Hoe kom ik van mijn staar af?

handen met ogen reiken naar elkaarHoe kom ik van mijn staar af? Als je deze vraag aan je huisarts of dokter stelt, is het antwoord steevast: “niks aan te doen” of “opereren”. Cataract, ook wel grijze staar genoemd, en vele andere oogziekten en –afwijkingen, zijn volgens de reguliere medische wetenschap de uitvloeisels van een onomkeerbaar proces. Je doet er niks aan, je wordt nu eenmaal ouder. Bij oogafwijkingen krijgen mensen na verloop van tijd een steeds sterkere bril voorgeschreven en bij oogziekten grijpt men naar medicijnen of opereren. En verder: leer er maar mee leven. Wen er maar aan.

Hoe kom ik van mijn staar af?

Ik denk dat het anders zit. Door mijn jarenlange zoektocht naar manieren om oogproblemen op een natuurlijke manier te verhelpen, ben ik ervan overtuigd geraakt dat ziektes als staar te voorkomen en zelfs te genezen zijn. Door middel van mijn methode “Beter zien zonder bril of lenzen” leer ik je alles omtrent de inzichten van dokter Bates, een oogarts met een zeer creatief en onafhankelijk denkvermogen. Bates heeft opzienbarende resultaten geboekt aan het begin van de vorige eeuw. Hij was ervan overtuigd dat slecht zien veroorzaakt wordt door een te hoge spierspanning in het oog. Hierdoor vervormt de lens, wat leidt tot wazig zien.


Naast het aanleren van oefeningen die de ogen ontspannen, gezond maken en weer laten stralen, geef ik mijn cliënten voedingsadviezen mee. Ik ben onder andere een voorstander van het eten van meer vet en minder koolhydraten, een zienswijze die steeds meer weerklank begint te vinden. Door je te helpen met tips wat betreft goede voeding, plus de helende oefeningen van de Bates-methode, help ik je op weg naar een ander soort toekomst dan de dokters in hun witte jassen je alsmaar blijven voorspiegelen.

Genezen van staar door ontspanning

Dokter Bates dacht met zijn oefenprogramma in eerste instantie aan de mensen die hij van hun bril wilde afhelpen. Door hen te leren zijn oefeningen dagelijks te doen, hielp hij hen weer ontspannen te kijken. Hierdoor was het corrigeren van de ogen door middel van een bril niet meer nodig. Maar, cataract behandelde dokter Bates eerst ook door te opereren. Het was immers dé geijkte methode. Totdat hij bij toeval een bijzondere ontdekking deed. Een van zijn patiënten was aan één oog verziend en hadwazig beeld door staar aan het andere oog beginnende cataract. Bates behandelde beide ogen hetzelfde en door het volgen van de methode werden zowel de verziendheid als de beginnende cataract verholpen.


Een tijdje later kreeg Bates een jonge vrouw onder behandeling, die aangeboren cataract had. Haar linkeroog was als gevolg daarvan al geopereerd, maar was ontstoken geraakt en in zijn geheel verwijderd. Nu wilde ze graag aan het rechteroog geopereerd worden, om te voorkomen dat ze volkomen blind zou worden. Dokter Bates ging met haar aan de slag met zijn methode, om ervoor te zorgen dat het oog in een zo goed mogelijke conditie zou zijn voor de operatie. Door de oefeningen verbeterde het zicht van de vrouw. En het bleef verbeteren…tot na drie maanden de cataract volledig verdwenen was!


Dit soort genezingen zijn natuurlijk geweldig. Bovendien bewijzen ze dat het idee dat oogziekten niet te genezen zijn, niet klopt. Ze tonen aan dat de oorzaak van cataract, behalve als het door een trauma ontstaat, ligt in een te hoge spanning in de oogspieren. Als je ouder wordt, loop je steeds langer met die spanning rond en uiteindelijk wordt het oog daardoor ziek. Dokter Bates heeft veel bewijs gevonden, zowel klinisch als experimenteel, dat deze visie ondersteunt. Eigenlijk is het heel vreemd dat de reguliere geneeskunst van dit soort hoopgevende ervaringen nog steeds niets wil weten.

Het belang van goede voeding

De Chinese wetenschapper Chung-Jung Chiu deed jarenlang onderzoek naar de invloed van voeding op het ontstaan van oogziekten. Hij ontdekte dat het teveel eten van koolhydraten de hoofdoorzaak is van het ontstaan van cataract. Suiker, maar eigenlijk alle koolhydraten, veroorzaken bij een te hoge inname ziekten als bijziendheid, staar en maculadegeneratie.


Hoe werk dat? Koolhydraten vind je in pasta, aardappelen, rijst, fruit, brood en alle suikerhoudende tussendoortjes. Alle koolhydraten eten veroorzaakt staarkoolhydraten die het lichaam opneemt, worden omgezet in bloedsuiker, glucose. De alvleesklier gaat hard aan het werk om de hoge bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen; hij geeft daartoe hoge doses insuline af. De glucose die op deze manier uit het bloed wordt gefilterd, wordt omgezet en opgeslagen in vet. De nawerking van deze noeste arbeid is dat de bloedsuikerspiegel zover daalt, dat het lichaam om nieuwe koolhydraten gaat vragen. Met als gevolg weer een overspannen reactie van de alvleesklier, enzovoort. Een zucht naar koolhydraatrijke producten, zoals koekjes en chips, is het gevolg.


Instabiliteit van de bloedsuikerspiegel heeft zeer vele degeneratieve aandoeningen tot gevolg. Het is dus van belang dat je stopt met het eten van overmatig veel koolhydraten, wil je je ogen gezond houden. Het kost wat tijd en een andere manier van denken, maar het is nodig een omslag te maken naar het eten van minder koolhydraten. Zorg er juist voor dat er meer vetten op het menu staan:

  • volle, rauwe melk en vette yoghurt en kaas van grasgrazend vee;
  • orgaanvlees, vet vlees en beestenbottenbouillon;
  • zoveel eieren als je lust;
  • goede vetten: kokosvet, olijfolie, palmvet, avocado's;
  • vette vis.


Deze voedingsmiddelen geven je een verzadigd gevoel en voeden je lichaam tot diep in de cellen. Samen met de oefeningen die je helpen je oogspieren te ontspannen en weer fris te laten kijken op een natuurlijke wijze, zorgen deze voedingstips ervoor dat ziekten als staar geen kans krijgen zich te ontwikkelen. En, het is echt waar, ook genezing is mogelijk…


Wat kun je dan doen om staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen