Kijkoefeningen van dr. Bates

Kijkoefeningen van dr. BatesDr. Bates belangrijkste advies aan zijn patiënten, was dat ze hun bril af moesten zetten. Een bril versterkt de spanning op de oogspieren waardoor het zicht snel achteruit gaat. Verder zijn er diverse oefening die hij zijn patiënten leerde. In het artikel ‘Zwaaien volgens dr. Bates’ hebben we al een hele belangrijke reeks oefeningen besproken. In dit artikel bekijken we een aantal andere technieken.

Ontspanning

Dr. Bates theorie is gebaseerd op zijn ontdekking dat bijna alle oogafwijkingen in beginsel veroorzaakt worden door te hoge spanning van de oogspieren. Deze spieren hebben directe invloed op het zicht; bij te hoge spanning kunnen ze de oogbol uit zijn normale vorm trekken, waardoor deze niet meer perfect rond is. Daarom is ontspanning de essentiële factor. Je kunt je ogen ontspannen door de techniek van het palmeren, maar ook door simpelweg de ogen te sluiten. Sluit je ogen totdat je voelt dat ze ontspannen raken, of totdat je perfect wit of zwart kan visualiseren. Dit kun je doen door een zwarte stip op een wit papier voor te stellen en in jezelf te zeggen, wit is witter, zwart is zwarter. Soms zijn 5 minuten met de ogen dicht ontspannen liggen of zitten voldoende, maar het kan ook langer duren. Neem hiervoor de tijd die je nodig hebt.Centrale fixatie op afstand

Hiervoor heb je een ogen testkaart nodig. Leer jezelf een deel van de grootste letter zwarter en duidelijker te zien dan de rest van de letter. Begin met een afstand van 4,5 of 6 meter naar de kaart te kijken en probeer de kleine letters zwarter en duidelijker te zien dan de grote letters. De volgende stap is te proberen een gedeelte van de kleine letters zwarter en duidelijker te zien dan de rest, totdat je visie 20/20 is. Verplaats hierbij ook je blik van de witte muur naar een testkaart die vlakbij de ogenkaart gehouden wordt en schommel je lichaam langzaam heen en weer. Door deze methode kan je het zicht in de verte verbeteren

Centrale fixatie dichtbij

Oefeningen van dr. BatesDoe dezelfde oefening maar nu met kleine lettertjes die dichtbij gehouden worden. Oefen om het zwart van een punt minder zwart en scherp te zien door naar een letter in de buurt te kijken. Kies steeds een letter dichter bij de punt, totdat je het verschil in zwartheid kunt zien in de punt door naar de letter er direct naast te kijken. Herhaal steeds deze oefening en houd het papier steeds dichterbij, totdat je de oefening kunt doen op een afstand van 10 cm. Hoe kleiner het punt van maximale visie, hoe beter het zicht wordt en hoe minder de spanning/druk op de oogspieren.

Verschuiven

Kijk naar een tekst. Laat hierbij je aandacht soepeltjes over de regels glijden. Je ogen zullen je aandachtspunt makkelijk volgen. Verplaats je blik steeds van de witte ruimte in en om grote letters naar de witte ruimte in en om kleinere letters en weer terug. Laat hierbij je blik soepeltjes over de letters glijden. Doe dit vervolgens van de bovenkant naar de onderkant van de tekst.Knipperen

Als je ogen open zijn, knipper dan zeer regelmatig met je ogen. Een normaal oog verschuift een halve centimeter tijdens het knipperen maar dit is niet merkbaar. Het is goed om je ogen vochtig te houden door regelmatig te knipperen, bovendien ontspant het heel eventjes de oogspieren.Spanning wegnemen

Laat jezelf zien dat het onmogelijk is om alle letters even zwart en duidelijk te zien en dat het de spanning verhoogt. Als je de eerste letter van een regel bekijkt, waarbij de letter ernaast minder duidelijk is, dan verlicht dat onmiddelijk de spanning. Leer jezelf aan te lezen door de witte ruimte tussen de regels te volgen. Je zult al snel merken dat als je direct naar de letters kijkt tijdens het lezen, dit voor meer spanning zorgt. Het belangrijkste voor mensen met presbiopie, astigmatisme of andere problemen die slecht zicht veroorzaken, is dat ze moeten vermijden direct naar letters of andere objecten te kijken. Probeer altijd de techniek van het verschuiven en knipperen te gebruiken.

Lees de kleine lettertjes

Kleine letters lezen van dr. BatesPermanente verlichting kan bereikt worden door het dagelijks oefenen van het lezen van diamond type lettertjes. Doe dit zonder bril en houd het papier op een afstand van 10 tot 50 cm. Probeer echt dagelijks de kleinste lettertjes te lezen die je kunt vinden. Breng de tekst zo dichtbij dat je de letters niet meer scherp ziet. Doe vervolgens de ogen dicht en visualiseer de tekst scherp en zwart, met helder witte tussenregels en ruimtes tussen de letters. Als je dat goed voor je kunt zien, open dan je ogen en kijk vluchtig naar de witte ruimtes tussen de regels. Blijf zo je ogen open en dicht doen tot je de tekst kunt lezen.

Vermijd forceren

Vermijd ten alle tijden dat je forceert om iets scherp te zien. Leer om naar de dingen te kijken zonder te probéren ze te zien, zonder te staren en op een ontspannen manier zodat het lijkt of de dingen licht bewegen.

Onthoud altijd dat ontspanning van de oogspieren dé essentiële factor is voor het wel of niet scherp zien.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden