Goede voeding voor de ogen

Lever als goede voeding voor de ogenGoed zorgen voor je ogen betekent goed eten voor je ogen. Ogen en het hele visuele systeem: de oogspieren, oogzenuwen en visuele cortex, vragen veel voedingsstoffen. Een hoeveelheid die ze over het algemeen bij lange na niet krijgen. Daarbij komt dat het lichaam vaak voedingsstoffen uit gezonde cellen haalt, onder andere ook de cellen van de ogen, om geraffineerde granen en suikers te kunnen verwerken. Waardoor er nog minder goede voedingsstoffen in het visuele systeem achterblijven. Onze voedingsgewoonten veroorzaken bijziendheid, staar en macula degeneratie. 

Koolhydraten hoofdoorzaak van staar en macula

Alle koolhydraten (suiker, jam, pasta, brood, fruit) is voor je spijsvertering hetzelfde en wordt uiteindelijk omgezet tot bloedsuiker, glucose. Geraffineerde koolhydraten zijn schadelijk voor het lichaam en de ogen. Maar ook teveel gewone koolhydraten zijn niet goed voor de ogen. Uit studies is gebleken dat  teveel koolhydraten de hoofdoorzaak zijn van staar en macula degeneratie, twee ernstige ookziekten. Welke invloed de koolhydraten op de bloedsuikerspiegel hebben deed er niet toe, het enige dat telde was de hoeveelheid koolhydraten die werd gegeten.

Lever voor de vitamines A

Koolhydraten zijn hoofdoorzaak van staarHet verhaal bestaat dat wortels goed zijn voor de ogen. Want heb je weleens een konijn met een brilletje op gezien. In wortels zitten veel beta caroteen in, een stof waarmee het lichaam vitamine A kan aanmaken. Ogen hebben deze vitamines nodig om bij weinig licht te kunnen zien. De lichtgevoelige cellen in je netvlies gebruiken veel vitamines A. Maar ware vitamines A komen alleen maar voor in dierlijke vetten en je lichaam kan deze vitamines veel makkelijker en beter opnemen dan beta carotenen. Lever bijvoorbeeld is orgaanvlees waar veel vitamine A in voor komt en een super gezond is voor de ogen.

Jagers-verzamelaars

De universiteit van Colorado onderzocht 229 stammen van jagers-verzamelaars. De onderzoekers ontdekten dat onder de primitieve volkeren een laag percentage bijziendheid was, zelfs bij degene die onderwijs kregen. Dr. Loren Cordain, de leider van het onderzoek, ontdekte dat het eten van granen en suikers maar zelden voorkwamen in het dieet van jagers-verzamelaars, maar dat dit voedsel snel werd opgenomen in hun dieet als hun samenleving verwesterde. Als deze volkeren hun levensstijl veranderden en granen en suikers opnamen binnen hun dieet, dan groeide het percentage bijziendheid gelijk aan of overschreed die van de Westerse samenlevingen.

Bijziend door westers eten

Sugarchallenge: dertig dagen zonder suiker“Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit granen en (geraffineerde) suiker”, zegt dr. Cordain, “Bij traditionele volken die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit, wordt een op de duizend mensen licht bijziend. Zodra ze onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van een generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.”

Goede voeding voor de ogen

Wil je gezonde ogen is het dus belangrijk om gezond te gaan eten. En gezond eten is niet altijd wat je denkt dat gezond is. Ik dacht dat ik altijd wel gezond at, maar achteraf gezien zaten mijn maaltijden vol met koolhydraten, namelijk havermout, brood, fruit, pasta, rijst enzovoort. En at ik maar weinig vlees, af en toe kaas en yoghurt. Maar niet veel, dat is niet goed voor je. Dacht ik, zo gaan de verhalen.

Beestenbottenbouillon

Inmiddels ben ik drastisch verminderd met fruit en eet ik veel meer verzadigde vetten. Deze haal ik uit rauwe melk, boerenkaas, biologische eieren, biologisch vlees, lever en niertjes, vette vis en beestenbottenbouillon. En voel ik me stukken beter en fitter sinds ik zo eet. Ben veel minder met eten bezig, want voel me verzadigd. En de kilo's vliegen eraf. Op moment dat ik mijn bouillon drink en mijn zelfgemaakte leverworst eet, voel ik echt een boost naar mijn ogen toe en merk ik het in mijn zicht. Mijn blikveld wordt groter en helderder. Ik merk dat de lichtgevoelige cellen in mijn netvlies direct gevoed worden.

Eieren voor de ogen

Eieren als voedingsbron voor de ogenOok eieren zijn supergezond voor de ogen. Er zit onder andere heelveel lutheïne en zeaxthaïne in, anti oxidanten die van nature voor komen in de ogen. Het verhaal dat vlees, verzadigde vetten en eieren niet goed zijn voor je cholesterol, kan naar het land der fabels. Het zijn juist voedingsbronnen die ons lijf nodig hebben. En uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat deze voedingen geen invloed hebben op het cholesterol en dat cholesterol juist belangrijk is. Het is niet een te hoog cholesterol dat hart en vaatziektes veroorzaken, maar verkeerde voeding zoals suiker, teveel koolhydraten en plantaardige oliën.

Gezonde groentes

Het eten van eieren, vlees, vis, bouillon kun je prima combineren met diverse groenten die onder andere veel lutheïne en zeaxthaïne bevatten. Zoals brocolli, courgette, spinazie, komkommer en peterselie. Kun je heerlijke soepjes van maken of toevoegen aan een stoofpotje. Iemand vertelde mij eens dat als je last hebt van je ogen, je het beste ogen kunt eten. Beetje gruwelijk, het idee. Maar ik kan me  wel voorstellen dat je juist in ogen alle voedingsstoffen vind die jouw ogen nodig hebben. Thuis hebben mijn dochters en ik het wel geprobeerd met de ogen van sprotjes (kleine visjes). Ze smaakten best lekker! Maar een koeienoog heb ik nog niet geprobeerd. Als je zelf wel eens ogen hebt gegeten, of andere ervaringen met voeding en het effect op je ogen, vind ik het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden