Hoe gebruik je levertraan en boterolie?

levertraan capsulesVoor de ogen en het hele visuele systeem gebruiken we veel vitamines en mineralen, zoals magnesium, selenium, vitamine C, vitamine E, zink, luteïne, zeaxanthine en vitamine A en K. In dit artikel leg ik het belang uit van vitamine A en K en hoe je voor voldoende inname per dag kunt zorgen door het gebruik van de goede levertraan en boterolie.

Vitamine A

De hoogste concentratie vitamine A bevindt zich op en achter het netvlies, daar waar de lichtgevoelige cellen de staafjes en kegeltjes zich bevinden. Vitamine A zijn belangrijk voor het zicht in het donker, nachtblindheid kun je bijvoorbeeld verbeteren door genoeg vitamine A via je voeding binnen te krijgen. Biologische runderlever is bijvoorbeeld een goede voorziening van vitamine A.


Droge ogen door tekort aan vitamine A

Het oog is het een van de eerste weefsels die schade ondervindt door de afwezigheid van vitamine A. De oorspronkelijke naam voor deze vitamine was xerophtalmische vitamine. Xerophtalmia betekent uitdroging en verwijst naar een aandoening waarbij het oog niet meer in staat is om te tranen als gevolg van een tekort aan vitamine A. Droge ogen kunnen dus te maken hebben met een tekort aan vitamine A in de ogen. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die je alleen terug vindt in dierlijke vetten. Green Pasture levertraan is een goede voorziening in je dagelijkse behoefte aan vitamine A. 

Vitamine K

Vitamine K is ook een vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor het zicht. Maar ook voor de oogleden. Donkere kringen onder de ogen kunnen een teken zijn van een tekort aan vitamine K. Vitamine K speelt een belangrijke rol in hersenfunctie, het is in een hoge concentratie aanwezig in hersenweefsel. Vitamine K remt kalkafzetting in zachte weefsels. Een tekort aan vitamine K speelt vermoedelijk een rol bij verschillende hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes. Bij proefdieren leidde een vitamine K-tekort tot gedragsveranderingen en een lage vitamine K-inname vanaf de geboorte leidde tot sterke cognitieve achteruitgang op hogere leeftijd. Mensen met beginnende dementie hebben een significant lagere inname van vitamine K dan gezonde leeftijdgenoten.

Hoe gebruik je levertraan en boterolie? boterolie

Vitamine K2

Weston Price beschrijft in zijn boek hoe de Zwitsers de boter van de koeien vereerden tijdens het voorjaar. De koeien aten dan snel groeiend gras en hij ontdekte in de boter van deze melk de zogenaamde Activator X. Dit stofje was nog niet eerder ontdekt en werd later vitamine K2 genoemd. Price ontdekte dat deze o.a. in botervet van grasgevoerde dieren zit en in fermentatieproducten als gefermenteerde levertraan. Daarnaast ontdekte hij dat botervet en gefermenteerde levertraan synergetisch werkten, wat wil zeggen dat het effect van de samenwerking groter is dan wat de afzonderlijke produkten bewerkstelligen. Je kunt dit binnen krijgen door gefermenteerde levertraan te combineren met boter olie van Green Pastures. Goede bronnen van K2 zijn orgaanvlees, boterolie en gefermenteerde levertraan.

Wat is boterolie?

Boterolie is gecentrifugeerde boter waarbij de olie wordt gescheiden van de eiwitten. Dit maakt het makkelijker verteerbaar. De gangbare boterolie, bekend als ghee en verkrijgbaar in de natuurwinkel, is verhit, de boterolie van Green Pasture is onverhit. Daardoor blijven de voedingsstoffen het beste bewaard. Daarnaast is de boterolie afkomstig van runderen die snelgroeiend gras hebben gegeten. Weston Price ontdekte dat juist in die melk heelveel vitamine K zit.

capsulesTeveel aan vitamine A

Teveel aan vitamine A, daar worden we bang voor gemaakt en voor gewaarschuwd. Ik herinner me nog goed dat toen ik zwanger was, het advies was geen rauwe melkse kaas te eten en heel weinig orgaanvlees. Want teveel vitamine A zou schadelijk zijn voor het kindje. Deze waarschuwing kwam de wereld in nadat twee vrouwen een kindje met open ruggetje hadden gekregen doordat zij multivitamines geslikt hadden met grote hoeveelheden vitamine A. Een multivitamine is natuurlijk iets heel anders dan een natuurlijk produkt, wat orgaanvlees is. Daarnaast zitten in de meeste multivitamines synthetische vitamines die je lichaam helemaal niet goed kan verteren en daardoor juist klachten kan veroorzaken.

Teveel is nooit goed

Het zal vast zo zijn dat teveel aan vitamine A schadelijk kan zijn, ook Weston Price beschrijft in zijn boek dat als mensen te grote dosis levertraan slikken, allerlei klachten krijgen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid. Een pond lever per dag eten is niet nodig. Maar het is belangrijk te beseffen dat we eerder te weinig dan teveel vitamine A binnen  krijgen. Terwijl ik bij mensen merk dat ze vooral bang zijn voor een overschot. 

olieraffinaderijRichtlijnen voor inname levertraan

Levertraan is een rijke bron van lange-keten omega-3 vetzuren (EAPA/DHA) die goed zijn voor o.a. de hersenfunctie en de ogen en daarnaast vitamine A en D en mineralen. Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere levertraan hetzelfde is. De meeste levertraan komt vaak door zware verhitting tot stand, de levers worden op agressieve wijze uitgeperst en de pulp die overblijft wordt vaak nog opgelost d.m.v. het zwaar giftige, kankerverwekkende oplosmiddel hexaan. Ditzelfde oplosmiddel wordt gebruikt door olieraffinaderijen. Hierdoor verdwijnen de belangrijke vitamines en worden ze daarna in synthetische vorm toegevoegd. Levertraan van Green Pasture is ontwikkeld samen met de Weston Price Foundation. Zij adviseren de volgende richtlijnen aan te houden:


Kinderen van 3 maanden tot 12 jaar: Een dosis levertraan die voorziet in ongeveer 5000 IE vitamine A per dag, via  een ½ theelepel  (2,5 ml) hoge-vitamine rijke levertraan (Green Pasture).


Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen: Een onderhoudsdosis levertraan die voorziet in 10.000 IE vitamine A per dag, via 1 theelepel (5ml) van hoge-vitamine rijke levertraa (Green Pasture)n.


Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven: Een dosis levertraan die voorziet in ongeveer 20.000 IE vitamine A per dag, dat zijn 2 theelepels (10 ml) hoge-vitamine rijke levertraan (Green Pasture).


Als je de levertraan koopt, zit er een doseerspuitje bij, zodat je de dosis precies af kunt meten. Het is belangrijk dat je de levertraan tijdens de maaltijd en liefst verdeeld over de dag inneemt. Daarnaast is het advies om  vitamine A ook binnen te krijgen via rauwe melk, boter, eieren en drie tot acht ons lever per week. De levertraan is ook in capsules te koop, bedenkt dat je voor een 1/2 theelepel vijf capsules nodig hebt. Het is een dure optie.

Richtlijnen voor inname Boterolietheelepeltje

De X Factor butter Oil zit boordevol vitamine K. Door Weston Price X Factor genoemd, omdat vitamine K in zijn tijd nog niet ontdekt en dus benoemd was. Weston Price ontdekte dat de levertraan alleen niet genoeg was, dat juist de combinatie met de boterolie heel krachtig werkte. Neem drie keer per dag een halve theelepel boterolie tijdens de maaltijd in.


Klik hier voor goede levertraan en boterolie.


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden