Eieren zijn goed voor je ogen!

Eieren zijn goed voor je ogen!

Eieren zouden goed voor je ogen zijn. Klopt dat? En hoe zit dat dan precies? Eieren zijn inderdaad heel goed voor je ogen, de eigelen bevatten een natuurlijk pigment luteïne, dat belangrijk is voor de gezondheid van je ogen.

Cholesterol

Nou denk je misschien meteen aan je cholesterol gehalte, omdat we altijd geleerd hebben dat teveel eieren je cholesterolgehalte zou verhogen. In een ei zit zo’n 220 milligram cholesterol en je mag 300 milligram per dag binnenkrijgen, dus zou je met een ei per dag al snel boven die waarde zitten. Toch zijn er veel onderzoeken die aantonen dat de cholesterol in het eigeel niet zo’n grote invloed heeft op het gehalte ervan in het bloed als men altijd had gedacht en komen we er steeds meer achter dat eieren helemaal niet zo’n slechte invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed als werd gezegd.

eigeel tegen maculadegeneratie Een onderzoek op de Universiteit van Surrey had ook die uitkomst. Professor Griffin van de Universiteit van Surrey liet een grote groep proefpersonen 12 weken lang dagelijks twee eieren eten. Aan het eind van die periode was hun cholesterolgehalte niet toegenomen. Deze studie bevestigd dus dat het cholesterol in het eigeel geen slechte invloed heeft op het gehalte van je bloed en dat een te hoog cholesterolgehalte dus veroorzaakt wordt door bewerkte producten met transvetten zoals worst, koekjes en frituursnacks.Waarom zijn eieren goed voor je ogen?

Nu we dus aangetoond hebben dat aan een dagelijks eitje in je menu geen nadelen kleven, kun we verder gaan met waarom eieren goed voor de ogen zijn. We zijn met zijn allen steeds meer geïnteresseerd in de effecten van voeding op onze gezondheid en er worden dan ook veel onderzoeken gedaan op dat vlak. Zo zijn er ook een aantal toonaangevende onderzoeken gedaan naar het verband tussen voeding en de gezondheid van de ogen. Aan de Universiteit van Massachusetts werd in 2006 aangetoond dat de regelmatige consumptie van eieren het risico op bijvoorbeeld Macula Degeneratie enorm vermindert. De luteïne en zeaxanthine in eigeel zouden dit positieve effect hebben.

eieren zijn goed tegen maculadegeneratieCarotenoïden vormen een groep anti-oxidanten, waar luteïne en zeaxanthine deel van uitmaken die erg goed zijn voor de gezondheid van het netvlies (de macula) en kunnen cataract of macula degeneratie helpen voorkomen. Het is gebleken dat mensen die veel carotenoïden in hun dagelijkse voedingspatroon hebben, minder vaak ouderdomsmacula ontwikkelen.


 

Conclusie

Cholesterol eierenVooral de carotenoïde anti-oxidanten luteïne en zeaxanthine hebben een heel positief effect op de gezondheid van de ogen. Eieren zijn een zeer goede leverancier van deze carotenoïden. Veel studies tonen aan dat we onze ogen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade (o.a. door vrije radicalen) en dat zelfs al ontstane schade hersteld kan worden! Gezonde voeding is goed voor je algehele gezondheid en ook voor die van je ogen, en aan dat laatste wordt nog vaak maar weinig aandacht aan besteed.

Kortom, zorg goed voor jezelf en je ogen door een gezond eetpatroon en.....”breek de dag, tik een eitje”!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

 

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 20 Jan 2018

Lieve Karin. Bedankt nogmaals voor jouw snelle reactie ,'n jaar geleden, ik zat er helemaal doorheen met mn darmen. Het ging daarna weer beter met mijn ogen, en nu weer slechter. Zoeken zoeken zoeken, en ik zie nu het verband ;slechter zicht /prednison. Ik neem de prednisontabletten alleen bij crohnopvlammingen, maar nu ik lees dat de oogdruk dan hoog wordt, schrik ik behoorlijk. Ik richt me weer op jouw adviezen. Palmeren is heerlijk, niet alleen voor de ogen maar zelfs ook voor je geest en lichaam. Rust. Hartelijke groeten uit Maastricht,kim.

N.Oostdijk
Door

N.Oostdijk

op 06 Jan 2017

Beste,mijn man heeft macula heeft ook al wat inspuitingen gehad,en wordt er een beetje treurig van omdat hij niet alles meer kan doen ,zoals hij gewend was,vrij logisch .De laatste keer dat hij bij de oogarts was ,was het stabiel.Ik zit graag op internet om dingen op te zoeken,en dacht ik ga eens zoeken over informatie van macula,nee heb je en ja kun je krijgen.Dus kwam ik op deze site terecht .Waarom wordt hier niet meer reclame voor gemaakt,vanwege de oogartsen heb ik het idee.Jammer vindt ik dat,maar dat is mijn mening.Ik las over cursussen en nog wel andere dingen die goed zijn en waar je helemaal geen weet van hebt.Mijn man weet hier niets van ,die zegt ij geloofd alles, en dan denk je probeert hem te helpen maar dan is het net of niet in dank wordt afgenomen.Maar ik zet toch door ,wie weet komt er toch iets goeds van ,en dan is alles goed.Sorry voor mijn verhaal ,en hoop iets te horen van u ,Maar wij wonen in Neerpelt Belgie . onze e.mail is gerritnellie@hotmail.com Vriendelijke Gr. N.Oosdijk

Karin
Door

Karin

op 07 Jan 2017

Goed dat je toch op speurtocht bent gegaan. Er is 1 ding die jij heel goed kunt doen, om hem te helpen. Je kunt namelijk heel veel met voeding doen. Ik heb een digitaal kookboek gemaakt, met super recepten voor de ogen. Want bij macula is er sprake van te kort aan voedingsstoffen. Je kunt via onderstaande link meer informatie vinden over voeding en het kookboek. https://volzicht.nl/geef-je-ogen-de-kost/

Roelofsen
Door

Roelofsen

op 07 May 2014

Hallo Karin, even een vraagje. eigeel is goed voor je ogen, maar moet ik het dan rauw drinken of bereiden? Ik hoor graag van u Met vriendelijke groet

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 May 2014

Kan allebei. Rauwe eieren werken sterk ontgiftend. Maar gebakken en gekookt is ook goed, zeker als de eierdooier nog zacht is, zorg ervoor dat je biologische eieren neemt die buiten hebben gelopen.

Reactie plaatsen