Page content

Beestenbottenbouillon

BeestenbottenbouillonOgen hebben mineralen en gelatine nodig en beestenbottenbouillon is een goede voedingsbron om mineralen en gelatine binnen te krijgen. Doordat je de botten een uur laat staan in water met appelazijn, trek je de mineralen uit de botten, die je lichaam makkelijk op kunt nemen. De volgende dag laat je het dan nog 6 tot 24 uur pruttelen en de bouillon zelf is al lekker om te eten, maar is ook een goede basis voor een soep. Je kunt soep maken met diverse groenten, zoals prei, ui, spitskool, bieten. Meestal gebruik ik ui met nog een groente voor een soep. Ik bak dit dan in een grote hoeveelheid roomboter, kokosolie, palmolie, of alle drie door elkaar. Eet smakelijk.

Beestenbottenbouillon

beestenbottenbouillon is lekker

Je kunt hiervoor mergpijp, schenkel en ossenstaart gebruiken en voor een gelatine rijke soep kun je een gewricht erbij doen, zoals een kniestuk of een poot. Uiteraard biologisch.  Je kunt de botten combineren.

Doe het vlees in een pan met water en doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken en daarna laat ik het geheel 6 tot 24 uur sudderen. Hoe langer, hoe meer er vrij komt. Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken.

Je kunt het laatste uur nog wat groente meekoken. Haal daarna het vlees van het bot, ook de merg in het bot. Wat ik zelf doe: ik maak van een deel van de bouillon een soep met dit vlees en de groenten. En doe daar dan een flinke schep keltisch zout door. De rest vries ik als basisbouillon in.

Vissenkoppenbouillon

vissenkoppenbouillonVoor deze bouillon gebruik je de koppen van de vis en het graat. Je kunt dit bijvoorbeeld halen bij een viskraam op de markt. Maar vaak worden de vissen niet meer door de visboeren zelf schoongemaakt. wel verkopen ze gelukkig nog wel vissen met de graat er nog in en de kop er nog aan.

Je kunt dan bijvoorbeeld forel kopen waar de kop nog aan zit. De koppen eraf snijden, de forel bakken in veel roomboter. Het graat en vel wat overblijft met de koppen in een pan met water zetten. Doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken daarna breng je het tegen de kook aan (niet laten koken) en laat je het een half uur staan. De graat van vis is heel zacht, dus dat hoeft niet zolang. Niet laten koken, dan gaat het heel erg naar vis ruiken.  Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken.

Ook dit is een goede basis voor soep, je proeft de vis niet meer terug als je alleen de bouillon gebruikt. Aan sommige koppen zit heelveel vlees, dan kun je er een lekkere vissoep van maken.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder lekkere soeprecepten wilt delen.

  Comment Section

  20 reacties op “Beestenbottenbouillon


  Door Magda op 19 september 2018

  Waar zit Vit K in? Zijn er meerdere soorten Vit K?


  Door Lisette op 16 maart 2017

  Ik heb wat verwarring over, als ik de basisbouillon gebruik als basis voor soep. Jij bakt de groentes in een hoeveelheid palmolie/roomboter/kokosolie en gooit dit dan door de basisbouillon heen en laat het misschien 10 minuten pruttelen ?? (in plaats van het 4 uur lang te laten pruttelen met nieuwe groentes/eventueel vlees?) Alvast bedankt.


  Door Gheri op 19 april 2016

  Ik las zojuist ergens dat er ook bottenbouillon in een zakje te koop is. Dehydrated beef broth.
  Wat is jouw mening daarover?


  Door Karin op 19 april 2016

  Ken ik niet. Dus kan er ook niets over zeggen. In ieder geval belangrijk om te kijken van welke dieren dit gemaakt is. Als het van grasgevoederde dieren is staat het erop en dan is het meestal van goede kwaliteit. Maar of het hetzelfde is als zelf maken, dat vraag ik me af.


  Door De wilde monique op 5 april 2016

  Karin
  Ik vind het verwarrend dat je spreekt over 1uur werktijd voor de botten, als je ze de dag nadien pas laat pruttelen wat gebeurt er dan met de uren daartussen?


  Door Karin op 5 april 2016

  Ja, snap ik, dat komt omdat ik het eerst een nacht liet weken, maar een uur blijkt genoeg te zijn. Ik zal de tekst aanpassen.


  Door Viveca op 9 januari 2016

  Karin wat betreft beesenbottenbouillon,moet de merg na het koken uit het bot verwijderd worden en weg gegooid worden? Graag advies en met dank Viveca.


  Door Karin op 11 januari 2016

  Je eet de merg daarna op, is heel gezond. Je kunt het door je bouillon mengen.


  Door Janette op 30 september 2015

  Hallo Karin,

  Wat betreft het recept van bouillon, spoel je het bot na een nacht met appelazijnen water of kook je het bot in de appelazijn/water?


  Door Karin op 30 september 2015

  Je kookt het in de appelazijn/water


  Door Gerda op 3 januari 2015

  Karin, je schrijft hierboven over noten, dat het goed is ze een nacht te laten staan en dan onder de grill.
  Bedoel je een nacht in het water laten staan?Gerda


  Door Karin Hogenboom op 4 januari 2015

  Ik bedoel inderdaad een nacht in het water laten staan, dank je wel voor het melden, ik zal het in de tekst aanpassen!


  Door Hanneke op 13 februari 2018

  Noten beste weken in water met ongeraffineerd zout, zie weston-price info.
  Vriendelijke groet.


  Door Gerard Wilmink op 21 januari 2014

  Graag wil ik meer infomeren hoe ik meer magnesium eten.
  Ik zie bij andere boekje dat noten; peulvruchten, vlees, vis, graanproducten, bladgroenten, cashewnoten.meer magesium bevatten.
  Klopt dat.

  Ik kom nu zaterdag bij de gezondsheid beurs.
  Ik hoop ook een kaartje van je.
  vriendelijk groeten van Gerard


  Door Karin Hogenboom op 22 januari 2014

  Bij noten en graanprodukten is het probleem dat het ook anti nutriënten bevat, dit is een giftige stof voor het lichaam en gaat de magnesiumopname juist tegen. Als je noten eerst een nacht laat staan en dan de volgende dag ze onder de gril verhit, dan zijn deze stoffen er voor het grootste deel uit en kun je ze wel eten. Ook groente kun je beter verhitten. Granen kun je beter niet eten, zie mijn artikel over gluten. https://volzicht.nl/gluten-zijn-gevaarlijk-voor-de-ogen/


  Door alide op 14 januari 2014

  Hoe zit dat dan met het LDL en HDL en voornamelijk het slechte LDL.
  Wat als de lever teveel cholesterol aanmaakt?
  Margarine is dat ook slecht? Daar zit in ieder geval vit A in. ???
  Mensen met bloedstollingsmiddelen mogen niet teveel vit K.


  Door Karin Hogenboom op 14 januari 2014

  LDL is een transporteiwit in het bloed en geen cholesterolmolecule. Het transporteert cholesterol naar de neuronen in de hersenen. Cholesterol is een essentiële bouwstof voor het functioneren van de neuronen en speelt een cruciale rol in de opbouw van het celmembraam.
  Geoxideerde LDL is een probleem voor de gezondheid. LDL raakt dan zo beschadigd dat het geen cholesterol meer kan vervoeren naar de hersenen. Het zijn suikermoleculen die het LDL beschadigen door zich te verbinden met LDL. Hierdoor wordt LDL minder effectief, het is niet meer goed in staat cholesterol af te leveren en het bevordert de productie van vrije radicalen. Een voedingspatroon rijk aan koolhydraten produceert geoxideerde LDL en verhoogt het risico op aderverkalking.

  HDL en LDL zijn termen voor twee typen dragers van cholesterol en vetten, die in het lichaam elk hun eigen rol spelen. Cholesterol is belangrijk voor de hersenen, er bestaat geen slecht cholesterol. Afgetakelde hersenen bevatten een ernstig te kort aan cholesterol.

  Margarine is inderdaad slecht, gemaakt van synthetische transvetten in de fabriek. ook de plantaardige oliën die er in zitten is gif voor je lichaam. Vitamine K is een heel belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in hersenfunctie, het is in een hoge concentratie aanwezig in hersenweefsel. Vitamine K remt kalkafzetting in zachte weefsels. Een tekort aan vitamine K speelt vermoedelijk een rol bij verschillende hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes. Bij proefdieren leidde een vitamine K-tekort tot gedragsveranderingen en een lage vitamine K-inname vanaf de geboorte leidde tot sterke cognitieve achteruitgang op hogere leeftijd. Mensen met beginnende dementie hebben een significant lagere inname van vitamine K dan gezonde leeftijdgenoten.

  Plaats een reactie


  *