Beestenbottenbouillon

BeestenbottenbouillonOgen hebben mineralen en gelatine nodig en beestenbottenbouillon is een goede voedingsbron om mineralen en gelatine binnen te krijgen. Doordat je de botten een uur laat staan in water met appelazijn, trek je de mineralen uit de botten, die je lichaam makkelijk op kunt nemen. De volgende dag laat je het dan nog 6 tot 24 uur pruttelen en de bouillon zelf is al lekker om te eten, maar is ook een goede basis voor een soep. Je kunt soep maken met diverse groenten, zoals prei, ui, spitskool, bieten. Meestal gebruik ik ui met nog een groente voor een soep. Ik bak dit dan in een grote hoeveelheid roomboter, kokosolie, palmolie, of alle drie door elkaar. Eet smakelijk.

Beestenbottenbouillon

beestenbottenbouillon is lekker


Je kunt hiervoor mergpijp, schenkel en ossenstaart gebruiken en voor een gelatine rijke soep kun je een gewricht erbij doen, zoals een kniestuk of een poot. Uiteraard biologisch.  Je kunt de botten combineren.


Doe het vlees in een pan met water en doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken en daarna laat ik het geheel 6 tot 24 uur sudderen. Hoe langer, hoe meer er vrij komt. Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken. 


Je kunt het laatste uur nog wat groente meekoken. Haal daarna het vlees van het bot, ook de merg in het bot. Wat ik zelf doe: ik maak van een deel van de bouillon een soep met dit vlees en de groenten. En doe daar dan een flinke schep keltisch zout door. De rest vries ik als basisbouillon in.

Vissenkoppenbouillon

vissenkoppenbouillonVoor deze bouillon gebruik je de koppen van de vis en het graat. Je kunt dit bijvoorbeeld halen bij een viskraam op de markt. Maar vaak worden de vissen niet meer door de visboeren zelf schoongemaakt. wel verkopen ze gelukkig nog wel vissen met de graat er nog in en de kop er nog aan.


Je kunt dan bijvoorbeeld forel kopen waar de kop nog aan zit. De koppen eraf snijden, de forel bakken in veel roomboter. Het graat en vel wat overblijft met de koppen in een pan met water zetten. Doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken daarna breng je het tegen de kook aan (niet laten koken) en laat je het een half uur staan. De graat van vis is heel zacht, dus dat hoeft niet zolang. Niet laten koken, dan gaat het heel erg naar vis ruiken.  Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken. 


Ook dit is een goede basis voor soep, je proeft de vis niet meer terug als je alleen de bouillon gebruikt. Aan sommige koppen zit heelveel vlees, dan kun je er een lekkere vissoep van maken.


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Ik zou het leuk vinden als je hieronder lekkere soeprecepten wilt delen.

Ruud v Vianen
Door

Ruud v Vianen

op 01 Jan 2021

Ik heb een vraagje kan een sauna kwaad voor je ogen?

Karin
Door

Karin

op 02 Jan 2021

nee hoor, ontspanning is juist goed.

Magda
Door

Magda

op 19 Sep 2018

Waar zit Vit K in? Zijn er meerdere soorten Vit K?

Lisette
Door

Lisette

op 16 Mar 2017

Ik heb wat verwarring over, als ik de basisbouillon gebruik als basis voor soep. Jij bakt de groentes in een hoeveelheid palmolie/roomboter/kokosolie en gooit dit dan door de basisbouillon heen en laat het misschien 10 minuten pruttelen ?? (in plaats van het 4 uur lang te laten pruttelen met nieuwe groentes/eventueel vlees?) Alvast bedankt.

Gheri
Door

Gheri

op 19 Apr 2016

Ik las zojuist ergens dat er ook bottenbouillon in een zakje te koop is. Dehydrated beef broth. Wat is jouw mening daarover?

Karin
Door

Karin

op 19 Apr 2016

Ken ik niet. Dus kan er ook niets over zeggen. In ieder geval belangrijk om te kijken van welke dieren dit gemaakt is. Als het van grasgevoederde dieren is staat het erop en dan is het meestal van goede kwaliteit. Maar of het hetzelfde is als zelf maken, dat vraag ik me af.

De wilde monique
Door

De wilde monique

op 05 Apr 2016

Karin Ik vind het verwarrend dat je spreekt over 1uur werktijd voor de botten, als je ze de dag nadien pas laat pruttelen wat gebeurt er dan met de uren daartussen?

Karin
Door

Karin

op 05 Apr 2016

Ja, snap ik, dat komt omdat ik het eerst een nacht liet weken, maar een uur blijkt genoeg te zijn. Ik zal de tekst aanpassen.

Viveca
Door

Viveca

op 09 Jan 2016

Karin wat betreft beesenbottenbouillon,moet de merg na het koken uit het bot verwijderd worden en weg gegooid worden? Graag advies en met dank Viveca.

Karin
Door

Karin

op 11 Jan 2016

Je eet de merg daarna op, is heel gezond. Je kunt het door je bouillon mengen.

Janette
Door

Janette

op 30 Sep 2015

Hallo Karin, Wat betreft het recept van bouillon, spoel je het bot na een nacht met appelazijnen water of kook je het bot in de appelazijn/water?

Karin
Door

Karin

op 30 Sep 2015

Je kookt het in de appelazijn/water

Gerda
Door

Gerda

op 03 Jan 2015

Karin, je schrijft hierboven over noten, dat het goed is ze een nacht te laten staan en dan onder de grill. Bedoel je een nacht in het water laten staan?Gerda

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Jan 2015

Ik bedoel inderdaad een nacht in het water laten staan, dank je wel voor het melden, ik zal het in de tekst aanpassen!

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Feb 2018

Noten beste weken in water met ongeraffineerd zout, zie weston-price info. Vriendelijke groet.

Goede voedingssupplementen voor de ogen - VolZicht
Door

Goede voedingssupplementen voor de ogen - VolZicht

op 28 Oct 2014

[…] voeding komt. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om voldoende gezond vet te eten om vitamines en mineralen op te kunnen nemen. Je hebt het vet namelijk nodig om de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Als je […]

Wat is gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht
Door

Wat is gezonde voeding voor kinderogen - VolZicht

op 24 Jun 2014

[…] al dit vette eten, maak ik ook beestenbottenbouillon. Klik hier om te lezen hoe je de bouillon klaarmaakt. Door bouillon te trekken van botten komen de […]

Gerard Wilmink
Door

Gerard Wilmink

op 21 Jan 2014

Graag wil ik meer infomeren hoe ik meer magnesium eten. Ik zie bij andere boekje dat noten; peulvruchten, vlees, vis, graanproducten, bladgroenten, cashewnoten.meer magesium bevatten. Klopt dat. Ik kom nu zaterdag bij de gezondsheid beurs. Ik hoop ook een kaartje van je. vriendelijk groeten van Gerard

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 22 Jan 2014

Bij noten en graanprodukten is het probleem dat het ook anti nutriënten bevat, dit is een giftige stof voor het lichaam en gaat de magnesiumopname juist tegen. Als je noten eerst een nacht laat staan en dan de volgende dag ze onder de gril verhit, dan zijn deze stoffen er voor het grootste deel uit en kun je ze wel eten. Ook groente kun je beter verhitten. Granen kun je beter niet eten, zie mijn artikel over gluten. https://volzicht.nl/gluten-zijn-gevaarlijk-voor-de-ogen/

alide
Door

alide

op 14 Jan 2014

Hoe zit dat dan met het LDL en HDL en voornamelijk het slechte LDL. Wat als de lever teveel cholesterol aanmaakt? Margarine is dat ook slecht? Daar zit in ieder geval vit A in. ??? Mensen met bloedstollingsmiddelen mogen niet teveel vit K.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

LDL is een transporteiwit in het bloed en geen cholesterolmolecule. Het transporteert cholesterol naar de neuronen in de hersenen. Cholesterol is een essentiële bouwstof voor het functioneren van de neuronen en speelt een cruciale rol in de opbouw van het celmembraam. Geoxideerde LDL is een probleem voor de gezondheid. LDL raakt dan zo beschadigd dat het geen cholesterol meer kan vervoeren naar de hersenen. Het zijn suikermoleculen die het LDL beschadigen door zich te verbinden met LDL. Hierdoor wordt LDL minder effectief, het is niet meer goed in staat cholesterol af te leveren en het bevordert de productie van vrije radicalen. Een voedingspatroon rijk aan koolhydraten produceert geoxideerde LDL en verhoogt het risico op aderverkalking. HDL en LDL zijn termen voor twee typen dragers van cholesterol en vetten, die in het lichaam elk hun eigen rol spelen. Cholesterol is belangrijk voor de hersenen, er bestaat geen slecht cholesterol. Afgetakelde hersenen bevatten een ernstig te kort aan cholesterol. Margarine is inderdaad slecht, gemaakt van synthetische transvetten in de fabriek. ook de plantaardige oliën die er in zitten is gif voor je lichaam. Vitamine K is een heel belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in hersenfunctie, het is in een hoge concentratie aanwezig in hersenweefsel. Vitamine K remt kalkafzetting in zachte weefsels. Een tekort aan vitamine K speelt vermoedelijk een rol bij verschillende hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes. Bij proefdieren leidde een vitamine K-tekort tot gedragsveranderingen en een lage vitamine K-inname vanaf de geboorte leidde tot sterke cognitieve achteruitgang op hogere leeftijd. Mensen met beginnende dementie hebben een significant lagere inname van vitamine K dan gezonde leeftijdgenoten.

Cholesterol is goed voor de ogen en hersenen - VolZicht
Door

Cholesterol is goed voor de ogen en hersenen - VolZicht

op 10 Jan 2014

[…] in de ochtend, eet met regelmaat stoofpotjes, lever en niertjes maakte beestenbottenbouillon, klik hier voor het recept. Ik kies mijn vlees bewust van een slager op de markt, die heeft vlees van zijn […]

Reactie plaatsen