Antioxidanten goed voor de ogen!

Antioxidanten,  iedereen heeft er wel eens over gehoord, omdat het de laatste jaren veel naar voren komt in de media. Het wordt in verband gebracht met het voorkómen van kanker, gezond zijn en jong blijven. In cosmetica zit het bijvoorbeeld in crèmes in de vorm van Q10 of vitamine B12. Antioxidanten worden behandeld in wetenschappelijke werken maar ook in artikelen in tijdschriften en op het internet. Ook voor de gezondheid van de ogen en het verbeteren van het zicht blijken antioxydanten goed te zijn. Maar wat is een antioxydant nou precies, wat doet het in je lichaam en hoe kan het je zicht verbeteren? In dit artikel leggen we dat in het kort uit.

Antioxidanten, wat zijn dat eigenlijk?

Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen de zogenaamde ‘vrije radicalen’, dit zijn moleculen of atomen met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Daardoor zijn ze onstabiel en aggressief, altijd ‘op zoek’ om die ongebruikte verbindingsmogelijkheid op te vullen. Ze worden gevormd tijdens normale processen in ons lichaam (ademhalen, spijsvertering, beweging) maar ook door stress en schadelijke stoffen buiten ons lichaam zoals luchtvervuiling en sigarettenrook en kunstmatige toevoegingen aan ons voedsel. Deze vrije radicalen veroorzaken oxidatie van de gezonde cellen, door deeltjes van de cel te ‘stelen’ om de ongebruikte verbindingsmogelijkheid te vullen.

Oxidatie is de chemische reactie tussen zuurstofmoleculen en andere stoffen. Dit soort reacties komt overal in de natuur voor en ook in ons menselijk lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het roesten van metaal en het verkleuren van gesneden fruit als je het even laat liggen.


In ons lichaam vindt dat proces ook plaats bij het afbraakproces van voedingsstoffen. Maar er kan ook ongewenste oxidatie plaatsvinden waarbij de beruchte vrije radicalen ontstaan. Om dat te voorkomen hebben we dus anti-oxidanten nodig.


Antioxidanten kunnen zich binden aan de vrije radicalen en voorkomen zo dat de gezonde cellen oxideren. Zowel antioxidanten als vrije radicalen komen dus van nature voor in ons lichaam. De vrije radicalen zijn in kleine hoeveelheden niet schadelijk, echter door de tijd waarin we leven hebben veel mensen teveel vrije radicalen in hun lichaam (slechte eetgewoonten, geraffineerd voedsel met toegevoegde chemicaliën, veel stress, niet voldoende lichaamsbeweging enz.) Dit is ongezond en kan zelfs levensbedreigend zijn.

Vrije radicalen, hoe brengen die schade toe?

  • Door het DNA van de celkern te beschadigen. Hierdoor ontstaat er een afwijkende celstofwisseling waardoor vervolgens mutatie van de cellen plaatsvindt; kanker.
  • Door aantasting van vetzuurmoleculen in de celmembranen, hierdoor wordt het vetzuurmolecuul ook een vrije radicaal. Dit veroorzaakt een kettingreactie.
  • Door oxidatie van cholesterol te veroorzaken, waardoor aderverkalking kan ontstaan.
  • Ze veroorzaken veroudering van huid en bloedvaten.
  • Door het beschadigen van bepaalde enzymen die het lichaam gebruikt als bouwstof en die nodig zijn bij uitvoering van belangrijke lichamelijke processen.


Vrije radicalen, hoe komen ze  in jouw lichaam?

Vrije radicalen komen van nature voor in je lichaam; het zijn eenvoudigweg bijproducten van je normale stofwisseling. Bij alle processen in je lichaam, zoals bij ademhalen, bij het produceren van energie en zelfs bij celdeling, wordt zuurstof verbruikt. Daarbij komen er vrije radicalen vrij en dit proces is dus onvermijdelijk.


Anders is het bij de vrije radicalen die ontstaan door de nadelen van de moderne tijd; milieuvervuiling, straling, alcoholgebruik, stress, geneesmiddelen en al die voedingsproducten die bestrijdingsmiddelen en chemicaliën bevatten. Deze radicalen kun je voor een groot deel vermijden door bijvoorbeeld op te letten wat je (niet) eet en drinkt, geneesmiddelen zo veel mogelijk te beperken en te zorgen voor gezondere leefgewoonten.

Maar je kunt het verhoogde aantal vrije radicalen in je lichaam ook te lijf gaan door de hoeveelheid antioxidanten in je lichaam te verhogen en dus meer antioxidanten te gebruiken. Dit kun je doen door je voedingspatroon aan te passen; er zijn namelijk bepaalde voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten. Veel groenten en fruit bijvoorbeeld, maar ook knoflook, bepaalde kruiden, pure chocolade en groene thee.


Verder kun je ook voedingssupplementen kopen die veel antioxidanten bevatten.



Antioxidanten beïnvloeden jouw gezichtsvermogen positief!

Antioxidanten kunnen je gezichtsvermogen verbeteren en bepaalde oogaandoeningen zoals macula kunnen verminderen. Aan de hand van verschillende wetenschappelijke onderzoeken is dit gebleken. Flavonoïden zijn een voorbeeld van een antioxidant die goed is voor je ogen. Het zit onder andere in cacao (pure chocolade), thee (groene en zwarte!), rode wijn, appels en druiven. Het is waarschijnlijk zo dat de flavonoïden de doorbloeding van de hersenen verhogen, wat dus een positief effect heeft op de gezondheid van je ogen.


Geen onomkeerbaar proces!

Hieruit blijkt dus nogmaals dat een aandoening aan je ogen zeker geen onomkeerbaar proces hoeft te zijn. Integendeel; je kunt dus zelf heel veel doen om je zicht te verbeteren! In andere artikelen op deze site kun je lezen hoe je je ogen en oogspieren kunt trainen met behulp van de Bates methode. Maar ook met de juiste voeding kun je je ogen dus gezond houden. En dan niet alleen met bovengenoemde flavonoïden, maar ook door goede (biologische) voeding met de juiste vitaminen, mineralen en vetten te eten. Je kunt echt veel voor je ogen en je algehele gezondheid doen door simpelweg je eetpatroon aan te passen! Om je daarbij te helpen zullen we in het volgende artikel wat meer ingaan op; in welke voedingsmiddelen je bepaalde vitamines, mineralen, vetten en antioxidanten kunt vinden en waar je op moet letten als je een voedingssupplement wilt kopen voor je ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden