Zwaaien volgens Dr. Bates

Zwaaien volgens dr. BatesDe dr. Bates methode omvat diverse technieken die allemaal tot doel hebben de oogspieren te ontspannen, een andere manier van kijken te genereren en daardoor het zicht te verbeteren. Wil je door middel van deze methode aan het verbeteren van je gezichtsvermogen werken, dan is het uiteraard belangrijk om je de technieken goed eigen te maken. Denk daarbij aan palmeren, herinneren, progressief oefenen met het lezen van letters, zonnen en schommelen. In dit artikel gaan we wat verder in op de “swing”, ofterwijl zwaaien. Er zijn een aantal verschillende zwaaitechnieken die we afzonderlijk zullen bespreken.

Variabele zwaai 

Bij deze techniek beweeg je je hoofd een centimeter van links naar rechts, steeds heen en weer. Laat je ogen hierbij (bijvoorbeeld) over de witte ruimte tussen de regels van een tekst glijden. Houd nu je vinger op ongeveer 15 centimeter afstand van je gezicht. Nu is het heel makkelijk om je te verbeelden dat je vinger in de tegenovergestelde richting van je hoofd beweegt; het is net als je vinger beweegt en je hoofd stil blijft staan.


Vervolgens herhaal je deze techniek, maar nu met je ogen dicht. Je ‘herinnert’ je hoe je vinger heen en weer ging, en visualiseer dat alle objecten die direct of indirect aan die vinger verbonden zijn, meebewegen; in hetzelfde tempo en dezelfde afstand als de vinger. Het enige verschil hier is dat de ogen met de vinger meebewegen terwijl bij de oefening met de ogen open, de ogen in tegengestelde richting bewegen.


Houd nu een papier op ongeveer 15 cm van de ogen en je duim ongeveer 2,5 cm dichterbij. Houd je duim ongeveer een halve cm links van een letter (diamond type). Als je nu met je hoofd heen en weer beweegt, lijkt de duim in tegengestelde richting te gaan, terwijl de kleine lettertjes met het hoofd mee lijken te bewegen. De witte regel wordt nu beter zichtbaar en de kleine lettertjes kunnen beter gelezen worden.

Object bewegen

Een andere zwaaimethode is eigenlijk net andersom; een object voor je gezicht heen en weer te bewegen waarbij het hoofd stil gehouden wordt. In het begin zul je hierbij duizelingen en misschien een wat onprettig gevoel ervaren, maar dit is altijd tijdelijk en uiteindelijk verbetert het zicht door deze oefening.

Universele zwaai

Bij de universele swing visualiseer je de beweging en blijft je lichaam stil staan. Doe je je ogen dicht en stel je je de letter ‘o’ voor; met de witte binnenkant zo wit en zo scherp mogelijk en de zwarte buitenrand zo zwart als het maar kan. Als je eenmaal het witte centrum zo wit mogelijk voor je ziet, visualiseer je dat de letter beweegt. Doe nu je ogen open en blijf je hetzelfde voorstellen. Laat eventuele objecten die je ziet (in je verbeelding of in het echt) met de letter 'o' meebewegen.  Doe de oefening afwisselend met open en dichte ogen.

Lange zwaai 

Voor de lange zwaai ga je met je voeten iets uit elkaar staan en zwaai met je lichaam van links naar rechts heen en weer. Zie dat de objecten in de verte met je mee bewegen, terwijl objecten die dichter bij zijn in tegengestelde richting gaan. Kijk eventueel ook tussendoor op een ‘ogenkaart’, zodra je de letter/afbeelding duidelijk ziet, ga je weer verder met je zwaai. Na een tijdje kijk je weer op de ogenkaart enz. Wissel de oefening af door de ogen dicht te doen en te visualiseren.Zwaaien volgens Bates

Van voor naar achteren

Ga voor een lange hoge spiegel staan met je rechtervoet een stukje voor de linker. Schommel nu je lichaam langzaam van voor naar achteren heen en weer. Tijdens het naar voren gaan, kijk je naar de punt van je schoen en als je naar achteren gaat naar het topje van je hoofd in de spiegel.

Ronde zwaai 

Mocht het zo zijn dat je met de zwaai oefeningen tijdens het heen en weer gaan de neiging hebt bij beide uiteinden te stoppen en staren en het moeilijk vindt het tot één continu beweging te maken, dan kun je de zwaai ook circulair maken door de continuïteit van de beweging. Dus in plaats van met je hoofd heen en weer te bewegen, maak je er nu een ronde, circulaire beweging van. Draai als het ware cirkeltjes met je neus, verder blijft de oefening hetzelfde. Houd hierbij in de gaten dat een korte, kleinere circulaire beweging meer resultaat oplevert, maar tegelijkertijd loop je daarbij meer risico onbewust te stoppen; met een grotere langere cirkel heb je eerder een vloeiende continu beweging.


Geef de moed niet op!


Dit zijn de zwaai oefeningen van dr. Bates. Door ze regelmatig te doen, zul je vrij snel resultaat merken. Maar ook periodes van terugval zijn niet ongewoon, laat daarbij de moed niet te snel zakken. Streef ernaar om tijdens het proces niet te hard te ‘proberen’ om scherp te zien. Leer naar dingen te kijken zonder te proberen te zien. Leer hoe het voelt als je ogen ontspannen zijn en houd dit gevoel van ontspanning vast. Dit kun je onder andere bereiken door het doen van de ontspanningsoefeningen, en als je naar tekst kijkt meer op de witte ruimte om de letters heen te focussen dan op de letter zelf.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloadenVeel succes!