Cataract door gebrek aan collageen

cataract en collageenCataract of grijze staar is een bekende oogziekte. Vooral onder ouderen is het een veelvoorkomend visusprobleem; wie de vijftig gepasseerd is gaat al snel meer risico lopen. Wereldwijd is cataract de belangrijkste oorzaak van blindheid. Er wordt meestal nogal luchtig over gedaan, in ieder geval bij ons in de westerse landen. Hier is een staaroperatie immers ‘zo gepiept’. Bij zo’n ingreep wordt de ooglens, die door de cataract ondoorzichtig en troebel is geworden, weggehaald en vervangen door een kunstlens. We vergeten gemakshalve maar even dat de kunstlens qua werking niet te vergelijken is met de eigen, natuurlijke ooglens. Een kunstlens kan niet accommoderen en je zicht staat dus voortaan op één of twee scherptedieptes vast.

Cataract door gebrek aan collageen

Cataract ontstaat niet zomaar. Hoewel reguliere wetenschappers zeggen dat de oorzaken van de ziekte niet bekend zijn, denk ik dat ze best dingen weten, maar niet verder willen zoeken in die richting. Waarschijnlijk is er letterlijkverband cataract collageen niet genoeg winst mee te behalen. Wat moet je hier nu van denken: in 1997 werden in het toonaangevende Indian Journal of Ophthalmology de onderzoeksresultaten bekend gemaakt van een studie naar het verband tussen collageen en oogziekten. Daaruit bleek een duidelijk verband tussen een gebrek aan collageen in de ooglens en het ontstaan van cataract (Mishra, 1997). Dat is logisch als je bedenkt dat collageen een lijmachtig eiwit is dat ervoor zorgt dat alle bindweefsels in het lichaam stevig en soepel blijven. Ook in de ooglens heeft collageen die functie: het houdt de lens gezond en flexibel.

Grauwsluier door klontjes in de lens

Als je ouder wordt neemt de aanmaak van collageen in je lichaam af. Dit zorgt voor allerlei ouderdomsklachten. Pijnlijke gewrichten, een rimpelige huid, loszittende tanden, breekbare botten en nog veel meer. Voor de ooglens betekent het dat de structuur niet meer stevig genoeg is en dat afvalstoffen vrij spel krijgen. Eiwitten in de lens gaan klonteren en obstructies vormen voor het binnenvallende licht. Bij normaal, goed zicht valt het licht door de pupil naar binnen, passeert het ongehinderd de lens en het glasachtig lichaam in de oogbol, om een mooi plaatje op het netvlies te projecteren. Maar als het licht een sluier van klontjes en gekristalliseerde afvalstoffen tegenkomt, zorgt dit voor een grauw en onduidelijk beeld.

Help je lichaam door gelatine te eten

Kun je zelf iets doen om cataract tegen te gaan? Hoe kun je er voor zorgen dat de aanmaak van collageen zoveel mogelijk op peil blijft? Als we wat ouder worden moeten we extra opletten dat we voldoende bouwstoffen eet gelatine voor collageenbinnenkrijgen. De belangrijkste tip die ik je kan geven: eet iedere dag soep op basis van zelf getrokken beestenbottenbouillon. In het merg, het kraakbeen en de botten van dieren zit collageen. Als je deze botten een paar uur laat trekken, komt de collageen vrij en wordt omgezet in gelatine. Dit zorgt ook voor de geleiachtige massa – juist ja, het bindt! – die je in de pan terugvindt. Deze gelatine wordt in jouw lichaam weer dankbaar gebruikt voor de aanmaak van collageen. Naast het eten van natuurlijke, dierlijke gelatine kan soms een voedingssupplement nodig zijn. Zorg er ook voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Dit ondersteunt de collageenproductie. Je kunt gelatine ook toevoegen aan je voeding, klik hier om goede gelatine te bestellen. Ik hoor enthousiaste verhalen terug van mensen met staar die de beestenbottenbouillon en collageen gaan toevoegen in hun dagelijks dieet. Wees niet zuinig met de gelatine, gebruik zeker twee eetlepels per dag.


Wil je meer weten over het verband tussen voeding en de gezondheid van je ogen? Klik dan hier.

Wat kun je dan doen om cataract te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen