Stofje uit nivea goed bij staar?

stofje uit nivea goed bij staarStofje uit Nivea goed bij staar? Het klinkt gek en grappig, maar toch wees onlangs een wetenschappelijk onderzoek in die richting (Zhao, 2015). Zelfs de media pakten het bericht op en het werd nieuws in de landelijke dagbladen. Samengevat komt het erop neer dat de klonteringen van eiwitten in de ooglens, die staar veroorzaken, zouden wegsmelten door behandeling met de stof lanosterol. Als ik zoiets lees vraag ik me altijd meteen af of er een verband is tussen zo’n stofje en onze voeding. Want nu wil men gaan proberen om oogdruppels te maken die lanosterol bevatten, maar is het niet logischer te zorgen dat de stof van nature voldoende in het oog aanwezig is?

Stofje uit Nivea goed bij staar?

De ooglens is een bijzonder ingewikkeld orgaantje. In de lens gaan constant allerlei eiwitten met elkaar een verbinding aan. Die verbindingen zorgen ervoor dat de transparantie van de lens gewaarborgd blijft, zodat licht van buitenaf ongehinderd het oog in kan stromen. Zo blijft het zicht helder en goed. Er hoeft echter maar iets mis te gaan in de interactie tussen de eiwitten, en er ontstaan klonteringen. Daardoor wordt de lens wittig en troebel. Als je je een voorstelling wilt maken van hoe zoiets eruit ziet, denk dan aan het bakken van een ei: de transparante, geleiachtige massa die je in de pan doet, gaat klonteren en wordt wit en ondoorzichtig.

Delicaat evenwicht in de lens

Het evenwicht in de interactie tussen de eiwitten in de ooglens is delicaat. Gezien de manier waarop wij onszelf voedencholesterolrijke voeding bij staar vind ik het niet verwonderlijk dat de balans in ons lichaam, en dus ook in onze ogen, steeds vaker en op jongere leeftijd verstoord raakt. We zijn wat we eten. Ziekte kan een spiegel zijn van een verkeerd voedingspatroon.


Lanosterol is een stof die het lichaam nodig heeft om cholesterol aan te maken. Zoals we weten is cholesterol een zeer belangrijke en onmisbare stof voor het menselijk lichaam. Cholesterol zorgt er onder andere voor dat de wand van onze cellen gezond en stevig blijft, en is van levensbelang voor een goede werking van de hersenen. Helaas worden we tegenwoordig bang gemaakt voor cholesterol. We mogen er zo min mogelijk van binnenkrijgen, want het zou hart- en vaatziekten veroorzaken. Dat deze ideeën achterhaald zijn, is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot het grote publiek. Deze kwalen worden namelijk eerder veroorzaakt door een teveel aan koolhydraten in combinatie met een tekort aan cholesterol. Ik ben er inmiddels wel achter dat het lichaam juist letterlijk schreeuwt om dit soort ‘verboden’ stoffen. Cholesterolrijke voeding staat daarom bij ons dagelijks op het menu.

Ogen en tekort aan cholesterol

Kan het zo zijn dat het lichaam, door een tekort aan cholesterol in de voeding, zelf zijn uiterste best moet doen om deze stof aan te maken? En daarvoor een beroep doet op alle reserves lmelk van grasgevoederd veeanosterol die het maar kan vinden in de cellen? Met als gevolg een gebrek aan lanosterol? Alles hangt met elkaar samen. De ooglens zou, door het delicate evenwicht tussen de eiwitten, wel eens een gewillig eerste slachtoffer kunnen zijn van een tekort. Als staarklonteringen oplossen door lanosterol toe te voegen, is er van nature blijkbaar niet voldoende van deze stof in het lichaam voorhanden. Anders zou onze innerlijke arts het probleem zelf wel al hebben opgelost.

Eet meer eieren en vet vlees

Ik pleit voor het eten van cholesterolrijke voeding. Eieren, volle melkproducten van biologisch grasgevoederd vee, vet vlees en vette vis. Dat heeft een positieve invloed op onze gezondheid, het zal onze ogen fris en helder houden. Laat die pot Nivea maar in de kast staan. Gebruik hem in ieder geval niet om staar mee te lijf te gaan. Pak dit oogprobleem liever bij de wortel aan. Lees meer over cholesterol en gezonde ogen in het artikel Cholesterol: goed voor hart, bloedvaten en ogen.


Wat kun je dan doen staar te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen