Venkel helpt glaucoom genezen
Venkel helpt glaucoom genezen. Dat zou zomaar de uitkomst kunnen zijn van vervolgonderzoek naar aanleiding van eerdere proeven met dieren. In 2008 werden in het Indian Journal of Physiology and Pharmacology de resultaten gepubliceerd van research naar het verband tussen het eten van venkel en het verlagen van de oogdruk. De proeven waren gedaan op konijnen. Bij de dieren was de oogdruk - een sterke veroorzaker van glaucoom - kunstmatig verhoogd. Daarna waren de beestjes op een dieet van venkel gezet en wat bleek? Het eten van venkel verlaagde bij een derde van de konijnen de oogdruk (Agarwal R. 2008).
Venkel helpt glaucoom genezen
Hoewel je zou denken dat de uitkomst van dit experiment nieuwsgierig maakte, is er helaas naderhand geen nieuw onderzoek meer gedaan. Een gemiste kans, want het zou interessant zijn om te weten hoe dit werkt bij mensen. Nu is de standaardbehandeling bij glaucoom het voorschrijven van oogdruk-verlagende medicijnen, die veel bijwerkingen hebben. Als we in plaats daarvan iets aan de ziekte zouden kunnen doen met venkel (en met andere voedingsstoffen, zoals collageen) zou er een wereld gewonnen zijn. Helaas denkt de farmaceutische industrie daar anders over en wordt er geen geld in nieuw onderzoek geïnvesteerd. De uitspraak "venkel helpt glaucoom genezen" is op dit moment dus officieel nog te voorbarig. Maar kijk toch even mee naar de bijzondere kwaliteiten van venkel.
'De plant van het zicht'
In het oude India wisten ze het duizenden jaren geleden al en de Romeinen herontdekten het eeuwen later: venkel, ofwel Foeniculum vulgare, is 'de plant van het zicht'. Door de zaden te eten ging je scherper zien en de knol werd genuttigd om troebele ogen weer helder te maken. Ook bij allerlei andere kwalen kon venkel verlichting brengen en zelfs hier in het Westen zijn we ons ook nu nog bewust van de kwaliteiten ervan. Denk maar aan de venkelthee die we aan baby's geven om darmkrampjes te verlichten. De geneeskrachtige werking van venkel hangt samen met het bio-identieke hormoon anethol dat erin zit en waardoor de venkel zijn typische, anijsachtige smaak krijgt. De stof werkt ontgiftend en wordt in verband gebracht met het bestrijden van tumoren. Daarnaast heeft anethol dus oogdrukverlagende kwaliteiten.
Venkel en oogontspanningsoefeningen
Medicijnen die worden voorgeschreven bij glaucoom hebben vaak ernstige bijwerkingen. Zo zorgen beta-blokkers voor irritatie, droge ogen en overgevoeligheid van het hoornvlies. Andere medicijnen, die tot taak hebben het oogvocht af te voeren, zorgen voor hoofdpijn en slecht zicht. Er zijn ook mensen die fytotherapie inzetten, en dan is venkel een van de planten die worden gebruikt. Wie dus niet meteen naar medicijnen wil grijpen, zou bij een verhoogde oogdruk eerst venkel kunnen proberen, en vooral het zaad eten. Dit is te koop bij de reformwinkel. Je kunt je oogdruk bij de opticien laten meten om te kijken of hij afneemt. Om de genezing te ondersteunen raad ik aan om oogontspannende oefeningen te doen. Lees hierover meer in mijn e-book.
Wat kun je doen om glaucoom te keren of te voorkomen?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien . Ik leer je de stappen die je direct kunt gaan zetten, zodat je op een natuurlijke wijze weer goed gaat zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen