Cholesterol: Goed voor hart, bloedvaten en ogen

cholesterol is goed voor hart en bloedvatenCholesterol is goed voor hart, bloedvaten en ogen. En voor de hersenen. Het is zelfs van essentieel belang voor onze gezondheid. Cholesterol is een wasachtige, niet in water oplosbare stof. Het wordt via het bloed getransporteerd naar alle uithoeken van ons lichaam, waar het vele belangrijke processen ondersteunt. We krijgen een deel binnen door het eten van dierlijke producten, en een ander deel wordt aangemaakt in onze lever. Jammer genoeg worden we erg bang gemaakt voor cholesterol. Bij de minste of geringste verhoogde waarde in het bloed krijgen we cholesterolverlagende middelen, statines, voorgeschreven. Hoewel er steeds meer bekend wordt over deze medicijnen – zo is bewezen dat ze reumatische klachten, diabetes, psychische stoornissen en geheugenproblemen kunnen veroorzaken – worden ze nog steeds op grote schaal voorgeschreven. De commerciële belangen zijn gigantisch.

Cholesterol goed voor hart, bloedvaten en ogen

Waarom moeten we ons niets aantrekken van alle bangmakerij met betrekking tot cholesterol? Juist omdat we de stof zo hard nodig hebben voor…

  • …de hersenen. Deze bestaan voor 70% uit vet en cholesterol. De stof zorgt voor een krachtige prikkeloverdracht tussen zenuwen. Een tekort aan cholesterol kan deze overdracht verstoren, zodat er geheugenproblemen ontstaan.
  • …het opbouwen van de wanden van al onze cellen. Iedere cel in ons lichaam heeft als buitenste laag een membraan, waardoor slechte stoffen die willen binnendringen worden tegengehouden. Cholesterol helpt bij de opbouw van dit membraan.hart
  • …de hormoonproductie. De aanmaak van alle geslachtshormonen die onze levensprocessen bepalen, en van de bijnierschorshormonen die onze omgang met stress reguleren, zijn afhankelijk van cholesterol.
  • …ons skelet. Sterk, gezond botweefsel wordt aangemaakt met behulp van vitamine D. Je lichaam maakt deze vitamine aan onder invloed van zonlicht, maar kan dat alleen als er voldoende cholesterol beschikbaar is.
  • …het goed in het lichaam opnemen van belangrijke in vet oplosbare vitamines, zoals de vitamines A, D, E en K. Deze zijn bijvoorbeeld essentieel voor een gezonde werking van de darmen.
  • …een goede werking van hart en bloedvaten. Bij een tekort aan cholesterol raakt de natrium- en kaliumhuishouding in het bloed verstoord. Dat verslechtert het functioneren van de spiertjes in de bloedvaten, heeft invloed op de stabiliteit van de bloeddruk, en op het hart en de bloedcirculatie.
  • …ons immuunsysteem. Cholesterol speelt een grote rol bij het tegengaan van ontstekingsreacties.
  • …onze ogen. Onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat een tekort aan cholesterol sterke degeneratieve gevolgen heeft voor het netvlies (Pfrieger, 2011).


Plantaardige oliën zijn het probleem

Met deze hele waslijst bij de hand ben ik al een tijd geleden samen met mijn gezin overgestapt op het eten van voeding die rijk is aan cholesterol. Ik heb me uitgebreid verdiept in voedingsleer en ik geloof niets meer van alle beweringen over de gevaren van vet en cholesterol. Het zijn juist de bewerkte plantaardige oliën als zonnebloemolie, sojaolie en maisolie die problemen veroorzaken. Als de meervoudige onverzadigde vetzuren in deze oliën in contact komen met lucht, zuurstof en warmte, gaan ze oxideren. Deze oxidatie is giftig en veroorzaakt het ontstaan van vrije radicalen in ons lichaam. Hierdoor krijg je ontstekingen in de aderwanden. Recente inzichten gaan ervanuit dat deze ontstekingen de oorzaak zijn van veel hart- en vaatziekten. Cholesterol helpt deze ontstekingen juist tegen te gaan.

Eet roomboter, eieren en vet vlees

cholesterol goed voor hart bloedvaten en ogenVerzadigde vetten, de vetten waarvoor we bang worden gemaakt, hebben niet het probleem dat ze gaan oxideren als ze in contact komen met lucht, zuurstof en warmte. Deze kun je dus prima verhitten. Zorg dat je volop verzadigde vetten binnenkrijgt uit roomboter, slagroom, vet vlees, volle rauwe melkproducten en eieren. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal rijk aan cholesterol. Biologische eieren van kippen die buiten lopen zijn heel gezond voor je lichaam en vooral voor je ogen. Ze bevatten onder andere de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die van nature voorkomen in je ogen en die zorgen voor een gezond netvlies en goed zicht.

Wat vind jij?

Hoe denk jij over het eten van cholesterolrijke voeding? Heb je er ervaring mee? Of vind je het juist eng? Ik zou het interessant vinden als je je mening hieronder wilt delen middels het reactieformulier.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden