Door

Karin

op 27 Oct 2016

Beste Ashley, Het is altijd verstandig om met ernstige klachten naar een oogarts toe te gaan. Maar als ik je verhaal zo lees, hebben ze je in al die jaren niet echt goed verder kunnen helpen. De druppels hebben niet geholpen. Een operatie is een grote ingreep. terwijl je wel heel veel zelf kan doen aan je oogklachten, ook als het aangeboren is.

Karin
Maurits van't Hof
Door

Maurits van't Hof

op 22 Jul 2016

Er is dus duidelijk een relatie tussen ontspanning van de ogen door palmeren en verbetering van de oogdruk. Hoe is het dan te verklaren dat de oogdruk in de nacht het hoogst is als men slaapt en de ogen geen dienst doen?

Karin
Door

Karin

op 31 Jul 2016

Als er spanning zit in de ogen overdag, dan is die spanning er ook 's nachts bij het slapen. Als je de ogen van te voren niet ontspant, dan blijft dit zo. Waarom de druk dan 's nachts zelfs op zijn hoogst zijn, dat weet ik niet.

Els
Door

Els

op 21 Jun 2016

Ik heb een te hoge oogboldruk en beginnend glaucoom aan mijn linkeroog. Heb alle soorten druppels gebruikt om de druk te verlagen, maar verdraag ze niet. Ik word er echt ziek van. Ben 2x gelaserd..druk wel wat verlaagd maar nu wil de oogarts een staaroperatie doen terwijl ik geen staar heb, alleen maar omdat zo'n operatie als bijwerking kan hebben dat de druk verlaagt...de druk is rond de 23...Ik wil zo'n operatie niet, maar wil ook niet blind worden.....wat is nu wijsheid??

willy jacquemin
Door

willy jacquemin

op 22 Jun 2016

Ik heb al jaren glaucoom en mijn oogdruk onder 20 houden was een opgave. Ben nu geopereerd (staar) aan mijn l. oog en nu krijgt men de oogdruk helemaal niet meer onder controle...in de 30...zijn volop aan 't experimenteren met druppels, voorlopig zonder resultaat. Wie weet raad? Willy

Van geffen
Door

Van geffen

op 20 May 2018

Hoi willy Hoe gaat het nu heb precies hetzelfde een nauwe kamerhoek glaucoom En druk nog steeds hoog naar druppelen lazeren en operatie gr van geffen

Els
Door

Els

op 29 Jun 2016

Hallo Willy, dus door de staaroperatie, die de druk zou moeten verlagen, is hij omhoog gegaan??? Of had je staar? Of was het de bedoeling om als bijwerking van de staaroperatie de druk te verlagen? Wat een narigheid. Wil je even hierop reageren aub?

Karin
Karin
Yvonne Sleutelberg
Door

Yvonne Sleutelberg

op 07 Apr 2016

Hoi Karin,In maart constateerde de opticien een oogdruk van 20 links en 24 rechts. Vlak daarna ben ik begonnen met palmeren, zwaaien, ogenyoga en bril af/lenzen uit. Vandaag moest ik terug komen en was de druk in het rechteroog gedaald tot 23. Ik hoop dat dit het resultaat is van jouw oefeningen en dat de druk nog verder zal dalen!Groetjes, Yvonne

christine
Door

christine

op 13 Jan 2016

Ik vind dat je niet mag zeggen dat hoge oogboldruk zou ontstaan door het dragen van een bril! Ik draag zelf geen bril en heb al jaren een hoge oogboldruk. Ik ken heel veel mensen mét bril en zij hebben geen last van hoge oogboldruk. zolang men niet precies weet hoe het ontstaat kun je deze antwoorden niet geven. Hooguit de oefeningen aanbevelen. Op deze manier zijn er mensen die oefeningen doen en zich niet meer laten controleren waardoor er stiekem toch gezichtsverlies plaatsvindt. Bij je leest blijven!

Karin
Mr. Lenz
Door

Mr. Lenz

op 19 Dec 2015

Het enige antwoord wat je hierboven steeds geeft is verwijzen naar Bates, inhoudelijk ga je er niet of nauwelijks op in. Steeds geeft een ontwijkend antwoord of zeg je dat een interessantere vraag is hoe krijg je de de druk weer goed? Om te weten wat een goede druk is zul je toch iets basics moeten weten welke druk dan goed is. Zeker als je jezelf een specialist noemt in een aanzienlijk aantal filmpjes en uitingen op internet en het beantwoorden van vragen.In je e book werkt trouwens een link niet op dit moment??citaat: Je kunt het volgende filmpje bekijken waarop ik uitleg hoe je ogenyoga doet: › http://urly.nl/3mk

Karin
Door

Karin

op 29 Dec 2015

Je kunt op meerdere manieren een specialist zijn. Mijn specialisme is niet het meten van de ogen en het weten van de getallen. Het zou dan ook verkeerd zijn als ik zou doen of ik dat wel weet. Mijn specialisme is de gezondheid en de ontspanning van de ogen. Als je ogen gezond zijn, dan is er geen druk in de ogen. Dr. Bates, wel een specialist in het meten van de ogen en in de ontspanning van de ogen, bemerkte dat de druk direct afnam als zijn patiënten gingen palmeren.Bedankt voor het doorgeven van de niet werkende link. Het is een verkorte link, maar de website die dit doet bestaat helaas sinds kort niet meer. Ik ga het aanpassen in het ebook. Hierbij de juiste link: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/persoonlijke-ontwikkeling/lichamelijke-ondersteuning-naar-goed-zien/ogenyoga-2/

Anja
Door

Anja

op 06 Jul 2015

Ik had ongeveer een half jaar geleden vrij veel last van oogklachten zoals lichtflitsen en vlekjes. Ben toen naar mijn opticien geweest, ik ging in principe voor nieuwe lenzen. Ik heb toen een visionscan laten doen en hieruit bleek dat ik links een laaghangens ooglid had en een vermoeden was er dat ik staar zou kunnen hebben, ik werd doorverwezen naar een oogarts. Ik moest een gezichtsveldonderzoek laten doen, en gelukkig bleek dat ik geen staar had, maar het had iets met de oogzenuw en oogdruk te maken. Gelukkig was ik te weten gekomen over het palmeren en zwaaien op de site en gaat het sinds kort steeds 8 beter met me, ook gebruik ik sinds een week of 3 levertraancapsules.

J.H. Feimann
Door

J.H. Feimann

op 21 May 2014

ik ben gisteren voor controle aan mijn ogen naar de afd. oogheelkunde van het ziekenhuis geweest. Bij de oogdrukmeting was de druk in mijn rechteroog 18 en links 24. 24 is boven het gemiddelde begreep ik. Vraag : tussen welke waardes moet de oogdruk liggen? vr.gr. J.H. Feimann

Evelien
Door

Evelien

op 15 Jan 2016

tussen 10 en 24. Dan ook nog het liefst niet meer dan 4 verschil tussen de 2 ogen. Maar idd, de beste info krijg je via de oogarts. Wel kun je bij opticien langsgaan om oogdruk te laten meten. Wel minder uitgebreid dan bij oogarts, maar laagdrempeliger om voor jezelf in de gaten te houden of druk stabiel is. Zeker bij zo'n uiteenlopende marge, is belangrijk om erachter te komen wat voor jou normaal is. N.b. in de ochtend is oogdruk vaak hoger, dan later op de dag

Martijn B
Door

Martijn B

op 08 Nov 2016

Waarom mag het oogdruk verschil tussen beide ogen niet meer dan 4 mm Hg zijn? Wat kan er dan gebeuren? Vrijdag en vandaag (dinsdag) de oogdruk laten opmeten. Alle waarden tussen 10 - 22 mm Hg, echter het verschil tussen beide ogen op deze twee dagen zijn 6 en 7 mm Hg. Volgens mijn behandelend oogarts hoef ik mij geen zorgen te maken, mits ze maar tussen 10 - 22 mm Hg blijven.

Karin
Door

Karin

op 08 Nov 2016

Een te hoge oogdruk kan schade geven aan het oog en de oogzenuw, waardoor je delen van je zicht verliest. De oogdruk kun je zelf ook weer herstellen. Hoe je dat doet leer ik mensen tijdens de workshops die ik geef. Kijk hier eens voor meer informatie: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Karin
Door

Karin

op 18 Jan 2016

Zeker belangrijk om het te laten controleren. Maar ook om zelf er iets aan te doen. Palmeren kan direct een verlagend effect hebben op de oogdruk.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 May 2014

Ik ben een specialist in het gezond krijgen van ogen, daar kan ik je goed bij helpen. Meer informatie over de waardes van de oogdruk, kun je bij je behandelend arts navragen. Wat een goede manier is om de oogdruk weer te laten dalen, wat volgens mij een veel interessantere vraag is, is palmeren van de ogen. Via deze link kun je daar meer over lezen: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Marjolein Zuidveld
Door

Marjolein Zuidveld

op 20 Nov 2012

Geachte heer, mevrouw,In het artikel 'Oogdruk' wordt ingegaan op de manier van dr. Bates om een te hoge oogdruk tegen te gaan. Is er soortgelijke informatie met het oog op een te lage oogdruk tegen te gaan? Ik zit namelijk nog net boven de ondergrens van wat acceptabel is voor de ooggdruk en ik probeer wat meer informatie te verzamelen hierover. Kunt u mij hiermee helpen?Met vriendelijke groet, Marjolein Zuidveld

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Nov 2012

Beste Marjolein, Ik heb hier geen informatie over paraat, maar wat Bates doet is eigenlijk bij alle oogproblemen hetzelfde. Het gaat erom dat er disbalans is in de ogen of de oogdruk te hoog of te laag is. Die kun je op dezelfde manier aanpakken. Ik kan je adviseren om mijn e book met zeven tips om goed te gaan zien te downloaden. Dat zijn zeven krachtige tips die heel goed zijn voor je ogen. https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

Verhulsen
Door

Verhulsen

op 13 Nov 2015

Ik heb te horen gekregen van de oogarts dat ik te veel druk op mijn ogen heb ik draag een bril om ver te zien wat kan ik nog doen

Karin
Door

Karin

op 13 Nov 2015

De druk ontstaat onder andere door het dragen van de bril. Weer leren zien zonder bril geeft rust en ontspanning waardoor de druk kan verlagen. HEb je mijn gratis ebook al gedownload, daar staat ook in hoe je kunt palmeren, dat is een hele goede oefening voor de ontspanning en de druk te verlagen. https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Reactie plaatsen