- Overeenkomst tussen deze volkeren
- 1: Geen geraffineerde producten
- 2: Dierlijke producten
- 3: Calcium en vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten
- 4: Meeste voedsel gekookt
- 5: Veel enzymen en bacteriën
- 6: Zaden/granen/noten/groenten eerst weken
- 7: Veel verzadigde vetten
- 8: Minder vetten met omega 6 en 3 erin
- 9: Het consumeren van ongeraffineerd zout
- 10: Beestenbottenbouillon drinken
- 11: Visseneieren voor moeders in wording
- Cholesterol is goed
- Zeven tips om goed te gaan zien
Elf belangrijke voedingsprincipes volgens Weston Price
Weston Price was een tandarts uit de vorige eeuw, die wilde weten waarom natuurvolkeren zulke mooie gebitten hadden, dit in tegenstelling tot de gemiddelde klant die in zijn tandartsstoel zat. Hij trok de wereld rond om 14 natuurvolkeren te bezoeken. Hij wilde weten wat een gezond dieet is door naar hun gebit te kijken. Maar alle volkeren aten allemaal totaal anders. Sommige aten geen planten, anderen weinig vlees. Sommige aten veel, andere aten weinig koolhydraten. Er waren volkeren die aten voornamelijk gekookt voedsel, anderen weer veel rauw. Sommige aten melkproducten, anderen weer helemaal niet. Sommige aten granen, anderen weer niet.
Overeenkomst tussen deze volkeren
Wat Weston Price als overeenkomst ontdekte tussen deze volkeren was dat ze allemaal in vergelijking met de gemiddelde Amerikaan vier keer zoveel wateroplosbare vitamines binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten. Uit zijn bevindingen heeft de Weston Price Foundation elf principes gehaald.
1: Geen geraffineerde producten
Het eerste principe is dat deze mensen geen geraffineerde produkten aten. Een uitspraak van Weston Price is "Life in its fullness is mother nature obeyed". Fabrieksvoedsel is geen voeding van moeder aarde.
2: Dierlijke producten
Het tweede principe is dat ieder dieet van de bezochte natuurvolkeren dierlijke produkten bevat. Bij ieder natuurvolk was dit weer anders: Vis en schaaldieren, vogels, rood vlees, melk en melkprodukten, eieren, insecten, reptielen. Wat ze met elkaar gemeen hadden, ze aten alles van het dier, de organen, het vel, het vet. Van de botten maakten ze soep. Weston Price ontdekte de beste botopbouw onder de volkeren die vis en schaaldieren aten.
3: Calcium en vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten
Het derde principe is dat ze allemaal in vergelijking met de gemiddelde Amerikaan vier keer zoveel calcium en andere mineralen binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke produkten. Weston Price ontdekte dat we vette voeding, inclusief de vitamine A en D, nodig hebben om mineralen op te kunnen nemen. Als je het lichaam vergelijkt met een huis, dan zijn de mineralen de stenen en de vetoplosbare vitamine A en D het cement tussen de stenen. Vitamine A en D vind je in Zeevoedsel zoals visseneieren, vissenkoppen, vette vis, schelpdieren, levertraan. In landvoedsel zoals boter en room, eigeel, lever, orgaanvlees, dierlijke vetten en vooral als de dieren alleen maar grasgevoederd zijn.
4: Meeste voedsel gekookt
Het vierde principe is dat de natuurvolkeren het meeste voedsel gekookt aten, behalve bepaalde dierlijke produkten. Wat ze bijvoorbeeld rauw aten was de melk en melkprodukten, rauwe en gemarineerde vis, rauwe schaaldieren zoals oesters, en bepaalde rauwe vleesgerechten zoals tartaar en carpaccio.
5: Veel enzymen en bacteriën
Het vijfde principe is dat ze hoge hoeveelheden van enzymen en bacteriën binnen kregen. Als we enzymen uit onze voeding krijgen, hoeft ons lichaam niet zo hard te werken om het zelf aan te maken. Produkten met veel enzymen zijn: rauwe melk produkten, rauwe honing, rauw vlees en vis, koud geperste olie (extra virgin olijfolie), wijn en ongepasteurizeerd bier, gefermenteerde groenten, fruit, noten en zaden. In ons lichaam leven goede bacteriën, die ons onder andere helpen het eten te verteren, het haalt de giftige stoffen weg, en zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Goede bacteriën vind je in gefermenteerde groente en gefermenteerde drankjes zoals kambucha en kefir.
6: Zaden/granen/noten/groenten eerst weken
Het zesde principe: de mensen weekten, kiemden, fermenteerden zaden, granen, noten en groenten, voordat het gegeten werd. Herbivoren hebben een extra fermentatie tank in hun buik, zoals de verschillende magen van een koe. Wij mensen hebben dat niet en moeten dus zorgen dat deze produkten van te voren gefermenteerd zijn. Goede bewerking zorgt ervoor dat de voedingstoffen vrij komen en wij ze beter op kunnen nemen. Het brood dat wij bijvoorbeeld eten wordt niet gefermenteerd, behalve bij zuurdesembrood en gekiemd brood. Maar vaak is dit ook een versneld proces waarbij de fermentatie niet voldoende is. Klik hier voor recepten van gefermenteerde groenten.
7: Veel verzadigde vetten
Het zevende principe: de totale (verzadigde) vetconsumptie varieerde bij natuurvolkeren tussen de 30 en 80% van de calorie inname. Maar de vetconsumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren kwam maar voor hoogstens 4% voor in hun dieet, dit in tegenstelling tot het Westerse dieet, daar maken deze vetten 20% uit van de calorie inname. Terwijl we nu bang gemaakt worden voor verzadigde vetten, zijn het de meervoudige onverzadigde vetzuren die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker als je deze gaat verhitten, de structuur verandert dan van de vetmolecuul en verandert in vrije radicalen, giftige stoffen voor het lichaam. Volgens Sally Fallon Morell, voorzitter van de Weston Price Foundation, is de consumptie van de plantaardige olie nog schadelijker dan de suikerconsumptie. En het zit in praktisch alle bewerkte producten.
8: Minder vetten met omega 6 en 3 erin
Het achtste principe: De balans tussen omega 6 en omega 3 was ongeveer gelijk aan elkaar en ze aten dus niet meer dan 4% aan vetten met omega 6 en 3 erin. Ons moderne dieet bestaat voor 20% uit vetten met omega 6 en 3, waarvan 90% bestaat uit omega 6 en 10% uit omega 3.
9: Het consumeren van ongeraffineerd zout
Volgens het negende principe bevatten alle diëten van de natuurvolkeren zout. Geen geraffineerd zout zoals ons menu, maar ongeraffineerd zout, uit de zee of uit zoutmijnen. Zout hebben we onder andere nodig om proteïnen en koolhydraten te verteren en de ontwikkeling van de hersenen.
10: Beestenbottenbouillon drinken
Volgens het tiende principe gebruikten alle natuurvolkeren de botten van de dieren om er beestenbottenbouillon van te maken. Deze bevat mineralen die makkelijk opneembaar zijn, helpt om te ontgiften, de gelatine die uit de botten komt helpt de spijsvertering, de voedingsstoffen helpen gezond kraakbeen te ontwikkelen. Je kunt hier klikken voor recepten om beestenbottenbouillon te maken.
11: Visseneieren voor moeders in wording
Het laatste, elfde principe: natuurvolkeren namen maatregelen voor toekomstige generaties. Speciale voeding voor ouders in wording, zwangere vrouwen, zogende vrouwen en opgroeiende kinderen. Een belangrijke voedingsbron was bijvoorbeeld visseneieren voor meisjes en moeders in wording. Er zat drie jaar tijdens tussen de volgende zwangerschap, zodat de vrouw de tijd kreeg om weer in optimale conditie te komen voor de volgende zwangerschap. De jonge mensen werden geleerd wat gezond eten is.
Cholesterol is goed
Wat ik zelf steeds meer als rode draad door alles zie, is dat waar wij bang voor worden gemaakt, eigenlijk heel gezond voor ons is. Rauwe melk, orgaanvlees, cholesterol, verzadigde vetten: allemaal belangrijke voedingsmiddelen die zorgen voor een optimale gezondheid. Klik hier voor meer informatie over de ontdekking van Weston Price in zijn boek Voeding en Fysieke degeneratie.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.