Fijne oefeningen voor de ogen

De oogspieren krijgen spanning als ze slecht zienOgen gaan slechter zien als er spanning zit in de oogspieren, oefeningen voor de ogen kunnen je helpen deze spanning weer te doorbreken. De overtuiging is groot dat als je slecht ziet, je een bril nodig hebt om beter te gaan zien. Maar een bril verandert niets aan de spierspanning in de ogen, sterker nog, een bril maakt de spanning alleen maar groter. Met als gevolg nog slechter zicht als je de bril weer af doet.

Scherper is niet de werkelijkheid

Misschien lijkt het dat je beter gaat zien door een bril, maar wat er gebeurt is dat je alleen scherper gaat zien. Veel scherper dan de werkelijkheid is. De werkelijkheid is namelijk niet zo scherp als de wereld eruit ziet door een bril. De werkelijkheid is rond en zacht, met diepte en contrast. als je een bril hebt voor veraf worden de objecten waar je naar kijkt kleiner, heb je een bril voor dichtbij, dan worden de objecten groter. Je kunt dit goed zien aan de ogen van mensen met een sterke bril, de ogen worden bij bijzienden veel kleiner en bij verzienden veel groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Kijken door een venster

Oogmassage is een fijne oefening voor de ogenDaarnaast haalt een bril de kleur en diepte weg. Vergelijk het maar als je naar buiten kijkt door een raam, of je opent het raam en kijk dan eens naar buiten. Wat een verschil je dan ziet in kleur, diepte en contrasten. Een bril doet hetzelfde als het venster van een raam. En hetzelfde verhaal telt ook voor lenzen. Dus in plaats van dat je beter gaat zien met een bril of lenzen, ga je anders zien en zie je niet meer de werkelijkheid.


Om weer goed te leren zien is het belangrijke dat je goed voor je ogen zorgt, door ze goede voeding te geven, voldoende rust, daglicht en duisternis. Oefeningen kunnen je ook helpen om weer goed te gaan zien als je last hebt van je ogen. De volgende oefeningen zijn heel makkelijk uit te voeren en zullen je ogen helpen om weer te ontspannen.

Masseren van de ogen

Je gaat de oogbol heel zachtjes masseren met de vingertoppen van je vingers. Dit doe je met gesloten ogen. Leg de vingertoppen op je oogleden en maak drie cirkels rechtsom en drie cirkels linksom. Laat dan even los en herhaal dit proces nog twee keer. Haal dan de vingers van je ogen, houd je ogen nog even gesloten en voel na. Als je wilt kun je deze oefening direct nog een aantal keren herhalen.

Palmeren

Palmeren, een fijne oefening voor de ogenPalmeren is een hele fijne oefening waarbij de ogen helemaal tot rust kunnen komen. Als je voor het slapen gaan palmeert, zul je veel dieper slapen, zeker als je de oefening combineert met de zwaai oefening (zie hieronder). Belangrijk is dat je de ellebogen goed kunt ondersteunen, bijvoorbeeld met een tafel en een grote kussen. Warm je handen op door ze tegen elkaar aan te wrijven. Leg dan je vingers over elkaar heen en doe de handpalmen over de ogen, lichtjes tegen de slapen aan. De handen raken de ogen niet. Je ogen zijn gesloten. Doordat het donker is, zien je ogen niets en als er niets te zien is, en de oogzenuwen zijn volledig ontspannen, dan zien de ogen perfect zwart. Vaak zal dit niet het geval zijn en zul je kleuren en lichtflitsen zien. Door de spanning. Ga er dan op letten of de kleur en donkerte intenser worden gedurende het palmeren. Je kunt tijdens het palmeren de ogen diep weg laten zakken in de oogkassen en je voorstellen dat je ogen een warm bad krijgen van jouw ademhaling. Je kent vast het gevoel wel, als je een warm bad in stapt, hoe alle spanning van je afglijdt. Haal dit beeld naar voren voor je ogen. Voel alle spanning wegglijden uit je ogen als je ze een heerlijk warm bad geeft.

Zwaaien

Zwaaien helpt de ogen te ontspannen en het helpt je om uit je hoofd te komen. Het stimuleert de samenwerking van de rechter en de linker hersenhelft. Zwaaien is fijn om te doen voor het palmeren, omdat het makkelijker is je concentratie bij de oefening te houden na het zwaaien, i.p.v. dat je steeds in allerlei gedachten gaat schieten. Je gaat staan met je voeten op schouderbreedte, handen losjes langs je zij. Sluit eerst je ogen en voel hoe je staat. Je kunt wat heen en weer bewegen van je tenen naar je hielen en van daaruit het midden zoeken. Til dan alleen maar je linkerhiel op. Voel hoe je lichaam als vanzelf naar rechts zwaait door het optillen van de hiel. Zet hem weer terug op de grond en voel dat je weer in het midden uit komt. Doe hetzelfde met rechts. Doe het eerst heel langzaam om goed te voelen wat  je doet, daarna kun je de beweging versnellen en je ogen openen.

Zie de tegenovergestelde beweging


Zwaaien is een fijne oefening voor de ogenZie tijdens het zwaaien dat de omgeving de andere kant op beweegt dan je lichaam doet. Dit is makkelijker te zien als je de duim voor je gezicht houdt en naar je duim kijkt. Kijk ook of je het dan weer kunt zien zonder de duim. Sluit dan weer je ogen en herinner je de ruimte waarin je zwaait. Waar is de deur, de muur, het raam. Waar staat de bank, de televisie, de stoel, de tafel. Wees je bewust van de ruimte waarin je zwaait. Open weer je ogen en na een aantal keren sluit je ze weer en herinner je weer waar je zwaait.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Deze oefeningen zullen je helpen om de ontspanning weer terug te vinden en ontspannen ogen kunnen helder zien. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat wat de oefeningen doen voor jouw ogen en jouw zicht.