Venkel is goed voor de ogen

venkel is goed voor de ogenVenkel is goed voor de ogen. De oude Romeinen wisten dit al; zij noemden venkel de ‘plant van het zicht’. Ze ontdekten dat door het eten van het zaad je scherper ging zien en ze aten de knol om troebele ogen weer helder te krijgen. Maar veel verder terug in de tijd wisten mensen al van de positieve effecten op de ogen, want ook in het oude India gebruikte men venkel als medicijn bij allerlei oogklachten en -ziekten. Ja, venkel is goed voor de ogen. Maar het gewas doet nog veel meer: het staat er bijvoorbeeld om bekend dat het de productie van moedermelk stimuleert en de spijsverteringsorganen tot rust brengt. Denk maar aan de venkelthee die wij onze baby’s geven als ze darmkrampjes hebben.

Venkel is goed voor de ogen

De Latijnse naam voor venkel is Foeniculum vulgare en het gewas is lid van de selderijfamilie. Hiermee is het nauw verwant aan worteltjes, dille, koriander en peterselie. De geneeskrachtige werking hangt samen met het hormoon anethol dat erin zit. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze stof kan helpen bij het bestrijden van kanker en dat hij ontgiftend werkt. Maar er is nog meer onderzoek gedaan, namelijk naar de relatie tussen het genezen van glaucoom en het eten van venkel. Dit onderzoek, dat een aantal jaren geleden werd uitgevoerd op konijnen en spijtig genoeg nog niet op mensen is herhaald, leverde interessante inzichten op: venkel is goed voor de ogen en het heeft een genezend effect op glaucoom (Agarwal R. 2008)

Glaucoom door hoge oogdruk

Glaucoom is een gevaarlijke oogziekte waarbij vezels van de oogzenuw afsterven door slechte venkelknollen goed voor de ogendoorbloeding. De aandoening treedt soms acuut maar meestal sluipend op en als hij niet behandeld wordt, kun je geheel of gedeeltelijk blind worden. Vaak is glaucoom het gevolg van een te hoge oogboldruk doordat het kamerwater, vocht in de oogbol, niet weg kan. De artsen weten niet goed hoe je aan glaucoom komt en behandeling is moeilijk. Er worden meestal alleen oogdrukverlagende medicijnen voorgeschreven. Deze hebben op de lange duur schadelijke bijwerkingen.

Oogdrukverlagende werking van venkel

Venkel is goed voor de ogen. Het onderzoek op de konijnen liet zien dat venkel een oogdrukverlagende werking heeft. Bij de dieren werd de druk kunstmatig verhoogd, waardoor beginnend glaucoom ontstond. Daarna werden de onderzoek glaucoom konijnenbeestjes gevoederd met venkel. Dit zorgde ervoor dat bij een derde van de konijnen de oogdruk sterk verlaagde en de glaucoom verdween. Jammer genoeg is dit onderzoek niet herhaald op mensen. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat het niet lucratief genoeg is voor de pharmaceutische industrie. Want als je door venkel te eten je oogdruk kunt verlagen, waarom zou je dan nog dure medicijnen afnemen?

Ga zelf op onderzoek uit

Als je weet dat je oogdruk verhoogd is – dit wordt meestal bij de opticien ontdekt – kun je ervoor kiezen om meteen te beginnen met het eten van veel venkel, de knollen maar vooral ook het zaad. Venkelzaad is te koop bij reformwinkels. Wellicht kun je het probleem hiermee oplossen en voorkomen dat je aan de zware drukverlagende medicijnen moet. Daarnaast zou je kunnen starten met de oogspierontspannende oefeningen van dr. Bates. Deze oogarts heeft aan het begin van de vorige eeuw uitzonderlijke resultaten geboekt bij het genezen van glaucoom. Ik kan je helpen om hiermee aan de slag te gaan en je ondersteunen bij het zoveel mogelijk zelf genezen van je oogklachten. Wat denk je hiervan? Ik zou het fijn vinden als je hieronder een reactie achterlaat via het reactieformulier.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden