“U heeft staar. Wat vervelend. Kom maar, dan plannen we meteen de operatie in. Iets anders zit er echt niet op.” Is jouw vader of moeder, jouw opa of oma, door de oogarts met dit kluitje in het riet gestuurd? Als het nog niet te laat is en de ingreep is nog niet uitgevoerd, krab je dan samen met de patiënt nog maar eens achter de oren.
Staar en de nadelen van opereren
Zonder te zeggen dat iedereen met staar de afspraak voor een operatie nu moet afbellen, is het echt de moeite waard om andere mogelijkheden te onderzoeken. Een staaroperatie is namelijk helemaal niet fijn. En vooral wat daarna komt niet. Doordat er een kunstlens in het oog wordt geplaatst, verlies je de flexibiliteit van de oorspronkelijke lens. De scherptediepte staat dan vast op één of twee afstanden. Maar er is nog meer aan de hand. In Staaroperatie, echt zo ideaal? zet ik de nadelen van de ingreep op een rijtje. Want de “voordelen” heeft de oogarts vast al met je besproken. Ben je al geopereerd, lees dan toch de artikelen hieronder, want je kunt nog wel degelijk iets doen aan de gezondheid van jouw ogen.
Praktijkgevallen van dr. Bates
Wat is dit nu eigenlijk precies voor oogziekte? Grijze en groene staar zijn niet hetzelfde. Wie over groene staar praat, heeft het eigenlijk over glaucoom. Bij grijze staar bedoelen we het witte waas voor de ogen. Staar: grijze en groene staar legt het verschil klip en klaar uit. De grijze variant, of cataract, komt het meest voor bij mensen op leeftijd en volgens de reguliere geneesheren is natuurlijk herstel niet mogelijk. Toch kreeg dokter Bates het voor elkaar mensen van de aandoening af te helpen. Staar, voorbeelden uit de praktijk van dr. Bates beschrijft een paar interessante praktijkgevallen.
Hoe kom ik van mijn staar af? en Hoe kom ik van mijn cataract af? bieden hoop. Het is immers nooit te laat om de ogen te gaan verzorgen met de voedingsstoffen waar zij om schreeuwen. Het is nooit te laat om te starten met weldadige oogoefeningen. Het is niet te laat. Integendeel: dit is het juiste moment!