Staar: grijze en groene staar


visuele cortexStaar is een oogaandoening die we vooral associëren met ouder worden. Als men deze vorm van staar bedoelt, gaat het om wat in de volksmond “grijze staar” wordt genoemd. “Groene staar” daarentegen is een heel andere aandoening: hiermee bedoelt men de oogziekte glaucoom. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen grijze en groene staar, en stip ik aan welke opvattingen er zijn met betrekking tot genezing. Als je daar nieuwsgierig van wordt, raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Staar, voorbeelden uit de praktijk van dokter Bates.

Anatomie van het oog

Om de ziekte staar te kunnen begrijpen, moeten we diep het oog induiken. De aandoening treedt op in de lens, het geleiachtige, ovale orgaantje direct achter de pupil-opening. Via deze lens valt licht naar binnen, het oog in. De lichtstralen doorkruisen het glasvocht in het glasachtig lichaam en komen uiteindelijk terecht op het netvlies. Hier wacht een fijn netwerk van zenuwen de lichtprikkels op, om ze in een mum van tijd naar de visuele cortex te geleiden, het gedeelte van de hersenen dat zich achter in het hoofd bevindt. Hier worden de prikkels pas omgezet in beelden. Eigenlijk kijk je dus niet met je ogen, maar met je hersenen!

Grijze staar en groene staar

Het lijkt inderdaad zo te zijn, dat ouderdom de kans op het ontwikkelen van grijze staar, of cataract, vergroot. Bij grijze staar treedt een vertroebeling van de lens op. De lens bestaat uit een aantal over elkaar liggende, heldere, glasachtige laagjes, die in de loop der jaren steeds meer van hun plek schuiven en gaan verkleven en vervormen. Hierdoor wordt de lens grijs in plaats van doorzichtig. De lichtstralen vallen niet meer naar behoren recht het oog in, maar worden gebroken en vervormd voordat ze het netvlies bereiken. Dit proces van staarvorming verloopt meestal langzaam en het zicht wordt met de jaren steeds troebeler. Bij groene staargrijze en groene staar doorsnede oog gaat het om glaucoom en dit is een heel ander verhaal. Glaucoom is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei afwijkende omstandigheden in het oog, die leiden tot beschadiging of afsterven van de oogzenuw, met vernauwing van het blikveld tot gevolg. De belangrijkste oorzaak van glaucoom is de slechte doorbloeding van de oogzenuw. “Glaucoom” en “verhoogde oogdruk” worden vaak in één adem genoemd. In veel gevallen is een verhoogde druk in het oog inderdaad de oorzaak van het afknellen van het weefsel rond de oogzenuw, waardoor deze niet genoeg bloed, voeding en zuurstof krijgt. Maar waardoor ontstaat deze hoge druk? En wat is eraan te doen? Lees in Hoe kom ik van mijn glaucoom af? de interessante mening van dokter Bates hierover.

Opvattingen omtrent grijze staar

Veel mensen die een dagje ouder worden, lopen rond met een milde vorm van staar zonder dat ze er ooit voor bij een dokter zijn geweest. Met het klimmen der jaren neemt de kans toe op verschuiving en verkleving van de laagjes in de lens, waardoor het beeld steeds troebeler wordt. In de reguliere geneeskunde is de heersende opvatting dat er aan deze vorm van staar niets te doen is. De veroudering zorgt nu eenmaal voor minder gezond en minder soepel weefsel. De enige remedie is opereren, zo hoort men vaak. Tijdens zo’n operatie wordt de aangedane lens in zijn geheel weggezogen en komt er een heldere kunstlens voor in de plaats.


Ik kan me veel meer vinden in de opvattingen van dokter Bates. Volgens deze intelligente, andersdenkende oogarts uit het begin van de vorige eeuw, zijn eigenlijk bijna alle oogproblemen terug te voeren op een te hoge spierspanning in en om het oog. Ook grijze staar. Bates is ervan overtuigd dat het optreden van cataract te danken is aan het jarenlang rondlopen met verkeerde kijkgewoonten. Als de druk op de lens altijd te hoog is door een te grote spanning in de oogspieren, raken de glasachtige laagjes in de lens op den duur uit het lood en gaan verschuiven. Volgens Bates is voorkoming maar ook genezing van staar absoluut mogelijk. Oefenen in ontspannen kijken is de sleutel.

Opvattingen omtrent glaucoom

Als het woord “glaucoom” valt, geldt nog sterker dat men in de paniek schiet. Van deze aandoening wordt gedacht dat hij caleidoscooponomkeerbaar is en snel leidt tot onherstelbaar verlies van het zicht. In sommige gevallen is dit inderdaad zo. Maar hoewel het raadzaam is om voorzichtig te zijn met glaucoom en ervoor te zorgen dat een oogarts af en toe de oogdruk controleert, kun je zelf een heleboel stappen zetten op weg naar genezing op een natuurlijke manier. Want ook hier geldt volgens Bates dat in veel gevallen van glaucoom een te hoge spierspanning het probleem veroorzaakt. Door een te hoge spanning vervormt het oog, waardoor vocht niet naar behoren kan worden afgevoerd en de druk oploopt. De oogzenuw komt dus in de knel door een verhoogde oogdruk, maar de verhoogde oogdruk ontstaat doordat het oog onder hoogspanning staat. Het goede nieuws? Je kunt het heft in eigen handen nemen en klachten voorkomen en zelfs genezen.Wat kun je dan doen om grijze en groene staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

sue
Door

sue

op 27 Jan 2020

beste Karin, Bij mij is beginnende staar ontdekt vorig jaar juli. Welk soort staar, ben ik vergeten te vragen. Nu heb ik ook een nauwe kamerhoek, waarvoor ik gaatjes boven mijn iris heb moeten laten laseren. Ook heb ik blepharitis en een chronische cyste op mijn ooglid. Moet als ik aan de staar geopereerd wordt (of kan worden), ook de gaatjes weer opnieuw laten laseren (indien mogelijk, dat weet ik niet.

Karin
Door

Karin

op 27 Jan 2020

Beste Sue, Ik kan je helpen om op natuurlijke wijze de ogen weer te helen. Voor meer informatie hierover kun je kijken op:https://volzicht.nl/oogcollege/Vragen over laseren ed kun je het beste aan je oogarts stellen. Succes

Sharony Rabs
Door

Sharony Rabs

op 03 Sep 2015

Hallo, Ik ben een jonge vrouw van 32 waarbij er een maand geleden staar is geconstateerd in mijn rechter oog. Nu ben im vorige week weer bij de oogarts geweest.(andere als de eerste x) deze vertelde ineens dat het aangeboren moest zijn. Er zijn al verschijnende oogonderzoeken geweest waarbij dat nooit gezien is. Ik wordt hier erg onzeker van en de klachten blijven en nemen toe. Wat nu??

Karin
Linda
Door

Linda

op 19 Jul 2015

Hallo Karin,Mijn moeder heeft vocht achter één oog. Graag zou ik weten hoe dit in medische termen heet. Zodat ik het gegeven kan opzoeken voor meer info. Ik wil graag weten wat vocht achter het oog inhoudt. Wat er aan te doen is en de gevolgen ervan.Met vriendelijke groet,Linda

Greet Glijn
Door

Greet Glijn

op 19 Oct 2014

Ik heb groene staar. Ik dacht dat je ernooit vanaf Kan komen, maar nu lees ik over uw boek, dat er misschien wel iets aan te doen is , is dat waar in alle gevallen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 19 Oct 2014

Beste Greet, Dat kan zeker, het is heel belangrijk dat je weer gaat denken in gezonde ogen. Goed zorgen voor je ogen, zodat de staar in ieder geval vermindert en verdwijnt. Wil je hier serieus mee aan de slag, dan kan ik je mijn digitale cursus adviseren: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Livia
Door

Livia

op 01 Sep 2014

Heeft een cursus voor mij zin? Ik heb -17 ca. Op beide ogen, en beginnende grijze staar. Ik ben 47 jaar oud. Hartelijke groeten.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Sep 2014

Jazeker heeft het zin. Het is juist bij zo'n sterkte heel belangrijk om in je ogen te gaan investeren.

Mevr, A.Korthout.
Door

Mevr, A.Korthout.

op 29 Aug 2014

Na operatie van een paar weken geleden doen blijde ogen nog steeds behoorlijk pijn en zien rood. De oogarts heeft gisteren zeer kleine flesjes water gekregen Dat zal ik nu proberen . Maar ik ben best wat verdrietig , en vind dat ik na de operatieeerde meer last heb dan er voor. Met vriendelijke groet, van best wat verdrietigeMevr Anneke Korthout

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Aug 2014

Dat klinkt niet fijn en kan me voorstellen dat u verdrietig wordt van de pijn. Wat ik kan adviseren is palmeren, dit heeft een heel rustgevend effect op de ogen en kan goed helpen bij de pijn. U kunt hier meer lezen over palmeren: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Mevr, A.Korthout.
Door

Mevr, A.Korthout.

op 29 Aug 2014

Ik heb aan beide ogen sta operatie gehad . Maar heb nu na een paar weken nog steeds pijnlijke rode ogen.ook de druppels van de arts hiervoor helpen weinig of niets. Ik ben al 79 jaar maar nu zonder bril na de operatie al zes weken geleden ,nog steeds pijn . Gisteren heb ik via het ziekenhuis hiervoor capsules met steriel water gekregen voor te druppelen , ik ben er echt wat verdrietig van . Wat denkt u van droge ogen na operatie. ?? Met dank en groet Mevr Anneke Korthout.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Aug 2014

Dat u droge ogen heeft gekregen na de operatie, kan heel goed komen door de ogenspreiders die mogelijk zijn gebruikt. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat nog steeds zo gebeurt, maar deze spreiders worden op de ogen gezet zodat de oogleden gespreid zijn en ze daardoor goed bij het oog kunnen. Maar dit heeft als nadeel dat de spiertjes in de oogleden kunnen scheuren, waardoor de oogleden niet meer goed kunnen sluiten. Hierdoor verdampt het oogvocht en worden de traanklieren niet goed gestimuleerd. Ook nu is palmeren een goede oefening om te gaan doen. Daarnaast kan ik u aanraden om onderstaand artikel over vitamine A te lezen, heel belangrijk voor droge ogen. Maar wel goed het artikel lezen, niet zomaar voedingsupplementen gaan kopen bij de winkel, alleen de produkten die ik in het artikel aanraad. Omdat in de supplementen synthetische vitamine A zit, dat is echt niet goed. U heeft het in natuurlijke vorm nodig. https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

ann
Door

ann

op 11 Jul 2014

mevr.hogenboom. ik heb deze week te horen gekregen dat ik staar heb .iaan mijn lui oog. over mijn linker oog werd niks gezegd tot dat ik bij de opticien kwam bleek ik daar ook staar aan te hebben mijn zicht is met nieuwe glazen dadelijk 30 tot 35 % . ik ben dus behoorlijk geschrokken maar wil liever geen operatie ,om dat recht er oog toch geen zicht meer krijgt is nu 10%. dat werdt al meeen gezegd. ik ben begonnen met oefeningen .denkt u dat ik weer gezonde ogen kan krijgen vriendelijk groetend ann

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jul 2014

Je kunt de gezondheid van je ogen zeker verbeteren. Geduld is hierbij belangrijk. Palmeren is een heilzame oefening voor staar, maar ook kijken naar je voeding. Ik adviseer mensen aan de levertraan van Green Pasture te gaan en de boterolie van Green Pasture, magnesium en bouillon te gaan maken van beestenbottenbouillon. je kunt er hier meer informatie over terugvinden: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/ https://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/Ook veel eten van kokosolie is goed voor de gezondheid van de ogen, hier heb ik helaas nog geen artikel over geschreven, die komt er nog aan.

gerda jansen
Door

gerda jansen

op 14 Mar 2016

Dank voor je zeer interessante artikelen. Het spijt me alleen heel erg te moeten zeggen dat veel kokosolie misschien wel heel goed voor de ogen mag zijn, maar uitermate slecht door het aanslibben in de bloedvaten. Ook ogen zullen niet goed meer kunnen werken als de aderen er omheen verstopt zitten. Ik heb het een paar jaar gebruikt en mijn bio resonantie therapeut constateert ernstige aanslibbing in de vaten. Bij alle cliënten van hem die kokosolie gebruiken blijkt dit tevens het geval te zijn. Het laat zich heel moeilijk verwijderen en alleen langs natuurlijke weg. Hij stelt dan ook dat dit in de toekomst een immens probleem gaat worden, nu zoveel mensen zo enorm veel gebruik van kokosolie maken. Ook een tweede (bio-resonantie en natuurkundig )therapeut stelt aanslibbing door kokosolie vast en vertelt er zelf ook veel gebruik van gemaakt te hebben en er nu pas na ruim 100 behandelingen voor het eerst van af te zijn. En dat is een jong persoon, maar op mijn leeftijd heb ik door de jaren heen wel heel wat meer van binnen gekregen via bounties, kokosbrood, koekjes en de overheerlijke kokosmakronen die mijn moeder vroeger iedere week bakte bijvoorbeeld. Het verontrust me dat juist mensen die op voeding letten en zo gezond bezig willen zijn, grote hoeveelheden kokosolie tot zich nemen in de veronderstelling dat dit zo gezond is. Ik weet dat het smeltpunt van de olie bij 25 graden ligt. Ondanks de veel hogere lichaamstemperatuur slibben de vaten toch dicht.

Karin
Door

Karin

op 14 Mar 2016

Beste Gerda, Dat verhaal ken ik niet en snap ik ook niet. Waarom zouden je aderen er van dicht gaan slippen? Mensen in de tropen gebruiken al eeuwenlang kokosolie en dit zijn heel gezonde mensen. Je kunt het boek van Bruce Five eens lezen, Kokosolie geneest: http://wqd.nl/xF6u

Bertus
Door

Bertus

op 06 Mar 2013

Dag Karin,Ik ben 68 jaar en circa 5 jaar geleden heb ik een staaroperatie ondergaan aan mijn rechteroog. Later is nastaar ontstaan die ( gedeeltelijk 0 is weggelaserd. Inmiddels is daar een macula pucket geconstateerd.Oorzaak onbekend. Een operatie wordt als risicovol gezien. Nu heb ik links grijze staar die ,objectief gezien, rijp is voor een staaroperatie. Bij slechte lichtomstandigheden kan ik niet meer scherp onderscheiden. Voor veraf gebruik ik een bril, lezen gaat zonder bril. Inmiddels heb ik een rasterbril besteld en ben benieuwd of dat wat "verlichting" geeft. Simpele vraag: wat raad je mij aan?

Karin Hogenboom
Reactie plaatsen