Elf belangrijke voedingsprincipes volgens Weston Price

gezondegebittenvannatuurvolkerenWeston Price was een tandarts uit de vorige eeuw, die wilde weten waarom natuurvolkeren zulke mooie gebitten hadden, dit in tegenstelling tot de gemiddelde klant die in zijn tandartsstoel zat. Hij trok de wereld rond om 14 natuurvolkeren te bezoeken. Hij wilde weten wat een gezond dieet is door naar hun gebit te kijken. Maar alle volkeren aten allemaal totaal anders. Sommige aten geen planten, anderen weinig vlees. Sommige aten veel, andere aten weinig koolhydraten. Er waren volkeren die aten voornamelijk gekookt voedsel, anderen weer veel rauw. Sommige aten melkproducten, anderen weer helemaal niet. Sommige aten granen, anderen weer niet.

Overeenkomst tussen deze volkeren

Wat Weston Price als overeenkomst ontdekte tussen deze volkeren was dat ze allemaal in vergelijking met de gemiddelde Amerikaan vier keer zoveel wateroplosbare vitamines binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten. Uit zijn bevindingen heeft de Weston Price Foundation elf principes gehaald.

voedingsprincipe aarde1: Geen geraffineerde producten

Het eerste principe is dat deze mensen geen geraffineerde produkten aten. Een uitspraak van Weston Price is "Life in its fullness is mother nature obeyed". Fabrieksvoedsel is geen voeding van moeder aarde.

2: Dierlijke producten

Het tweede principe is dat ieder dieet van de bezochte natuurvolkeren dierlijke produkten bevat. Bij ieder natuurvolk was dit weer anders: Vis en schaaldieren, vogels, rood vlees, melk en melkprodukten, eieren, insecten, reptielen. Wat ze met elkaar gemeen hadden, ze aten alles van het dier, de organen, het vel, het vet. Van de botten maakten ze soep. Weston Price ontdekte de beste botopbouw onder de volkeren die vis en schaaldieren aten.

3: Calcium en vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten

voedingsprincipe visHet derde principe is dat ze allemaal in vergelijking met de gemiddelde Amerikaan vier keer zoveel calcium en andere mineralen binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke produkten. Weston Price ontdekte dat we vette voeding, inclusief de vitamine A en D, nodig hebben om mineralen op te kunnen nemen. Als je het lichaam vergelijkt met een huis, dan zijn de mineralen de stenen en de vetoplosbare vitamine A en D het cement tussen de stenen. Vitamine A en D vind je in Zeevoedsel zoals visseneieren, vissenkoppen, vette vis, schelpdieren, levertraan. In landvoedsel zoals  boter en room, eigeel, lever, orgaanvlees, dierlijke vetten en vooral als de dieren alleen maar grasgevoederd zijn.

4: Meeste voedsel gekookt

Het vierde principe is dat de natuurvolkeren het meeste voedsel gekookt aten, behalve bepaalde dierlijke produkten. Wat ze bijvoorbeeld rauw aten was de melk en melkprodukten, rauwe en gemarineerde vis, rauwe schaaldieren zoals oesters, en bepaalde rauwe vleesgerechten zoals tartaar en carpaccio.

5: Veel enzymen en bacteriën

Elf belangrijke voedingsprincipes volgens Weston Price notenHet vijfde principe is dat ze hoge hoeveelheden van enzymen en bacteriën binnen kregen. Als we enzymen uit onze voeding krijgen, hoeft ons lichaam niet zo hard te werken om het zelf aan te maken. Produkten met veel enzymen zijn: rauwe melk produkten, rauwe honing, rauw vlees en vis, koud geperste olie (extra virgin olijfolie), wijn en ongepasteurizeerd bier, gefermenteerde groenten, fruit, noten en zaden. In ons lichaam leven goede bacteriën, die ons onder andere helpen het eten te verteren, het haalt de giftige stoffen weg, en zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Goede bacteriën vind je in gefermenteerde groente en gefermenteerde drankjes zoals kambucha en kefir.

6: Zaden/granen/noten/groenten eerst weken

Het zesde principe: de mensen weekten, kiemden, fermenteerden zaden, granen, noten en groenten, voordat het gegeten werd. Herbivoren hebben een extra fermentatie tank in hun buik, zoals de verschillende magen van een koe. Wij mensen hebben dat niet en moeten dus zorgen dat deze produkten van te voren gefermenteerd zijn. Goede bewerking zorgt ervoor dat de voedingstoffen vrij komen en wij ze beter op kunnen nemen. Het brood dat wij bijvoorbeeld eten wordt niet gefermenteerd, behalve bij zuurdesembrood en gekiemd brood. Maar vaak is dit ook een versneld proces waarbij de fermentatie niet voldoende is. Klik hier voor recepten van gefermenteerde groenten.

7: Veel verzadigde vetten

Het zevende principe: de totale (verzadigde) vetconsumptie varieerde bij natuurvolkeren tussen de 30 en 80% van de calorie inname. Maar de vetconsumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren kwam maar voor hoogstens 4% voor in hun dieet, dit in tegenstelling tot het Westerse dieet, daar maken deze vetten 20% uit van de calorie inname. Terwijl we nu bang gemaakt worden voor verzadigde vetten, zijn het de meervoudige onverzadigde vetzuren die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker als je deze gaat verhitten, de structuur verandert dan van de vetmolecuul en verandert in vrije radicalen, giftige stoffen voor het lichaam. Volgens Sally Fallon Morell, voorzitter van de Weston Price Foundation, is de consumptie van de plantaardige olie nog schadelijker dan de suikerconsumptie. En het zit in praktisch alle bewerkte producten.

8: Minder vetten met omega 6 en 3 erin

Het achtste principe: De balans tussen omega 6 en omega 3 was ongeveer gelijk aan elkaar en ze aten dus niet meer dan 4% aan vetten met omega 6 en 3 erin.  Ons moderne dieet bestaat voor 20% uit vetten met omega 6 en 3, waarvan 90% bestaat uit omega 6 en 10% uit omega 3.

9: Het consumeren van ongeraffineerd zout

Elf belangrijke voedingsprincipes volgens Weston Price keltisch zeezoutVolgens het negende principe bevatten alle diëten van de natuurvolkeren zout. Geen geraffineerd zout zoals ons menu, maar ongeraffineerd zout, uit de zee of uit zoutmijnen. Zout hebben we onder andere nodig om proteïnen en koolhydraten te verteren en de ontwikkeling van de hersenen.

10: Beestenbottenbouillon drinken

Volgens het tiende principe gebruikten alle natuurvolkeren de botten van de dieren om er beestenbottenbouillon van te maken. Deze bevat mineralen die makkelijk opneembaar zijn, helpt om te ontgiften, de gelatine die uit de botten komt helpt de spijsvertering, de voedingsstoffen helpen gezond kraakbeen te ontwikkelen. Je kunt hier klikken voor recepten om beestenbottenbouillon te maken.

11: Visseneieren voor moeders in wording

zwangere vrouwHet laatste, elfde principe: natuurvolkeren namen maatregelen voor toekomstige generaties. Speciale voeding voor ouders in wording, zwangere vrouwen, zogende vrouwen en opgroeiende kinderen. Een belangrijke voedingsbron was bijvoorbeeld visseneieren voor meisjes en moeders in wording. Er zat drie jaar tijdens tussen de volgende zwangerschap, zodat de vrouw de tijd kreeg om weer in optimale conditie te komen voor de volgende zwangerschap. De jonge mensen werden geleerd  wat gezond eten is.

Cholesterol is goed

Wat ik zelf steeds meer als rode draad door alles zie, is dat waar wij bang voor worden gemaakt, eigenlijk heel gezond voor ons is. Rauwe melk, orgaanvlees, cholesterol, verzadigde vetten: allemaal belangrijke voedingsmiddelen die zorgen voor een optimale gezondheid. Klik hier voor  meer informatie over de ontdekking van Weston Price in zijn boek Voeding en Fysieke degeneratie.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ed
Door

Ed

op 23 Sep 2016

Hoi Karin, Ruim een jaar geleden heb ik je website bezocht omdat ik branderige ogen had. Ik draag een bril en was onder de indruk van jouw visie maar heb er tot nu toe niets meegedaan. Ik herinnerde mij wel dat jij het ook over voeding had op je site dus vandaar mijn reactie. Nu ben ik sinds een half jaar begonnen met het niet meer eten van suiker en snelle koolhydraten. Deze vorm van eten lijkt heel erg op het door jou beschreven dieet van de Tandarts. En weet je wat, ik draag sinds 2 maanden geen bril meer! Zowel een lees- als veraf heb ik niet meer nodig. Indirect bedankt!

Karin
Door

Karin

op 25 Sep 2016

Wow, super Ed.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 29 Aug 2016

Beste Karin, Je oog ontspannings oefeningen en verdere oog genezings informatie vind ik erg goed. De vraag is of het goed is ook bepaalde voedings adviezen te geven,daar het voorlichtings bureau voor de voeding andere adviezen geeft.

Karin
Door

Karin

op 30 Aug 2016

De vraag is of de voedingsadviezen van het voorlichtingsbureau wel zo gezond zijn. Ze adviseren bijvoorbeeld margarine ipv roomboter. Margarine wordt gemaakt in de fabriek, waarin ze met allerlei processen vloeibare olie vast maken. Roomboter is een natuurprodukt. Welke keuze lijkt je gezonder?

Gerard
Door

Gerard

op 21 Aug 2016

Ik denk dat de voedingdiscussie niet zo belangrijk is voor het zien. Het grote probleem is dat kleine kinderen een bril aangemeten krijgen en dat ouders zo attent zijn om het doktersadvies op te volgen. Kinderen krijgen dan een bril die een kwart of halve punt te sterk is, zodat de ogen zich aan de bril moeten aan passen. Kindermishandeling! Onder -1 en -anderhalf heb je helemaal geen bril nodig!

Donna
Door

Donna

op 26 Jun 2016

Een vegetarisch bestaan heeft geleid tot DNA schade bij verschillende volkeren en het ergste is nog dat zij die hebben doorgegeven aan hun kinderen!! Dit is keiharde bewijs en als je meer weet over het menselijk lijf dan weet je dat elk cel op cholesterol en vet draait o.a. Het feit dat de mens is gemengd met Neanderthaler zegt al genoeg, hun voedsel bestond 80% uit vlees. EN het is lief dat mensen voor dieren opkomen maar dat hoeft niet ten koste te gaan VAN ONZE DNA! Als je zelf liever een ZIEKTE ontwikkeld en voor de rest van je leven aftakelt omdat je de dieren zo sneu vindt, dan is dat jou keuze. Maar ga dat niet voor een ander beslissen. En als je überhaupt voedingsadvies wil geven, weet wat je zegt en weet ten eerste wat je eigen cel en microbioom nodig heeft.

Tibor
Door

Tibor

op 06 Aug 2016

Beste Donna, Waarom zou een vegetarisch bestaan leiden tot DNA fouten? De panda (carnivoor) eet ook alleen maar bamboe (plant), maar er is niets mis het het dier zelf. Daarnaast kan het lijf zelf (verzadigde)vetten maken van de glucose die je binnenkrijgt van de planten. Als je naar het gebit van de mens kijkt zul je zien dat je zowel snijtanden hebt als kiezen, wij zijn een omnivoor.DNA schade komt bij iedereen voor, deze fouten in het DNA zijn over het algemeen onschadelijk omdat ze in onschuldig weefsel zoals vetweefsel bevinden. Deze cellen delen zich niet verder en je zult er ook nooit last van krijgen. Met vriendelijke groet, Tibor

Frans
Door

Frans

op 26 Jun 2016

Dag Karin, Je vraagt om een reactie op het artikel van Weston Price. Ik heb veel van de reacties gelezen en het is duidelijk dat er veel verschillende meningen zijn. Ik heb veel waardering voor jou inspanningen om mensen die daar behoefte aan hebben beter te laten zien gezonde ogen te laten krijgen of te laten behouden. Wat ik zie is dat onze werelden erg ver uit elkaar liggen. In jou wereld lijkt het normaal dieren te gebruiken voor jou doelen en welzijn. In mijn wereld is dat niet zo en als zodanig komt het niet bij mij op om daarin mee te gaan. Het moet mogelijk zijn om zonder de hulp van dieren zelfgenezing te bewerkstelligen en liever nog ziekten te voorkomen. Het misbruik van dieren heeft dermate gruwelijke vormen aangenomen dat er eigenlijk geen excuus meer te vinden is om, als je wilt spreken over beschaving, hierin mee gaan. Naarmate de wereldbevolking toeneemt en mensen vinden dat ze niet kunnen leven zonder vlees of vis zal het alleen maar erger worden. Ook in de biologische sector worden dieren gebruikt om winst te maken en wordt er in de slachthuizen niet respectvol omgegaan met schepsels die gevoel, en angst kennen. Ik heb vroeger vlees en vis gegeten maar zou voor geen goud meer terug willen en dus ook niet om beter te zien want, beter zicht zou ten koste gaan van inzicht en dat stel ik net wat meer op prijs. In de tussentijd blijf ik je artikelen lezen en kijk ik wat de effecten zijn van oefeningen en voedingssupplementen op de staar en glaucoom. Wat dat betref zal ik je op de hoogte houden als er zonder gebruik van vleesproducten vooruitgang is.

Karin
Door

Karin

op 26 Jun 2016

Beste Frans, Het is niet zozeer mijn visie, het gaat om hoe wij mensen al eeuwen lang leven en eten. Dat er veel mis is in de manier waarop wij met dieren omgaan, ben ik het helemaal eens. Maar hetzelfde geldt als je planten eet. Ook daar worden hele stukken aarde voor misbruikt. Een heel mooi filmpje hierover en hoe je werkelijk de wereld kunt redden, kun je hier vinden: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=nl

Karin Ruiter
Door

Karin Ruiter

op 27 Jun 2016

Hallo Karin, heb je artikel met interesse gelezen. Ook een aantal reacties. Het valt me op dat die voor een groot deel van 'boze' vegetariërs komen. Het valt me ook op dat bijna niemand reageert op wat je daadwerkelijk geschreven hebt. Mensen pikken er vooral hun eigen gevoelige punt uit en reageren daar op. Er zijn zoveel therorieen in omloop over wat gezond is dat je door de bomen het bos niet meer ziet en denk ik vooral af moet gaan op je eigen lichaam. Ik vind het leuk dat je al deze kennis deelt en iedereen daar dan mee kan doen wat hij of zij goed dunkt. Toevallig heb ik ook net gehoord over het boek van Dr. Perlmutter, ook interessant. In elk geval denk ik dat mensen die ver voor ons leefden uitgingen van een natuurlijke behoefte en van natuurlijke omstandigheden, dat lijkt me sowieso goed. Wij gaan vooral uit van wat we allemaal bedenken tav eten. Goed naar je lichaam luisteren en je af en toe laten inspireren door een interessante theorie spreekt mij nog het meeste aan. In elk geval dank voor al je waardevolle informatie!

Annelieke
Door

Annelieke

op 15 May 2016

Beste Karin, Naast dit artikel heb ik ook je vorige artikel 'Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet' gelezen. Zelf ben ik al 20 jaar vegetariër en ik word doodmoe van mensen die elke keer maar weer deze leefwijze proberen onderuit te halen met slecht onderbouwde argumenten. Ook denk ik dat je een belangrijk punt over het hoofd ziet. Voor de meeste vegetariërs is persoonlijke gezondheid niet de belangrijkste motivatie om te kiezen voor deze manier van leven maar vooral de ethische bezwaren. Voor mij is overconsumptie een belangrijke reden om geen vlees te eten. Wereldwijd worden er jaarlijks pakweg 70 miljard dieren 'geconsumeerd' De impact op het milieu is zeer dramatisch. Helaas gaat het eten van biologisch vlees dit probleem niet oplossen. We leven in een andere tijd en dat vraagt om een andere aanpak. We kunnen simpelweg niet meer met 7 miljard mensen net zo gaan leven als de natuurvolkeren want dt kan de aarde niet aan. Mensen aanzetten tot het eten van nog meer vlees vind ik dan ook stuitend.

Karin
Door

Karin

op 17 May 2016

Beste Annelieke, Zoals je in het andere artikel hebt kunnen lezen, is mijn verhaal geen pleidooi voor de bio industrie, maar een pleidooi voor dieren die buiten grazen en zo ons land weer vruchtbaar maken. Vroeger waren boeren bedrijven altijd gemengd, omdat de mest van de dieren ervoor zorgen dat planten kunnen groeien. De aarde kan juist niet aan hoe we dit allemaal uit elkaar getrokken hebben en dieren op mega stallen hebben gezet en plannten als mono culturen zijn gaan kweken. De oplossing ligt wel bij hoe de natuurvolkeren eten, weer terug naar de basis en de bron. Of je er 7 miljard mensen kunt voeden, weet ik niet. Maar met de monoculturen zoals ze nu zijn, waar ook vegetariërs gebruik van maken, putten we juist de aarde uit.

Gerard
Door

Gerard

op 05 Sep 2015

Erg goed en helder artikel! Het probleem is hier dat je het boek van Weston Price moet lezen om overtuigd te raken. Er zijn (minstens) twee redenen waarom dat niet gebeurt: 1. Hoewel Price zijn boek heeft geschreven voor een breed publiek, blijft het een wetenschappelijk werk. Nogal saai, en omdat hij zoveel volkeren heeft be- en onderzocht, is er veel herhaling. Hij werkt zijn onderwerpen diep uit en dat is voor een leek ook saai. 2. Zijn boodschap is onwelkom. Wie wil er nu zijn (klein)kinderen hun ijsje, koekjes, limonade en al die andere lekkere dingen ontzeggen, terwijl de rest van de wereld daar niet aan meedoet. En omdat je het boek niet gelezen hebt, ben je niet overtuigd en denk je dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Dat is wel een beetje jammer:(

Tibor
Door

Tibor

op 06 Aug 2016

Er zit echter wel een nadeel aan het boek van Weston Price, het is vrij oud. Weston Price zelf is in 1870 geboren. Er volgt hier een korte geschiedenis: In de middeleeuwen was een "aderlating" de beste manier om verschillende kwalen op te lossen, velen gingen alsnog dood. In 1847 ontdekte de Hongaar Ignaz Semmelweis dat je de kans op kraamvrouwenkoorts kon verminderen door de chirurg voor de behandeling zijn handen te laten wassen (basis hygiëne). Helaas werd deze man voor gek verklaard, hoe kon zo iets simpels een kwestie als leven of dood bepalen? Pas in 1865 werd zijn principe algemeen aanvaard, 5 jaar voor de geboorte van Weston Price. In 1900 was de levensverwachting slechts 50 jaar in Nederland. In december 1903 kon de eerste mens vliegen. In de jaren dertig (werd zijn boek gepubliceerd) was er een vermoeden dat longkanker een verband had met roken. Dit werd pas in de jaren 50 bewezen, en duurde erg lang voordat het geaccepteerd werd.Destijds dachten mensen anders en hadden ze de technieken niet die wij nu wel hebben. De wetenschap is gigantisch veel verbetert. We kunnen met 500 mensen in 1 vliegtuig, we kunnen naar de achterkant van de maan, sturen satellieten naar de uithoeken van het universum en we verbouwen groenten in de ruimte. Chirurgen wassen niet alleen hun handen maar zijn geheel steriel. Ze voeren operaties uit die 20 jaar geleden nog onbedenkelijk waren. We hebben geleerd dat een molecuul uit atomen bestaat, en dat een atoom uit elektronen, protonen en neutronen bestaan, en dat die weer uit quarks bestaan.De wetenschap is zo ver gevorderd door onder andere peer-reviews, elkaars onderzoeken herhalen om fouten te minimaliseren. Als dit ook is gedaan met het onderzoek van Weston Price, en daaruit kwamen dezelfde conclusies, ook in het heden waar mensen een levensverwachting van 80+ hebben, dan zouden stichtingen, instanties en overheden er gehoor aan geven. Maar voorlopig blijft het advies van het voedingscentrum, de Hartstichting en de overheid om verzadigde vetten te mijden of te vervangen met onverzadigde vetten. Dit is omdat het onderzoek niet succesvol is herhaald.Met vriendelijke groet, Tibor

Karin
Door

Karin

op 05 Sep 2015

Ik werd direct al geraakt door het verhaal bij een lezing van Mike Donkers, en het bekijken van de foto's in het boek van Weston Price raakte mij ook diep. Ik vond het boek lezen helemaal niet saai, maar juist boeiend. Er zijn andere wegen om overtuigd te raken, maar ja, mensen moet wel willen.

wim
Door

wim

op 25 Jul 2015

Hoi Karin, Leuk dat je e.a. zo ter discussie stelt. Ik moet er zelf inderdaad niet aan denken weer vlees te gaan eten, dan maar minder zicht is mijn eerste reactie. Veel kinderen willen ook geen vlees eten, geheel los van wat hun ouders gewend zijn, staat hen zonder meer een bril te wachten? Ik denk dat je volkomen gelijk heb als je zegt dat er veel, of alle kennis verloren is gegaan over leven in balans, het 'weten' is zoek. Maar of terugvallen op gewoontes uit een verleden de oplossing is? Die kennis, dat weten weer oprakelen lijkt me prima, en dan zien wat het oplevert in de huidige tijd. Ik weet verder weinig over dit topic, wil er wel graag meer over lezen. Wat ik me afvroeg, in de ayurvedische benadering, hoe gaan ze met vegetarisch leven om en hebben die mensen slechter zicht als gevolg van hun dieet? En dragen in India 30% meer mensen een bril, of is dat te kort door de bocht. Ik weet het niet maar ben er wel benieuwd naar.

Johanna Bakker
Door

Johanna Bakker

op 22 Jun 2015

Het is niet goed om dit dieet,veel eieren en orgaanvlees,bij iedereen toe te passen.Ik krijg clienten die dit dieet volgden en hun cholesterol was torenhoog. Toen ze overgingen op een vegetarisch dieet,sommige zelfs op een veganistisch dieet was hun cholesterol binnen drie weken weer op normale waarden.Veel groente en fruit is zeker aan te raden. De mensen waar jij het over hebt waren de hele dag in beweging,dat kan je niet toepassen op de mens van nu die het grootste deel van de dag achter de computer zit.Kijk ook vooral naar de mensen die dit dieet voorstellen,zien zij er gezond uit?Trek dan je eigen conclusie en eet wat bij je past.

Karin
Door

Karin

op 22 Jun 2015

Beste Johanna, Je gaat wel kort door de bocht, er staat hier niet dat je per se veel eieren en orgaanvlees moet eten. Er zit heel veel oerwijsheid in de manier waarop natuur volkeren aten. En deze mensen waren niet de hele dag in beweging. Er worden veel meer voedingsprodukten genoemd, zoals beestenbottenbouillon, heel licht verteerbaar en gefermenteerde produkten. De gezondheidstoestand van de mensen tegenwoordig is niet al te best en daardoor kunnen ze veel eten niet goed meer verteren. Daar gaat het fout. De eieren en orgaanvlees omzeilen lijkt mij niet de oplossing. Want daarin zitten veel voedingsstoffen die we als computerend mens juist goed kunnen gebruiken. In plaats je er tegen te verzetten kun je ook verdiepen in de wijsheid van deze mensen en daar op een creatieve manier mensen mee verder helpen.

T.
Door

T.

op 10 Sep 2015

Misschien dat Johanna Bakker kort door de bocht is. Maar het klopt wel. Een dieet als deze verhoogd de cholesterol, maar er staat nergens iets van een waarschuwing over een (te) hoge cholesterol. (Zelfs op zoethoutthee staat een waarschuwing dat het de bloeddruk verlaagd!)Ook dat we veel minder bewegen dan destijds klopt. Misschien dat ze destijds niet constant in beweging waren, maar wij bewegen wel een stuk minder.De gezondheidstoestand is juist beter geworden. We leven veel langer dan toen. Het enige verschil is dat we tegenwoordig bijna elke ziekte kunnen opsporen. en velen daarvan kunnen genezen. In de tijd dat we nog op wild moesten jagen waren kleine verwondingen al dodelijk. Als je destijds een botbreuk had waren er een aantal opties: 1: het bot groeit weer goed aan; 2 je gaat dood; 3 het bot groeit schreef/verkeerd aan; 3.1 je gaat dood omdat je niet voor je zelf kan zorgen; 3.2 je overleefd het (met moeite en pijn). Tegenwoordig krijg je gips. Bij een open botbreuk was de kans op overleven velen malen kleiner door infecties, tegenwoordig hebben we daar antibiotica voor.Tot slot heb ik een opmerking over je bronnen, je gebruikt slechts een paar boeken als bron, je eigen ervaring en spreekt sites zoals http://www.voedingscentrum.nl/ tegen. terwijl die echt niet liegen omdat ze dan meer geld krijgen, hun neutraliteit is namelijk veel meer waard. Daarnaast heb ik met biologie juist geleerd dat onverzadigde vetten gezonder zijn dan de verzadigde (maar je hebt van beide wel wat nodig). Misschien dat verzadigd vet goed is voor je ogen, voor je hart en bloedvaten is het niet.Tibor

Henk van Rossum
Door

Henk van Rossum

op 18 Oct 2015

Beste Tibor. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat verzadigde vetten slecht zijn voor hart en bloedvaten. Het is slechts een vermoeden gebaseerd op slecht wetenschappelijk vs onderzoek uit de jaren 70. Evenmin is aangetoont dat onverzadigde vetten gezond zouden zijn. Alle oer en natuurvolken die geen welvaartsziekten kennen eten vrijwel uitsluitend vlees. En ze eten ook de beesten met huid en haar en gooien niets weg. Woestijnnonaden drinken de hele dag door extreem vette kamelenmelk. Zelf ben ik 4 jaar geleden op dit soort dueet overgegaan. Wij bakken alles in puur varkensvet en eten vrijwrl uitsluitend vlees en eieren. Ik ben 18 kilo kwijt en mijn bloeddruk ging van van 160/110 naar 130/80 zonder enige medicatie. Nog een opmerking over botbreuken: die komen vooral voor bij bevolkingsgroepen die granen eten. Er is door archeologen aangetoont dat volkeren die granen eten aan botontkalking lijden.

Tibor
Door

Tibor

op 29 Jun 2016

Beste Karin,Ik citeer: "Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen" Bij een onderzoek onder gezonde mensen kom je er inderdaad achter dat ze allemaal gezond zijn, ongeacht hun voeding. Bij een onderzoek onder gezonde mensen die al meer dan 40 jaar roken (als een schoorsteen) kom je er ook achter dat ze allemaal gezond zijn, het is namelijk een onderzoek "onder gezonde mensen". Je kan echter NIET de conclusie trekken dat roken geen nadelig effect heeft op de gezondheid. Zoals grootschalig onderzoek aantoont. In dit onderzoek zaten ook mensen bij die op hun 40ste een long kwijtraakte en de rest van hun leven door bleven roken zonder nadelige effecten. Maar het gros van de rokers is overleden aan de symptomen van roken.Tot slot, koningin Elizabeth Alexandra Mary, ook wel Elizabeth II genoemd, is 90 en regeert sinds 1952 de troon van onder andere het Verenigd Koninkrijk. Ooit was het een zeldzaamheid zo oud te worden, tegenwoordig komt het vaker voor: "Het aantal 65-plussers is de afgelopen decennia gestegen van nog geen 800 duizend in 1950 tot bijna 2,2 miljoen in 2000. In diezelfde tijd nam het aantal hoogbejaarden (80-plus) toe van 100 duizend tot een half miljoen." (CBS: https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/A1B4D85F-8C92-4199-88F6-4D3DCDFE72B9/0/index1165.pdf) Bijna 3x meer mensen boven de 65 jaar en 5x meer hoogbejaarden.Met vriendelijke groet, Tibor

Tibor
Door

Tibor

op 21 Jun 2016

Beste Karin, Vetweefsel is een type bindweefsel dat bestaat uit adipocyten (cellen die vet opslaan of vetcellen). Dit weefsel is voor opslag van vet, dat onder andere gebruikt wordt als brandstof en bouwstof. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vet)De hersenen zelf zijn een deel van het zenuwstelsel en bestaan voornamelijk uit vocht. Dit vocht dient als bescherming voor de hersenen tegen schokken en het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen.De mens heeft 100 miljard zenuwcellen en de meeste daarvan bevinden zich in de hersenen. Op cellulair niveau bestaan de hersenen uit twee soorten cellen: neuronen en gliacellen. Deze cellen bevatten (net zoals alle andere cellen) voornamelijk uit water. Door middel van osmose worden stoffen getransporteerd. Vet is niet oplosbaar en kan niet door middel van osmose getransporteerd worden. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuwcel)Voor zover ik weet of kan vinden op het internet bestaan de hersenen niet voor 60% uit vet, laat staan dat het verzadigd vet is. Heeft u hier een bron van?Met vriendelijke groet, Tibor PS: Er was een tijd (in Nederland) dat 60 jaar erg oud was. Tegenwoordig is 90 of zelfs 100 erg oud. Daarom gaat de pensioenleeftijd omhoog, omdat we langer blijven leven. Erg oud, is relatief.

Karin
Door

Karin

op 24 Jun 2016

Beste Tibor, Je kunt eens de volgende boeken lezen voor meer informatie hierover: Eet vet, wordt slank Voeding en fysieke degeneratie: http://wqd.nl/Q99J Kokosolie geneest: http://wqd.nl/xF6uIk ken niet veel mensen die 90 of 100 halen, veel mensen zijn voor die tijd al ziek. De medische zorg houd ze nog in leven, zonder dat mensen genezen. Gezond oud worden bestaat bijna niet.

Tibor
Door

Tibor

op 19 Jun 2016

18 kg afvallen gaat met geen enkel dieet bij mij lukken, ik heb een BMI van 17.5, altijd al gehad zonder speciaal dieet, en geen anorexia.Instanties zoals de Hartstichting en het voedingscentrum baseren hun advies niet op "slecht wetenschappelijk vs onderzoek uit de jaren 70". Er wordt dan ook nog steeds volop onderzoek gedaan naar het effect van verzadigde en onverzadigde vetten. En het advies blijft: "Door verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet, neemt de kans op hart- en vaatziekten af." Bron: https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/vettenUit een VN onderzoek kwam het volgende naar voren: "Inheemse volkeren hebben nog altijd een beduidend kortere levensverwachting dan andere groepen." De levensverwachting was tot maar liefst 20 jaar minder dan gemiddeld op aarde! In Nederland is de levensverwachting voor een man 78.8 jaar en voor een vrouw 82.7 jaar. De gemiddelde levensverwachting van de aarde is 67.2 jaar. Het verschil tussen deze inheemse volkeren en Nederlanders is ongeveer 33.5 jaar (afhankelijk van je geslacht). Bron: http://archief.wereldomroep.nl/nederlands/article/levensverwachting-inheemse-volkeren-lager Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/hoe-ontwikkelt-de-levensverwachting-in-nederland-zich-in-vergelijking-met-andere-landen-Tot slot hebben de Woestijnnomaden een totaal andere dagindeling dan wij. Wij gaan in de ochtend naar school/werk, en komen s'avonds thuis. Zei lopen de gehele dag dor de woestijn, wat veel meer energie vereist. En ook zei hebben een minder hoge levensverwachting dan Europeanen.Met vriendelijke groet, Tibor PS: Als 1 roker 100 jaar wordt bewijst dit niet dat roken geen nadelige gezondheidseffecten heeft... Doe al het tabak in de ban, dan blijven we gemiddeld nog een paar jaar langer leven.

Karin
Door

Karin

op 21 Jun 2016

Beste Tibor Dat zijn hardnekkige mythes die je benoemt. Onze hersenen bestaan voor zestig procent uit verzadigd vet, we kunnen simpelweg niet zonder. Ook al leven we anders dan natuur volkeren. Die zeker wel heel oud konden worden.

Henk van Rossum
Door

Henk van Rossum

op 15 Oct 2015

Wat we even vergeten is dat cholesterol een zeer belangrijk hormoon is en dat het slechts een vermoeden van wetenschappers is dat het iets met hart en vaatziekten te maken heeft. Zelf ben ik er totaal niet bang voor en het zou ook nog wel kunnen dat je lichaam aan hoge verzadigd vet inname moet wennen en dat het in een later tijdstip vanzelf weer daalt. Ik eet 7 eieren per dag en verder vooral vlees en vis en kaas en kwark en youghurt. Vrijwel geen koolhydraten en dat sinds 4 jaar. Ik ben 60 en voel mij als 20.

erik
Door

erik

op 04 Feb 2015

"Het is goed te bedenken dat deze voedingsprincipes gebaseerd zijn op eeuwenoude wijsheid en weten van deze mensen"zijn het eeuwenoude wijsheden of was het gewoon eten wat voor handen was?Veel westerse onderzoeken zijn idd niet te vertrouwen, omdat het er maar net aan ligt welke fabrikant het onderzoek sponsort.Maar volgens mij aten de mensen vroeger gewoon wat er voor handen was. Of dat nou bessen, vlees of vis was. Ze hadden idd geen kunstmatige suikers (en daar mis je niks aan) maar ze hadden ook niet alle gezonde producten. Alleen wat er bij hun in de buurt was.Als je nu een kapotte hartklep hebt, dan laat je een operatie uitvoeren op basis van westerse wetenschappen en dan drink je toch geen kruidendrankje in de hoop dat het over gaat?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Feb 2015

Ik kan je aanraden het boek eens te lezen van Weston Price, dan zul je tot het inzicht komen dat het wel degelijk om eeuwen oude wijsheid ging. Deze mensen waren heel gezond en ze maakten zeker gebruik van wat er voor handen was, maar ze wisten wel hoe ze het moesten eten, door bijvoorbeeld veel plantaardige produkten als noten te fermenteren voordat ze het aten. Zodat de stofjes die niet gezond voor de mens zijn eruit verdwenen en er een gezond produkt ontstond. Ze aten alles van dieren, inclusief de organen, wetende dat de organen zeer gezond waren.

Anne
Door

Anne

op 18 Dec 2015

Hoi karin,Ik wilde je alleen even zeggen dat ik mega bewondering heb voor de manier waarop jij wewr rustig antwoord geeft aan al die eigenwijze mensen die jou bevindingen constant tegenspreken. Ik zou willen zeggen tegen deze mensen, je hoeft het niet te lezen, ga lekker naar het voedingscentrum.nl naar je schijf van vijf! Succes en ga zo door! Groet van een al 10 jaar trouwe mike donkers en weston price fan:-)

christine
Door

christine

op 12 Mar 2016

Ik vind het wel leuk om die reacties te lezen. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. we kunnen van elkaar leren toch. Als ik lees dat iemand 7 eieren per dag eet denk ik dat dat wat veel is. Maar als hij zich er goed bij voelt moet hij dat doen. Ik denk dat je niet een lijn kan trekken. De een heeft meer behoefte aan meer groenten en een ander wat meer vlees. Ik probeer nu 'smiddags een salade te eten met noten, een ei of zoiets. Dit voelt niet zo zwaar. Soep voelt niet lekker voor mij. Anderen zullen dat wel lekker vinden. maar dat zoete mis ik heel erg. Ik red dat ook niet elke dag. En dat is juist het slechtste. Natuurvolken eten ook eiwitrijke maden of ogen van een beest. brrrrr maar ff niet voor mij.

Eva
Door

Eva

op 22 Dec 2015

Hoi Anne, dank je wel voor je reactie! Karin is op dit moment op vakantie, ze zal het lezen wanneer ze terug is. Groetjes Eva, medewerker VolZicht

Annemarie
Door

Annemarie

op 16 Jun 2014

Interessant stuk; handig dat de principes van Weston Price hier puntsgewijs beschreven staan. Ik vraag me wel af of alle suggesties nog even geschikt zijnvoor de levenswijze van de 21e eeuw , of dat het beter is om hier en daar wat aan te passen aan de hand van nieuwe inzichten.Verder vind ik die Sally Fallon er vaak zo ongezond ( en te dik) uitzien; niet zo stimulerend om haar voorbeeld te volgen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Jun 2014

Hoi Annemarie, Ik heb Sally gezien tijdens een lezing van Weston Price. Ze is niet echt slank, maar ook niet veel te dik. Op mij kwam ze niet ongezond over. Het is goed te bedenken dat deze voedingsprincipes gebaseerd zijn op eeuwenoude wijsheid en weten van deze mensen. Daar hecht ik meer waarden aan dan veel westerse onderzoeken.

Terugblik op de Weston Price dag - VolZicht
Door

Terugblik op de Weston Price dag - VolZicht

op 08 Feb 2014

[…] de elf principes die uit Weston Price onderzoek naar voren zijn gekomen. Je kunt ze nalezen door op deze link te klikken. Wat de volkeren met elkaar gemeen hebben is dat ze vier keer zoveel water oplosbare […]

Jeroen Hageraats
Door

Jeroen Hageraats

op 27 Dec 2021

Hoi Karin, bedankt voor het artikel, ik kan me er helemaal in vinden, enige foutje is de afbeelding bij veel verzadigde vetten, in plaats van een afbeelding met goudgele roomboter heb je een afbeelding van margarine kuipjes gebruikt, dat zou ik even aanpassen voordat mensen de verkeerde vetten gaan eten!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Feb 2022

Oeps Jeroen, je hebt gelijk, ik haal hem eruit.

Reactie plaatsen