Hoe kom ik van mijn cataract af?

Cataract, ook wel grijze staar genoemd, en vele andere oogziekten en -afwijkingen zijn volgens de medische wetenschap een onomkeerbaar proces. Bij oogafwijkingen krijgen mensen een na verloop van tijd steeds sterkere bril of lenzen voorgeschreven en bij oogziekten zoals cataract medicijnen of een operatie. Het schijnt algemeen geaccepteerd te zijn dat we de gezondheid van onze ogen anders benaderen dan de gezondheid van de rest van ons lichaam, alsof je ogen het gewoon moeten ‘doen’ ongeacht of je wel goed voor ze zorgt of niet. Eigenlijk is dat een vreemde benadering. Zo dacht dr. Bates er ook over.


Dr. Bates was een oogarts in de vorige eeuw, die een programma uitgedacht heeft om de oogspieren te ontspannen. In eerste instantie was dat om oogafwijkingen te verbeteren en veel mensen zijn op die manier van hun bril afgekomen. Maar dr. Bates ontdekte dat zijn oefeningen om te ontspannen en scherp zicht te herstellen ook oogziektes zoals cataract kon genezen en dat het zeer aannemelijk is dat emotionele factoren een grote invloed hebben op de ontwikkeling van staar.

Operatie van cataract

Ook dr. Bates behandelde cataract (grijze staar) eerst door middel van een operatie, omdat dat dé methode was. Maar hij hoorde van dr. Kelly uit New York dat gevallen van staar in de beginfase zouden kunnen profiteren van het juiste dieet en oefeningen. Dit zette hem aan het denken. Vervolgens was er een patiënt van hem die in 1 oog beginnende grijze staar had en het andere oog was verziend. Na het volgen van de methode van dr. Bates was zijn verziendheid verholpen en was de beginnende cataract ook verdwenen. En ook al waren er daarna nog soortgelijke gevallen, toch had dr. Bates nog niet het vermoeden dat vergevorderde staar ook zo zou kunnen genezen.


In 1912 veranderde dat. Hij kreeg een meisje van zeventien als patiënte en zij had aangeboren cataract in haar rechter oog. Haar linker oog was daarvoor al geopereerd, maar raakte ontstoken en vervolgens was het oog verwijderd. Nu wilde ze graag aan het rechter oog geopereerd worden om te voorkomen dat ze volkomen blind zou worden. Dr. Bates is echter met haar aan de slag gegaan met zijn methode, zodat het oog een zo goed mogelijke conditie zou hebben voor de operatie. Door de oefeningen van dr. Bates verbeterde haar zicht, en het bleef verbeteren, tot na drie maanden de cataract volledig verdwenen was! En daarna had dr. Bates tot zijn eigen verbazing ook gevallen van vergevorderde staar die door visualisatie en ontspanning genazen.

Eenvoudige ontspanning ‘smelt’ cataract

Bij een patiënt die al vier jaar blind was aan 1 oog als gevolg van een ongeval, deed dr. Bates ook een verrassende ontdekking. De vertroebeling bedekte de pupil volledig en er was ook sprake van loslating van het netvlies. Na enkele behandelingen begon de patient de bewegingen van zijn hand aan de zijkant van zijn gezichtsveld te zien. Later kon hij zijn hand op elke plek van zijn gezichtsveld waarnemen en nog later is hij begonnen met lezen.


Zo was er daarna het geval van genezing van een diabetisch cataract door middel van oefeningen; palmeren, visualisatie, ‘schommelen’ en herinnering.


Dit soort genezingen zijn natuurlijk fantastisch en vormen het bewijs voor het idee dat oogziekten niet te genezen zijn, niet klopt. Het toont aan dat de oorzaak van cataract, behalve dan door een trauma(ongeval) te hoge spanning is. Dr. Bates heeft veel bewijs gevonden, zowel klinisch als experimenteel, dat dit aantoont.

De methode van dr. Bates

Dr. Bates heeft gezien dat de troebelheid in het oog meer of minder werd, afhankelijk van de toestand van de patiënt; gespannen of ontspannen. Hij was van mening dat bijna alle oogproblemen hun oorzaak hebben in te hoge oogspanning. Te veel spanning in de ogen heeft zijn oorsprong eigenlijk altijd in te veel spanning in de geest. Zijn oefeningen zijn dus over het algemeen geen actieve oefeningen maar echt ontspanningsoefeningen. Ontspanning van de oogspieren geeft deze spieren de kans zichzelf te corrigeren, de druk op de oogbol vermindert (dus ook op glaucoom heeft het een positief effect) en het oog krijgt de kans soepeler te functioneren. Het zicht verbetert.


Je zou het kunnen vergelijken met een knoop in je spier; het doet zeer waardoor de hele spier gespannen raakt. De knoop wordt erger en de pijn wordt erger. Door massage ontspant de knoop en dus kun je de knoop wegmasseren. Dat straalt uit en de spier ontspant ook. Zo is het ook ongeveer met je ogen. Alleen kun je die niet masseren. Maar je kunt wel ontspannen. En door ontspanningsoefeningen kun je je ogen van binnenuit helemaal ontspannen en de kans geven zichzelf te helen.

Cataract verdwijnt bij een fijne herinnering

Bates heeft ontdekt dat een duidelijk, nauwkeurig geheugen en visualisatie essentiële ‘ingrediënten’ zijn voor het wonderbaarlijke proces van helder zien. Ook bij caratact heeft hij veel mensen gezien waarbij de caratact verdween, zodra ze aan een fijne herinnering dachten. Zijn methode is daarop gebaseerd en hij heeft gemerkt dat als mensen hun ogen kunnen ontspannen ze ook op  geestelijk niveau ontspannen. Veel van zijn volgelingen hebben het genezende effect ervan ervaren en vaak vonden zij zelfs de ontspanning en helderheid van geest een nog belangrijker resultaat dan het betere zicht.

Wat kun je dan doen om cataract te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


Casperien
Door

Casperien

op 16 Aug 2020

Beste Karin, Heb je ook een idee hoe je Cerosa ( vochtloslating achter de gele vlek) kunt behandelen met de Batesmethode? Is daar ook ervaring mee, ik lees het namelijk nergens. Welke oefeningen zouden eventueel van belang zijn hierbij? Alvast veel dank voor het meedenken!

Karin
Door

Karin

op 17 Aug 2020

Het gaat erom dat je de ogen gaat geven wat ze nodig hebben, zodat ze weer gezond worden. Leer hier meer over in mijn oogcollege:https://volzicht.nl/oogcollege/

Pieter Kramer
Door

Pieter Kramer

op 05 Apr 2016

Heb augustus jl.workshop bij je gevolgd. Sindsdien bijna permanent mijn bril afgezet en oefeningen voor m.n. mijn rechteroog (waar zich staar heeft ontwikkeld) gedaan. Ook Reiki toegepast . Dat laatste heeft me vele (beginnende) andere lichamelijke klachten bespaard. Was vorige week bij de oogarts die me zei dat ik aan het oog geholpen moest worden. Daar voel ik weinig voor. Nu 8 maanden later constateer ik dat mijn oog maar 0,5 dioptrie is verbeterd. PK

Karin
Door

Karin

op 05 Apr 2016

Beste Pieter, Ben je dan ook met palmeren en zwaaien bezig geweest? Omdat je zeg dat je met name oefeningen voor het rechter oog hebt gedaan, dan trek ik de conclusie dat het andere oefeningen zijn geweest, omdat dit echt oefeningen zijn voor beide ogen en het hele lichaam. Ik heb zelf nooit reiki gedaan, maar heb gehoord dat bij reiki met symbolen wordt gewerkt. Symbolen in je systeem plaatsen kan juist de stroming van het lichaam blokkeren. Energetisch deze symbolen verwijderen zal al meer ruimte geven. Ook het voedingsstuk is belangrijk om toe te gaan passen. Lees mijn artikelen over voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

Pieter Kramer
Door

Pieter Kramer

op 13 Apr 2016

Beste Karin, Dank voor je reactie. Ik dacht dat met het afzetten van de bril al veel gewonnen zou hebben. Zoals gezegd viel dat tegen. Natuurlijk besteed ik aan beide ogen aandacht maar mijn rechteroog heeft het het meest nodig (om een staaroperatie te voorkomen). Bij het linkeroog zie ik ook verbeteringen. Wellicht zou ik wat meer moeten palmeren en zwaaien. Ook heb ik op mijn voeding gelet: veel minder suiker/koolhydraten. Wat ik bij je betogen mis is de oorzaak van slecht zien: er moet een duidelijke wil zijn de wereld helder(der dan voorheen) te aanschouwen en met grijze staar trek je in feite een gordijntje op om bepaalde zaken in je leven niet te WILLEN zien (naar Dethlefsen en Dahlke, Deventer 1987!). Voorts beschouwt Selby (Amsterdam, 1990) elke lichaamscel als afzonderlijk wezen met al zijn eigenschappen Respect en liefde voor jezelf zijn volgens hem van groot belang. (Vissekoppebouillon (bijv.)kan natuurlijk ondersteunend werken om je cellen te helpen vernieuwen/genezen). Tja, ik verzin dit niet zelf maar kwam het tegen in desbetreffende literatuur sinds mijn vorige schrijven. Mijn conclusie is dat ik nog veel bewuster met mijn lijf en leven omga dan ik al deed; ik ben helderder gaan zien en hoop er sterke aandacht aan te blijven geven. En wat (zelf)reiki betreft, het is in feite de universele energie die ik mezelf (en ook wel eens anderen) geef om genezing te bevorderen. Voor mij is het ontstaan uit Reikicursussen die ik deed. Alras ging ik daarin mijn eigen weg en daar spelen zg. symbolen geen enkele rol. Groet, Pieter

Karin
Door

Karin

op 13 Apr 2016

Beste Pieter, Ik geloof niet in 1 oorzaak, maar in vele oorzaken, waardoor ogen bijvoorbeeld staar krijgen. Staar kan ook te maken hebben met verlatingsangst. Je ogen voedt je met voeding en hoe beter gevoed, hoe minder last je ogen zullen hebben van deze of andere angsten. Jezelf goed voeden is ook een vorm van liefde geven aan jezelf. Het gaat zeker niet alleen om voeding maar ook daar kan een oorzaak zitten in de klachten die er zijn. Een gordijntje voor je trekken om dingen niet te willen zien, vind ik mooi gezegd. Mijn laatste blog gaat over wazig zicht als bescherming tegen geweld: https://volzicht.nl/wazig-zien-als-bescherming-geweld/

BEN DIX
Door

BEN DIX

op 07 Apr 2015

6 JAAR GELEDEN STAAROPERATIE GEHAD,DIT OOG IS MINDER AAN HET WORDEN.RECHTER OOG BEGINNENDE STAAR.WIL GEEN OPERATIE MEER.WAT IS U ADVIES. WOON IN SPANJE DUS GEEN KURSUS MOGELIJK IN NEDERLAND .DOE AL PALMEREN,EN OGEN DRAAIEN, NOG WEINIG RESULTAAT. BEN DIX

Karin
Reactie plaatsen