Staaroperatie, echt zo ideaal?

staaroperatie voorbereidenHeb je last van staar en overweeg je een staaroperatie? Lees dan eerst aandachtig dit artikel. Want hoewel de ingreep zelf een routineklus is, worden de nadelen wel erg gemakkelijk weggewuifd. Als de operatie eenmaal achter de rug is, is er geen weg meer terug. En dat terwijl er goed nieuws is: je kunt op een natuurlijke wijze heel veel doen tegen staar. Door de oefeningen van Dr. Bates, door bewust de ogen te voeden met de juiste voedingsstoffen en door de ogen bijvoorbeeld te genezen door middel van visualisatieoefeningen. Zo kan staar worden voorkomen, kan verbetering van staar en zelfs genezing optreden.

Groot nadeel van een staaroperatie

Wat gebeurt er precies tijdens een staaroperatie? Om dat te kunnen begrijpen, moeten we kijken naar hoe het oog werkt. Het oog is een wonderlijk, zeer verfijnd orgaan. Vlak achter de pupil bevindt zich de lens, waardoor het licht naar binnen valt. De beelden die we zien worden geprojecteerd op het netvlies, de “achterwand” van het oog. Via de oogzenuw schiet deze visuele informatie naar de visuele cortex, achterin de hersenen. We worden ons op het moment dat die informatie daar aankomt bewust van wat we zien.


De lens is dus een zeer belangrijk onderdeel van het oog. Het is een flexibel orgaantje dat graag in beweging is. Talloze minieme spiertjes zorgen voor de accommodatie van de lens, het in meer of mindere mate boller of vlakker staan, waardoor de binnenkomende beelden worden scherpgesteld. Dit ongelooflijk verfijnde systeem zorgt ervoor dat we niet alleen kunnen scherpstellen voor dichtbij en veraf, maar ook voor alle denkbare afstanden daartussenin. Bij een staaroperatie wordt de gehele eigen lens verwijderd en zet men er een kunstlens voor in de plaats. De werking van deze kunstlens is niet te vergelijken met de flexibele, beweeglijke, natuurlijke lens. De kunstlens is onbeweeglijk en kan niet accommoderen. Er is dus na de operatie sprake van nog maar één zeer kunstmatige scherptediepte. Wat een verarming van het lens met en zonder staarzicht! Tegenwoordig zet men dan wel steeds vaker multifocale lenzen in, waardoor we twee of meer afstanden scherp kunnen zien, maar feit blijft dat de werking van de eigen lens bij lange na niet kan worden nagebootst. Een bril blijft dus na een staaroperatie vaak nodig. En nu ben je er zeker van dat je daar nooit meer vanaf zult komen.

Risico’s van staaroperatie

Per jaar worden in Nederland zo’n 160.000 mensen aan staar geopereerd. Naast het feit dat het zicht na de operatie nooit meer natuurlijk en flexibel kan worden, kleven er ook risico’s aan de operatie zelf. Die risico's worden tussen neus en lippen door genoemd, met de opmerking erbij dat het om een "routineklus" gaat. Toch is de lijst van risico's niet mis. Zoals bij elke operatie is er kans op bloedingen en infecties. Ook kan er een menselijke fout worden gemaakt, bijvoorbeeld een verkeerd geplaatste, scheef ingebrachte kunstlens. Ook na afloop van de operatie kan de lens scheef gaan staan. Daarnaast bestaat er na de ingreep een groter risico op netvliesloslating, op het ontstaan van een verhoogde oogdruk met als complicatie glaucoom, op zwelling van het hoornvlies of van het netvlies en op verminderd gezichtsvermogen of blindheid. Ook kunnen delen van de kunstmatige lens toch weer troebel worden. Dit wordt “na-staar” genoemd.


Een complicatie die nogal eens voorkomt en die heel vervelende gevolgen kan hebben, is het scheuren van kleine spiertjes in de oogleden. Dit gebeurt doordat tijdens de operatie het oog op nogal brute wijze wordt opengehouden met een oogspreider. Nadien kun je de ogen nooit meer helemaal goed sluiten, ook niet tijdens het slapen. Hierdoor verdampt er teveel traanvocht en raakt de traanklier van slag, met als gevolg... pijnlijke, droge ogen.

Staar behandelen via een natuurlijke methode

Ieder mens moet zelf de keuze maken wat betreft het wel of niet laten opereren aan staar. Ik zou toch graag een pleidooi willen houden voor het zoeken naar minder ingrijpende oplossingen. In mijn praktijk voor natuurlijk zien geef ik cursussen voor het verbeteren van allerlei oogaandoeningen en kan ik je begeleiden op het gebied van staar.


Het doen van de oefeningen van oogarts Bates vormt een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Door de oogspieren bewust te ontspannen stopborden door de ogen weer op een natuurlijke manier te leren gebruiken, worden regelmatig verbluffende resultaten bereikt. Lees in het artikel Staar, voorbeelden uit de praktijk van dr. Bates hoe deze oogarts de sleutel vond voor het oplossen van het staarprobleem.

Voeding en leefgewoonten

Goede voeding is essentieel voor onze gezondheid en ook voor gezonde ogen. Er zijn een aantal voedingsstoffen die van vitaal belang zijn voor sterke en gezonde ogen en helder en scherp zicht. Zo is bijvoorbeeld vitamine A onmisbaar. Jammer genoeg krijgen we er over het algemeen veel te weinig van binnen. Wortelen eten is bij lange na niet genoeg; eigenlijk zouden we volop orgaanvlees en dierlijke vetten moeten eten om aan de juiste hoeveelheid te komen.


Andere voedingsmiddelen moeten we juist veel vaker laten staan. Uitgebreide studies hebben aangetoond dat ernstige oogaandoeningen als staar en maculadegeneratie hoofdzakelijk worden veroorzaakt door het eten van veel te veel koolhydraten! Helaas hebben de grote voedselproducenten er geen baat bij dat dit soort informatie bij jou en mij terechtkomt. Wil je meer weten over voeding en het behandelen van staar? Neem dan contact met mij op via onderstaand reactieformulier.


Wat kun je dan doen om staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen