Oogdruk

Oogdruk is een essentieel aspect bij de gezondheid van de ogen. De druk in de ogen mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Als de druk te laag is verliest het oog zijn vorm, waardoor het licht/beeld niet meer precies op de juiste manier op het netvlies valt. Je zou het kunnen vergelijken met een bal die niet hard genoeg is opgeblazen, die verliest ook zijn mooie vorm. De ronde vorm van de oogbal is belangrijk. Daardoor vallen lichtstralen precies in één brandpunt samen op het netvlies, waardoor een scherp beeld ontstaat.

Een te hoge oogdruk is ook niet goed. Het kan leiden tot glaucoom en beschadiging van de oogzenuw.

Het oog is een wonder van de natuur

Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het hele proces van zien is iets fantastisch. Het vallen van het licht in je oog, het signaal dat naar je hersenen gestuurd wordt, hoe vervolgens die informatie in je hersenen omgezet wordt en natuurlijk hoe alle onderdelen op dat traject samenwerken.

Elk onderdeel van het oog en elk aspect van het visuele proces is belangrijk. Als er op een bepaald onderdeel iets mis is, raakt het evenwicht verstoord. Het kleinste detail kan een groot effect hebben op langere termijn. Neem bijvoorbeeld het knipperen met je ogen. Op het eerste gezicht lijkt dat een klein en onbelangrijk detail. Maar als je niet frequent genoeg met je ogen knippert, krijg je last van droge ogen. Daarop kunnen je ogen gaan ontsteken, wat weer tot ergere klachten kan leiden.

Hoe wordt de oogdruk in stand gehouden?

Onze oogbol is gevuld met een gel-achtig vocht. Doordat dit vocht onder druk staat, behoudt het oog zijn vorm en zorgt zo dat alles mooi op zijn plaats blijft. Het kamerwater in de oogbol wordt continu ververst. Het corpus ciliare (1) scheidt voortdurend vocht af in de achterste oogkamer. Dit vocht gaat via de pupil (2) naar de voorste oogkamer (3) waar het via inwendige kanaaltjes naar de bloedbaan wordt afgevoerd. Dit is een zelfstandig systeem en het genoemde vocht heeft dus niets met traanvocht te maken.


oogdrukoogdruk2


Als de afvoer van het vocht geblokkeerd raakt of het corpus ciliare teveel vocht produceert, dan loopt de druk in de oogbol op. Als het vocht daarentegen sneller wordt afgevoerd dan aangemaakt, neemt de druk juist af.

Hoge oogdruk begint in het brein

Onlangs kreeg ik dit bericht van Viviane: "Ik heb druk op mijn ogen, neem twee soorten druppels iedere dag. Drie maanden geleden laserstralen laten doen. Mijn ogen zijn veel slechter geworden. Ik kan het licht bijna niet verdragen". Ik hoor regelmatig van mensen dat ondanks de behandelingen van druppels en operaties het zicht niet verbetert, maar juist verslechtert. Viviane was de wanhoop nabij en zocht contact met mij.

De oogarts legt het probleem van een te hoge oogdruk direct bij de ogen. Hij constateert dat er teveel vocht in het oog zit, waardoor de druk te hoog is. Daarom richt hij zich op het verlagen van het vochtgehalte. Maar het probleem zit hem niet in de ogen zelf. Het probleem ontstaat in de aansturing vanuit het brein. Daar gaat het mis. Het komt erop neer dat er niet genoeg vocht stroomt naar de ogen toe. door een hapering in de aansturende impuls. Als er te weinig doorvoer van vocht is, raakt de afvoer verstopt. Waardoor het beetje vocht dat er nog wel is zich ophoopt in de ogen.

Kun je zelf niets doen? 

In de reguliere medische wereld bestaat het idee dat je zelf niets kunt doen om je oogdruk goed te houden, of weer goed te krijgen. De behandeling bij de oogarts bestaat uit het verlagen van de oogdruk door middel van druppels. Operaties, zoals een laserbehandeling, zijn erop gericht het vocht af te voeren. Er wordt niet gekeken naar de onderliggende oorzaak.

Verander de aansturing vanuit het brein

Met druppels en operaties creëer je geen doorstroming. Het vraagt een verandering van de aansturing in het brein, waardoor het vocht weer goed doorstroomt en ook goed afgevoerd wordt. Viviane is onlangs met mijn programma gestart, ik sprak haar na twee weken weer en er zat een totaal andere vrouw voor me. Blij en met zin in het leven.

Viviane: "Ik volg sinds kort het jaarprogramma en ik voel me zo goed. Mijn zicht was heel slecht door glaucoom, ik ben nog maar twee weken bezig en ik zie nu al op momenten helemaal helder. Ik vond het een spannende beslissing, ook vanwege de hoge investering. Maar ben echt heel blij. Mijn leven is totaal veranderd. Klusjes die ik door het slechte zicht niet meer kon doen, doe ik weer met plezier." 

Wat kun je dan doen om glaucoom te keren of te voorkomen?

Heb je klachten zoals Viviane? Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien . Daarin leer ik je de eerste stappen die je direct kunt gaan zetten.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen