Verspringen

Als ogen natuurlijk zien, zijn ze continu in beweging. Ze verspringen van plek naar plek. Bij 1 seconde stilstand ontstaat er al spanning in de oogspieren. Deze natuurlijk zien gewoonte noemde dr. Bates shifting.

Natuurlijke beweging

Bij een natuurlijke beweging komt eerst de gedachte/de aandacht, daarna volgen je ogen naar die plekt toe, je nek volgt en indien nodig uiteindelijk je lichaam. Als je denkt aan de boom buiten je raam, gaan je ogen naar die richting toe, je nek gaat mee en als je raam achter je is zal je hele lichaam volgen om de boom te zien. Is je aandacht bij je pink van je linkerhand, dan zullen alleen je ogen naar die plek toegaan, want dat is vlakbij je in de buurt, daarvoor hoeft je nek en lichaam niet mee om de pink te bekijken. Het is een beweging die moeiteloos gaat.

Onnatuurlijke beweging

Het is onnatuurlijk als de beweging niet moeiteloos gaat. Als de nek stijf voelt en je niet soepel kunt bewegen. Als de ogen aan het staren zijn. Onnatuurlijk is het om de hele dag achter een computerscherm te staren naar het beeld. Beweging is belangrijk voor de ogen en voor het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat ogen er met een halve punt op vooruit gaan als ze een half uur hebben bewogen. Door wandelen, fietsen, tennissen, zwemmen enzovoort.

Verspringen toepassen

Als de natuurlijke beweging niet meer vanzelf gaat, is het belangrijk om het bewust toe te gaan passen. Je kunt het nu direct doen door eens wat uitgebreider naar je toetsenbord te kijken. Door van letter naar letter, van toets naar toets te verspringen. Als je naar buiten gaat kun je het verspringen oefenen door te verspringen naar rode objecten. Je laat je ogen dwalen over de omgeving en je zult merken dat je vanzelf steeds weer iets roods ziet. Je kunt dan even binnen  dat rode object verspringen. Bijvoorbeeld een rode brievenbus. Verspring van hoek naar hoek, van letter naar letter. En dan ga je weer verder met dwalen totdat je ogen een nieuw rood object als vanzelf zien. Je bent niet aan het zoeken, het rood komt naar je toe.


Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst wat verspringen voor jouw zicht heeft gedaan.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden