Staar, voorbeelden uit de praktijk van dr. Bates

 


dr Bates Over het hoe en waarom van het ontstaan van cataract is het laatste woord nog niet gezegd. De algemene opvatting is dat het hoort bij het ouder worden en dat er niet veel aan te doen is. Opereren is vaak de enige optie, zo zegt de oogarts. Over zo’n operatie wordt heel luchtig gedaan; het zou om een routineklus gaan. De realiteit is wel dat bij een staaroperatie de natuurlijke, eigen lens uit het oog wordt verwijderd en er een kunstlens voor in de plaats komt. Persoonlijk vind ik dat nogal wat!

Staar en de ontdekkingen van Dr. Bates

Oogheelkundig arts Dr. Bates heeft in de eerste decennia van de vorige eeuw vele patiënten van hun grijze staar afgeholpen. Hoe dacht Bates over deze aandoening en hoe ging hij te werk bij patiënten met staar? Aanvankelijk greep ook hij, net als zijn tijdgenoten, naar opereren als middel. In die tijd was dat al de geijkte methode. Maar tijdens het behandelen van mensen met heel diverse oogaandoeningen deed hij, vaak bij toeval, zeer interessante ontdekkingen. Zo behandelde hij op een dag een patiënt die aan één oog verziend was en die aan het andere oog staar had. Door de oogontspanningsoefeningen genazen beide ogen: de verziendheid verdween en ook de staar bleek te zijn verholpen. Dit was voor dr. Bates het startsein voor een ommezwaai.

Staar, voorbeelden uit de praktijk van Dr. Bates

Volgens de gangbare meningen is staar het gevolg van samenklonterende eiwitten in de lens. Hierdoor kan het licht niet meer op een normale wijze het oog binnenstromen om op het netvlies een perfect scherp beeld te projecteren. De eiwitten breken het licht en het zicht wordt troebel. Volgens dokter Bates is de aandoening echter in beginsel terug te voeren op een te hogedoorsnede oog bij cataract oogspierspanning. Door die spanningen vervormt de lens met als gevolg wazig zicht, maar ook allerlei andere gezondheidsproblemen, waaronder staar.


Gelukkig heeft het lichaam een ongelooflijke veerkracht en een sterk zelfhelend vermogen. Hiervan getuigt Bates meerdere malen in zijn boek Perfect sight without glasses. In de jaren dat hij zijn praktijk voerde, heeft de arts op eigen houtje veel onderzoek gedaan en een lange lijst met bewijsmateriaal verzameld dat zijn theorieën ondersteunt. Hieronder een kleine greep uit zijn hoopgevende observaties.

“Staren” veroorzaakt staar

Op een dag vroeg Bates een bevriende oogarts om langs te komen in zijn praktijk en getuige te zijn van een experiment. De patiënte was een vrouw van 70, bij wie Bates opzienbarende ontwikkelingen had waargenomen. De collega kende de vrouw ook, ze stond op de wachtlijst voor een staaroperatie.


Bates liet zijn collega kijken door de retinoscoop, een apparaat waarmee hij de breking van het licht in de lens kon zien. Dit hulpmiddel gebuikte Dr. Bates veel, omdat hij er meteen mee kon onderzoeken welk effect zijn oefeningen hadden op patiënten. Hij vroeg zijn collega of hij de staar in de ogen van de vrouw goed kon zien. De oogarts beaamde dat het oog vol zat met staar en dat hij geloofde dat het wijs zou zijn om te opereren.


Maar toen kwam het... Hij vroeg aan de patiënte of zij wilde denken aan een chrysant, een bloem die zij zich gemakkelijk voor de geest kon halen.  Meteen na het doen van deze visualisatieoefening, vroeg Bates zijn collega het oog opnieuw te bekijken. De beste man deed dit en riep verbaasd:  "De staar is verdwenen!" Toen vroeg Bates aan de patiënt of zij zijn voornaam wist. "Nee", zei ze. "Probeer eens, denk eens goed na", vroeg Bates. De patiënte begon al denkend voor zich uit te staren. Alle spieren in haar gezicht en ogen begonnen zich aan te spannen. Door de retinoscoop zagekleurde bladeren zien na genezing van staarg de arts vervolgens dat de bovenkant van de lens onmiddellijk half troebel werd.. De staar was acuut teruggekomen.

Genezen van staar

Staar kan met de Bates-methode in een aantal gevallen in één keer verdwijnen. Bates noemt ook het voorbeeld van een man van 60 jaar oud, die slecht zag. Zijn staar en andere zichtproblemen, zoals pijn, verdwenen bijna direct na een aantal malen palmeren.


Een andere patiënt was 106 jaar oud. Hij was sterk verziend en bijziend, en kon eigenlijk nauwelijks nog zien. Bates bracht hem naar een donkere kamer en zei hem zijn ogen te sluiten en zo een tijdje te blijven zitten, terwijl hij zijn ogen bewust ontspande. Na een half uur was zijn zicht 100% voor veraf en hij kon hij weer kleine lettertjes lezen zonder bril. De man ging naar huis, waar hij trouw dagelijks zijn oefeningen deed. Na een week kwam hij terug en zag hij nog beter.


Hoewel de methode van Bates zeer afdoende is en staar kan genezen, gaat het niet altijd zo snel als in bovenstaande voorbeelden. Maar Bates is getuige geweest van vele verbeteringen en genezingen op het gebied van cataract. Wil je op natuurlijke wijze iets doen aan staar? Dan zul je zien dat het echt kan, door het dagelijks doen van een reeks speciale oefeningen.


Ik heb een digitale cursus ontwikkeld, gebaseerd op de methode die Dr. Bates zijn patiënten leerde. Stap voor stap leer je de oefeningen van Dr. Bates. Je leert hoe je je ogen kunt ontspannen en je zichtsvermogen weer herstelt. Thuis op de bank kun je aan de slag en begeleid ik je in zestien weken  naar gezonde ogen. Klik hier voor meer informatie.


 


Wat kun je dan doen om staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Patrick
Door

Patrick

op 13 Jan 2020

Maar wat nu als je al een staaroperatie hebt ondergaan en beide lenzen zijn vervangen? Wat is dan het effect op de ogen? Wijzigt dan de sterkte de andere kant op, of verklein je het risico op complicaties (zoals netvliesloslating)?

Karin
Door

Karin

op 16 Jan 2020

Het heeft zeker zin als je al een staaroperatie hebt ondergaan. Wat precies de uitwerking zal hebben op je zicht, kan ik niet precies voorspellen omdat er is geopereerd en er lenzen zijn geplaatst met correctie.. Je maakt je ogen gezonder, daarmee de complicaties op glas of netvliesloslating of nastaar veel kleiner.

Birgitta
Door

Birgitta

op 29 Apr 2017

Nou ik heb staar gekregen in n periode dat ik bloedarmoede had door veel bloedverlies v vleesboom . Ik heb altijd veel Vit C geslikt met hesperidine en rutine dus ik begrijp niet dat je met zekerheid kan zeggen :" O dan heb je vit C tekort in de lens. Dan ik heb yoga gedaan palmeren we ook de ogen , dus is dat de Batesmethode want vind dat echt niet waar , even lkkr ogen ontspannen palmen erop en hup weg staar .Dan lees ik dat t toch niet lkkr is zo'n kunst lens en ja dat begrijp ik maar staar is toch echt TROEBEL , PLAQUE in je lens dus dat moet er toch uit ???? Gaat dat dan ook met oefeningen? O ja ik ben pas 50

Karin
Door

Karin

op 30 Apr 2017

Beste Birgitta, Wat vervelend dat je dit hebt mee gemaakt, op jonge leeftijd. Ik zeg dat niet, van de vit C tekort, dat is onderzocht. Er zijn 2 soorten vit. C's, wateroplosbare en vetoplosbare. Voor je ogen heb je vetoplosbare nodig. Als je zoveel bloed hebt verloren, is er ook een tekort aan bloed naar je ogen toegegaan, waardoor er dus klachten kunnen ontstaan. Staar is een ingewikkeld verhaal, dat vraagt veel geduld, moed en doorzettingsvermogen om dit van nature te laten herstellen. Een operatie is makkelijker en misschien ook niet altijd te voorkomen. Maar dan nog is het goed om te investeren in de ogen, zodat ze zo gezond mogelijk zijn als ze geopereerd worden. Dit is weer belangrijk voor een goed herstel. Want een staar operatie is zeker niet zonder risico's. Veel sterkte met alles!

Paul
Door

Paul

op 08 Jun 2015

Dag Karin, ik heb 2 jaar geleden een operatgie gehad als gevolg van een netvliesloslating. Toen is mij voorspeld dat er binnen enkele maanden tot enkele jaren staar zou ontstaan. Dit is inmiddels gebeurd, en ik verwacht deze zomer een staaroperatie te moeten ondergaan. Ik wil dat natuurlijk liefst voorkomen. Wat te doen? Ik lees ook over nacetyl-druppels, is dat veilig om te gebruiken (ik heb glaucoom aan beide ogen), en zie nog maar met 1 oog, het oog waarin zich nu staar ontwikkelt. Ik wil dus geen risico's nemen. Op welke termijn zie jij resultaten bij staar met nacetyldruppels of andere vitamines, cq. door de kijkgewoonten die Bates voorschrijft? Dank je wel! Paul

Eva
Door

Eva

op 11 Jun 2015

Hoi Paul Karin is nu in Frankrijk voor het geven van de cursus. Zij zal een reactie geven wanneer ze terug is. Hartelijke groet Eva, medewerker VolZIcht

Erna Bisterbosch
Door

Erna Bisterbosch

op 24 Nov 2014

Hallo Karin, Ik heb de afgelopen weken bij Peter Ruiter, een concollega van je, een cursus gevolgd. Ik ben bijziend en zie nu beter door de cursus- en uiteraard de oefeningen-. Met name aan mijn rechteroog-die het zwaarst myoop is- heb ik last van staar. Heb je behalve de nacetyldruppels nog andere ideeen over hoe ik de staar kan verminderen? Ik hoor het graag van je, Groet, Erna Bisterbosch

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 Nov 2014

Bij ogen met staar is er ook sprake van een tekort aan vitamine c in de lens. Belangrijk is dan om vetoplosbare vitamine C (ascorbyl palmitaat) extra gebruiken, dit altijd in combinatie met bijvoorbeeld volle yoghurt.

Reactie plaatsen