Staar: grijze en groene staar


visuele cortexStaar is een oogaandoening die we vooral associëren met ouder worden. Als men deze vorm van staar bedoelt, gaat het om wat in de volksmond “grijze staar” wordt genoemd. “Groene staar” daarentegen is een heel andere aandoening: hiermee bedoelt men de oogziekte glaucoom. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen grijze en groene staar, en stip ik aan welke opvattingen er zijn met betrekking tot genezing. Als je daar nieuwsgierig van wordt, raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Staar, voorbeelden uit de praktijk van dokter Bates.

Anatomie van het oog

Om de ziekte staar te kunnen begrijpen, moeten we diep het oog induiken. De aandoening treedt op in de lens, het geleiachtige, ovale orgaantje direct achter de pupil-opening. Via deze lens valt licht naar binnen, het oog in. De lichtstralen doorkruisen het glasvocht in het glasachtig lichaam en komen uiteindelijk terecht op het netvlies. Hier wacht een fijn netwerk van zenuwen de lichtprikkels op, om ze in een mum van tijd naar de visuele cortex te geleiden, het gedeelte van de hersenen dat zich achter in het hoofd bevindt. Hier worden de prikkels pas omgezet in beelden. Eigenlijk kijk je dus niet met je ogen, maar met je hersenen!

Grijze staar en groene staar

Het lijkt inderdaad zo te zijn, dat ouderdom de kans op het ontwikkelen van grijze staar, of cataract, vergroot. Bij grijze staar treedt een vertroebeling van de lens op. De lens bestaat uit een aantal over elkaar liggende, heldere, glasachtige laagjes, die in de loop der jaren steeds meer van hun plek schuiven en gaan verkleven en vervormen. Hierdoor wordt de lens grijs in plaats van doorzichtig. De lichtstralen vallen niet meer naar behoren recht het oog in, maar worden gebroken en vervormd voordat ze het netvlies bereiken. Dit proces van staarvorming verloopt meestal langzaam en het zicht wordt met de jaren steeds troebeler. Bij groene staargrijze en groene staar doorsnede oog gaat het om glaucoom en dit is een heel ander verhaal. Glaucoom is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei afwijkende omstandigheden in het oog, die leiden tot beschadiging of afsterven van de oogzenuw, met vernauwing van het blikveld tot gevolg. De belangrijkste oorzaak van glaucoom is de slechte doorbloeding van de oogzenuw. “Glaucoom” en “verhoogde oogdruk” worden vaak in één adem genoemd. In veel gevallen is een verhoogde druk in het oog inderdaad de oorzaak van het afknellen van het weefsel rond de oogzenuw, waardoor deze niet genoeg bloed, voeding en zuurstof krijgt. Maar waardoor ontstaat deze hoge druk? En wat is eraan te doen? Lees in Hoe kom ik van mijn glaucoom af? de interessante mening van dokter Bates hierover.

Opvattingen omtrent grijze staar

Veel mensen die een dagje ouder worden, lopen rond met een milde vorm van staar zonder dat ze er ooit voor bij een dokter zijn geweest. Met het klimmen der jaren neemt de kans toe op verschuiving en verkleving van de laagjes in de lens, waardoor het beeld steeds troebeler wordt. In de reguliere geneeskunde is de heersende opvatting dat er aan deze vorm van staar niets te doen is. De veroudering zorgt nu eenmaal voor minder gezond en minder soepel weefsel. De enige remedie is opereren, zo hoort men vaak. Tijdens zo’n operatie wordt de aangedane lens in zijn geheel weggezogen en komt er een heldere kunstlens voor in de plaats.


Ik kan me veel meer vinden in de opvattingen van dokter Bates. Volgens deze intelligente, andersdenkende oogarts uit het begin van de vorige eeuw, zijn eigenlijk bijna alle oogproblemen terug te voeren op een te hoge spierspanning in en om het oog. Ook grijze staar. Bates is ervan overtuigd dat het optreden van cataract te danken is aan het jarenlang rondlopen met verkeerde kijkgewoonten. Als de druk op de lens altijd te hoog is door een te grote spanning in de oogspieren, raken de glasachtige laagjes in de lens op den duur uit het lood en gaan verschuiven. Volgens Bates is voorkoming maar ook genezing van staar absoluut mogelijk. Oefenen in ontspannen kijken is de sleutel.

Opvattingen omtrent glaucoom

Als het woord “glaucoom” valt, geldt nog sterker dat men in de paniek schiet. Van deze aandoening wordt gedacht dat hij caleidoscooponomkeerbaar is en snel leidt tot onherstelbaar verlies van het zicht. In sommige gevallen is dit inderdaad zo. Maar hoewel het raadzaam is om voorzichtig te zijn met glaucoom en ervoor te zorgen dat een oogarts af en toe de oogdruk controleert, kun je zelf een heleboel stappen zetten op weg naar genezing op een natuurlijke manier. Want ook hier geldt volgens Bates dat in veel gevallen van glaucoom een te hoge spierspanning het probleem veroorzaakt. Door een te hoge spanning vervormt het oog, waardoor vocht niet naar behoren kan worden afgevoerd en de druk oploopt. De oogzenuw komt dus in de knel door een verhoogde oogdruk, maar de verhoogde oogdruk ontstaat doordat het oog onder hoogspanning staat. Het goede nieuws? Je kunt het heft in eigen handen nemen en klachten voorkomen en zelfs genezen.Wat kun je dan doen om grijze en groene staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen