Page content

Staaroperatie, echt zo ideaal?

staaroperatie voorbereidenHeb je last van staar en overweeg je een staaroperatie? Lees dan eerst aandachtig dit artikel. Want hoewel de ingreep zelf een routineklus is, worden de nadelen wel erg gemakkelijk weggewuifd. Als de operatie eenmaal achter de rug is, is er geen weg meer terug. En dat terwijl er goed nieuws is: je kunt op een natuurlijke wijze heel veel doen tegen staar. Door de oefeningen van Dr. Bates, door bewust de ogen te voeden met de juiste voedingsstoffen en door de ogen bijvoorbeeld te genezen door middel van visualisatieoefeningen. Zo kan staar worden voorkomen, kan verbetering van staar en zelfs genezing optreden.

Groot nadeel van een staaroperatie

Wat gebeurt er precies tijdens een staaroperatie? Om dat te kunnen begrijpen, moeten we kijken naar hoe het oog werkt. Het oog is een wonderlijk, zeer verfijnd orgaan. Vlak achter de pupil bevindt zich de lens, waardoor het licht naar binnen valt. De beelden die we zien worden geprojecteerd op het netvlies, de “achterwand” van het oog. Via de oogzenuw schiet deze visuele informatie naar de visuele cortex, achterin de hersenen. We worden ons op het moment dat die informatie daar aankomt bewust van wat we zien.

De lens is dus een zeer belangrijk onderdeel van het oog. Het is een flexibel orgaantje dat graag in beweging is. Talloze minieme spiertjes zorgen voor de accommodatie van de lens, het in meer of mindere mate boller of vlakker staan, waardoor de binnenkomende beelden worden scherpgesteld. Dit ongelooflijk verfijnde systeem zorgt ervoor dat we niet alleen kunnen scherpstellen voor dichtbij en veraf, maar ook voor alle denkbare afstanden daartussenin. Bij een staaroperatie wordt de gehele eigen lens verwijderd en zet men er een kunstlens voor in de plaats. De werking van deze kunstlens is niet te vergelijken met de flexibele, beweeglijke, natuurlijke lens. De kunstlens is onbeweeglijk en kan niet accommoderen. Er is dus na de operatie sprake van nog maar één zeer kunstmatige scherptediepte. Wat een verarming van het lens met en zonder staarzicht! Tegenwoordig zet men dan wel steeds vaker multifocale lenzen in, waardoor we twee of meer afstanden scherp kunnen zien, maar feit blijft dat de werking van de eigen lens bij lange na niet kan worden nagebootst. Een bril blijft dus na een staaroperatie vaak nodig. En nu ben je er zeker van dat je daar nooit meer vanaf zult komen.

Risico’s van staaroperatie

Per jaar worden in Nederland zo’n 160.000 mensen aan staar geopereerd. Naast het feit dat het zicht na de operatie nooit meer natuurlijk en flexibel kan worden, kleven er ook risico’s aan de operatie zelf. Die risico’s worden tussen neus en lippen door genoemd, met de opmerking erbij dat het om een “routineklus” gaat. Toch is de lijst van risico’s niet mis. Zoals bij elke operatie is er kans op bloedingen en infecties. Ook kan er een menselijke fout worden gemaakt, bijvoorbeeld een verkeerd geplaatste, scheef ingebrachte kunstlens. Ook na afloop van de operatie kan de lens scheef gaan staan. Daarnaast bestaat er na de ingreep een groter risico op netvliesloslating, op het ontstaan van een verhoogde oogdruk met als complicatie glaucoom, op zwelling van het hoornvlies of van het netvlies en op verminderd gezichtsvermogen of blindheid. Ook kunnen delen van de kunstmatige lens toch weer troebel worden. Dit wordt “na-staar” genoemd.

Een complicatie die nogal eens voorkomt en die heel vervelende gevolgen kan hebben, is het scheuren van kleine spiertjes in de oogleden. Dit gebeurt doordat tijdens de operatie het oog op nogal brute wijze wordt opengehouden met een oogspreider. Nadien kun je de ogen nooit meer helemaal goed sluiten, ook niet tijdens het slapen. Hierdoor verdampt er teveel traanvocht en raakt de traanklier van slag, met als gevolg… pijnlijke, droge ogen.

Staar behandelen via een natuurlijke methode

Ieder mens moet zelf de keuze maken wat betreft het wel of niet laten opereren aan staar. Ik zou toch graag een pleidooi willen houden voor het zoeken naar minder ingrijpende oplossingen. In mijn praktijk voor natuurlijk zien geef ik cursussen voor het verbeteren van allerlei oogaandoeningen en kan ik je begeleiden op het gebied van staar.

Het doen van de oefeningen van oogarts Bates vormt een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Door de oogspieren bewust te ontspannen stopborden door de ogen weer op een natuurlijke manier te leren gebruiken, worden regelmatig verbluffende resultaten bereikt. Lees in het artikel Staar, voorbeelden uit de praktijk van dr. Bates hoe deze oogarts de sleutel vond voor het oplossen van het staarprobleem.

Voeding en leefgewoonten

Goede voeding is essentieel voor onze gezondheid en ook voor gezonde ogen. Er zijn een aantal voedingsstoffen die van vitaal belang zijn voor sterke en gezonde ogen en helder en scherp zicht. Zo is bijvoorbeeld vitamine A onmisbaar. Jammer genoeg krijgen we er over het algemeen veel te weinig van binnen. Wortelen eten is bij lange na niet genoeg; eigenlijk zouden we volop orgaanvlees en dierlijke vetten moeten eten om aan de juiste hoeveelheid te komen.

Andere voedingsmiddelen moeten we juist veel vaker laten staan. Uitgebreide studies hebben aangetoond dat ernstige oogaandoeningen als staar en maculadegeneratie hoofdzakelijk worden veroorzaakt door het eten van veel te veel koolhydraten! Helaas hebben de grote voedselproducenten er geen baat bij dat dit soort informatie bij jou en mij terechtkomt. Wil je meer weten over voeding en het behandelen van staar? Neem dan contact met mij op via onderstaand reactieformulier.

Wat kun je dan doen om staar te herstellen of te voorkomen.

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    39 reacties op “Staaroperatie, echt zo ideaal?


    Door Marjan op 13 februari 2018

    Beste Karin,
    8 maanden geleden is plots mijn netvliesgescheurd. Hierna ben ik met spoed geopereerd en voor de operatie moest mijn glasvocht verwijderd worden. Dit is opgevuld met gas wat binnen 6 weken langzaam verdween en vervangen werd door eigen traanvocht. Echter glasvocht beschermd de lens terwijl traanvocht de lens aantast waardoor staar erg snel optrad. Overal lees ik dat dit op geen enkele manier voorkomen kan worden. Het andere vocht zal de natuurlijke lens steeds verder aantasten.
    Dus staat een lensvervanging gepland.
    Is het zo dat de juiste voeding en de oefeningen enkel staar kunnen voorkomen wanneer je nog je eigen origineel glasvocht hebt?


    Door Karin op 13 februari 2018

    De enige weg voor jouw ogen naar herstel is met oefeningen en voeding aan de slag te gaan. Hoe dat in jouw situatie precies uitpakt dat kan ik niet voorspellen, maar voor het behoud van je ogen zijn deze stappen heel belangrijk.


    Door els kloosterman hendriks op 10 april 2017

    ik was op mijn jaarlijkse ogen controle een het bleek dat mijn linker oog met 35 % was achter uit gegaan en ben nu dus door gestuurd naar de oogarts. mijn vraag is dus nu hebt u enig idee of dit staar kan zijn of iets anders.
    alvast bedankt voor u reactie


    Door Karin op 10 april 2017

    Ik neem aan dat de oogarts hier u meer over gaat vertellen.
    Ik kan u wel helpen in de gezondheid van de ogen. Wat hebben uw ogen nodig om gezond te worden en welke stappen kunt u hierin nemen.


    Door M Meijs op 15 oktober 2016

    Ook ik ben aan beide ogen aan staar geopereerd, en k heb veel last s’avonds buiten van lantaarnlicht en pijn aan een oog.En last van ontsteking.Ik zou het nooit meer doen voel elke dag wel wat aan mijn oven.


    Door A Tekelenburg op 6 oktober 2016

    Ik ben aan staar geopereerd afgelopen 29 sept 2016 Ben 79 jaar en leef heel gezond Veel fruit veel groente weinig calorieën En veel eiwitten Niets geen negatieve reactie,s gehad n wordt 14 dagen erna aan m’n linker oog geopereerd Zie met m’n rechteroog al weer als een jonge meid. En hoop met m’n rechter ook zoveel geluk te hebben Ik ben heel tevreden. Maar net wat u ook zei dat gezonde voeding een enorme hulp is


    Door ragna aurich op 17 juni 2016

    Geachte,

    mijn moeder heeft vorige week een staar operatie ondergaan. Maar nu hebben ze een verkeerde lens aangebracht: ipv verziend hebben ze een bijziende lens aangebracht! ! ! Kan dit nog veranderd worden, of enkel mbg lenzen en brillen?


    Door Eva op 20 juni 2016

    Beste Ragna

    ik kan me voorstellen dat dit even schrikken is. Ik kan hier specifiek verder niet zoveel over zeggen, aangezien dit gebeuren plaats heeft gevonden bij de arts en wij op een ander vlak advies geven.
    Onze adviezen wat betreft gezonde ogen en staar staan vermeld in de artikelen over staar, zoals gezonde voeding voor de ogen en bepaalde oefeningen.
    Ik hoop dat je hiermee voldoende geholpen bent, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door Anita op 16 oktober 2017

    Ga maar naar Dr Reus in Amphia ziekenhuis Breda. Hij is de enige die verwisselen lens echt goed beheerst!


    Door Joep op 10 februari 2016

    Beste Karin, Dank voor de presentatie van natuurlijke mogelijkheden in plaats van een staaroperatie aan gaan. Vorig jaar juli had ik aan linkeroog een netvliesloslating, is netjes operatief gerepareerd. Zicht is nu 30%. Geadviseerd wordt om nu een staaroperatie te ondergaan.
    Maar ik kreeg ook mee: “staaroperatie mag, moet niet” Ik heb schrik voor die 1 à 2% dat er iets mis kan gaan. Met uw artikel is de schrik groter geworden. Wat is wijsheid, opereren of aan betere voeding werken?
    Bij voorbaat dank.
    Vriendelijke groet!


    Door Karin op 10 februari 2016

    Beste Joep,
    Het is altijd wijsheid om aan betere voeding te gaan werken. Of je nu wel of niet kiest voor een staaroperatie. Een operatie doet uiteindelijk niets aan de oorzaak van staar, voeding wel.


    Door G. Wentink op 11 december 2014

    Geachte mw., Tijdens de jaarlijkse controle van mijn ogen door een ervaren oogarts in het Gelre ziekenhuis ,hier in A’doorn, bleek er steeds iets staar aanwezig te zijn. De laatste weken is volgens die oogarts de staar vrij plotseling erg toegenomen, waarom staaroperatie aan m’n beide ogen ingepland is op 5 en 20 jan. 2015. Het lezen van de krant ging erg moeilijk (halve woorden aan elkaar plakken om het gelezene te kunnen verwerken). Mijn rechteroog is een zogenoemd “lui oog” vanaf m’n geboorte. Dat oog wordt dan het eerst behandeld en daarna m’n beste oog. Mijn leeftijd is 82 jaren oud. ‘k Heb aan de oogarts gemeld dat het slecht zien met vlagen gaat, dus soms ook weer wat beter. Graag verneem ik z.s.m. van u wat u mij aanraadt. In afwachting van uw reactie en met hartelijke dank daarvoor, G. Wentink.


    Door Karin Hogenboom op 11 december 2014

    Als je open staat voor alternatieven kan ik je aanraden het op een andere manier te doen dan met een operatie. Een operatie verandert namelijk niets aan de oorzaak van staar. Het is goed dat uzelf al merkt dat er verschil is in het zicht, dus staar is niet op alle momenten heel sterk aanwezig.
    Ik kan u aanraden om met mijn voedingtips aan de gang te gaan, omdat een oog met staar een tekort heeft aan diverse vitamines en mineralen. En oefeningen die helpen de ogen te ontspannen. Ook kan ik u op het punt van het luie oog wat tips geven. Ik geef hieronder een aantal links door om na te lezen. Mocht u meer persoonlijke begeleiding willen, neem dan even contact op via info@volzicht.nl

    https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/
    https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/alternatieve-behandelingen-bij-strabisme/

    Mijn gratis ebook met zeven tips voor gezonde ogen: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door Frits Schell op 6 januari 2017

    ik (86) heb een staaroperatie ondergaan medio 2016.Ik heb ook vanaf geboorte een lui oog, dit oog is NIET als eerste geopereerd.Ik ben tevreden met de operatie.Maar….wat is verstandig ,Niets doen? mijn luie oog laat minder licht door, is lichtbruin. Ik heb dus nergens last van, maar een oogarts in een
    ander oogziekenhuis raadde mij aan binnen 1 jaar opereren anders wordt u blind. Wat is wijsheid ?


    Door Karin op 6 januari 2017

    Ik kan je leren hoe je op natuurlijke wijze je ogen weer gezond kunt krijgen. Als je dat wilt, kan ik je verder helpen. Advies geven over operaties doe ik niet, dat is niet mijn expertise. Download eens mijn gratis ebook, om zicht te krijgen op wat de ogen nodig hebben: https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/


    Door Nicole op 8 februari 2018

    Beste Frits
    Ik ben je kleindochter Nicole. Misschien vind je het leuk om in contact te komen met ons. Wij wonen inmiddels in Heerde, vlak bij Zwolle. Mijn dochter Nova vraagt ook wel eens naar je.
    Groet,
    Nicole



    Door Fia Martignoni op 3 september 2014

    Dat is misschien wel een idee, ik had ook al voorbarig een rasterbril gekocht, kan ik die gebruiken denkt u om te lezen en eventueel wat rustiger te kijken op de computer.
    Bedank in ieder geval voor uw reacties


    Door Karin Hogenboom op 3 september 2014

    Jahoor, die kun je rustig gebruiken. Mijn advies is om er eerst aan te wennen en er dingen mee te doen die je gemakkelijk vindt, bijvoorbeeld de afwas, rustig zitten, een bekend rondje lopen. Veel plezier met de rasterbril.


    Door Fia Martignoni op 2 september 2014

    Beste Karin, is het mogelijk om na een staar operatie oefeningen te doen om zonder leesbril te lezen of eventueel met een rasterbril.?


    Door Karin Hogenboom op 2 september 2014

    Het is altijd goed om te doen, ook een rasterbril is een goede optie om uit te proberen. Maar ik kan niet garanderen dat het je direct helpt. Het is ook uitproberen hoe je door de rasterbril kijkt. Ook oefeningen doen is prima, maar ik weet natuurlijk niet precies hoe je ogen reageren, omdat er wel een kunstlens in is gebracht. Maar het accomoderen, wat nodig is om dichtbij en verweg te zien, doen je ogen ook met de oogspieren, en die kun je dus wel oefenen. Vooral door ze te leren ontspannen. Dat is de sleutel!


    Door Fia Martignoni op 2 september 2014

    Oke bedankt voor uw antwoord, ik was ook bang dat dan de stekte van die kunstlens niet meer goed zou blijven als ik oefeningen zou doen, eigenlijk wil ik graag zo,n rasterbril omdat een leesbril zo vervelend is. als je ineens recht voor je uit kijk is alles weer vertekekend, ik kan dus wel een poging wagen met zo,n bril en de oefeningen. die ontspanningsoefeningen heb ik de meeste belangstelling voor want ik heb toch wel het gevoel dat mijn ogen sneller vermoeid zijn, ook omdat ik eigenlijk maar weinig slaap


    Door Karin Hogenboom op 3 september 2014

    Het is inderdaad goed om de ogen weer te gaan leren ontspannen. Als je hier extra begeleiding in wilt kan ik je mijn digitale cursus adviseren. Deze is gebaseerd op de methode van dr. Bates, hij werkte alleen maar met ontspanningsoefeningen.
    http://natuurlijkzien.volzicht.nl/


    Door Marion Nelissen op 30 juli 2014

    Beste Karin,

    Bij mij is onlangs een lichte vorm van staar vastgesteld.
    Mijn leeftijd is 68 jaar.
    In de loop van mijn leven is mijn rechteroog steeds meer bijziend geworden en nu sinds 30 jaar blijft het op de min sterkte van -13 stabiel Daarvoor keek ik nog met beide ogen, maar sinds 30 jaar heeft het linkeroog het zicht overgenomen.
    Mijn linkeroog is normaal qua sterkte, maar wel iets achteruit gegaan (bedraagt nu 80% gezichtsvermogen).
    Mijn zicht is dus afhankelijk van mijn linkeroog.
    De oogarts zegt dat er nu nog geen operatie noodzakelijk is.
    Ik ben erg bezorgd, omdat een staaroperatie bij hoge bijziendheid meer complicaties met zich meebrengt.

    Als deze lichte vorm van staar te stabiliseren of zelfs te genezen is, dan zou dit enorm veel voor mij betekenen en van een waarde zijn die niet uit te drukken valt.

    Hopelijk kunt u mij helpen. Kan ik uw boek via internet bestellen?
    Met veel dank en vriendelijke groet,
    Marion Nelissen


    Door Karin Hogenboom op 30 juli 2014

    Beste Marion,
    Een staaroperatie doet uiteindelijk niets aan de oorzaak van de staar. Een belangrijke oorzaak zit hem in de conditie van je ogen, die niet goed is als ik je verhaal zo lees. En daar kan ik je zeker bij helpen.

    Mijn boek kun je inderdaad via internet bestellen. Je kunt het oogontspanningspakket bestellen, dan ontvang je mijn boek als e-book, met daarbij een mp3 met oogontspanningsoefeningen en drie filmpjes: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen-voor-de-ogen/. Je kunt hem ook als echt boek bestellen: http://urly.nl/ahr.

    Wil je meer hulp, dan is kan ik je een cursus adviseren: https://volzicht.nl/cursussen/

    Veel succes en heb vertrouwen in je eigen ogen!


    Door Nel de vries op 23 juni 2014

    5 week geleden een staaroperatie gehad.
    Blijf heel veel pijn houden.
    Laatste controle was goed, met de mededeling dat de pijn na 2 maand over gaat.
    Iemand met dezelfde klachten, of moet ik hier nog 2 maand mee rondlopen?


    Door Karin Hogenboom op 23 juni 2014

    Beste Nel,
    Wat goed kan helpen, is om te gaan palmeren. Dat werkt goed bij veel pijnklachten, wel belangrijk dat je jezelf echt de tijd geeft om dit te doen. Je kunt er hier meer over lezen: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


    Door Valentine op 27 mei 2019

    Ik heb op 2 en 9 april caterak operatie gehad blijft pijn aan ogen hebben zou het niet meer doen weet geen raad na 5 keer controle gehad niets help



    Door Just auf dem Brinke op 16 april 2014

    Ik heb een lichte staar aan mijn linker-oog.
    Mijn rechter heeft een gaatje in de gele vlek waarvoor ik in
    Nijmegen ben behandeld.
    Tot op heden compenseerde het linker-oog het rechter-oog.
    Mijn opticien zegt dat en staar-operatie in mijn geval een risico met zich meebrengt. Is dit het geval


    Door Karin Hogenboom op 16 april 2014

    Beste Just,
    Ik heb geen verstand van operaties, met die vraag kun je het beste naar de oogarts. Ik weet wel hoe je zelf je ogen weer gezond kunt krijgen en daarmee je staar kunt verbeteren. Je kunt beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book om de tips te lezen en toe te gaan passen. https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


    Door L.Hermans op 5 maart 2014

    Hallo,
    In november 2013 heb ik aan mijn rechteroog een staaroperatie gehad, en in december 2013 aan mijn (luie) linkeroog.
    Mijn rechteroog is prima, maar mijn linkeroog trilt na 3 maanden nog steeds. Bovendien traant mijn linkeroog nogal. Van de oogarts heb ik druppels gekregen (HYLO PARIN) tegen dit tranen maar helaas met weinig resultaat.
    Is het zinvol om een weer afspraak te maken bij de oogarts, of moet ik meer geduld hebben?


    Door Karin Hogenboom op 5 maart 2014

    Misschien een idee om een afspraak bij mij te maken, zodat ik je kan leren wat je zelf kunt doen om weer rust in je ogen te krijgen. Mijn eerste tip is om veelvuldig te gaan palmeren. Via deze link kun je mijn gratis e-book downloaden om te lezen hoe je dit kunt doen en welke tips nog meer zinvol zijn. https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


    Door Anouk op 19 maart 2013

    Bedankt voor uw antwoord. In ieder geval ga ik het proberen.


    Door Anouk op 19 maart 2013

    Ik heb aan beide ogen een staar operatie gehad waarbij. het zicht van de ogen is teruggebracht van -9 naar -2.. Daarom heb ik nu nog steeds een bril. Is het mogelijk om met de oefeningen het zicht toch nog iets te verbeteren?


    Door Karin Hogenboom op 19 maart 2013

    Hallo Anouk,
    Het is ook voor de conditie van het oog goed om hiermee aan de gang te gaan. Of het ook je zicht zal verbeteren, waarschijnlijk wel, maar het punt is dat met staar er nu een andere lens in je ogen zit. Probeer het uit.


    Door carolien op 22 oktober 2012

    Heb pas een staaroperatie ondergaan. vorige week was de laatste controle.Bij de eerste controle haalde ik 100% .Nu is het in een keer 60%.Volgens de oogarts is een cilinder in mijn oog gedraaid en daar moet ik het maar mee doen. Vond het een beetje vreemd verhaal. Heeft iemand dit wel eens gehoord?


    Door Karin Hogenboom op 22 oktober 2012

    Beste Carolien, Een cilinder ontstaat door spanning in de rechte oogspieren. Het is spanning in 1 spier of in een koppel spieren. De bovenste en onderste rechte spieren zijn dan samen gespannen of de linker en de rechters oogspier zijn samen gespannen. Deze spanning heeft weer te maken met een eenzijdige beweging. Misschien beweeg je veel met je ogen van links naar rechts, zonder je nek mee te nemen, of juist van boven naar onder.


    Door Anita Willemse op 9 oktober 2016

    Dat heb ik ook , vreselijk zonde ik ga nu vragen of ze het nog kunnen herstellen !

    Plaats een reactie


    *