Beestenbottenbouillon

BeestenbottenbouillonOgen hebben mineralen en gelatine nodig en beestenbottenbouillon is een goede voedingsbron om mineralen en gelatine binnen te krijgen. Doordat je de botten een uur laat staan in water met appelazijn, trek je de mineralen uit de botten, die je lichaam makkelijk op kunt nemen. De volgende dag laat je het dan nog 6 tot 24 uur pruttelen en de bouillon zelf is al lekker om te eten, maar is ook een goede basis voor een soep. Je kunt soep maken met diverse groenten, zoals prei, ui, spitskool, bieten. Meestal gebruik ik ui met nog een groente voor een soep. Ik bak dit dan in een grote hoeveelheid roomboter, kokosolie, palmolie, of alle drie door elkaar. Eet smakelijk.

Beestenbottenbouillon

beestenbottenbouillon is lekker


Je kunt hiervoor mergpijp, schenkel en ossenstaart gebruiken en voor een gelatine rijke soep kun je een gewricht erbij doen, zoals een kniestuk of een poot. Uiteraard biologisch.  Je kunt de botten combineren.


Doe het vlees in een pan met water en doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken en daarna laat ik het geheel 6 tot 24 uur sudderen. Hoe langer, hoe meer er vrij komt. Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken. 


Je kunt het laatste uur nog wat groente meekoken. Haal daarna het vlees van het bot, ook de merg in het bot. Wat ik zelf doe: ik maak van een deel van de bouillon een soep met dit vlees en de groenten. En doe daar dan een flinke schep keltisch zout door. De rest vries ik als basisbouillon in.

Vissenkoppenbouillon

vissenkoppenbouillonVoor deze bouillon gebruik je de koppen van de vis en het graat. Je kunt dit bijvoorbeeld halen bij een viskraam op de markt. Maar vaak worden de vissen niet meer door de visboeren zelf schoongemaakt. wel verkopen ze gelukkig nog wel vissen met de graat er nog in en de kop er nog aan.


Je kunt dan bijvoorbeeld forel kopen waar de kop nog aan zit. De koppen eraf snijden, de forel bakken in veel roomboter. Het graat en vel wat overblijft met de koppen in een pan met water zetten. Doe er een flinke scheut ongefilterde biologische appelazijn bij. Ik laat dit een uur trekken daarna breng je het tegen de kook aan (niet laten koken) en laat je het een half uur staan. De graat van vis is heel zacht, dus dat hoeft niet zolang. Niet laten koken, dan gaat het heel erg naar vis ruiken.  Je kunt een ui en diverse kruiden zoals kruidnagel en laurierblad mee laten koken. 


Ook dit is een goede basis voor soep, je proeft de vis niet meer terug als je alleen de bouillon gebruikt. Aan sommige koppen zit heelveel vlees, dan kun je er een lekkere vissoep van maken.


Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Ik zou het leuk vinden als je hieronder lekkere soeprecepten wilt delen.