Cholesterol: Goed voor hart, bloedvaten en ogen

cholesterol is goed voor hart en bloedvatenCholesterol is goed voor hart, bloedvaten en ogen. En voor de hersenen. Het is zelfs van essentieel belang voor onze gezondheid. Cholesterol is een wasachtige, niet in water oplosbare stof. Het wordt via het bloed getransporteerd naar alle uithoeken van ons lichaam, waar het vele belangrijke processen ondersteunt. We krijgen een deel binnen door het eten van dierlijke producten, en een ander deel wordt aangemaakt in onze lever. Jammer genoeg worden we erg bang gemaakt voor cholesterol. Bij de minste of geringste verhoogde waarde in het bloed krijgen we cholesterolverlagende middelen, statines, voorgeschreven. Hoewel er steeds meer bekend wordt over deze medicijnen – zo is bewezen dat ze reumatische klachten, diabetes, psychische stoornissen en geheugenproblemen kunnen veroorzaken – worden ze nog steeds op grote schaal voorgeschreven. De commerciële belangen zijn gigantisch.

Cholesterol goed voor hart, bloedvaten en ogen

Waarom moeten we ons niets aantrekken van alle bangmakerij met betrekking tot cholesterol? Juist omdat we de stof zo hard nodig hebben voor…

  • …de hersenen. Deze bestaan voor 70% uit vet en cholesterol. De stof zorgt voor een krachtige prikkeloverdracht tussen zenuwen. Een tekort aan cholesterol kan deze overdracht verstoren, zodat er geheugenproblemen ontstaan.
  • …het opbouwen van de wanden van al onze cellen. Iedere cel in ons lichaam heeft als buitenste laag een membraan, waardoor slechte stoffen die willen binnendringen worden tegengehouden. Cholesterol helpt bij de opbouw van dit membraan.hart
  • …de hormoonproductie. De aanmaak van alle geslachtshormonen die onze levensprocessen bepalen, en van de bijnierschorshormonen die onze omgang met stress reguleren, zijn afhankelijk van cholesterol.
  • …ons skelet. Sterk, gezond botweefsel wordt aangemaakt met behulp van vitamine D. Je lichaam maakt deze vitamine aan onder invloed van zonlicht, maar kan dat alleen als er voldoende cholesterol beschikbaar is.
  • …het goed in het lichaam opnemen van belangrijke in vet oplosbare vitamines, zoals de vitamines A, D, E en K. Deze zijn bijvoorbeeld essentieel voor een gezonde werking van de darmen.
  • …een goede werking van hart en bloedvaten. Bij een tekort aan cholesterol raakt de natrium- en kaliumhuishouding in het bloed verstoord. Dat verslechtert het functioneren van de spiertjes in de bloedvaten, heeft invloed op de stabiliteit van de bloeddruk, en op het hart en de bloedcirculatie.
  • …ons immuunsysteem. Cholesterol speelt een grote rol bij het tegengaan van ontstekingsreacties.
  • …onze ogen. Onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat een tekort aan cholesterol sterke degeneratieve gevolgen heeft voor het netvlies (Pfrieger, 2011).


Plantaardige oliën zijn het probleem

Met deze hele waslijst bij de hand ben ik al een tijd geleden samen met mijn gezin overgestapt op het eten van voeding die rijk is aan cholesterol. Ik heb me uitgebreid verdiept in voedingsleer en ik geloof niets meer van alle beweringen over de gevaren van vet en cholesterol. Het zijn juist de bewerkte plantaardige oliën als zonnebloemolie, sojaolie en maisolie die problemen veroorzaken. Als de meervoudige onverzadigde vetzuren in deze oliën in contact komen met lucht, zuurstof en warmte, gaan ze oxideren. Deze oxidatie is giftig en veroorzaakt het ontstaan van vrije radicalen in ons lichaam. Hierdoor krijg je ontstekingen in de aderwanden. Recente inzichten gaan ervanuit dat deze ontstekingen de oorzaak zijn van veel hart- en vaatziekten. Cholesterol helpt deze ontstekingen juist tegen te gaan.

Eet roomboter, eieren en vet vlees

cholesterol goed voor hart bloedvaten en ogenVerzadigde vetten, de vetten waarvoor we bang worden gemaakt, hebben niet het probleem dat ze gaan oxideren als ze in contact komen met lucht, zuurstof en warmte. Deze kun je dus prima verhitten. Zorg dat je volop verzadigde vetten binnenkrijgt uit roomboter, slagroom, vet vlees, volle rauwe melkproducten en eieren. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal rijk aan cholesterol. Biologische eieren van kippen die buiten lopen zijn heel gezond voor je lichaam en vooral voor je ogen. Ze bevatten onder andere de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die van nature voorkomen in je ogen en die zorgen voor een gezond netvlies en goed zicht.

Wat vind jij?

Hoe denk jij over het eten van cholesterolrijke voeding? Heb je er ervaring mee? Of vind je het juist eng? Ik zou het interessant vinden als je je mening hieronder wilt delen middels het reactieformulier.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. 

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden
 


 

Nicky
Door

Nicky

op 30 Jul 2015

Hallo Karin, Goed dat jij dat hele cholesterol verhaal kritisch bekijkt. Bij mij was het totale cholesterol getal naar 7 gestegen in 2013, dus ik maakte me wel zorgen. Mijn huisarts wees op de positieve HDL waarden, maar toch.... Dat jaar heb ik meteen mijn dieet drastisch veranderd door het boek van William Davis (Broodbuik) dat naadloos op jouw verhaal over cholesterol aansluit. Tarwe zorgt voor een stijging in het bloedsuiker die bij veel mensen leidt tot allerlei stoornissen, o.a. verhoogde cholesterol. Ik eet nu geen tarwe meer (ook geen gluten-vrije producten waar veel maïsmeel e.d. in zit) en ik geniet van zuivel: boter, volle meld, en heerlijke vette kazen. Ik voel me veel beter, ben veel fitter en ben ook nog verlost van een paar vervelende kwalen (darmen, huid). En de total cholesterol waarde is gezakt naar 6.3. hartelijke groet Nicky

Eva
Door

Eva

op 31 Jul 2015

Hoi Nicky Karin is momenteel nog op vakantie. Fijn dat het zo goed voor jou werkt! Groetjes Eva, medewerker VolZIcht

Fabienne Van Driessche
Door

Fabienne Van Driessche

op 29 Jul 2015

Gelieve het boek te lezen "De cholesterol-leugen" van Prof. Dr. Hartenbach. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat er geen slechte cholesterol bestaat en dat het zelfs slecht is een te laag cholesterolgehalte te hebben. Volgens mijn huisdokter was mijn cholesterolgehalte van 190 prima terwijl een vriend van mij in het UZ van Leuven te horen kreeg dat zijn cholesterolgehalte van 120 te hoog is. Waar is hier de logica ? Vroeger was een cholesterolgehalte van 240 normaal. Op volgende link is ook info te vinden ivm studies die aantoonden dat het nemen van statines zelfs zeer gevaarlijk is. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/40363-berust-de-cholesterol-leugen-op-waarheid.html Mijn advies : informeer je zoveel mogelijk en geloof niet direct wat artsen zeggen. Zij worden beïnvloedt door de farma industrie.

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 29 Jul 2015

Beste Karin, Ik was nooit bang om vet te eten, maar sinds kort heb ik lichte hartklachten en volgens de cardioloog moet ik statines gaan slikken omdat mijn cholesterol (licht) verhoogd is. Ik merk dat ik nu bang ben geworden en niet meer weet wie ik moet geloven. Waar heb jij je inzichten vandaan, ik lees er graag meer over.

Piet
Door

Piet

op 28 Jul 2015

Beste Karin, Er word door de medici niet beweert dat het cholesterol in hart en bloedvaten gereduceerd moet worden tot nul.Ik ben geen dokter maar zij beweren dat er goed en slecht cholesterol is.Daar word wel naar gekeken.Voordat ik de statine (10 mg) 1 tabletje per dag slikte had ik vaak duizelingen en pijn op de borst, had ook veel last van mijn darmen nu nauwelijks nog van dit alles.Dat is nu niet meer. Ik eet vaak wat u aangeeft. Toch zijn mijn ogen er op vooruit gegaan met uw oefeningen.

P
Door

P

op 28 Jul 2015

Wat zou een biochemicus hierop antwoorden?

Marry Bregman
Door

Marry Bregman

op 28 Jul 2015

Ha Karin, Wat een prettig bericht om te lezen. Mijn cholesterol is al enige jaren "hoog". Vorig jaar 7.5 en nu 6.6. Het zgn "goede" cholesterol is gelukkig hoog. Mijn arts raadde mij meteen het slikken van statines aan, maar ik wil deze niet. Ik eet al jaren zo natuurlijk mogelijk. Alleen vers, geen pakjes, alleen biologische kip en eieren, verder zoveel mogelijk biologisch, veel groenten en fruit, weinig tot geen brood, soms speltprodukten bijv pasta en brood. Ik drink vnl water en thee en soms geniet ik van een kopje koffie met ook wel eens echte slagroom of een glas spa bosvruchten (daar zit dan helaas wel weer aspartaam in) En soms een ijsje in de zomer of een stuk appeltaart in de winter. Maar af en toe moet dat kunnen ben ik van mening. Ik eet geen snoep en koek, chips of andere bewerkte producten. Wel neem ik iedere dag 30 gr chocolade van meer dan 70% cacao. Na de overgang en het slikken van een beta-blocker (Metoprolol 50mg.) is mijn cholesterolwaarde omhoog gegaan en ben ik acht kilo aangekomen. Ik ben de beta-blocker aan het afbouwen na deze anderhalf jaar nodig te hebben gehad vanwege boezemfibrileren. ( opgelopen na een ernstige bacteriële infectie van mijn longen). Ik beweeg veel, fors wandelen en veel fietsen, tennissen, yoga en doe aan mindfulness en meditatie. Ik voel me fit en energiek, maar zit toch wel in mijn maag met de hoge cholesterolwaarde en mijn overtollige kilo's die er maar niet afwillen. Ik ben benieuwd of jij ook weet hoe hoog je cholesterolwaarde dan nog veilig is en of je nog goede tips voor me hebt. Ik ben ook bezig met "het ogenverhaal", maar het lukt mij niet om te functioneren zonder bril. Op de Camping wel. Mijn afwijking is min 7.50. Ik heb ook een rasterbril, maar draag deze alleen tijdens mijn wandelingen, anders acht ik het onverantwoord. Ik zie uit naar je reactie! Met lichte groet vanuit een zonovergoten Provence:)! Marry Bregman.(56)

Reactie plaatsen